CENY TRZODY

Awatar użytkownika
bog66

Post autor: bog66 »

podajcie ile teraz można uzyskać za tucznika bo ostatnio sprzedałem po 4,7 + VAT 50 sztuk chcę wiedzieć ile jestem do tyłu , :(
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

1500-2000zł.
mat

Post autor: mat »

bog66 pisze:podajcie ile teraz można uzyskać za tucznika bo ostatnio sprzedałem po 4,7 + VAT 50 sztuk chcę wiedzieć ile jestem do tyłu , :(
I tak ladnie dostales moj sasiad teraz dostal za partie ok 50 szt 4.45 co dwa miesiace oddaje stala partie do jednego posrednika
spedowka 4.2
stary50

ceny trzody

Post autor: stary50 »

witam
stary50

ceny trzody

ile kosztuje 1kg kiełbaski u germanów kto mnie oświeci
jaqbn

Post autor: jaqbn »

:idea: proszę światełko ;)
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

03-05-2011 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/369
mat

Panowie cos czuje ze w czerwcu blisko bedzie 6 zl na zywa wage i jeszcze beda prosic o nie !!!!!!!!!!!!
Bobo

Post autor: Bobo »

W naszym kraju to nic już nie jest pewne a może być, znając życie to w tv powiedzą ze majówka się nie udała i wyroby nie schodziły i obniżki będą w zakładach..
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

mat pisze:Panowie cos czuje ze w czerwcu blisko bedzie 6 zl na zywa wage i jeszcze beda prosic o nie !!!!!!!!!!!!
Niestety więcej ludzi na to liczy i od pewnego czasu jest zwiększona ilość wsadów zachodniego warchlaka. Jak na to zareagują nasze zakłady za 2- 3 miesiące czas pokaże
mat

zeus-1 pisze:
mat pisze:Panowie cos czuje ze w czerwcu blisko bedzie 6 zl na zywa wage i jeszcze beda prosic o nie !!!!!!!!!!!!
Niestety więcej ludzi na to liczy i od pewnego czasu jest zwiększona ilość wsadów zachodniego warchlaka. Jak na to zareagują nasze zakłady za 2- 3 miesiące czas pokaże

Z tymi wsadami nie bylbym taki pewien eksport miesa z niemiec prawie zamarł do Polski malo co idzie,
a jakie sa to wsady ? Na pewno nie az tak liczace sie pasza droga warchlak bardzo drogi z zagranicy. Wiec na moje tylko bedzie w gore moze nie az tak intensywnie ale jednak w gore.
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

widac tez to na wiejskich targowiskach prosieta ida jak woda i do tego nie ma ich za duzo i ceny tych prosiat tez juz rosna
TJ

Post autor: TJ »

Posrednicy i lokalne ubojnie 4.3-4.7+Vat. Kupiliby kazdš iloœć :D
ali

Post autor: ali »

mat pisze:
zeus-1 pisze:

Z tymi wsadami nie bylbym taki pewien eksport miesa z niemiec prawie zamarł do Polski malo co idzie,
a jakie sa to wsady ? Na pewno nie az tak liczace sie pasza droga warchlak bardzo drogi z zagranicy. Wiec na moje tylko bedzie w gore moze nie az tak intensywnie ale jednak w gore.
No kolego zawsze jest ten promyk nadziei ze wszystko bedzie jak w bajce ale tez obawiam sie ze juz wielu "biznesmenów" nakupowało lub tez nakupuje warchlaka i bedzie tak jak zawsze czyli ostra jazda wiadomo gdzie :/ nalezy tez pametac o zapasach w magazynach ich okres przetrzymywania sie konczy wiec nie wiadomo czy bedzie tak pieknie
mat

ali pisze:
mat pisze:
zeus-1 pisze: Niestety więcej ludzi na to liczy i od pewnego czasu jest zwiększona ilość wsadów zachodniego warchlaka. Jak na to zareagują nasze zakłady za 2- 3 miesiące czas pokaże

No kolego zawsze jest ten promyk nadziei ze wszystko bedzie jak w bajce ale tez obawiam sie ze juz wielu "biznesmenów" nakupowało lub tez nakupuje warchlaka i bedzie tak jak zawsze czyli ostra jazda wiadomo gdzie :/ nalezy tez pametac o zapasach w magazynach ich okres przetrzymywania sie konczy wiec nie wiadomo czy bedzie tak pieknie

