CENY TRZODY

Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Post autor: Kazik »

Np.
30-50 sztuk : 4,10
50-70 sztuk : 4,20
70-100 sztuk : 4,30

Oczywiście to tylko przykładowe ceny dla rozjaśnienia sytuacji.
nemezis
Posty: 2899
Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37

Post autor: nemezis »

y
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 13:49 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
maximkaa
Posty: 55
Rejestracja: poniedziałek 26 lis 2007, 20:25
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: maximkaa »

błagam zacznijcie używać programów do poprawy błędów ortograficznych-nie pokazujcie rolników jako niedouczonych głupków!!!!
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

wojce pisze:Gotowe półtusze na giełdzie 5,6 za e klase ,a propozycja na forum dla hodowców 5,65 już to widze jak zm kupują od poniedziałku do wtorku i dokładaja do interesu ,w środe tak wszyscy będą sprzedawać po ile zakład zaśpiewa lub poszukają sobie coś tańszego za granicą takie są realia rynku niestety,póki mięso nie pójdzie w góre na giełdach to sobie można pomarzyć 4,3 za żywą w całym kraju ,cena jest realna ,ale nie w przyszłym tygodniu
To daj mi namiary na te półtusze po 5,6, kupie każdą ilość! W tym tygodniu trudno było kupic półtusze poniżej 5,9 za klase E a na przyszły tydzien juz dzis wiadomo że ceny będa wyższe. Cena która zaproponowałem jest nieco na wyrost ale jednoczesnie adekwatna do tendencji na rynku, wkońcu chyba nie chodzi nam o to zeby kopiowac cenniki zakładów mięsnych!!! To ma byc cena na podstawie naszej oceny rynku, ma wyprzedzac cenniki zakładów a nie dostosowywac sie do nich na bieżaco.
ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ACONAR »

Witam!
Zgadzam się z baraki. W całej Europie ceny skupu tuczników i ceny półtusz E idą gwałtownie w górę. Po prostu brakuje tuczników do uboju, a ZM potrzebują świeżego mięsa dobrej jakości...
I tak może być przez cały luty.

A w marcu zobaczymy, co będzie. Rolnicy z FORUM TCh będą mieli więcej doświadczenia...

Dziękuję za niezwykle rzeczową dyskusję, za bardzo wiele trafnych i rozważnych uwag.
Aby to wszystko sprawnie i dobrze funkcjonowało, musimy ze sobą rozmawiać i wymieniać poglądy.
I nie dajcie się skłócić prowokatorom!!
brzydal
Posty: 2013
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Lokalizacja: północne mazowsze

Post autor: brzydal »

cena którą wystawił baraki napewno nie jest za wysoka zobaczcie co dzieje sie w europie i na świecie
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

myślę ze cena 4,30 wcale nie jest za wysoka i jest również do zaakceptowania przez ZM
mietko75
Posty: 3588
Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: mietko75 »

Pisałem wcześniej , to mnie wyśmialiście . Afera dioksynowa wymiotła dużą część stad na skupy i co za tym idzie do chłodni . Nikomu nie będzie się opłaciło ruszać tego mięsa . Zrobiły się ogromne braki w pozyskaniu tuczników w całej Europie .
To jest właśnie odpowiednia chwila ,aby wreszcie przestać jeżdzić razem ze świnimi na żeż
mietko75
Posty: 3588
Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: mietko75 »

Kazik pisze:Np.
30-50 sztuk : 4,10
50-70 sztuk : 4,20
70-100 sztuk : 4,30

Oczywiście to tylko przykładowe ceny dla rozjaśnienia sytuacji.
Nie jestem przekonany czy to dobry pomysł .Jeden hodowca sprzedawać morze 40 szt co tydzień , zaś drugi 200 raz na kwartał .I tak jest .
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

powiedz ze szukasz dziury w całym wiadomo ze każdy musi sam się dogadywać a cena z forum jest tylko wyznacznikiem
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Rozwiazanie dla miejszych dostawców:
Trzeba się zorganizować i nie wozić na skup albo wzywać pośrednika do 15 sztuk.
Najpiewr niech wszyscy majacy świnki do sprzedaży raz na tydzień o określonej godzinie udadza się np do wiejskiej świetlicy, niechaj najbardziej biegła w piśmie osoba (najlepiej posiadająca przy sobie laptopa z bezprzewodowym dostepem do internetu) spisze ile kto ma tuczników w chlewie, następnie niech weźmie do reki kalkulator i zsumuje sztuki które uprzednio spisał.
Teraz niech osoba z laptopem sprawdzi w internecie na naszym forum ile aktualnie sugierujemy żadac za 100 sztuk, patrzy w kajet i widzi że w sumie to naliczył 200szt tucznika, dodaje więc z 10gr do ceny proponowanej na forum za 100sztuk (nobo wkoncu za większa partie to i cena lepsza nie?)
Następnie osoba która jest najbardziej biegła w mowie, kontaktowa i asertywana wyjmuje komórkę i dzwoni do wybranych zm. np pini
-Halo, dział skupu? Mam do sprzedania 200 tuczników, proponuje 4,4 za E netto bez potrąceń.
Dalej chyba nie musze tłumaczyć, najlepiej znaleźć w okolicy jakis budynek w którym mozna zgromadzic uprzednio zważone świnki, potem sprawnie wgonic na samochód (chyba chętnych do tej roboty nioe powinno zabraknąć).
Ja tak to widze, trzeba myślec nad tym jak sprzedac po wyższej cenie a nie zastanawiac sie nad tym o ile taniej wziąć!!!
staś76
Posty: 1221
Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Lokalizacja: CLI

Post autor: staś76 »

to zamiast tak kombinować to proponuję założyć grupę pr. będzie łatwiej zorganizować transport np. 100szt ,za proponować sprzedaże np. na 10, 20, 30-go każdego m-ca i w tedy negocjować cenę
czacha17

Post autor: czacha17 »

A ja to myślę tak -kto ma sprzedać w poniedziałek i tak sprzeda ,jak ktoś potrzebuje kasy na zboże albo koncentrat to nie będzie czekał i negocjował do upadłego , nie wiem jak jest w innych rejonach Polski ale w mojej okolicy to ten plan by raczej nie wypalił ,u nas to każdy myśli o sobie i wątpię że jak bym poszedł na skup w poniedziałek i powiedziałbym że za 3zł.nie sprzedajcie tylko negocjujmy lepszą cenę ,to ktoś by mnie posłuchał .Raczej większość świniarzy powiedziałaby że ;"ja pie.... negocjować ,sprzedaję po jakiej jest i cześć ".
Pomysł ogólnie podoba mi się ,ale czy w Polsce można się zorganizować i coś wspólnie zrobić ?,jak tu jest tak że gdzie rozmawia dwóch rolników to są trzy zdania .
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

baraki dobrze piszesz tylko jest mały szkopuł w tym wszystkim wydaje mi się ze nie leży problem w ilości tucznika tylko w jakości tych tuczników i jak uzbierają tych tuczników z dwie setki to rozrzut mięsności będzie ogromny i dlatego zakłady za skupowe mniej płacą
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Jasne czacha, jak ktos potrzebuje kase to sprzeda w poniedziałek, a kto nie- w środę. Płatność i tak po 4 miesiącach, więc dwa dni wcześniej to czasami być,albo nie być.
czacha17

Post autor: czacha17 »

Zgadzam się z tobą Peron ale taka jest ludzka mentalność że jak mu dobrze radzisz to myśli od razu co "ty" z tego będziesz miał .Ja hoduję świnie i potrafił bym tak ustawić sprzedasz że mogę i dwa tygodnie odwlec sprzedaż ,kiedyś na tym forum ktoś przedstawił pomysł który bardzo mi się podoba ,że takiego cwaniaczka co w danej okolicy zaniża ceny to wziąć na "cel "przez jakiś czas nie sprzedać mu świnek i trafiony zatopiony .Niech nie robią głupich z rolników że nie mogą więcej płacić ,bo mają dobrą przebitkę i w sklepie nie słychać o obniżkach .Wiecie dobrze że jest takie coś jak popyt i podaż ,kiedyś może i będą znowu ceny ok.5 zł na żywą ,tylko czy wszyscy hodowcy doczekają tego dnia ?
prosiaczek
Posty: 215
Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06

Post autor: prosiaczek »

Popieram rozumowanie "Baraki", ale mam uwagi:
1. Świnek raczej nie można zgonić do pierwszego lepszego miejsca, musi to być punkt zarejestrowany pod nadzorem weterynaryjnym.
2. Jeżeli punkt1 to to nie jest za darmo, ktoś to musi prowadzić, utrzymywać, przestrzegać pewnych procedur i odpowiadać.
3. I tu w przypadku mniejszych producentów, którzy w pojedynkę nie są w stanie odnieść przewagi konkurencyjnej dla Odbiorcy (np. wg kryterium ilościowego) - kłania się organizowanie w GRUPY.
4. Myślę, że w przypadku większych producentów w grupie nie byłoby problemów ze strony Odbiorcy aby dokonywać załadunków bezpośrednio w gospodarstwie (2 - 3 na samochód), tym bardziej, że przepisy tego nie zabraniają i w tym przypadku nie ma potrzeby świadectwa zdrowia.
5. Im więcej GRUP tym lepiej organizować się na rynku PRODUCENTA - DOSTAWCY ŻYWCA (informacjami wymienią się tylko liderzy.
6. Jeżeli nie ma GRUP działajmy tak jak mówi "BARAKI" - wykorzystujmy świetlice i nie bójmy się włączać do działania przynajmniej sołtysów.
7. Jeżeli mamy GRUPĘ działajmy na konto zwiększenia efektywności produkcji:
- np. wprowadzenie specjalizacji (produkcja prosiąt, produkcja tucznika - mamy pewność o parametrach produktu, który chcemy zaoferować,
- przy specjalizacji łatwiej można zapanować nad kosztami oraz wynikami produkcyjnymi i mieć z tego tytułu dodatkowe korzyści,
- środki, które może pozyskać GRUPA powinny służyć nie tylko na utrzymanie biur, punktów gromadzenia, ale i na rozwój (sugeruję zacząć od produkcji prosiąt) - czy musimy importować miliony warchlaków z Danii, Holandii czy Niemiec i utrzymywać zachdnich farmerów?

8. Zacznijmy wymagać od Agend rządowych działających na naszą rzecz (POLSUS, RIR czy nasza partia chłopska). Zapytajmy się jaka jest struktura wydanych pieniędzy pochodzących z Funduszu Promocji Mięsa. Odnoszę wrażenie, że to kolejna agenda do obsadzania kolegów partyjnych.

9. Jak słyszę wypowiedzi ekspertów ( i tych z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Agrobiznesu) to odnosze wrażenie, że nie mają zielonego pojęcia o rolnictwie a trzymają stronę rządową i przetwórców. Czy za wiarygodną można uznać wypowiedź, że w I kwartale wzrost produkcji trzody będzie miał presję na obniżki cen surowca? To celowe mieszanie nam w głowach. Wzrost i stabilizacja produkcji to może będzie, w perspektywie - jak weźmiemy sprawy w swoje ręce.

CAŁKOWICIE POPIERAM PODJĘTE NA TYM FORUM DZIAŁANIA MAJĄCE NA CELU OCHRONĘ NASZYCH INTERESÓW. TRZEBA TYLKO NADAĆ TEMU ODPOWIEDNIĄ FORMĘ ORGANIZACYJNĄ - być może stworzyć organizację rynku producentów wieprzowiny.
mateuszkonrad
Posty: 1187
Rejestracja: wtorek 04 lis 2008, 00:49
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Cena na poniedziałek (07.02.2011) u dużego pośrednika z Wielkopolski: 3,70-4,20 zł/kg za żywą (netto).

Zakład mięsny w województwie mazowieckim, powiat rawski w podstawie na wbc (07.02.br):

S - 4,80
E - 4,80
U - 4,53
R - 4,26


Pozdrawiam!
krzys
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek 16 lis 2009, 18:00
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post autor: krzys »

Pomysł bardzo dobry. Jastem za. Moja uwaga taka, jak sie zachowają ludzie gdy cena bedzie szła w dół.
wojce
Posty: 818
Rejestracja: sobota 30 paź 2010, 13:00
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: wojce »

zm salus
2011.02.07 s-5.25pln +vat e-5.15pln +vat u-4.95pln +vat r-4.65pln +vat p-4.15pln +vat 0-3.96pln +vat
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

Wojce jak jestes taki odwazny to sprzedaj do salusa :)
mietko75
Posty: 3588
Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: mietko75 »

Odnoszą się do 9 -ego punktu prosiaczka .Aby nie było ogłupiania ludzi ,umieszczajcie razem z cenami sugerowanymi stan pogłowia trzody ,chociaż raz w miesiącu .
Odnośnie cen dla dużych i małych .Może rzeczywiście tego nie rozwijać bo to sprawy indywidualne .
stanek
Posty: 13
Rejestracja: wtorek 25 sty 2011, 23:09
Lokalizacja: pn.lubelskie

Post autor: stanek »

Panie Mateuszkonrad pośrednik uzasadniał rozbieżność cenową
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

prosiaczek pisze:Popieram rozumowanie "Baraki", ale mam uwagi:
1. Świnek raczej nie można zgonić do pierwszego lepszego miejsca, musi to być punkt zarejestrowany pod nadzorem weterynaryjnym.
2. Jeżeli punkt1 to to nie jest za darmo, ktoś to musi prowadzić, utrzymywać, przestrzegać pewnych procedur i odpowiadać.
Oczywiście masz racje prosiaczek ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki punkt zarejestrować! Z tego co słysze stawki na skupach sa często złotówke niżej od fermówki, zakładajac że taka grupa sprzedawała by 100 szt/ tydzień to co tydzien zostaje do dyspozycji 10000zł a ile będzie kosztowac utrzymanie takiego punktu? Na poczatek można to w prosty sposób obejść, chyba nikt nie zabroni zwykłemu rolnikowi kupić "warchlaki" w wadze 110kg celem dalszego chowu a to że się rozmyślił i sprzedał tego samego dnia to tez ma prawo! Np okazało sie że ryje miały krzywe i musiał dac do uboju z powodu podejrzenia nosoryjówki i możliwych w związku z tym strat w dalszym tuczu, za tydzien może inny rolnik zrobic taki handel, oczywiście z czasem można to uleprzyć, zarejestrowac grupę itd. można zaczac od rejestracji grupy, to juz kto woli.
Co do jakości to Arek masz racje ale to juz kazdy powinien o to zadbać, można ustalic i ujednolicic genetyke w całej grupie, można ujednolicic pasze i jakośc będzie ok. a jeśli ktos nie dba o jakośc i jeszcze ma mało to juz mu nikt nic nie poradzi, niech dostaje i 2,8 bo na tyle zasłużył.
[/quote]
Awatar użytkownika
jelonek
Posty: 369
Rejestracja: piątek 14 gru 2007, 00:15

Post autor: jelonek »

baraki pisze:
wojce pisze:Gotowe półtusze na giełdzie 5,6 za e klase ,a propozycja na forum dla hodowców 5,65 już to widze jak zm kupują od poniedziałku do wtorku i dokładaja do interesu ,w środe tak wszyscy będą sprzedawać po ile zakład zaśpiewa lub poszukają sobie coś tańszego za granicą takie są realia rynku niestety,póki mięso nie pójdzie w góre na giełdach to sobie można pomarzyć 4,3 za żywą w całym kraju ,cena jest realna ,ale nie w przyszłym tygodniu
To daj mi namiary na te półtusze po 5,6, kupie każdą ilość! W tym tygodniu trudno było kupic półtusze poniżej 5,9 za klase E a na przyszły tydzien juz dzis wiadomo że ceny będa wyższe. Cena która zaproponowałem jest nieco na wyrost ale jednoczesnie adekwatna do tendencji na rynku, wkońcu chyba nie chodzi nam o to zeby kopiowac cenniki zakładów mięsnych!!! To ma byc cena na podstawie naszej oceny rynku, ma wyprzedzac cenniki zakładów a nie dostosowywac sie do nich na bieżaco.

nie wiesz kto kontroluje giełdę rolpetrol - pan w okularkach tak samo jak na stronie internetowej ma cene za E 4,50 a płaci diametralnie inne pieniądze za zywiec
marcin79
Posty: 54
Rejestracja: sobota 05 lut 2011, 20:56
Lokalizacja: kutno

Post autor: marcin79 »

MAT Czerniewice - wczoraj dzwonili- 4.8 hak, 5.2 E, maciora 3.2 WBC. W poniedziałek będe wiedzał ile pini daje najlepszym pośrednikom
Awatar użytkownika
marek mokwa
Posty: 634
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Lokalizacja: --SUBKOWY
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

panowie niema co sie oszukiwać cena o 1 zł taniej nie jest bez powodu w wiekszości z tych świń cieżko doszukać sie miesa zasada jest prosta u nas aby sprzedac na WBC musi byc 12 szt to chyba nie zawrotna ilosć aby sprawdzic czy mam dobry towar czy nie poniekąd jeśli chodzi o ilość co za problem 3 lochy pokryć w ciagu tygodnia aby potem miec wiekszą ilosć do sprzedania tak sprawdza sie mądre i nie mądre powiedzenie biedny bo głupiś ,głupi bo biedny .
Awatar użytkownika
marek mokwa
Posty: 634
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Lokalizacja: --SUBKOWY
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

miniony tydzień 3,3 spęd do 4,15 za dobry towar
mietko75
Posty: 3588
Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: mietko75 »

