FORUM
CENY TRZODY
po części masz rację, ale z drugiej strony cenami wędlin powinien się zająć UOKIK, przecież przy cenie 3zł tucznika "wyroby" i cała reszta powinna kosztować dużo mniej, cena wzrosła to i w sklepach wzrośnie a wszyscy obarczą winą rolników. O tym, że my jesteśmy najsłabszym ogniwem w narzucie ceny nikt nie mówi. Gdyby cena w sklepach była inna to zbyt byłby większy na wieprzowinę.andrzej-guzik pisze:To niech masarnie podniosą ceny wyrobów o 0,50 - 1 zł i dadzą to producentom trzody klient nawet nie zauważy czy kupił szynkę za 30zł/kg czy za 31zł/kg najlepsze jest to że jak cena świń spadnie o 1zł to szyneczka o tyle nie stanieje
Witam kolegów, żeby nie siedzieć bezczynnie postanowiłem wysłać maila do redakcji Tygodnika "KONTAKTY" o następującej treści;
"Witam Państwa,
jestem producentem trzody chlewnej z okolic Łomży i czynnym uczestnikiem forum miesięcznika "Trzoda Chlewna" na łamach naszego forum powstał temat dotyczący ustalania cen trzody chlewnej przez samych rolników. Chciałbym prosić, abyście państwo na łamach swojego czasopisma umieścili chociaż drobną wzmiankę na ten temat. ( że coś takiego jest i że można tam zajrzeć i zapoznać się z cenami i problemami rolników utrzymujących trzodę chlewną) Państwa przed pisaniem wzmianki na ten temat, zapraszam do zapoznania się z naszym forum. www.trzoda-chlewna.com.pl w zakładce forum-ceny-ceny trzody.
W imieniu wszystkich użytkowników forum i producentów z góry dziękuję."
Zobaczę jaki będzie odzew.
"Witam Państwa,
jestem producentem trzody chlewnej z okolic Łomży i czynnym uczestnikiem forum miesięcznika "Trzoda Chlewna" na łamach naszego forum powstał temat dotyczący ustalania cen trzody chlewnej przez samych rolników. Chciałbym prosić, abyście państwo na łamach swojego czasopisma umieścili chociaż drobną wzmiankę na ten temat. ( że coś takiego jest i że można tam zajrzeć i zapoznać się z cenami i problemami rolników utrzymujących trzodę chlewną) Państwa przed pisaniem wzmianki na ten temat, zapraszam do zapoznania się z naszym forum. www.trzoda-chlewna.com.pl w zakładce forum-ceny-ceny trzody.
W imieniu wszystkich użytkowników forum i producentów z góry dziękuję."
Zobaczę jaki będzie odzew.
No przeciez prezes musi jeździć takim autem jakby to wyglądało ,jakby jeżdził autem podobnym do swoich pracowników czy rolników za 10-20 tys. ,a że setki ludzi ma nie zapłacone , ktos to musi sponsorować nie znam nikogo co własnymi rękami sie dorobił dużego majątkuPeron pisze:Znam jednego, co się wozi autem za 600 tys, a rolnikom nie płaci po 5 miesięcy.
-
hodowca1717
pamiętam jak niedawno bardzo chętnie cytowali kogoś z forum że 3,60 daje już zysk...baraki pisze:Agrobiznes łaski nie robi, nie zgadzajmy sie aby w publicznych mediach miała miejsca rażaca dyskryminacja, skoro podaja ceny zm to ich zasranym obowiązkiem jest podac także ceny producentów surowca, jeśli nie bedzie tej zasady równości to spotkamy sie w sadzie Szanowna Redakcjio Agrobiznesu.
zeus-1 PostWysłany: Pon Lut 14, 2011 19:12 Temat postu:
Od nas miał odbierać dziś świnki ale kierowca zachorował i przyjedzie jutro.
Cena jest ustalona zm na 5.50 wbc u mnie średnia mięsność jest przeważnie 53.50% a nieraz nawet i 54%.
Cena jest ustalona zm na 5.50 wbc u mnie średnia mięsność jest przeważnie 53.50% a nieraz nawet i 54%.
No masz racje. Moim zdaniem w polsce jest duzo malych rolnikow i od nich posrednicy zawsze kupia tani towar i w ten sposob zanizaja cenniki taki posrednik woli kupic 100 sztuk od 20 chlopkow bo kupi od nich taniej niz od duzego rolnikanemezis pisze:Panowie,jakie wnioski wyciągneliście z dnia dzisiejszego-bo ja tylko jeden. A mianowicie dopóki nie będziemy sie trzymac w kupie dopóty wszyscy będą mieli nas w d.....pie. P OTWIERDZACIE?????????
