FORUM
uprawa rzepaku
uprawa rzepaku
witam.jestem ciekaw jak tam u was przezimował rzepak?
u mnie odmiana kadore lepiej wygląda niż california .
u mnie odmiana kadore lepiej wygląda niż california .
- marek mokwa
- Kontakt:
-
-
- Kontakt:
27-03-2011 Duże straty w uprawach rzepaku po zimie w UE.
Wg wstępnych informacji, stan przezimowania plantacji rzepaku w krajach Unii Europejskiej nie jest dobry, co prawdopodobnie spowoduje straty w powierzchni zasiewów.
Z wielu regionów Niemiec napływają dane o złej kondycji roślin, które wymagają teraz odpowiednich warunków meteorologicznych dla optymalnego wzrostu. Mówi się, że wiele plantacji ma szansę na odbudowę, jednak mimo to, straty są większe niż w latach ubiegłych.
Pierwsze informacje z Polski mówią również o ponadprzeciętnych stratach na plantacjach w wyniku wymrożenia.
Źródło: FAMMU/FAPA
Wg wstępnych informacji, stan przezimowania plantacji rzepaku w krajach Unii Europejskiej nie jest dobry, co prawdopodobnie spowoduje straty w powierzchni zasiewów.
Z wielu regionów Niemiec napływają dane o złej kondycji roślin, które wymagają teraz odpowiednich warunków meteorologicznych dla optymalnego wzrostu. Mówi się, że wiele plantacji ma szansę na odbudowę, jednak mimo to, straty są większe niż w latach ubiegłych.
Pierwsze informacje z Polski mówią również o ponadprzeciętnych stratach na plantacjach w wyniku wymrożenia.
Źródło: FAMMU/FAPA
-
remix pisze:Potwierdzam. Pracuje jako likwidator szkód w uprawach rolnych i stan wielu plantacji w Wielkopolsce jest niezadowalający.
Myślę, że nawet 15-20 % plantacji nadaje się do zaorania
U nas w okolicy PŁD Wielkopolska to około 50% do zaorania, reszta też różnie wygląda.
Bardzo dziwi mnie zachowanie GUS w styczniu wydaje komunikat zboża dobrze a nawet bardzo dobrze przezimowały. Teraz koniec marca a tu kompletna cisza ze strony GUS. Czyżby bali się podawać komunikatów ze względu na podniesienie paniki na rynku.
- marek mokwa
- Kontakt:
-
- Kontakt:
02.04.2011 Niepewne zbiory rzepaku w Niemczech i Polsce.
Brak okrywy śniegowej pod koniec lutego i w marcu przy niskich temperaturach doprowadził do wymarznięcia lub poważnego uszkodzenia wielu plantacji rzepaku głównie w Polsce i u jej zachodniego sąsiada spośród wszystkich państw UE.
Niemieccy związkowcy prognozują, że tegoroczne zbiory rzepaku mogą być mniejsze o ok. 5,53 % niż w roku ubiegłym i mogą wynieść 5,73 mln ton. Straty dotknęły głównie północną i wschodnią cześć Niemiec. Firma Toepfer uważa, że tylko przy bardzo korzystnych warunkach atmosferycznych od kwietnia do czerwca, jest szansa na osiągnięcie bardzo przeciętnych plonów w obu częściach tego kraju.
W Polsce, najwięcej szkód mrozy wyrządziły w zachodniej części kraju i trudno będzie osiągnąć poziom zbiorów z ubiegłego roku wynoszący 2,1 mln ton.
Odmienna sytuacja panuje natomiast we Francji i w Wielkiej Brytanii.
Francuski Minister Rolnictwa podał, że...
Treść całego artykułu dostępna na:
www.cenyrolnicze.pl
Brak okrywy śniegowej pod koniec lutego i w marcu przy niskich temperaturach doprowadził do wymarznięcia lub poważnego uszkodzenia wielu plantacji rzepaku głównie w Polsce i u jej zachodniego sąsiada spośród wszystkich państw UE.
Niemieccy związkowcy prognozują, że tegoroczne zbiory rzepaku mogą być mniejsze o ok. 5,53 % niż w roku ubiegłym i mogą wynieść 5,73 mln ton. Straty dotknęły głównie północną i wschodnią cześć Niemiec. Firma Toepfer uważa, że tylko przy bardzo korzystnych warunkach atmosferycznych od kwietnia do czerwca, jest szansa na osiągnięcie bardzo przeciętnych plonów w obu częściach tego kraju.
W Polsce, najwięcej szkód mrozy wyrządziły w zachodniej części kraju i trudno będzie osiągnąć poziom zbiorów z ubiegłego roku wynoszący 2,1 mln ton.
Odmienna sytuacja panuje natomiast we Francji i w Wielkiej Brytanii.
Francuski Minister Rolnictwa podał, że...
Treść całego artykułu dostępna na:
www.cenyrolnicze.pl
ja kontraktu nie pisze juz raz 3 razy pisałem i nie jestem zadowolony i jeszcze mnie straszyli karami -najpierw niech coś urośnie bo jak tak to pójdzie do na jednym polu 1-1,5 widze choć obsada znakomita regularna
jak ktoś ma dużo inwestycji i potrzebuje pewny pieniądz to juz jego sprawa ja licze na 3500zł 2400juz było a rzepaku było więcej
jak ktoś ma dużo inwestycji i potrzebuje pewny pieniądz to juz jego sprawa ja licze na 3500zł 2400juz było a rzepaku było więcej
Witam! Mam pytanie 21.04 zastosowałem mieszaninę środków:
Toprex 0,5l
Siarczan magnezu 7,5kg
Sonata bor 1.5kg
Ekolist Mg 3l
Asahi 0.5l
Dursban 0.6l
Sumi Al. 0,2l
Podałem dawki na 1 ha. Wszystko w jednym oprysku, pogoda optymalna ok.18 stopni. Po kilku dniach rośliny wyrażnie zbladły a na liściach zaczeły robić się fioletowe obwódki. Dziś rzepak jakby dochodzi do siebie,ale nadal taki anemiczny jest. Czy taka mieszanina środków mogła zaszkodzić rzepakowi? Odmiana Adrianna
Toprex 0,5l
Siarczan magnezu 7,5kg
Sonata bor 1.5kg
Ekolist Mg 3l
Asahi 0.5l
Dursban 0.6l
Sumi Al. 0,2l
Podałem dawki na 1 ha. Wszystko w jednym oprysku, pogoda optymalna ok.18 stopni. Po kilku dniach rośliny wyrażnie zbladły a na liściach zaczeły robić się fioletowe obwódki. Dziś rzepak jakby dochodzi do siebie,ale nadal taki anemiczny jest. Czy taka mieszanina środków mogła zaszkodzić rzepakowi? Odmiana Adrianna
remix pisze:Witam! Mam pytanie 21.04 zastosowałem mieszaninę środków:
Toprex 0,5l
Siarczan magnezu 7,5kg
Sonata bor 1.5kg
Ekolist Mg 3l
Asahi 0.5l
Dursban 0.6l
Sumi Al. 0,2l
a może jakis środek ze zbożowych sie nie wymył - jest taki co mocno zalega nawet po 5 opryskiwaczu siedzi (chyba granstar ale jeszcze potwierdzę jest tym środkiem )
następny raz wypłukasz 3x u znajomego było podobnie zostawił reszte grzybowego ze zbóż rok wstecz i przypaliło (a po grantstarze to po 5 opyskiwaczu jeszcze było widac uszkodzenia w rzepaku)
Ostatnio zmieniony niedziela 01 maja 2011, 16:13 przez read, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt: