FORUM
CENY TRZODY
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
11-02-2011 Rolnicy – producenci trzody chlewnej proponują swoje ceny sprzedaży tuczników.
Redakcja czasopisma „Trzoda Chlewna” gorąco popiera rolników-producentów trzody chlewnej, którzy z inicjatywy dr Andrzeja Konarkowskiego postanowili, że w każdy piątek będą podawać na forum strony internetowej: www.trzoda-chlewna.com.pl swoją cenę sprzedaży tuczników w Polsce na poniedziałek i wtorek następnego tygodnia...
więcej na: www.cenyrolnicze.pl
Redakcja czasopisma „Trzoda Chlewna” gorąco popiera rolników-producentów trzody chlewnej, którzy z inicjatywy dr Andrzeja Konarkowskiego postanowili, że w każdy piątek będą podawać na forum strony internetowej: www.trzoda-chlewna.com.pl swoją cenę sprzedaży tuczników w Polsce na poniedziałek i wtorek następnego tygodnia...
więcej na: www.cenyrolnicze.pl
- WOJCIECH1236
Do baraki.
Z moim wieloletnim doswiadczeniem we wspolpracy z najwiekszymi zakladami zauwazylem ze gorne ceny (jak np: brakuje swin) sa zawsze takie jak w Niemczech - jak juz wczesniej niektorzy pisali. Czesto bywalo tak ze w Niemczech np: jest 5,5 E a oni u nas 5,1 placili i nakupili taniej towaru od nas a z Niemiec uzupelnili braki za te 5,5. Mysle ze powinienes poczekac (chyba ze juz wiadomo) na ceny w Niemczech (jesli np: podniesli o 2-3 centy to podniesc cene o 10gr), Jezeli nie to zostawic na obecnym poziomie. Zrobisz jak uwazasz ja sie dostosuje. Swoja droga sprzedalem w poniedzielek za 5,65E
Pozdrawiam
Z moim wieloletnim doswiadczeniem we wspolpracy z najwiekszymi zakladami zauwazylem ze gorne ceny (jak np: brakuje swin) sa zawsze takie jak w Niemczech - jak juz wczesniej niektorzy pisali. Czesto bywalo tak ze w Niemczech np: jest 5,5 E a oni u nas 5,1 placili i nakupili taniej towaru od nas a z Niemiec uzupelnili braki za te 5,5. Mysle ze powinienes poczekac (chyba ze juz wiadomo) na ceny w Niemczech (jesli np: podniesli o 2-3 centy to podniesc cene o 10gr), Jezeli nie to zostawic na obecnym poziomie. Zrobisz jak uwazasz ja sie dostosuje. Swoja droga sprzedalem w poniedzielek za 5,65E
Pozdrawiam
-
Michał100ha
-
grzesiecki
Ja użyłem przelicznuika który można znaleźc w informacji rynkowej na stronie MRiRW:dziadek51 pisze:proponowałem ceny na następny tydzień na str 807 za klasę E 5,7 a za żywą 4,56 (5,7 :1,25 = 4,56) . Ceny w Niemczech trochę do góry to u nas też troszkę w górę. W mojej propozycji cenowej zastosowałem bardziej realny przelicznik na wagę żywą niż Baraki 1,25 a nie 1,31
- S (75,7) 1,32
- E (75,7) 1,32
- U (76,3) 1,31
- R (76,9) 1,30
- O (77,5) 1,29
- P (78,1) 1,28
Zdecydowałem o 10gr podwyżce na przyszły tydzień. W tym tygodniu zaprponowane przeze mie ceny okazały się całkiem realne więc biorąc pod uwage że tręd jest ciągle w górę powyższa korekta jest niezbędna.
Czyli ceny po korekcie:
4,40/kg wagi żywej
5,80/kg E wbc
Orientacyjną cene dla sprzedających na miejsze ilości na skupach proponuję 90% ceny za klasę E co mniej więcej odpowiada proporcji obniżki dla klasy R w większości zm (zgodnie z propozycją dziadek51).
Cena skupowa:
3,96/kg żywej wagi
Czyli ceny po korekcie:
4,40/kg wagi żywej
5,80/kg E wbc
Orientacyjną cene dla sprzedających na miejsze ilości na skupach proponuję 90% ceny za klasę E co mniej więcej odpowiada proporcji obniżki dla klasy R w większości zm (zgodnie z propozycją dziadek51).
Cena skupowa:
3,96/kg żywej wagi
- wet-zootechnik
-
szklanka18
panowie dzisiaj rozmawiałem z prezesem grupy przez którą nieraz sprzedaję świnie i gość oczywiście nic nie wiedział o żadnym cenniku, uświadomiłomi to że je żeli mamy osiągnąć cel ,musimy dotrzeć do prezesów tych grup i zaproponować im nasz cennik jako obowiązującą cenę na dany tydzień ,[bo patrząc na nasze forum ilu nas jest co sprzedaje 100szt/m-c ,może kilkunastu to przykładając to do przerobu dobowego pini lub dudy jeden tydzień i po naszych świniach ],a potencjał grup w sprzedaży tucznika jest dużo, dużo większy
-
rolnik sam w dolinie
-
rolnik sam w dolinie
-
rolnik sam w dolinie
witam!! postanowiłem dołączyć do Was koledzy!! bardzo mi się spodobała akcja z ustalaniem cen przez producentów trzody chlewnej, w końcu to my produkujemy i powinniśmy mieć udział w kształtowaniu ceny naszych produktów.żaden zakład lub firma która produkuje jakiś towar nie chce go sprzedawać poniżej opłacalności. Akcje należy jak najszerzej nagłośnić żeby odniosła sukces. mamy w kraju trochę grup producenckich trzody i warto było by ich też poinformować o akcji! Czytając wasze posty wierzę, że uda się coś wypracować i osiągnąć. Pozdrawiam
-
Michał100ha
-
PO-pulista
Prezesów grup producenckich tyle obchodzi ta strona internetowa co zeszłoroczny śnieg. W tej grupie której jestem członkiem jest ok 380 osób i jakoś żaden nie był choć przez chwile na tej stronie.staś76 pisze:panowie dzisiaj rozmawiałem z prezesem grupy przez którą nieraz sprzedaję świnie i gość oczywiście nic nie wiedział o żadnym cenniku, uświadomiłomi to że je żeli mamy osiągnąć cel ,musimy dotrzeć do prezesów tych grup i zaproponować im nasz cennik jako obowiązującą cenę na dany tydzień ,[bo patrząc na nasze forum ilu nas jest co sprzedaje 100szt/m-c ,może kilkunastu to przykładając to do przerobu dobowego pini lub dudy jeden tydzień i po naszych świniach ],a potencjał grup w sprzedaży tucznika jest dużo, dużo większy
a oto pierwszy komentaż do tego linku :moro5 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/producenci-proponuja-ceny-tucznikow,45626.html
Oportunista 11-02-2011, 14:08
Ci producenci to jakaś marna garstka literatów. Niewielu z nich sprzedaje jednorazowo partie po 100 sztuk. Reszta to drobna produkcja. Podali ceny i teraz ciekawe co się stanie. Pini też podał ceny - o 10 groszy niżej i waga loco zakład! Coś mi się wydaje że będzie miał co bić. Ta garstka literatów powinna się zrzeszyć i dopiero wtedy próbować negocjować ceny. Natomiast dotychczas jest to tak że każdy się śmiało wypowiada na forum a życie robi swoje.
Nie masz kolego racji. Gdyby iść Twoim tokiem myślenia wybojowość musiała by być na poziomie 80% a mięsność powyżej 58% a mało kto spełnia te parametry.nemezis pisze:SZ.P.BARAKI,mam pytanie-czy podana cena na wagę zywą 4,40 jest
odnosnikem doklasy E wbc. Jeśli tak to przy zastosowaniu przelicznika 1;31 własnie obcielismy sobie wydajnosc do 76%.Przeciętna wydajnosc wynosi 80% i więcej.Biorąc cene wbc 5,80 razy min 80% daje nam cene wagi zywej 4,64.Przelicznik podany przez dziadek51 jest moim zdaniem prawidłowy.Panowie nie tyko jest ważna mięsnośc ale i wydajnosc.Prosze
o podawanie swojej wydajnosci dla baraki celem ustalenia przelicznika.
przyjmując 79% wybicie i 56% mięsność i cenę 5,8E wychodzi przelicznik w granicach 4,45-4,50
Dla przypomnienia
W latach 90 jak cena spadała ponizej 7 kg żyta razy cena tego zboża to była interwencja lub strajki zorganizowane przez pana A LEPERA
wiec łatwo policzyc ile dzis minimalnie powinien kosztowac tucznik 7kg * cena żyta
wiec wszyscy winni trzymac sie tej ceny wyznaczonej przez baraki bo i ta cena niejest wysoka , ale zawsze cos
W latach 90 jak cena spadała ponizej 7 kg żyta razy cena tego zboża to była interwencja lub strajki zorganizowane przez pana A LEPERA
wiec łatwo policzyc ile dzis minimalnie powinien kosztowac tucznik 7kg * cena żyta
wiec wszyscy winni trzymac sie tej ceny wyznaczonej przez baraki bo i ta cena niejest wysoka , ale zawsze cos
Ostatnio zmieniony piątek 11 lut 2011, 18:18 przez JUREK, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie takie założenia przyjąłem jak pisze lukas1982.lukas1982 pisze:Nie masz kolego racji. Gdyby iść Twoim tokiem myślenia wybojowość musiała by być na poziomie 80% a mięsność powyżej 58% a mało kto spełnia te parametry.nemezis pisze:SZ.P.BARAKI,mam pytanie-czy podana cena na wagę zywą 4,40 jest
odnosnikem doklasy E wbc. Jeśli tak to przy zastosowaniu przelicznika 1;31 własnie obcielismy sobie wydajnosc do 76%.Przeciętna wydajnosc wynosi 80% i więcej.Biorąc cene wbc 5,80 razy min 80% daje nam cene wagi zywej 4,64.Przelicznik podany przez dziadek51 jest moim zdaniem prawidłowy.Panowie nie tyko jest ważna mięsnośc ale i wydajnosc.Prosze
o podawanie swojej wydajnosci dla baraki celem ustalenia przelicznika.
przyjmując 79% wybicie i 56% mięsność i cenę 5,8E wychodzi przelicznik w granicach 4,45-4,50
Gdyby brac pod uwage tylko wydajnośc rzeźną to trzeba by założyc że 100 % tuczników bedzie w klasieE co jest nierealne.
Więc proponuje by garstka literatów wyraziła swoje stanowisko odnosnie tego komentarza!Blazej pisze:a oto pierwszy komentaż do tego linku :moro5 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/producenci-proponuja-ceny-tucznikow,45626.html
Oportunista 11-02-2011, 14:08
Ci producenci to jakaś marna garstka literatów. Niewielu z nich sprzedaje jednorazowo partie po 100 sztuk. Reszta to drobna produkcja. Podali ceny i teraz ciekawe co się stanie. Pini też podał ceny - o 10 groszy niżej i waga loco zakład! Coś mi się wydaje że będzie miał co bić. Ta garstka literatów powinna się zrzeszyć i dopiero wtedy próbować negocjować ceny. Natomiast dotychczas jest to tak że każdy się śmiało wypowiada na forum a życie robi swoje.