CENY TRZODY

navaho13

Post autor: navaho13 »

PO-pulista pisze:
marek99a pisze:
ziutek pisze:pmb daje tylko 5.3
Więcej starań kolego w negocjacjach cenowych- oferuj im przyzwoite partie i oczekuj przyzwoitych cen- ja otrzymałem za cały samochód 5,8 za 52%mięs.
Tak 52% to bardzo a bardzo przyzwoita mięsność. Tylko pozazdrościć oczywiście nie mięsności tylko ceny za te świnie.
Populisto nie znasz sposobu rozliczania przez PMB, a cena jest dobra, tylko ciekawi mnie jaki termin płatności dostał kolega marek99a?
marek99a

Post autor: marek99a »

PO-pulista pisze:
marek99a pisze:
ziutek pisze:pmb daje tylko 5.3
Więcej starań kolego w negocjacjach cenowych- oferuj im przyzwoite partie i oczekuj przyzwoitych cen- ja otrzymałem za cały samochód 5,8 za 52%mięs.
Tak 52% to bardzo a bardzo przyzwoita mięsność. Tylko pozazdrościć oczywiście nie mięsności tylko ceny za te świnie.
PO-pulista większość zakładów ma określone progi mięsności tzn. baza i od tego są naliczane premie, a tam gdzie ja sprzedaję akurat taki maja52% i podaję cene do tych parametrów,mięsność mam w przedziale 55,8 do 56,5% tak więc zorientuj się w temacie dopiero używaj dwuznacznych wypowiedzi, bo chyba produkujesz zboże nie kabany. Jestem ryczałtowcem, więc 14 dni.
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

[/quote]PO-pulista większość zakładów ma określone progi mięsności tzn. baza i od tego są naliczane premie, a tam gdzie ja sprzedaję akurat taki maja52% i podaję cene do tych parametrów,mięsność mam w przedziale 55,8 do 56,5% tak więc zorientuj się w temacie dopiero używaj dwuznacznych wypowiedzi, bo chyba produkujesz zboże nie kabany. Jestem ryczałtowcem, więc 14 dni.[/quote]

Spokojnie Panowie!
FORUM jest między innymi po to, żeby dokładnie wyjaśniać sobie, jakie systemy rozliczania i płatności mają różne ZM.
Dzięki marek99a za wyjaśnienia w sprawie rozliczeń w PMB.
ACONAR
Site Admin

nemezis pisze:Gosciłem dzis u siebie kolege z szkoły ,rozmawialismy o forum miedzy innymi i co mi powiedział -a mianowicie ze rolnicy oddający do skupu jadą najpierw samochodem walczą o 90% ceny podanej przez baraki,a taki posrednik zeby zapełnic samochód potrafił podniesc w ubiegłym tygodniu z 4 na 4.30.Czyli te forum jest bardzo znane i pokazalismy innym ze mozna walczyc o swoje.
nemezis
Pogratuluj tym rolnikom, że potrafili się zorganizować i walczą o należne im pieniądze.
baraki

Post autor: baraki »

nemezis pisze:Gosciłem dzis u siebie kolege z szkoły ,rozmawialismy o forum miedzy innymi i co mi powiedział -a mianowicie ze rolnicy oddający do skupu jadą najpierw samochodem walczą o 90% ceny podanej przez baraki,a taki posrednik zeby zapełnic samochód potrafił podniesc w ubiegłym tygodniu z 4 na 4.30.Czyli te forum jest bardzo znane i pokazalismy innym ze mozna walczyc o swoje.
I tak trzymać Panowie :D
Widać już brak świnek na rynku, zakład przyspieszył odbiór a w poczekalni pustki jak nigdy, więc negocjacje cenowe będą łatwiejsze!
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

marek99a pisze:
PO-pulista pisze:
marek99a pisze: Więcej starań kolego w negocjacjach cenowych- oferuj im przyzwoite partie i oczekuj przyzwoitych cen- ja otrzymałem za cały samochód 5,8 za 52%mięs.
PO-pulista większość zakładów ma określone progi mięsności tzn. baza i od tego są naliczane premie, a tam gdzie ja sprzedaję akurat taki maja52% i podaję cene do tych parametrów,mięsność mam w przedziale 55,8 do 56,5% tak więc zorientuj się w temacie dopiero używaj dwuznacznych wypowiedzi, bo chyba produkujesz zboże nie kabany. Jestem ryczałtowcem, więc 14 dni.
Mieszkam daleko od Białegostoku więc nie wiem jaki tam mają sposób rozliczania ale gdybyś napisał że dostałeś 5.80 za bazę 52% nie byłoby tej dwuznacznej wypowiedzi za którą i tak przepraszam.
baraki

Polskie zakłady stanowczo przesadzają z wymaganiami odnośnie mięsności, w Holandii wymaga sie jedynie 55% i żaden zakład nie dołoży więcej pieniędzy jesli mięsność jest wyższa bo wszyscy doskonale wiedza że ekstremalnie wysokie mięsności pociągaja za soba drastyczne pogorszenie jakości mięsa! Tam się premiuje wyrównanie a nie wysoka mięsność. Czy w Polsce zawsze wszystko musi być na opak?
Gość

Post autor: Gość »

Kupię tuczniki wysokiej jakosci mięsnosc min 55% ilosc min 50 szt jednorazowo , mozliwosc odebrania własnym transportem z woj. podlaskiego najchętniej z terenu zambrów , wysokie mazowieckie , bielski podlaski

oferty prosze kierowac ma p.w. lub gg1144691
navaho13

Post autor: navaho13 »

nie na temat szczypiorku
basakowale

Post autor: basakowale »

łódzkie 4,2+v
nemezis

Post autor: nemezis »

m
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:10 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

Witam dzis mialem tel. z masarni pilnie szuka tucznikow przyspiesza zapisy sam powiedzial ze tucznikow nie ma nawet moga byc mniejsze sztuki no ale niestety moje sa przy male 80 kg wiec jest dobrze mysle ze juz wkrotce zobaczymy 5 zl u posrednikow
mat

Post autor: mat »

4.2 plus vat u posrednika z okolic bydgoszczy pozdro
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

PŁD WLKP - wozacy 4,40+wat
nemezis

d
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:10 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

skup 4.40 plus vat bardzo malo tucznikow na skupach
staś76

Post autor: staś76 »

lukas1982 pisze:PŁD WLKP - wozacy 4,40+wat
wozacy to u nas mleko wozili :)
asz52

Post autor: asz52 »

W Niemczech spodziewana jest podwyzka o 2-3 centy do 1,58 lub 1,59 eu .decyzje jak zwykle zapadna jutro i opublikowane bedą o 14-tej
baraki

Skoro Niemcy w górę to nie będziemy zostawać w tyle, proponuję na przyszły tydzień wbc 6,20 za E i 5,00 za wagę żywą

Czekam na Wasze opinie.
nemezis

a
Awatar użytkownika
lukas1982

nemezis pisze:Biorąc fakt iz teraz to powoli my zaczynamy rozdawac karty no i do cen Niemieckich doliczając jeszcze koszty transportu do Polski to proponuje 6.30wbc i 5.15 zywa
Przy sprzedaży za 6,30 jesteś w stanie wyjść na 5,15?? nie sądze.
Proponuje 6,30E i 5,05zł
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

albo 6,30 i 5,10
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Niemcy i Holandia raczej bez zmian
staś76

WOJCIECH1236 pisze:albo 6,30 i 5,10

cena za E 6.3 tucznik 110kg wybicie 80% wychodzi 88kg półtusza=554zł
554/110kg=5.04zł bez potrąceń na żywą także 5.05zł jest ceną proporcjonalną do E. Moim zdaniem powinna obowiązywać tylko klasyfikacja EUROP, bo te ceny za żywą to wprowadzają tylko zamęt!!!
nemezis

[?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:10 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
asz52

Post autor: asz52 »

Results of the Internet Schweinebörse pig auction on April 13, 2011

On Wednesday, 13 April 2011, 1.530 pigs were offered during the Internet Schweinebörse pig auction (north-west German internet pig market). As much as 1.530 of them were auctioned off. So 1.530 pigs from Germany were sold at an average price of 1,59 Euro per kg carcass weight (+2 Cent) with a price margin from 1,58 to 1,60 Euro.

To są wyniki aukcji internetowej w dn 13.04 przewaznie zwyzki tutaj przekładaja się na zwyzki cen oficjalnych w Niemczech.
baraki

Zgadzam sie że przelicznik wbc na żywą który był ostatnio trzeba zmienić, od tej pory będe żywa wagę liczył jako 80% ceny na wbc, zdecydowana większośc producentów (łącznie ze mną) uważa że taka relacja jest optymalna.
A więc na przyszły tydzień wbc 6,30 E , w.ż. 5,04
Wiem z wiarygodnych źródeł że w tym tygodniu wielu producentów uzyskało nasze ceny sugerowane, mi się nie udało ale miałem dość ciężkie tuczniki (czekałem na lepsza cene).
stary50

Post autor: stary50 »

może czas na zmiany sprzedawać tylko waga żywa i będzie bez oszukaństwa co wy na to panowie
kaciocha

Post autor: kaciocha »

Uwaga PMB ogłosiło upadłość, nie wiem z czym to sie wiąże na dzień dzisiejszy ale to fakt że trzeba uważać!!!!!
andre

Post autor: andre »

wczorajsza sprzedaż 5,01 na zywą oficjalne cenniki ZM w Wielkopolsce do ściema 6,0 złza E jest osiągalne
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

grupa w okolicach na jutro 6,10 netto za E do sokołowa...
do z kolegi dzwonili z MATu i dawali 6,05 zł...
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

4.85 +v(bez potrąceń). Nie chce być złym prorokiem, ale miałem invo że chcą w przyszłym tygodniu kosmetycznie obniżać. NIE pozwólmy im na to! Twardo negocjować- to my mamy świnki których brakuje przez złodziejską i krótkowzroczna politykę zakładów mięsnych.
staś76

stary50 pisze:może czas na zmiany sprzedawać tylko waga żywa i będzie bez oszukaństwa co wy na to panowie

stary tylko sprzedaż w EUROP gwarantuje postęp w hodowli , i możliwość konkurencji z zachodem ,a sprzedaż na żywą to krok w tył. ja zaczynałem sprzedażna wbc 5 lat temu i miałem wrażenie że mam porządne świnie ,a miały 54%średnią ,dziś nie schodzę poniżej 57%.
znajomy ma 50 loch w cyklu i sprzedaje tylko na żywą, ostatnio niezadowolony z ceny dał się namówić na wbc i wyszło mu średnia53,8%,w tej samej sprzedaży u mnie 57,4%, żebyś wiedział jakie miał pretensje że go na miętności okradli :!: zostawiam to bez komentarza :idea:
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Wierzysz w uczciwość wyceny mięsności?
staś76

sprzedawałem do olewnika .dudy czerniewic, pośrednikowi z wszystkich zm miałem raporty i mięsność podobna,jedyne co, to już postanowione kupuję wagę elektoniczną by mieć obraz wagi tuczników i jaką wybojowość uzyskują świnie bo tu jest największa możliwość nadużycia :!:
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Dopóki badanie mięsności wygląda w większości zakładów jak wygląda, a wahania są tak ekstremalne (styczeń) to Twoja teza nie ma szans bytu. Hoduje po to żeby maksymalizować zyski, czasami minimalizować straty a nie mieć mięsność 59. Może masz zakład który docenia Twoje starania i odpowiednio to wynagradza ale nie próbuj wszystkich tak uszczęśliwiać. Dla większości zakładów liczy się zysk tu i teraz i maja gdzieś to wszystko. Byle kupić jak najtaniej i zarobić jak najwięcej. Szybko zapomniałeś chyba sytuacje jaka miała miejsce w styczniu. Wielki krach na rynku, ale wystarczyło w poniedziałek zgłosić tuczniki do sprzedaży a we wtorek tir stał pod chlewnią, taka była nadwyżka. Więc każdy niech sprzedaje jak mu się podoba. Znam rolników którzy mają mięsność 58 ponad i sprzedają na żywą i dziś 5 oferują im bez problemu. No a w sprawie wybojowości to masz racje więc bez ważenia świń jak wyliczasz cenę średnią?
andre

Post autor: andre »

Pablo80 pisze:Dopóki badanie mięsności wygląda w większości zakładów jak wygląda, a wahania są tak ekstremalne (styczeń) to Twoja teza nie ma szans bytu. Hoduje po to żeby maksymalizować zyski, czasami minimalizować straty a nie mieć mięsność 59. Może masz zakład który docenia Twoje starania i odpowiednio to wynagradza ale nie próbuj wszystkich tak uszczęśliwiać. Dla większości zakładów liczy się zysk tu i teraz i maja gdzieś to wszystko. Byle kupić jak najtaniej i zarobić jak najwięcej. Szybko zapomniałeś chyba sytuacje jaka miała miejsce w styczniu. Wielki krach na rynku, ale wystarczyło w poniedziałek zgłosić tuczniki do sprzedaży a we wtorek tir stał pod chlewnią, taka była nadwyżka. Więc każdy niech sprzedaje jak mu się podoba. Znam rolników którzy mają mięsność 58 ponad i sprzedają na żywą i dziś 5 oferują im bez problemu. No a w sprawie wybojowości to masz racje więc bez ważenia świń jak wyliczasz cenę średnią?
dokładnie jest tak jak piszesz i choc mięsnośc mam dobrą to czy ona jest doceniana przez ZM ? Myślę że chyba niezbyt ,a co do towarku to go brakuje i zaczyna się panika lokalna mała ubojnia na przyszły tydzien nie ma tucznika a święta za pasem. Pini i styczniowe promocje :lol: np.2,9 /kg zrobiły swoje
baraki

staś76 pisze:
stary50 pisze:może czas na zmiany sprzedawać tylko waga żywa i będzie bez oszukaństwa co wy na to panowie

stary tylko sprzedaż w EUROP gwarantuje postęp w hodowli , i możliwość konkurencji z zachodem ,a sprzedaż na żywą to krok w tył. ja zaczynałem sprzedażna wbc 5 lat temu i miałem wrażenie że mam porządne świnie ,a miały 54%średnią ,dziś nie schodzę poniżej 57%.
znajomy ma 50 loch w cyklu i sprzedaje tylko na żywą, ostatnio niezadowolony z ceny dał się namówić na wbc i wyszło mu średnia53,8%,w tej samej sprzedaży u mnie 57,4%, żebyś wiedział jakie miał pretensje że go na miętności okradli :!: zostawiam to bez komentarza :idea:
To że sprzedaje według wagi żywej nie znaczy że nie muszę dbać o jakość! Wręcz przeciwnie, towar musi być równie dobry jak na wbc a jakość powtarzalna. Jak oddał bym jedna partie kiepska to za druga już dobrej ceny bym nie dostał. Zakłady badają mięsność bez względu na to czy kupą na żywo czy na wbc i wystarczy poprosić żeby dostac wynik takiego badania.
Zdzislaw

Post autor: Zdzislaw »

Panowie niestety ale od wtorku w dół już pozamiatane.
Do wtorku dla zakładów mięsnych to koniec ubojow.
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Awatar użytkownika
lukas1982

Zdzislaw pisze:Panowie niestety ale od wtorku w dół już pozamiatane.
To o tydzień przetrzymaj i wróci wszystko do góry
ali

Post autor: ali »

jasne a za tydzien wyda sie ze po swietach jest dlugi weekend to przetrzymasz jeszcze o dwa tygodnie i sprzedasz w maju za? Oby nie taniej niz teraz ale moze sie okazac ze trza bedzie sie pogodzic ze strata
Tak samo wymyslilo kilku kolesi z mojej okolicy mieli do nich przyjechac po swienie 20 grudnia ale oni co ja bede sprzedawal jak wszyscy sprzedaja oddam wieksze na samym poczatku stycznia no i oddali ale za ile to juz inna sprawa hehe
zeby nie odbiegac od tematu 70 sztuk 4,9 + vat za kg
ACONAR
Site Admin

Witam!
Skoro ZM mogą dyktować rolnikom, w które dni chcą odbierać tuczniki, bo są Święta albo długie weekendy, to dlaczego rolnicy nie mogą od 9 maja wprowadzić żelaznej zasady, że w poniedziałek i wtorek sprzedają swoje tuczniki wyłącznie wg cenny z FORUM, a w pozostałe dni tygodnia wg ceny ZM?
W maju jest sporo uroczystości i z pewnością zapotrzebowanie na mięso będzie dość wysokie.
Świń jest mało, zapasów w chłodniach nie ma, a półtusze w UE coraz droższe.

Jak będzie naprawdę, zobaczymy w ciągu dwóch tygodni zaraz po Świętach, od 26 kwietnia do 5-6 maja. Na razie więc proponuję spokojną obserwację rynku.
A może macie inne propozycje i spostrzeżenia?
stary50

Post autor: stary50 »

bez paniki świni niema na koniec maja 5,50 za żywą i muszą szukać w moich stronach hodowla padła na 17 gosp ... co hodowało trzodę zostało 4 rolników i mamy umowy na cały rok
Awatar użytkownika
lukas1982

Przestańcie siać panikę o obniżkach. Z moich info od poniedziałku podstawowe cenniki +20gr
Zdzislaw

Post autor: Zdzislaw »

Czy ktoś wie czy to z PMB to prawda?
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

te gadanie ze maja byc obnizki to zwykly zament zeby przed swietami rolnicy dostarczyli jak naj wiecej towaru a po swietach i tak bedzie podwyzka
aquariuss

Post autor: aquariuss »

niemcy notowania nie zwiększyli - pozostaje na 1.55€
magier

Post autor: magier »

Zdzisław dla ZM pracujesz że takie informacje podajesz? Ceny w największych zakłądach na przyszły tydzień pozostają bez zmian a 2 z nich podniosły ceny o 10gr!!!! Więc ja się pytam gdzie jest "pozamiatane"????
waldus11

Post autor: waldus11 »

Jaka cena u piniego na przyszły tydzień?
nemezis

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:11 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