Ja równiez uwazam że informacje w agrobiznesie sa tendencyjne i najczęściej mijaja się z prawdą. Nie bedziemy tego tolerowac! Albo zmienia swoje podejscie do dziennikarstwa i zaczna byc obiektywnie albo oskarżymy ich o udział w zmowie cenowej mającej na celu zanizanie cen skupu.brzydal pisze:odnosze takie wrażenie że agrobiznas działa na czyjeś zapotrzebowanie skutecznie wpływając na rynki rolne. Może gdybyśmy się złożyli dotarli do odpowiedniej osoby dali pożądną dolę to agrobiznes ogłaszał by nasze ceny tak jak ogłasza ceny z zakładów które rzadko kiedy mają oparcie w żeczywistości
niestety... ale na samym starcie się podzieliliśmy, proponując poziom sprzedaży 100szt. w cenie... ,tym samym wykluczając 98% producentów z upominania się o taką stawkę , brałem udział w tym pomyśle od samego początku ,ale uważam ze został popełniony błąd w propozycji wielkości sprzedaży ,powinno się tylko określać poziom ceny żywej i E bez minimalnych wielkości ,w ten sposób włączy się do akcji wszyskich produkujących na rynek.nemezis pisze:Panowie,jakie wnioski wyciągneliście z dnia dzisiejszego-bo ja tylko jeden. A mianowicie dopóki nie będziemy sie trzymac w kupie dopóty wszyscy będą mieli nas w d.....pie. POTWIERDZACIE?????????
Mam ogromnš probe i niech każdy się nad tym zastanowi; Niech temat "cena trzody" zostanie tematem na którym podaje się tylko ceny notowane w kraju na skupach małych i dużych a cały ten zgiełk na temat prognozowania i ustalania cen przeniemy do drugiego tematu(nazwe sami wymylcie) CO O TYM MYLICIE???
Lokalne masarnie i porednicy 3.6-4.0+vat
Lokalne masarnie i porednicy 3.6-4.0+vat
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 lut 2011, 21:56 przez TJ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
robert0169
-
robert0169
nemezis popatrz i odprez się http://www.youtube.com/watch?v=M8pVpTvyQCI
Nie zgodzę się że ktokolwiek został tu wykluczony! Podaliśmy cenę bazową więc trzeba było jakoś określic parametry towaru którego ta cena dotyczy a wielkość parti jest jednym z ważnych parametrów!staś76 pisze:niestety... ale na samym starcie się podzieliliśmy, proponując poziom sprzedaży 100szt. w cenie... ,tym samym wykluczając 98% producentów z upominania się o taką stawkę , brałem udział w tym pomyśle od samego początku ,ale uważam ze został popełniony błąd w propozycji wielkości sprzedaży ,powinno się tylko określać poziom ceny żywej i E bez minimalnych wielkości ,w ten sposób włączy się do akcji wszyskich produkujących na rynek.nemezis pisze:Panowie,jakie wnioski wyciągneliście z dnia dzisiejszego-bo ja tylko jeden. A mianowicie dopóki nie będziemy sie trzymac w kupie dopóty wszyscy będą mieli nas w d.....pie. POTWIERDZACIE?????????
Przecież partie 100 tuczników są produkowane przemysłowo ,czyli taniej to oznacza że za ta mniejsze należą się większe pieniądze bo są bardziej ekologiczne .
Natomiast odnośnie dyskryminacji naszych "Cen sugerowanych " Panie Baraki niech pan bierze za du-pę tych z chorobą Maltańską z Agrobiznesu ,jak będą potrzebne fundusze na prawników ,proszę podać nr konta myślę że każdy jakąś stówkę poświęci .
Natomiast odnośnie dyskryminacji naszych "Cen sugerowanych " Panie Baraki niech pan bierze za du-pę tych z chorobą Maltańską z Agrobiznesu ,jak będą potrzebne fundusze na prawników ,proszę podać nr konta myślę że każdy jakąś stówkę poświęci .
kazimierz
koledzy widze żejeszcześmy nie zaczeli a jusz zaczynają byc problemy dlamnie ten co ma 5 50 100 500 jest takimsamym rolnikiem tylko ten co ma mniejbędzie miał mniejszy zarobek ale niedlatego że dostanie mniejszą cene lecz dlatego ze sprzedał mniej pomysł zceną jest dobry tylko niedopracowany trzeb a się poswięcic każde województwo musi miec swojego lidera (koordynatora)liderzy spotykają sie iustalająplan działania(1 każdy lider w swoim województwie np przes sołtysów kiedy igdzie ukazuje się cenai reszte się dopracuje na spotkaniu liderów JEŚLI AKCEPTUJECIE MÓJ POMYSŁ TO DO ROBOTY ZOBACZYCIE JAK ZŁODZIEJOM USZY OPADNĄJAK TO OSIĄGNIEMY ZAŁOŻYMY STOWARZYSZENIE........... CHŁOP ŻYWI IBRONI POWIEDZIAŁ WÓDZ KOSCIUSZKO POD RACŁAWICAMI MÓJ TEL 146717154 KAZIMIERZ
-
andrzej-guzik
Maltańczyk z Agrobiznesu jest poważnie chory .Dobę temu mówił że podaż świń jest nieco wyższa ale to dobrze bo zakłady mają zwiększone zapotrzebowania i ceny lekko idą w górę , dziś już bredził co innego .Zastanawiam się czy nie celowe było by przed programem badanie alkomatem ,bo nie chce mi się aby dopuścili IDIOTĘ aby co dzień klepał co innego .
Czy już mają nas za kompletnych Imbecyli ?
Czy już mają nas za kompletnych Imbecyli ?
kolego jak zająłeś się już kontaktowaniem z agrobiznesem(mediami) to podsunę jeszcze jedną stację TVR i program agroflash http://www.tvr24.pl/program-Agro_Flash-2.htmlJUREK pisze:mietko75 odpowiedziales sobje na pytanie zaco oni nas mają poczekam na dalszy rozwój wydarzen agrobiznesu i dam opinie o tym programie
JUZ SKANTAKTOWAŁEM SIE Z TĄ STACJĄ CZEKAM NA ODPOWIEDZ I BEDE INFORMOWAŁ PANSTWAFarmerB pisze:kolego jak zająłeś się już kontaktowaniem z agrobiznesem(mediami) to podsunę jeszcze jedną stację TVR i program agroflash http://www.tvr24.pl/program-Agro_Flash-2.htmlJUREK pisze:mietko75 odpowiedziales sobje na pytanie zaco oni nas mają poczekam na dalszy rozwój wydarzen agrobiznesu i dam opinie o tym programie
FARMER DZIEKI ZA LINK
Panowie dostałem wiadomość od znajomego, że co dzień przywożone są dwa tiry tucznika niemieckiego w okolice Proszowic do jakiejś ubojni, która płaci tylko za transport ponieważ one są własnie z dioksynami a niemcy musieli by dopłacać jeszcze do utylizacji. A tym samym przestali kupować u nas wędliny bo wiedzą z czego są. Czy może ktoś potwierdzić moją informacje z okolic Proszowic ??? Pozdrawiam
Dominik nie reozpowszechniaj bzdur bo to jest nawet nie smieszne .W Niemczech jest w tej chwili taka nagonka i taka kontrola ,ze juz dawno wszystko wyłapali . Sprawa dotyczyła dwóch lub trzech wytwórni pasz .Koszty jakie poniesli wszystcy producenci byly horendalne,w tej chwili nikt by sie nieodwazyl robic takich rzeczy kary sa drakonskie
proponuje oglądać niemieckie kanały rolnicze ew. www aby być blizej prawdy na tematy ściśle rolnicze (jeżeli macie do takowych dostęp przez satelitę www TV etc to możecie się podzielić)
sprzedaż ciągników spadać będzie na pysk i nikt temu trendowi już nie zaradzi
na jednych ciągnikach już nawet jest euro po kursie 3,5
(bez reklamy)
a dwa a propos akcji cena sugerowana- zdziwiłem się pozytywnie - informacja idzie w świat po łańcuszku
sprzedaż ciągników spadać będzie na pysk i nikt temu trendowi już nie zaradzi
na jednych ciągnikach już nawet jest euro po kursie 3,5
(bez reklamy)
a dwa a propos akcji cena sugerowana- zdziwiłem się pozytywnie - informacja idzie w świat po łańcuszku
-
Mariusz1986
- WOJCIECH1236
Dokładnie jak pisze kolega, niby ze szybko obnizka i znowu nas chca oszukac, a co godzine telefony za swiniami. Nawet te zakłady co w tamtym tygodniu jak im powiedziałem jaka chce cene to podziekowali bo za drogo to juz w tym tygodniu dzwonią i mówia ze spokojnie zapłacą nawet gotówką byle zeby były najlepiej już. a co do spadków w pini to tez bujda bo mają niedobór tuczników