FORUM
CENY TRZODY
Jak słyszę mój znajomy, mój kumpel lub znajomy znajomego to mnie ściska, ludzie konkrety ja miałem taka a taka sytuacje a nie co słyszałem. Ja osobiście oddałem do Mościszek dwa razy i faktycznie mięsność nie wyszła za dobra (55,8 % ogółem na 120 szt) ale coś tam dołożyli i ogólnie nie wyszedłem źle, więc nie mam prawa narzekać, ale apeluje do kolegów nie piszcie czegoś co nie możecie sami potwierdzić bo narażacie się tylko na śmieszność i nie do końca nas potem poważnie traktują.dragonlux pisze:Mój znajomy opowiadał jak było w M-----ach .Sprzedawał przez pośrednika do dwóch zakładów, M----ki i a drugi koło Słupcy .Różnica była od 3 do 4% gorzej wychodziły w M---ach.Znajomy dzwonił do pośrednika żeby wyjaśnić co z tą mięsnością a pośrednik do M----ek tam miał człowieka mówił na niego pan L . Pan L wchodził w komputer i poprawiał mięsność swiń .Po kilku telefonach rolnik pojechał sam do M---ek wyjaśnić co z tą mięsność jak go Pan L zobaczył to zamknął się w kiblu ze strachu żeby się nie wydały jego machloje .Z tego co wiem Pan L został zwolniony nie pracuje M---ach.
Pozdrawiam
Do prosiaq; sprzedawałem do zakładu z tego samego rzutu więc doskonale wiedzieli po jaki towar jadą. A jak w negocjacjach pada cena 5.60 za e to nie musiałem chyba pytać o cene każdej innej klasy, teraz widzę że to mój błąd. Więc argumentacja wujkasamozło nijak ma odniesienie. Czekam ciągle jak jego argument terminowych płatności ma się do rzeczywistości bo kasy na koncie nadal nie mam. Może teraz mnie tym pokarają że się wypowiedziałem na forum na ich temat.
Mcrobb dwa razy trochę mało oddałeś. Jakbyś się popytał ludzi którzy pracowali tam i sprzedawali im świnie 10 lat temu to byś wiedział kto to był Pan L. a jednak Ci dołożyli ciekawe kogo na te konto okroili .Pozdrawia miłośników Mo---ek . Jeszcze jedno jak piszę to chyba wiem co piszę a śmieszni to są ci co się dają robić w konia
Jeśli można z zupełnie innej beczki:
Nasz kolega Populista znalazł się na dzisiejszej okładce "Pulsu Biznesu". Gratuluję i Pozdrawiam kolegę
http://www.wykop.pl/ramka/677041/dzisie ... u-biznesu/
Nasz kolega Populista znalazł się na dzisiejszej okładce "Pulsu Biznesu". Gratuluję i Pozdrawiam kolegę
http://www.wykop.pl/ramka/677041/dzisie ... u-biznesu/
pini chce robic hamburgery http://www.kutno.net.pl/?strona=archiwum&id=16414
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
25-03-2011 Ceny skupu tuczników w Danii na 13. tydzień 2011 roku (28.03.-03.04).
W nadchodzącym tygodniu (28.03.-04.03.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E wzrosną o + 0,20 DKK w stosunku do bieżącego tygodnia (21.03.-27.03.) i będą wynosić: 10,00 DKK, czyli 5,40 zł/kg (wg NBP z dnia 24.03.2011, 1 DKK= 0,5400 zł).
Dane z dwóch największych duńskich koncernów mięsnych: Danish Crown oraz TiCan (wg Danish Meat Association).
W nadchodzącym tygodniu (28.03.-04.03.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E wzrosną o + 0,20 DKK w stosunku do bieżącego tygodnia (21.03.-27.03.) i będą wynosić: 10,00 DKK, czyli 5,40 zł/kg (wg NBP z dnia 24.03.2011, 1 DKK= 0,5400 zł).
Dane z dwóch największych duńskich koncernów mięsnych: Danish Crown oraz TiCan (wg Danish Meat Association).
Zgadzam się z Tobą, że takie informacje brzmią mało wiarygodnie. Ale myślę, że innych w tej materii nie będzie, bo po pierwsze żaden zakład sam nie będzie rozgłaszał jak rąbie rolników, a po drugie osoba oszukana musi okazać się wyrokiem sądu skazującym zakład, żeby mogła to napisać np na takim forum.mcrobb pisze:Jak słyszę mój znajomy, mój kumpel lub znajomy znajomego to mnie ściska, ludzie konkrety ja miałem taka a taka sytuacje a nie co słyszałem. Ja osobiście oddałem do Mościszek dwa razy i faktycznie mięsność nie wyszła za dobra (55,8 % ogółem na 120 szt) ale coś tam dołożyli i ogólnie nie wyszedłem źle, więc nie mam prawa narzekać, ale apeluje do kolegów nie piszcie czegoś co nie możecie sami potwierdzić bo narażacie się tylko na śmieszność i nie do końca nas potem poważnie traktują.
Pozdrawiam
Taka osoba jak ja, znając pewne nieuczciwe w stosunku do rolników mechanizmy, może się tą wiedzą podzielić, bądź nie pisać zupełnie nic. Ale więcej mnie wiąże z szanownymi forumowiczami, niż zakładem, dlatego piszę. A co kto zrobi z tą wiedzą, to już jego prywatna sprawa.
Dla ścisłości ja nie pisałem o Mościszkach.
-
turbogrocho49
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
panowie bez urazy ale 56% to dziś żadna rewelacja, zdane jakiś miesiąc temu do PMB 57,2% przedział od 54% do 60,6% lochy z własnej chodowli PBZXWBP pokryte knurem WBPXPIE też z mojej "stajni" a płacac za warchlaka gruba kase oczekiwałbym co najmniej 58%. Moim znajomym z prw napiszę jak mi wyszła ostatnia partia sprzedana w tym tygodniu jak dostane rozliczenie 
kaciocha pisze:panowie bez urazy ale 56% to dziś żadna rewelacja, zdane jakiś miesiąc temu do PMB 57,2% przedział od 54% do 60,6% lochy z własnej chodowli PBZXWBP pokryte knurem WBPXPIE też z mojej "stajni" a płacac za warchlaka gruba kase oczekiwałbym co najmniej 58%. Moim znajomym z prw napiszę jak mi wyszła ostatnia partia sprzedana w tym tygodniu jak dostane rozliczenie
kaciocha
nikt nie ocenia czy mięsność 56% jest dobra i oczekiwana to jest ,,granica"" do dobrej ceny. na mięsność wpływa kilka czynników waga,żywienie itp przecież nie dążymy do tego aby zakłady miały nam podnosić belkę na 58% bo wtedy by nam tylko zostało jak to określiłeś ,,oczekiwać"". przy 57,2% mięsności też byś nie dostał ceny bazowej co innego przy sprzedaży wbc więc trzeba dążyć do zaniżania wszelkich parametrów aby osiągać jak największe zyski a nie zakłady dorabiać Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony piątek 25 mar 2011, 22:01 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
A jeżeli można wiedzieć to jaki masz system utrzymania tuczników?kaciocha pisze:panowie bez urazy ale 56% to dziś żadna rewelacja, zdane jakiś miesiąc temu do PMB 57,2% przedział od 54% do 60,6% lochy z własnej chodowli PBZXWBP pokryte knurem WBPXPIE też z mojej "stajni" a płacac za warchlaka gruba kase oczekiwałbym co najmniej 58%. Moim znajomym z prw napiszę jak mi wyszła ostatnia partia sprzedana w tym tygodniu jak dostane rozliczenie
pozdrawiam
Miałem raz łotwę. Zdrowotność ok. ale śr. mięsność wyszła ok 55. Ta duńska genetyka to g... prawda. Te świnie podchodziły raczej pod rasy holenderskie a nie duńskie LYD-y.ziutek pisze:dzis zdane do pmb bialystok zobaczymy jaka miesnos wyjdzie. a tak propo jak ktos mial z lotwy warchlaki to jaka miesnosc wychodzila?
Mi pośrednik wmawiał wczoraj wieczorem że pini opuściła cenę dlatego on opuszcza. Próbują wywołać jakieś zamieszanie i zarobić na nas parę złotych. Niemcy podnoszą??mateuszkonrad pisze:Pini jeszcze przed 9.00 proponowało 4,55 zł/kg przy partii 100 sztuk i 56% mięsności na poniedziałek 28.03. br jednak z zastrzeżeniem, że ostateczna cena znana będzie za "2-3 godziny". Jak się okazuje wg informacji 'jaqbn' podnieśli o + 0,05 zł do 4,60 zł/kg, czyli trend delikatnie wzrostowy.
cena trzody
Do zeus-1mi to samo wmawial prawdopodobnie ten sam pośrednik Dontex jaką cene ci proponuje?
Re: cena trzody
.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:05 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
- Muchozolali
Dziś rozmawiałem z bardzo rozeznaną osobą w temacie cen i twierdzi iż w tym tygodniu ceny nie wzrosną , wzrosną i to poważnie za tydzień .Rozmawiałem też z osobą będącą bardzo blisko Piniego
Po pierwsze : Bratu Piniego zabrali prawko i wytoczyli proces ,bo po pijaku wylał się na policjanta .
Po drugie : Rozbudowa firmy jest już przesądzona ,tylko kwestia czasu .
Po pierwsze : Bratu Piniego zabrali prawko i wytoczyli proces ,bo po pijaku wylał się na policjanta .
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
mietko75 pisze:Dziś rozmawiałem z bardzo rozeznaną osobą w temacie cen i twierdzi iż w tym tygodniu ceny nie wzrosną , wzrosną i to poważnie za tydzień .Rozmawiałem też z osobą będącą bardzo blisko Piniego
możesz wyjaśnić co ma sikanie na policjanta do cen, czy to tak dodałeś jako ciekawostkę? A rozbudowa to w polsce, bo jeśli tak to znaczy że mu się ten interes w polsce opłaca pomimo że mają chyba najwyższą cenę i najbardziej przejrzystą klasyfikacje poubojową. Przytrą nosa troche cwaniakom
Jak to? Mniej paszy, a przyrosty takie same?
Swinie 110 kg mają spożycie ok 3.6 na 1 kg przyrostów.
Popatrz, gdybyś sprzedał 4 tyg. temu te świnie (28 dni razy 1.1 przyrostu) jako sztuki 120 kg i po tygodniu zasiedlił warchakami 20 kg., to teraz miałbyś tuczniki 35 kg, które zjadły do 2 kg paszy/kg przyrostu.
Swinie 110 kg mają spożycie ok 3.6 na 1 kg przyrostów.
Popatrz, gdybyś sprzedał 4 tyg. temu te świnie (28 dni razy 1.1 przyrostu) jako sztuki 120 kg i po tygodniu zasiedlił warchakami 20 kg., to teraz miałbyś tuczniki 35 kg, które zjadły do 2 kg paszy/kg przyrostu.
Pini opuściła, pośrednicy co do nich wożą to i nasze małe ubojnie poleciały za nimi. Wstrzymajmy się chociaż ze sprzedażą w poniedziałek i wtorek - będą mieć mniej towaru to może podniosą( na zachodzie drożeje)Pablo80 pisze:a poza tym myślałem że cena wzrośnie a coś nie chce wzrosnąć. Popołudniu gadałem z gościem co organizuje skup do pini i mówił że od poniedziałku wszystkie ubojnie w wlkp obniżają cenę i ponoć pini też choć rano w piątek mówili że podniosą.