Skad wiecie ze jeszcze nie wypuszczono tych zapasow na nasz rynek ???
Moim zdaniem juz wypuszczaja i dlatego nie ma jeszcze oszalamiajacych podwyzek ale nie wiem dokladnie nie chce mowic ze na 100% ci co przechowuja wiedza lepiej.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

U nas podwyżki mogą być jedynie takie same jak na zachodzie. Ale jeśli nasze zakłady mogły by się zaopatrzyć w świnki na naszym podwórku(byli byśmy samowystarczalni)to cena na pewno poszybuje grubo po niżej ceny zachodniej.
ali

mat pisze:
ali pisze:
mat pisze:

Skad wiecie ze jeszcze nie wypuszczono tych zapasow na nasz rynek ???
Moim zdaniem juz wypuszczaja i dlatego nie ma jeszcze oszalamiajacych podwyzek ale nie wiem dokladnie nie chce mowic ze na 100% ci co przechowuja wiedza lepiej.
Ja tam nie przechowuje ale wiem ze 1 lutego KE podjela decyzje o subsydiowaniu przechowalnictwa poltusz wiepszowych najkrudszy termin przechowania to 3 miesiace max to 6 miesiecy wiec otwarcie pierwszych chlodni teoretycznie moglo nastapic 1 maja lecz moze od 15 lutego zaczeli przechowywac wiec moze to byc i 15 maja a jesli pol roku ktos chce przechowac miesko to teoretycznie moze otwierac lodowy 1 wrzesnia(jesli zamkna ja na koncu lutego) 1 wrzesnia (znaczna to data hehe nie tylko dla uczniow) wiec roznie to moze byc
baraki

Post autor: baraki »

Moim zdaniem wysokie ceny tucznika trzeba między bajki włożyć. Pod wpływem spadku opłacalności wielu producentów zlikwidowało lochy ale nie oznacza to że zrezygnowali całkowicie z trzody, a jedynie to że z cyklu zamkniętego przeszli na cykl otwarty i zajęli sie tuczem importowanego warchlaka. Można się wiec spodziewać że będa oni w wyniku tych zmian produkować jeszcze więcej tucznika niż dotychczas! Poza tym wyższe ceny tucznika przełożą się na gorsza konkurencyjnośc wieprzowiny i konsument może z niej rezygnowa cna rzecz drobiu czy nabiału więc możliwości wzrostu sa ograniczone.
Drożejące prosięta- co to zoznacza? Jest to odzwierciedlenie optymizmu który powraca do producentów, oznacza wzrost za jnteresowania tuczem ale czy wróży wysokie ceny tucznika? Raczej nie!
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

baraki pisze:Moim zdaniem wysokie ceny tucznika trzeba między bajki włożyć. Pod wpływem spadku opłacalności wielu producentów zlikwidowało lochy ale nie oznacza to że zrezygnowali całkowicie z trzody, a jedynie to że z cyklu zamkniętego przeszli na cykl otwarty i zajęli sie tuczem importowanego warchlaka. Można się wiec spodziewać że będa oni w wyniku tych zmian produkować jeszcze więcej tucznika niż dotychczas! Poza tym wyższe ceny tucznika przełożą się na gorsza konkurencyjnośc wieprzowiny i konsument może z niej rezygnowa cna rzecz drobiu czy nabiału więc możliwości wzrostu sa ograniczone.
Drożejące prosięta- co to zoznacza? Jest to odzwierciedlenie optymizmu który powraca do producentów, oznacza wzrost za jnteresowania tuczem ale czy wróży wysokie ceny tucznika? Raczej nie!
WITAM jestem nowy ale baraki nie moge sie z toba zgodzic .Po 1 lochy zlikwidowali ci co malo zboza omlocili i przewidzieli cene zboza i zachowanie odbiorcow prosiat .Lochy pod noz prosieta na tucz innego wyjscia nie mieli oni napewno nie przejda na cykl otwarty.Po 2 hodowcy drobiu tez karmia zbozem po1000zl Po 3 drozejace prosieta oznaczaja ich brak a na optynizm trzeba poczekac az do czasu kiedy producenci zboz zaczna plakac .
baraki

stan1069@o2.pl to o czym pisałem to sa konkretne fakty zaobserwowane przez ludzi związanych z naszą branża którzy pracuja w terenie. Co większe zakłady, producenci pasz, podpisuja różnego rodzaju umowy z cena gwarantowaną i to działa na rolników jak lep na muchy a jak ktos ma słaba genetyke i kiepskie wyniki w cyklu zamkniętym to taki kontrakt jest dla niego zbawieniem!
A co do tego że kurczak tez potrzebuje zboża to sie zgodzę zauwaz jednak że na kg przyrostu zużywa połowę tego co tucznik.
Arek39

Post autor: Arek39 »

jak tam płatność Łagromu Poniec? Ile dni czeka się za przelewem?
farmer84

Post autor: farmer84 »

kto sprzedawał do ZM w Kosowie Lackim
staś76

Post autor: staś76 »

baraki pisze:Moim zdaniem wysokie ceny tucznika trzeba między bajki włożyć. Pod wpływem spadku opłacalności wielu producentów zlikwidowało lochy ale nie oznacza to że zrezygnowali całkowicie z trzody, a jedynie to że z cyklu zamkniętego przeszli na cykl otwarty i zajęli sie tuczem importowanego warchlaka. Można się wiec spodziewać że będa oni w wyniku tych zmian produkować jeszcze więcej tucznika niż dotychczas! Poza tym wyższe ceny tucznika przełożą się na gorsza konkurencyjnośc wieprzowiny i konsument może z niej rezygnowa cna rzecz drobiu czy nabiału więc możliwości wzrostu sa ograniczone.

od jakiej stawki zaczyna się wysoki poziom cen ???
magier

Post autor: magier »

Ceny cenami, co będzie za miesiąc - dwa czas pokaże, obyśmy mieli tak jak teraz że stawki są bardzo zbliżone do zachodu a nie zginiemy. Najważniejsze jest aby teraz tępić tych co będą próbowali sztucznie zaniżać ceny - to forum jest bardzo powszechne i jak jakiś ZM będzie wam próbował wmówić że idzie obniżka a tu wyczytacie że nie, to w ogóle nie sprzedawać takim pajacom chyba że 1zł/kg drożej. Niech się nauczą że skończyły się czasy że można wciskać ciemnotę na lokalnym rynku. Jak najwięcej informacji (Panom z ZM co s się podają za hodowców na tym forum i straszą też dziękujemy) a będzie dobrze!
farmer84

tydzień temu 30 sztuk po 5 zł z watem bez skitki ważone na zakładzie a pytam kto sprzedawał do nich wcześniej , czy są uczciwi?
arek

Post autor: arek »

farmer trzeba było pytać przed odstawa a teraz to za chwile będziesz wiedział jak płaca i to na własnej skórze się przekonasz
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Farmer 84 ja sprzedaję tuczniki do zm kosów lacki firma ta jest wiarygodna czasami trzeba zadzwonić do nich aby szybciej pieniążki przeleli i zaraz po telefonie przelewają .A jak ty sprzedawałeś tuczniki na wbc czy na wagę żywą ? z kim uzgadniałeś u nich z ceną pytam ponieważ sam za 2 tygodnie będę miał do sprzedaż ok 30 sztuk.
farmer84

Sprzedałem w ubiegły wtorek na żywą ,cenę dogadałem przed świętami tel.501636881 gość od skupu. w moim rejonie pośrednicy oferowali w tym czasie 4.2+vat minus 4% skitki jestem z okolic Łosic.
andre

Post autor: andre »

agrobiznes dziś trzeszczał że po świętach jest zastój w handlu a dziś rano dzwonili z ZM czy mogą przyjechac po kabany bo nie mają co bic i kierowca to samo mówił że coraz trudniej o towarek
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Farmer 84 Ja też jestem z okolic Łosic a tuczniki które sprzedawałeś do zm kosów Lacki to jakieś mięsne czy zwykłe ?
farmer84

Nic specjalnego lochy WBP kryte PxD potrzebują świnek na potęgę :) szkoda tylko , że pomimo tych niby wysokich cen za żywiec i tak jesteśmy w plecy!
ali

Juz nie przesadzaj ze jestesmy do tylu przy tych cenach bo caly swiat nas wysmieje co prawda kokosow nie ma lecz kilka groszy zostaje
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

nie zostaje, jak wszystko musisz kupić
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Niektórym zostaje innym nie,w końcu takie zasady ekonomii jak by wszyscy robili kokosy na tym interesie to by było eldorado a nie codzienne życie :)
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

podam kilka historycznych przykładów opłacalnosci trzody

za tucznika mogłem kupic 1500 kg pszenicy
------------------------------ 12 szt prosiąt
------------------------------- 4 tony otrąb pszennych z młyna gospodarczego , nie takich jak dzis sa że tylko celuloza jest w otrebach
-------------------------------- 1000 kg soji
wiecej niepamietam i w tym czasie rolnicy narzekali ze nieopłaca sie produkowac tucznika to był poczatek lat 90
osoba w miescie musiała pracowac 2 miesiace zeby kupiła tucznika

PS. dla wielu tu na forum bedzie niedowierzeniem ze tak to wygladało
wiec czy dzis jest tucznik drogi wiec prosze odpowiedziec sobje na to pytanie samemu

KOMU SIE POLEPRZYŁO PRZEZ TE 20 LAT ?
OCZYWISCIE NIE ROLNIKĄ , BO SA ZADŁUZENIE STRASZNIE MIMO ZE MAJA ŁADNY SPRZET ROLNICZY ALE TO WSZYSTKO NA KREDYT

http://fakty.interia.pl/polska/news/pre ... zl,1633390
staś76

JUREK zapomniałeś wspomnieć o ropie, za 100kg sprzedanego na spędzie kupiłeś beczkę on dziś 85l :!:
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

staś76 postaram sie poprawic moze znajde fakture za olej napedowy , albo niech mnie ktos poprawi
pamietam ze 1 litr mleka było równy 1 litra oleju napedowego
wojce

Post autor: wojce »

A za czasów znienawidzonej komuny było jeszcze lepiej za kabana kupiłeś przyczepę węgla ,dzisiaj trzeba oddać prawie 2 sztuki za tone :x
baraki

staś76 pisze:JUREK zapomniałeś wspomnieć o ropie, za 100kg sprzedanego na spędzie kupiłeś beczkę on dziś 85l :!:
Nie do końca sie zgodzę, odlicz wat+ zwrot akcyzy i wychodzi 150l za tucznika.
arek

Post autor: arek »

panowie dlatego dziś mamy często spory ze starszymi rolnikami czytaj emerytami ze tyle hoduje a kasy nie ma w latach 80-tych sąsiad za 2 tony pszenicy i 4 owce kopił 3 pokojowe spółdzielcze mieszkanie to były czasy aż trudno uwierzyć
baraki

JUREK pisze:staś76 postaram sie poprawic moze znajde fakture za olej napedowy , albo niech mnie ktos poprawi
pamietam ze 1 litr mleka było równy 1 litra oleju napedowego
No ponoc tak było ale to za Gierka była taka relacja.
baraki

Proszę o propozycje ceny na przyszły tydzień.
Pomyślmy ile wołać za nasz ceniony i poszukiwany na rynku towar :D
staś76

baraki pisze:
staś76 pisze:JUREK zapomniałeś wspomnieć o ropie, za 100kg sprzedanego na spędzie kupiłeś beczkę on dziś 85l :!:
Nie do końca sie zgodzę, odlicz wat+ zwrot akcyzy i wychodzi 150l za tucznika.
chodziło mi o proste porównanie, ale ja też się z tobą nie zgodzę bo jak chcesz kupić 150l ropy która kosztuje ok.760 zł biorąc za świnie na spędzie 440zł???
wyobraź sobie taką sytuację masz pusty zbiornik i pilną robotę i jednego tucznika na zbycie , ile kupisz?80 czy 150l
też jestem vatowcem :wink:
nemezis

Post autor: nemezis »

[e
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:14 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
stary50

proponuję 10 gr do góry co tydzień
staś76

[quot
e="stary50"]proponuję 10 gr do góry co tydzień[/quote]

to na koniec roku wyjdzie podwyżka rzędu 3,4 zł w górę :roll:
andre

Post autor: andre »

wczoraj 5,18 na żywą brutto, 5,9 E netto
stary50

chodzi mi o maj a czerwiec to pomyślimy
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:15 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
farmer84

ali sądzisz że przesadzam jeśli mówię ,że jesteśmy w plecy to albo ja liczyć nie umiem albo tylko tobie tak świnki rosną tanio i szybko przy obecnych cenach zbóż i koncentratów daleko nam do opłacalności ! Jakieś pół roku temu ktoś też pisał jak to dużo zostaje na świniach i zaraz mówili o nim w agobiznesie ale o tych co mówią jak jest naprawdę to nie powiedzą wogóle!agrobiznes służy jedynie sianiu zamieszania i spekulantom !
ODPOWIEDZ