Marcin79 samo Kutno ,czy gdzieś z boku ,bo ja blisko.
prosiaczek
Posty: 215
Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06

Post autor: prosiaczek »

My Polacy skłonności do kombinowania i omijania przepisów mamy chyba we krwi. Nie chodziło mi o normalny punkt skupu tylko "miejsce gromadzenia zwierząt" i to kontrolowane przez rolników.
Do Arek - nie widzę nawet przeszkód aby do sprzedaży partiować tuczniki wg parametrów jakościowych. Nie wierzę, że na jednym samochodzie nie dałoby się wyodrębnić 2 - 3 partii a ZM aby nie mógł oddzielnie tego rozliczyć (partiowanie to dla nich chyba bułka z masłem - przecież operują tym na etykietach).

Wrócę jeszcze do kwestii umów. W takim wydaniu jakim one dzisiaj funkcjonują nie są do przyjęcia, bo po pierwsze zabezpieczają interes tylko jednej strony - ZM-ów, po drugie dostarczamy ZM-om informacji ile mają pewnych świnek a oni na tej podstawie ustalają sobie ceny.
Była już akcja ceny minimalnej ale jak to u nas bywa - spaliła na panewce.
A może na wzór "CEN" zrobić ogólnopolską akcję wypowiadania umów i uzależnienia ich dalszego funkcjonowania od możliwości zamieszczenia w nich CENY MINIMALNEJ - ustalanej np. przez Krajową Izbę Rolniczą (przecież Wielkopolska Izba Rolnicza takie kalkulatory robi, to czemu tego nie wykorzystać). Prawo raczej zabrania sprzedawać po cenach dampingowych.
marcin79
Posty: 54
Rejestracja: sobota 05 lut 2011, 20:56
Lokalizacja: kutno

Post autor: marcin79 »

mietko75 pisze:Marcin79 samo Kutno ,czy gdzieś z boku ,bo ja blisko.

w granicach miasta
Awatar użytkownika
jelonek
Posty: 369
Rejestracja: piątek 14 gru 2007, 00:15

Post autor: jelonek »

marcin79 pisze:MAT Czerniewice - wczoraj dzwonili- 4.8 hak, 5.2 E, maciora 3.2 WBC. W poniedziałek będe wiedzał ile pini daje najlepszym pośrednikom

nie wiem jaką dysponujesz ilością ale oni chyba wiesz jak z płatnościami u nich dla vatowców, oni są pierwsi do obnizania ceny jak coś się dzieje

4,8zł * 79,5% =3,81 za zywa jak czekac za kasą to lepiej do pini zaladować za 4,30 a oni niech kupią od tych co ich wykonczyli płacąc im 2,80
marcin79
Posty: 54
Rejestracja: sobota 05 lut 2011, 20:56
Lokalizacja: kutno

Post autor: marcin79 »

jelonek pisze:
marcin79 pisze:MAT Czerniewice - wczoraj dzwonili- 4.8 hak, 5.2 E, maciora 3.2 WBC. W poniedziałek będe wiedzał ile pini daje najlepszym pośrednikom

nie wiem jaką dysponujesz ilością ale oni chyba wiesz jak z płatnościami u nich dla vatowców, oni są pierwsi do obnizania ceny jak coś się dzieje

4,8zł * 79,5% =3,81 za zywa jak czekac za kasą to lepiej do pini zaladować za 4,30 a oni niech kupią od tych co ich wykonczyli płacąc im 2,80
Zgadza się. Ostatnio czekałem miesiąc za kasą i to na RR. Wcześniej płacili w terminie. Pini ryczałtowcom w 14 dni ponoć płaci, tak słyszałem, oby. Na razie mam ok 50 szt
mietko75
Posty: 3588
Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: mietko75 »

Marcin79 to chyba się znamy .
marcin79
Posty: 54
Rejestracja: sobota 05 lut 2011, 20:56
Lokalizacja: kutno

Post autor: marcin79 »

mietko75 pisze:Marcin79 to chyba się znamy .
Być może, a Ty z której strony ?
filomen
Posty: 1
Rejestracja: sobota 05 lut 2011, 22:07

Post autor: filomen »

Zakład mięsny w województwie mazowieckim, powiat płoński w podstawie na wagę żywą netto 3.7
mietko75
Posty: 3588
Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: mietko75 »

Marcin chyba to u ciebie byłem kilka razy ze 2 lata do tyłu, takim zielonym traktorkiem z zielonymi przyczepkami .Pomyśl
jeśli jesteś Marcin G to mnie znasz .
Ja gmina Witonia.
Awatar użytkownika
wet-zootechnik
Posty: 250
Rejestracja: niedziela 10 paź 2010, 14:16
Lokalizacja: cała Polska

Post autor: wet-zootechnik »

dziś mojemu klientowi Kutno proponowało 4,3 za żywą na wtorek(hol)
Tragon
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 20:45

Post autor: Tragon »

Widocznie czytają forum TCH.
Awatar użytkownika
wet-zootechnik
Posty: 250
Rejestracja: niedziela 10 paź 2010, 14:16
Lokalizacja: cała Polska

Post autor: wet-zootechnik »

i bardzo dobrze!
Michał100ha
Posty: 172
Rejestracja: piątek 14 sty 2011, 20:20
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: Michał100ha »

nareszci dowiadują sie o naszym forum, miejmy nadzieje ze sie to rozpowszechni
pysiek99
Posty: 290
Rejestracja: niedziela 04 paź 2009, 14:22
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: pysiek99 »

Witam


Panowie co do zrzeszania się małych producentów to np w mojej okolicy byłby problem znaleźć chociaż 5 kompetentnych ludzi, z którymi można się dogadać. Ja nie mam na obecną chwile możliwości logistycznych wyprodukować więcej niż 60-70szt rocznie choć nie przeszkadza mi to w osiąganiu przyzwoitych wyników.
Koszty redekuję jak mogę np teraz jestem w trakcie samodzielnego budowania mieszalnika pasz!
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

a nie taniej używkę kupić
pysiek99
Posty: 290
Rejestracja: niedziela 04 paź 2009, 14:22
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: pysiek99 »

arek pisze:a nie taniej używkę kupić


w okolicy szukałem albo trupy do całkowitego remontu albo gość kupił, stwierdził,że mu nie potrzebny i chce jak za nowy a z dalsza przywieżć to też są koszty
Michał100ha
Posty: 172
Rejestracja: piątek 14 sty 2011, 20:20
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: Michał100ha »

W mojej okolicy tez jest problem bo pewnie nawet nie znajde 5 rolników sprzedających minimum 80szt. rocznie
Michał100ha
Posty: 172
Rejestracja: piątek 14 sty 2011, 20:20
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: Michał100ha »

pysiek99 pisze:
arek pisze:a nie taniej używkę kupić


w okolicy szukałem albo trupy do całkowitego remontu albo gość kupił, stwierdził,że mu nie potrzebny i chce jak za nowy a z dalsza przywieżć to też są koszty
A ile Cię wyniesie ten mieszalnik własnej roboty?
pysiek99
Posty: 290
Rejestracja: niedziela 04 paź 2009, 14:22
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: pysiek99 »

powiem szczerze nie wiem jak to liczyć ponieważ:
-mam silnik
-mam profile metalowe,
-mam łożyska i oprawy do nich
-spawarkę oraz elektrody również posiadam

muszę blachę kupić, rure do środka i płaskownik na ślimak. Myślę, że w 500zł się wyrobie nie licząc materiału, który już mam.
Michał100ha
Posty: 172
Rejestracja: piątek 14 sty 2011, 20:20
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: Michał100ha »

Nie mając swojego materiału na pewno wyjdzie drozej.
A tak na marginesie to jaki mocny silnik musi być do mieszalnika bo tez myślałem zeby samemu zrobić albo komuś zlecić.
pysiek99
Posty: 290
Rejestracja: niedziela 04 paź 2009, 14:22
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: pysiek99 »

michał100ha i tak wyjdzie taniej niż nowy kupić. Ja w swoim zakładam 1.5kW a robiąc wzoruje się na fabrycznym wuja...
vicia1223
Posty: 1858
Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 20:23

Post autor: vicia1223 »

Ja mam mieszalnik z fabryki Okonek , 1200kg z 2004 roku i silnik przy nim 2.4 KW. ssąco tłoczący 11kw ale zmienię chyba na 15.
ODPOWIEDZ