FORUM
CENY TRZODY
- WOJCIECH1236
- WOJCIECH1236
-
robert0169
-
robert0169
-
robert0169
brzydal, na czym wdług ciebie polega dwojenie i trojenie się ZM aby zbić cenę? Przecież w dziale zaopatrzenia pracują zwykli, inteligentni ludzie. Czy oni mają jakąś premię, za to że kupią w imieniu zakładu żywiec taniej? Wiele ZM ma tucz kontraktowy, umowy kontraktacyjne, własne magazyny, jest import żywca i półtusz. Więc ponawiam pytanie. Co takiego zaobserwowałeś w działaniu ZM aby obniżyć cenę skupu tch?
Panowie cena 4,5 wystawiona przez Was to jest dobra cena. Problem w tym że oni nie chcą tyle płacić. Ja hoduje 1500szt na raz i przedwczoraj dzwoniłem to zapisy są na marzec i cena 4.3. Prawdopodobnie przełoże sprzedaż na połowe marca. Wtedy podobno ma być najlepsza cena. Proponowałbym każdemu przetrzymać. Euro trzyma się w miarę więc za dużo nie sprowadzą. A pogłowie trzody chlewnej wg GUS ma być najniższe w marcu. Popieram to co robicie na forum i dlatego się zarejestrowałem:)
http://www.fakt.pl/Kielbasa-to-sama-wod ... 575,1.html
Niedługo wogóle świnki nie będą potrzebne do produkcji kiełbasy.
rej pisze:http://www.fakt.pl/Kielbasa-to-sama-woda-Jak-to-,artykuly,87575,1.html
mam znajomego, który robi wyroby swojskie...mówi, że średnio z 2kg szynki(surowej) po ugotowaniu zostaje niecały kilogram!!! Mam również znajomego, który pracuje w dużej masarni...tam z 1kg szynki robią 2kg!!!
trochę przesadza ten twój znajomy sam zacząłem się bawić w swojskie wyroby i mi z 1kg surowej szynki po uwędzeniu i sparzeniu zostaje 0.75-0.8kg gotowego wyrobu , czyli średnio w takim tradycyjnym wyrobie odchodzi ok. 25% w porównaniu do surowego mięsa , w kiełbasie wędzonej ten procent wynosi 15=20% procent. pozdrawiam
-
andrzej-guzik
Cena na przyszły tydzien jest juz od rana widoczna na stronie głównej www.trzoda-chlewna.com.pl
-
mateuszkonrad
- Kontakt: