FORUM
CENY TRZODY
Pewnie ,że 4,5 lepsze od 3,2.wojce pisze:Lepsze 4,5 jak 3,2 chyba ,jeden będzie zadowolony z 4,5 inny niepiotrek83 pisze:Optymistyczne??? Cena 4.5 za kg żywca tylko pokrywa koszty tuczu...ROLAS 222 pisze:Agro biznes chyba czytal nasze forum bo dzis przedstawil calkiem optymistyczne informacje
Rozumiem ,że to twoje hobby, bo o zarobku nie ma mowy
Powiedz mi tylko jak jak zarobić na tuczu skoro prosiak 150- 200zł a koszt paszy ok 1200t, upadki+ amortyzacja budynku... Jeśli ktoś jest zadowolony z cen podawanych dzisiaj w agrobiznesie 4-4.5 to chyba zasługuje na tytuł SPONSORA ROKU od ZM
Niniejszym składam na ręce Rzecznika Praw Obywatelskich skargę na redakcje programu "Agrobiznes" emitowanego przez Polska Telewizje Publiczna. Jednym ze stałych punktów tegoz programu jest informacja na temat cen skupu żywca jednakże informacja ta jest jednostronna i tendencyjna gdyz uwzglednia jedynie ceny skupu proponowane przez skupujących natomiast ceny które proponuja producenci sa przez program "Agrobiznes" pomijane, pomimo wielokrotnych próźb ze strony nas producentów o uwzglednianie takze naszego cennika, który Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "FORUM TCh" ustala każdego tygodnia i prezentujemy na stronie: http://www.trzoda-chlewna.com.pl/
Podsumowując producenci trzody chlewnej sa przez redakcje programu "Agrobiznes" dyskryminowani, pomijani, oszukiwani. Uprzejmie prosze Rzecznika Praw Obywatelskich o zbadanie w trybie pilnym wyżej wymionionej sprawy gdyz podawanie nierzetelnej informacji cenowej przez program "Agrobiznes" przyczynia sie do zanizania cen skupu i naraża na straty producentów żywca.
Z powazaniem
inż Marek Jarczewski
tel 606832207
Oto treśc wniosku która wysłałem do Rzecznika Praw Obywatelskich
Podsumowując producenci trzody chlewnej sa przez redakcje programu "Agrobiznes" dyskryminowani, pomijani, oszukiwani. Uprzejmie prosze Rzecznika Praw Obywatelskich o zbadanie w trybie pilnym wyżej wymionionej sprawy gdyz podawanie nierzetelnej informacji cenowej przez program "Agrobiznes" przyczynia sie do zanizania cen skupu i naraża na straty producentów żywca.
Z powazaniem
inż Marek Jarczewski
tel 606832207
to jest pewnie jakiś tucz kontraktowy dla Sokołowa także oni im tyle zapłacą , niekoniecznie reszcie, bo liczyć umieją i w przeciwnym razie chętnych by nie było.marek99a pisze:WITAM panowie--- otrzymałem dziś informację od swego lekarza WET z mazur że SOKOŁÓW wstawia tam prosiaka z ceną gwarantowaną na koniec kwietnia początek maja zbyt po 5 zeta za 1kg żywca plus vat. Czyżby ZM czuły trwogę???? Informacja pewna na 100%.
http://www.ppr.pl/artykul-samoobrona-sz ... 160706.php ktoś w końcu się organizuje, ciekawe ile wyjdzie kolegom z tego protestu??? oby było ich jak najwięcej!! powodzenia!!!
-
robert0169
baraki pisze:Niniejszym składam na ręce Rzecznika Praw Obywatelskich skargę na redakcje programu "Agrobiznes" emitowanego przez Polska Telewizje Publiczna. Jednym ze stałych punktów tegoz programu jest informacja na temat cen skupu żywca jednakże informacja ta jest jednostronna i tendencyjna gdyz uwzglednia jedynie ceny skupu proponowane przez skupujących natomiast ceny które proponuja producenci sa przez program "Agrobiznes" pomijane, pomimo wielokrotnych próźb ze strony nas producentów o uwzglednianie takze naszego cennika, który Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "FORUM TCh" ustala każdego tygodnia i prezentujemy na stronie: http://www.trzoda-chlewna.com.pl/
Z powazaniem
inż Marek Jarczewski
tel 606832207
Dołączam się.baraki SZACUN
I to są działania konkretne, które mogą dać jakiś efekt, a nie puste pohukiwanie przy piwie.
Osobiście jestem przeciwny blokowaniu dróg! Ucierpią na tym jedynie niczemu niewinni zwykli ludzie a poprawy cen to nie przyniesie. Jwśli robic protest to w formie manifestacji przed siedziba władz, np przed sejmem z konkretnymi rządaniami na transparentach, legalnie po uprzednim zgłoszeniu akcji w urzędzie miasta.
CZY JA NAPISALEM ZE SIE CISZE POPROSTU LEPSZE TE 4 NIZ 3 I MASZ RACJE PRODUKCJA SWIN TO HOBBY ALE NIE TYLKO MOJE DOKLADAM DO TEGO JAK KAZDY SZCZEGULNIE W TYM ROKUpiotrek83 pisze:Optymistyczne??? Cena 4.5 za kg żywca tylko pokrywa koszty tuczu...ROLAS 222 pisze:Agro biznes chyba czytal nasze forum bo dzis przedstawil calkiem optymistyczne informacje
Rozumiem ,że to twoje hobby, bo o zarobku nie ma mowy
baraki pisze:Osobiście jestem przeciwny blokowaniu dróg! Ucierpią na tym jedynie niczemu niewinni zwykli ludzie a poprawy cen to nie przyniesie. Jwśli robic protest to w formie manifestacji przed siedziba władz, np przed sejmem z konkretnymi rządaniami na transparentach, legalnie po uprzednim zgłoszeniu akcji w urzędzie miasta.
trochę mniej legalnie weźmy przykład z kolegów we Francji i wywalmy na Wiejskiej kupę gnoju z tym, że postawimy przy niej kilka par wideł i niech się przekonają gryzipiórki jak ciężka jest nasza robota...
Jak francuz zablokuje cała Europa trąbi o tym
myślę że w każdym woj. czy to powiecie powinniśmy się spotkac bo tak to wirtualne protesty nam wychodzą ,czasu jest mało za niedługo wiosna i większośc wróci do swojego zapi..dolu
myślę że w każdym woj. czy to powiecie powinniśmy się spotkac bo tak to wirtualne protesty nam wychodzą ,czasu jest mało za niedługo wiosna i większośc wróci do swojego zapi..dolu
Ostatnio zmieniony środa 16 lut 2011, 22:13 przez niecew8, łącznie zmieniany 1 raz.
JEST PLANOWANA TAKA AKCJA W BYDGOSZCZY DOSTALI ZGODE NA WJAZD 60 CIAGNIKOW DO MIASTA 21 LUTEGObaraki pisze:Osobiście jestem przeciwny blokowaniu dróg! Ucierpią na tym jedynie niczemu niewinni zwykli ludzie a poprawy cen to nie przyniesie. Jwśli robic protest to w formie manifestacji przed siedziba władz, np przed sejmem z konkretnymi rządaniami na transparentach, legalnie po uprzednim zgłoszeniu akcji w urzędzie miasta.
Już mi taki przegląd kombajnu zrobili w sezonie (służba celna ,straż graniczna ochr srodowiska policja )że jeszcze nie sprawdzali na jakim powietrzu jeżdżę w oponach!nemezis pisze:baraki z tym rozpierd...nym kombajnem to zart mam nadzieje ze kolega zakumał, albo i nie, apropos popieram twoją decyzje odnosnie rzecznika -baraki pisze:Osobiście jestem przeciwny blokowaniu dróg! Ucierpią na tym jedynie niczemu niewinni zwykli ludzie a poprawy cen to nie przyniesie. Jwśli robic protest to w formie manifestacji przed siedziba władz, np przed sejmem z konkretnymi rządaniami na transparentach, legalnie po uprzednim zgłoszeniu akcji w urzędzie miasta.
Chyba chodziło Ci o Grudziądz...ROLAS 222 pisze:JEST PLANOWANA TAKA AKCJA W BYDGOSZCZY DOSTALI ZGODE NA WJAZD 60 CIAGNIKOW DO MIASTA 21 LUTEGObaraki pisze:Osobiście jestem przeciwny blokowaniu dróg! Ucierpią na tym jedynie niczemu niewinni zwykli ludzie a poprawy cen to nie przyniesie. Jwśli robic protest to w formie manifestacji przed siedziba władz, np przed sejmem z konkretnymi rządaniami na transparentach, legalnie po uprzednim zgłoszeniu akcji w urzędzie miasta.
http://www.ppr.pl/artykul-samoobrona-sz ... 160706.php
-
Sebastian124
Panowie a czy strajki we Francji były legalne? Tam się nikt nikogo o zgodę nie pytał. Szybka organizacja i robią zadymę. Musi być zgranie wśród nas Jeśli ustalimy , że jedziemy na Warszawę to każdy z nas bierze po 5 świnek i je tam pościmy niech je sobie hodują i sprzedają za 4zł + vat
Wtedy to by mieli problem co z tym zrobić . Nie bójmy się upominać o swoje, Walczmy o to co pozwoli nam i naszym rodzinom żyć na godnym poziomie
A konsekwencje strajków pozostawmy historii. Jeśli mnie by jakaś policja lub sąd skarał za manifestację to wystosowałbym do nich pismo z proźbą o natychmiastowy areszt bo nie poddam się innej karze tylko i wyłącznie do paki.... bo jestem największym przestępcą według panującego prawa.
Dopóki wszyscy rolnicy nie zrozumiemy (producenci, zbóż , mleka , trzody ,sadownicy , itd), że należy działać wspólnie bo wszyscy jedziemy na tym samym wózku, to tak będą wyglądały nasze dochody, narazie to każdy ciągnie w swoją stronę. Najwidoczniej nie jest jeszcze tak żle aby determinacja doprowadziła do jakichś działań czy to zgodnych z prawem czy nie. do k...y nędzy czy sam mam na siebie donosić , że sprzedaję po cenach danpingowych (poniżej kosztu wyprodukowania danego towaru).
Obserwuję to forum i jeżeli pojawi się informacja o prognozach cenowych na 3 -4 miesiące do przodu to już są wypowiedzi że trzeba wstawiać warchlaka (najlepiej z importu) bo może się zarobi.
Do tych wszystkich skoczków "życzę powodzenia"
O 30% zredukowałem stado podstawowe i nie powrócę już do stanu poprzedniego, bo UNIA nas sprzedaje powoli za samochody i inne towary do Ameryki Południowej. Ate ochłapy w postaci dopłat mam w DUPIE.
Cała Unia powinna być bez jakichkolwiek dopłat ,czy to do produkcji, czy prow pod karą grzywny dla kraju stosującego subsydia.
Swoją drogą gdzie tylko jestem zachęcam wszystkich (firmy z branży rolnej, pracowników ODR, samych Rolników) do przekazywania informacji o próbie wprowadzenia normalności w produkcji rolniczej gdzie na podstawie kalkulacji, oraz sytuacji na rynkach sąsiadujących podaje się ceny adekwatne do aktualnej sytuacji.
Co do wstrzymania dostaw żywca jestem za.
Samo wstrzymanie nastąpi za kilka miesięcy samoistnie.
Pozdrawiam wszystkich aktywnych forumowiczów oraz obserwatorów .
Bądzmy konsekwentni nie zwracajmy i nie oglądajmy się na innych, nikt za nas nie załatwi naszych spraw.
Jasna sprawa że to jest wk.....jące, że znajomi nic może nie czynią aby coś zmienić . Gdyby tak zakładało pokolenie lat 50-ych to może jeszcze bysmy żyli w kraju komunistycznym.
Obserwuję to forum i jeżeli pojawi się informacja o prognozach cenowych na 3 -4 miesiące do przodu to już są wypowiedzi że trzeba wstawiać warchlaka (najlepiej z importu) bo może się zarobi.
Do tych wszystkich skoczków "życzę powodzenia"
O 30% zredukowałem stado podstawowe i nie powrócę już do stanu poprzedniego, bo UNIA nas sprzedaje powoli za samochody i inne towary do Ameryki Południowej. Ate ochłapy w postaci dopłat mam w DUPIE.
Cała Unia powinna być bez jakichkolwiek dopłat ,czy to do produkcji, czy prow pod karą grzywny dla kraju stosującego subsydia.
Swoją drogą gdzie tylko jestem zachęcam wszystkich (firmy z branży rolnej, pracowników ODR, samych Rolników) do przekazywania informacji o próbie wprowadzenia normalności w produkcji rolniczej gdzie na podstawie kalkulacji, oraz sytuacji na rynkach sąsiadujących podaje się ceny adekwatne do aktualnej sytuacji.
Co do wstrzymania dostaw żywca jestem za.
Samo wstrzymanie nastąpi za kilka miesięcy samoistnie.
Pozdrawiam wszystkich aktywnych forumowiczów oraz obserwatorów .
Bądzmy konsekwentni nie zwracajmy i nie oglądajmy się na innych, nikt za nas nie załatwi naszych spraw.
Jasna sprawa że to jest wk.....jące, że znajomi nic może nie czynią aby coś zmienić . Gdyby tak zakładało pokolenie lat 50-ych to może jeszcze bysmy żyli w kraju komunistycznym.
nemezis pisze:a jednak poszło wczoraj dałem początek czyli działa panowie przyłaczam sie do prosby lukasa1982 dzis bedzie idealny dzien na esmsy podczas podawania cennika dla baraki nowoprzybyli powinni zakumac o co biega w naszej akcji podajcie nr tellukas1982 pisze:Panowie z tymi sms co chodzą po rolnikach o naszych cennikach to bardzo dobra sprawa. Kto jeszcze nie dostał sms proszę podać swój numer telefonu to wyślę mu sms.
Po otrzymaniu sms proszę rozesłać do wszystkich produkujących świnki, których macie zapisanych na swoich tel kom
Poszło, poszło. Ja rozesłałem do 12 osób
kazimierz
ja sprzedawałem wczorajipowiem wam że nasze esmy nic niedająitak zapłaciłtyle ile chciał aja sprzedac musiałem bo przerosną a o tym że my ustalimy cenetrzeba zapomniec cały ciężar przemian wpolsce dzwiga chłop jesteśmy właścicielami gospodarstwa tak naprawde jesteśmy DZIADAMI KTÓRE DZIECKO CHCE ZOSTAC NA GOSPODARCE botrzeba sie orobic i jezdzic starym autem ja kocham te prace ale zaczyna mnie to wkórwiac iALBO SIĘ ZBIERZEMY ITAK JAK WEFRANCIJ NA WARSZAWE ALBO TYM PIERDOLNEJAK NAS BĘDZIE 200 TOWYSTARCZY KAŻDY PO 2 WARCHLAKI INIECH ZBUDUJĄ PRZY SEJMIE CH LEWNIE