CENY TRZODY

baraki

Post autor: baraki »

Organizacje rolnicze powinny aktywnie i szeroko wesprzec te inicjatywę poprzez oświadczenia medialne, maja szanse sie zrechabilitowac i pokazac że faktycznie sa w słóżbie rolnika a nie tylko od grzania stołków. Zatem apel do POLSUSA, KRIR, i innych wykazcie odrobine dobrej woli i wesprzyjcie w miare mozliwości te oddolna inicjatywe producentów trzody chlewnej.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Baraki bardzo mądre słowa! Maciek, wspomnij komu trzeba na naszą inicjatywę. I nie pisze tego z przekąsem. Po prostu mi zależy na tym, żeby producenci bardziej się zjednoczyli. Wielu podchodzi do takich akcji nieufnie, wielu twierdzi, że lepiej działać na własną rękę, ale prawda jest taka, że w kupię siła:)
baraki

Jeszcze jedna moim zdaniem oczywista uwaga, skoro w poniedziałek i wtorek obowiazuje cena ustalana przez hodowców to nie wpisujcie ile płaca w te dni zakłady bo nikogo z nas ich cenniki nie powinny w te dni interesowac tak jak do tej pory zm nie interesowały sie cennikami rolników! G... was interesuje ile proponuja, stawiacie swoje warunki i albo reflektuja albo niema handlu. Proponuje w poniedziałek i wtorek podawac tutaj tylko i wyłacznie ceny jakich żadaliście od zm, jeśli ktos sprzedaje w systemie co łaska to niech siedzi cicho i sie wogóle nie przyznaje, bo jak narazie to niby mamy umowe i wytyczne co do ceny a jak poczytac posty to wszystko wyglada po staremu.
arek

Post autor: arek »

swinto racja
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek – 07.02.2011 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,20 do maksymalnie 4,20 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,70-5,15 zł/kg w cenniku podstawowym, bez premii...
mietko75

Post autor: mietko75 »

Panowie zróbcie coś aby przeciętny śmiertelnik wchodząc na obojętnie którą stronę trzody chlewnej ,od razu widział że jest strona z :Sugerowanymi cenami : Bo jeśli zacznie szukać po całym Forum , to nie znajdzie .
wojce

Post autor: wojce »

To ja sie spytam kto już wynegocjował te 4,3 na żywą (5,65 E ) tak z ciekawości i jaki zm zapłacił za to ,u nas 3,69 netto pośrednicy
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 09:31 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Ja na środę za dokładnie 100 szt.
daniel0

Post autor: daniel0 »

Na jutro 170 sztuk około 4,3-4,4 netto zależy od wybicia.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Panowie jak wygląda sytuacja z ZM Pierzchała z Janik w woj. Mazowieckim mam do nich oddac tuczniki w przyszłym tygodniu i chciałbym sie upewnic czy to pewny zakład jest
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

wojce pisze:To ja sie spytam kto już wynegocjował te 4,3 na żywą (5,65 E ) tak z ciekawości i jaki zm zapłacił za to ,u nas 3,69 netto pośrednicy
Każdy pośrednik który sprzedaje do Pini za 56% mięsności może Ci zaoferować 4,3 netto, jeśli tego nie robi to nabija Cię w balona.
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 09:31 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
arek

panowie mały odzew już jest bo gdy dzwoniłem do odbiorcy tucznika i powiedziałem mu o ustaleniach na forum to skwitował to tak '' co wy ku...wa z tym forum już drugi mi pierd....oli o takich cenach'' czyli już coś jest walczę o 10 groszy aby osiągnąć cel
baraki

No, juz lepiej!
1258hubert

Post autor: 1258hubert »

Witam
na stronie http://www.wp.pl jest taka opcja jak wkręt można tam zamiescić
zdjęcie i bodajże 200 znaków i to się wyswietla przez 6 godzin na stronie głównej wp. platnośc za to esemesem wynosi 3.66 to moze tam warto cos takiego zamiescić i gdyby każdy z nas raz wykupił tą teklame to była by ona prze minimum 2 dni non stop to może warto spróbować. co o tym sądzicie ?? 8)
1258hubert

Post autor: 1258hubert »

pisząć to moja poprzednia wypowiedz miałem namysli to aby dac np likk do naszej stronki lub napisa tych cenach poniedziałkowych i wtorkowych
Antek_1

Post autor: Antek_1 »

WOJCIECH1236 pisze:Panowie jak wygląda sytuacja z ZM Pierzchała z Janik w woj. Mazowieckim mam do nich oddac tuczniki w przyszłym tygodniu i chciałbym sie upewnic czy to pewny zakład jest
wojciechu1236 ja odstawiałem do pana pierzchały dwa lata temu samochód świń i musiałem póżniej długo się męczyć żeby odzyskać pieniadze . lepiej się dobrze zastanowić przed sprzedażą . tak wogóle jaką cenę oferują . Pozdrawiam
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

wojce pisze:7 zlp za kilo to jakiś fantasta chyba ,większość sie cieszy jak 4 zlp dostanie na dzień dzisiejszy
Fantasta ale pozytywny, dobrze powiedział o tych co to przechwalali się niedawno jaki to mają zyski na świniach przy cenie 4zł. Taki wychwalanie się który jest lepszym hodowcą niczego dobrego nie przyniesie, tylko utwierdza ZM w przekonaniu iż rolnicy jeszcze mają zysk i można z ceną zejść jeszcze niżej. Facet na ten temat to powiedział czystą prawdę (sługusy ZM) nic dodać nic ująć.
Kazik

Post autor: Kazik »

Chciałbym doczekać czasów, kiedy będą płacić po 7 zł
Arek39

Post autor: Arek39 »

a jak tam ZM Salus z płatnością?
loyer

Post autor: loyer »

baraki pisze:Jeszcze jedna moim zdaniem oczywista uwaga, skoro w poniedziałek i wtorek obowiazuje cena ustalana przez hodowców to nie wpisujcie ile płaca w te dni zakłady bo nikogo z nas ich cenniki nie powinny w te dni interesowac tak jak do tej pory zm nie interesowały sie cennikami rolników! G... was interesuje ile proponuja, stawiacie swoje warunki i albo reflektuja albo niema handlu. Proponuje w poniedziałek i wtorek podawac tutaj tylko i wyłacznie ceny jakich żadaliście od zm, jeśli ktos sprzedaje w systemie co łaska to niech siedzi cicho i sie wogóle nie przyznaje, bo jak narazie to niby mamy umowe i wytyczne co do ceny a jak poczytac posty to wszystko wyglada po staremu.
To załóż temat z cenami sugerowanymi i tam wpisuj cenę, którą ustalisz. Nie zauważyłem żebyś był moderatorem. Popieram jak najbardziej akcję, ale nie każdy z użytkowników forum jest hodowcą mającym 100 szt. na odstawę i mogącym dyktować ceny. Niektórzy po prostu wchodzą na stronę zorientować się, jakie są ceny na skupach.
stanek

Post autor: stanek »

[quote="baraki"]Jeszcze jedna moim zdaniem oczywista uwaga, skoro w poniedziałek i wtorek obowiazuje cena ustalana przez hodowców to nie wpisujcie ile płaca w te dni zakłady bo nikogo z nas ich cenniki nie powinny w te dni interesowac tak jak do tej pory zm nie interesowały sie cennikami rolników! G... was interesuje ile proponuja, stawiacie swoje warunki i albo reflektuja albo niema handlu. Proponuje w poniedziałek i wtorek podawac tutaj tylko i wyłacznie ceny jakich żadaliście od zm, jeśli ktos sprzedaje w systemie co łaska to niech siedzi cicho i sie wogóle nie przyznaje, bo jak narazie to niby mamy umowe i wytyczne co do ceny a jak poczytac posty to wszystko wyglada po staremu.

specjalnie zacytowałem ażeby rzeczywiście nie pisać o niskich cenach oferowanych na skupach , po jaką cholerę skupujący maja się dowiadywać od nas samych że gdzieś można taniej kupić a druga kwestia to taka że ja wstrzymuje się ze sprzedażą tym samym tracę już przerastają a inni myślą tylko o sobie -wszyscy powinni się wstrzymać i ponosić konsekwencje razem
stanek

Post autor: stanek »

przepraszam panie baraki cytowałem post ale nie udało mi się dobrze wkleić nie mialem złych intencji
mietko75

Post autor: mietko75 »

Jeśli podawane będą ceny sugerowane na tej stronie to wyjdzie Kogel-Mogel
dziadek51

Post autor: dziadek51 »

loyer masz trochę racji ale nie bądź złośliwy, z propozycją wyszedł ACONAR i zaproponował aby ceny podawał baraki . Zgodził się na to baraki i myślę ,że i w większości forumowicze .Moderator ma założyć stronę gdzie będą wpisywane propozycje cen na następny tydzień.Dostęp do tej strony powinien mieć tylko BARAKI Myślę,że propozycję cen należy rozszerzyć na mniejsze partie oraz na wszystkie klasy EUROP, oraz na ceny skupowe . 100 szt u mnie koło Miechowa to nie kupi pośrednik na skupie . Jeżeli mamy osiągnąć sukces w walce o ceny to musimy mieć propozycje również dla mniejszych producentow
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

baraki pisze:Tak tylko nasuwa sie pytanie po co produkować 70szt rocznie? Ile mozna zarobić na jednej sztuce przy tej ilości gdy wziąc pod uwage że za małe ilości uzyskuje sie niska cene, jak wogóle stosować leki do tej ilości? Przecież najmiejsze porcja jakiej kolwiek szczepionki to bedzie za dużo i większośc się zmarnuje!
Jak chcesz robic mieszalnik to zrób go ale na sprzedaż! Chcesz byc człowiekiem orkiestra ale jak długo tak pociągniesz? Rozejrzyj się dookoła, inwestycje w fermy to coraz większe pieniądze, coraz wieksza wydajnośc i automatyzacja, jeszcze rok-może dwa i nawet nie bedziesz miał co z tymi paroma tucznikami zrobić. Moja rada: nie trać czasu na pierdoły tylko zacznij myślec o przyszłości, swojej przyszłości, zamiast siedziec w garażu i rzeźbic mieszalnik dla kilku tuczników obcych języków.

baraki wiesz o mnie dwie rzeczy...jedno ze mam mało tuczników a drugie ze chce zrobić mieszalnik czyli właściwie nic a krytykujesz...nie ma takiej potrzeby żebym się spowiadał na forum czym się zajmuje prywatnie i zawodowo ...
loyer

Post autor: loyer »

dziadek51 pisze:loyer masz trochę racji ale nie bądź złośliwy, z propozycją wyszedł ACONAR i zaproponował aby ceny podawał baraki . Zgodził się na to baraki i myślę ,że i w większości forumowicze .Moderator ma założyć stronę gdzie będą wpisywane propozycje cen na następny tydzień.Dostęp do tej strony powinien mieć tylko BARAKI Myślę,że propozycję cen należy rozszerzyć na mniejsze partie oraz na wszystkie klasy EUROP, oraz na ceny skupowe . 100 szt u mnie koło Miechowa to nie kupi pośrednik na skupie . Jeżeli mamy osiągnąć sukces w walce o ceny to musimy mieć propozycje również dla mniejszych producentow
W którym miejscu byłem złośliwy? Pośrednik nie kupi 100 szt ale też nie zapłaci ceny sugerowanej na skupie. Ja popieram akcję, czytałem i wiem że ACONAR wyszedł z taką propozycją, i niech BARAKI wpisuje cenę, chodzi mi tylko na ogranicznie korzystania z forum. Nedługo ktoś wymyśli że nie wolno czegoś wpisywać a potem następny, itd.
dziadek51

Post autor: dziadek51 »

loyer to zdanie "Nie zauważyłem żebyś był moderatorem "wzbudziło we mnie podejrzenie że to jest złośliwość , jeżeli jest inaczej to się cieszę i zarazem przepraszam
Michał100ha

Post autor: Michał100ha »

dziadek51 pisze:loyer masz trochę racji ale nie bądź złośliwy, z propozycją wyszedł ACONAR i zaproponował aby ceny podawał baraki . Zgodził się na to baraki i myślę ,że i w większości forumowicze .Moderator ma założyć stronę gdzie będą wpisywane propozycje cen na następny tydzień.Dostęp do tej strony powinien mieć tylko BARAKI Myślę,że propozycję cen należy rozszerzyć na mniejsze partie oraz na wszystkie klasy EUROP, oraz na ceny skupowe . 100 szt u mnie koło Miechowa to nie kupi pośrednik na skupie . Jeżeli mamy osiągnąć sukces w walce o ceny to musimy mieć propozycje również dla mniejszych producentow

Dziadku masz racje bo ta cena sugerowana pomoze tylko tym co spzedają duze ilości, np za 15 czy 20 tuczników nie dostanie tyle co za 100szt. więc dostanie po tyłku, ale dlaczego wkońcu to tez rolnik
baraki

Loyer to była jedynie moja uwaga/sugiestia z mojej strony a nie żaden zakaz, możesz ja rozważyc a co zrobisz Twoja sprawa.
staś76

Post autor: staś76 »

zmodyfikować pomysł i podawać cenę za E i na żywą bez min. ilości ,jeżeli uda się sprzedać nawet np.5szt w takiej cenie to będzie to sukces tego rolnika,propozycja cen przestanie dzielić na dużych i małych a rynek i tak sam zweryfikuje ofertę
zitkar

Post autor: zitkar »

Witam to mój 1 wpis.przepraszam że nie na temat szukam nr. tel. do firmy Szymańscy z Rogożna /odnośnie mieszalni pasz,silosy zbożowe/ z góry dziekuje
TJ

Post autor: TJ »

Lokalny oœrednik i lokalne ubojnie3.5-4.0+VAT Œwinek mało
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Antek_1 pisze:
WOJCIECH1236 pisze:Panowie jak wygląda sytuacja z ZM Pierzchała z Janik w woj. Mazowieckim mam do nich oddac tuczniki w przyszłym tygodniu i chciałbym sie upewnic czy to pewny zakład jest
wojciechu1236 ja odstawiałem do pana pierzchały dwa lata temu samochód świń i musiałem póżniej długo się męczyć żeby odzyskać pieniadze . lepiej się dobrze zastanowić przed sprzedażą . tak wogóle jaką cenę oferują . Pozdrawiam
Cene oderował dobrą bo na ten tydzień by dał 4,4 i niby połowa gotówą a reszta na przelew... a sprzedawał moze jeszcze ktos do tego zakładu??
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

znalazłem fakturę z czerwca 2009 , półtusze 6.95plus vat :wink:
Michał100ha

Post autor: Michał100ha »

Ah były czasy...........
wetman

Post autor: wetman »

Odnośnie Janikowa i Pierzchały, teraz nie orientuję się w finansach tego zakładu, ale jak bym do niego sprzedawał, to tylko za gotówkę! :!:
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Czasy czasami, ważne że się ruszyło. cena 4,3 w zeszłym mało realna dzisiaj jest normą po negocjacjach. To jest coprawda nadal poniżej kreski ale nadzieja...
Co do ceny na przyszły tydzień najławiej i myślę, że także najtrafniej jest sugerować się cenami Niemieckimi.
To jest nasz punkt odniesienia, nie Duńczycy tylko właśnie Niemcy.
w przypadku dużej rozbieżności między Niemcami a Holendrami trzeba będzie chwilowo delikatnie odpuścić aby nas to ścierwo nie zalało.
I tak z ręką na pulsie i z rozumem na swoim miejscu myślę, że będzie dobrze.
Jak to mawiają nasi dziadowie lepiej godzinę myśleć i 15minut robić niż 15 minut myśleć a robić godzinę.
Także Panowie do przodu. kto ma odwagę i młode lata niech inwestuje w ilość gdyż tylko odpowiednia ilość zagwarantuje nam normalne finansowo życie. kto uważa że nie mam racji niech nie inwestuje kierując się przekonaniem - brak obciążeń kredytowych = większy zysk jednostkowy na tuczniku.
Przy życiu niech nas trzyma pozytywne myślenie.
Taki humor mam dziś dobry, że nawet z kolegą Populistą bym chętnie flaszkę obalił
:lol:
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/3404 ... e__st__360

koledzy po fachu piszą konkretnie o cenach , jak ktoś nie obczaił do tej pory to polecam link.
Arek39