Tragon może i masz racje ale ja nie mam zamiaru wstawiać, narazie, przerwę sobie robie.A tą paszą co skarmiam nimi to prosiaków karmić bym nie mógł. Normy książkowe przy żywieniu do woli, wiem że w 4 kg paszy spokojnie się mieszcze a liczyłem że cena wzrośnie jakieś 30 gr i się przeliczyłem. Pozatym miałem zwarcie z zakladem mościczki i jakoś tak zeszło a rosną szybko.
mat czerniewice - zywa 4.4 netto-2% - 45 szt, towar kiepski. pojechałem na zakład z ciekawosci, mieli mało swin, zero kolejki do wagi, wrecz czekali, firmowe świniobusy stały puste i czysciutkie na parkingu. mnie na skupach w tygodniu też straszyli ze ceny idą w dól i dawali ponizej 4zl - 4% !! szukaja frajerów. potem w piatek sami dzwonili, hehe. cena drygnie do góry na bank
Zaczyna się nie dołek , tylko przepaść .
Jeżdziłem w minionych tygodniach za prosiakami , aby jeszcze coś kupić zanim całkiem skończą się świnie . Prosiąt jeszcze troszkę jest ale prawie wszystkie maciory po odchowaniu prosiąt rolnicy wywożą na ubój .Po takim długim dołku cenowym cena za kg tucznika nawet 4,5 to jak żart . Ogromna większość hodowców ma dość urągającej pracy przy świniach .
Dla porównania podam iż wyprodukowanie 1 kg warzywa kapustnego to około 25-50 gr . takie ceny były rok do tyłu "Po kosztach "
W tym roku te ceny są 10 razy wyższe . Nie 10 % , tylko 1000 % .
Więc ci którym za kg tucznika wystarcza 4,5 to frajerzy .
Odnośnie Piniego . Budowla masarni powstanie w Kutnie na sąsiedniej działce , przy istniejącej już ubojni . Pierwsze kroki już postawione . Parkingi dla pracowników budowane są już takie aby mogły pomieścić odpowiednią liczbę aut ,po rozbudowie .
Jeżdziłem w minionych tygodniach za prosiakami , aby jeszcze coś kupić zanim całkiem skończą się świnie . Prosiąt jeszcze troszkę jest ale prawie wszystkie maciory po odchowaniu prosiąt rolnicy wywożą na ubój .Po takim długim dołku cenowym cena za kg tucznika nawet 4,5 to jak żart . Ogromna większość hodowców ma dość urągającej pracy przy świniach .
Dla porównania podam iż wyprodukowanie 1 kg warzywa kapustnego to około 25-50 gr . takie ceny były rok do tyłu "Po kosztach "
W tym roku te ceny są 10 razy wyższe . Nie 10 % , tylko 1000 % .
Więc ci którym za kg tucznika wystarcza 4,5 to frajerzy .
Odnośnie Piniego . Budowla masarni powstanie w Kutnie na sąsiedniej działce , przy istniejącej już ubojni . Pierwsze kroki już postawione . Parkingi dla pracowników budowane są już takie aby mogły pomieścić odpowiednią liczbę aut ,po rozbudowie .
mietko ostro pojechałeś ale trudno odmówić Ci racji, dlatego wypycham ten rzut i przerwa, nie mam zamiaru robić na zakłady mięsne, producentów zbóż (bez urazy), firmy sprowadzające prosiaka i pasożytów żerujących na hodowcach, każdy swoje koszty liczy a hodowca ma się cieszyć jak wyjdzie na zero, a jak mu 50 dych zostanie na sztuce to rewelacja za 100 dni roboty i niepoliczone koszty amortyzacji itp. Coś ktoś więcej wie co z ceną w przyszłym tygodniu bo jakoś mało postów w ten week.