Post autor: Arek39 »

co z salusem jaki termin płatności?
brzydal

Post autor: brzydal »

pomimo różnic w poglądach politycznych musze pirwszy raz sie zgodzic z lukasem cena sprzedaży w polsce powinna być na pozimie ceny niemieckiej lub lekko ponizej abyśmy mogli z nimi konkurować . Nie o to chodzi że ślepo musimy odwzorowywac wszystko co na zachodzie ale jestesmy w uni trzeba brać to pod uwagę nikt nam nie da za tucznika po np. 5 jak niemiecki bedzie po 4 i odwrotnie
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

brzydal pisze:pomimo różnic w poglądach politycznych musze pirwszy raz sie zgodzic z lukasem cena sprzedaży w polsce powinna być na pozimie ceny niemieckiej lub lekko ponizej abyśmy mogli z nimi konkurować . Nie o to chodzi że ślepo musimy odwzorowywac wszystko co na zachodzie ale jestesmy w uni trzeba brać to pod uwagę nikt nam nie da za tucznika po np. 5 jak niemiecki bedzie po 4 i odwrotnie
nigdy wcześniej się ze mną nie zgadzałeś ?? :lol:
brzydal

Post autor: brzydal »

może z raz :wink:
arek

czyżby jedność
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

lukas1982 pisze:Czasy czasami, ważne że się ruszyło. cena 4,3 w zeszłym mało realna dzisiaj jest normą po negocjacjach. To jest coprawda nadal poniżej kreski ale nadzieja...
Co do ceny na przyszły tydzień najławiej i myślę, że także najtrafniej jest sugerować się cenami Niemieckimi.
To jest nasz punkt odniesienia, nie Duńczycy tylko właśnie Niemcy.
w przypadku dużej rozbieżności między Niemcami a Holendrami trzeba będzie chwilowo delikatnie odpuścić aby nas to ścierwo nie zalało.
I tak z ręką na pulsie i z rozumem na swoim miejscu myślę, że będzie dobrze.
Jak to mawiają nasi dziadowie lepiej godzinę myśleć i 15minut robić niż 15 minut myśleć a robić godzinę.
Także Panowie do przodu. kto ma odwagę i młode lata niech inwestuje w ilość gdyż tylko odpowiednia ilość zagwarantuje nam normalne finansowo życie. kto uważa że nie mam racji niech nie inwestuje kierując się przekonaniem - brak obciążeń kredytowych = większy zysk jednostkowy na tuczniku.
Przy życiu niech nas trzyma pozytywne myślenie.
Taki humor mam dziś dobry, że nawet z kolegą Populistą bym chętnie flaszkę obalił
:lol:
Co do cen to masz racje, powinniśmy wzorować się na Niemcach. W końcu są naszym sąsiadem i ich koszty produkcji są zbliżone do naszych. Poza tym podawanie ceny dotyczącej 100sztuk jest bezsensowne bo dlaczego nie miało by być to np.200sz albo 20sz.
Co do tej flaszki to niestety u mnie już nie ten wiek i nie to zdrowie na picie alkoholu.
staś76

Post autor: staś76 »

panowie żeby propozycja naszej ceny nie zostawała tylko na forum proponuję wpisywać w tabeli żywca na e-wtg, ogłoszenia sprzedaży z proponowaną przez nas ceną niech przeglądający to ,oswajają się z ceną, z drugiej strony pokaże ilu tak na prawdę nas jest ????
Ostatnio zmieniony wtorek 08 lut 2011, 17:24 przez staś76, łącznie zmieniany 2 razy.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

08-02-2011 Rynek tuczników w Niemczech.

Trzeci już z rzędu wzrost cen skupu tuczników na wbc za klasę E (56 % mięsności) u naszych zachodnich sąsiadów, z 1,33 do 1,42 euro/kg...
czacha17

Post autor: czacha17 »

http://cenyrolnicze.pl/news/105
Jakieś zainteresowanie "naszym " pomysłem ceny minimalnej jest :D
dani

Post autor: dani »

Sokołów 5,4 za E klase
ODPOWIEDZ