FORUM
CENY TRZODY
Nie maiłem nikogo na myśli ,tylko śmieszy mnie ta dyskusja ,tak jak to już ktoś tu powiedział nie produkujemy tego bo nie mamy co robic ,a dlatego żeby coś z tego miec czyli najzwyczajniej w świecie zarabiac (choc niestety nie zawsze da się to zrobic) tylko po co to całe przerzucanie się ,a ja mam tyle ... a Franek tyle . Jeżeli zostaje 100
z kabana to super, a kto tyle dokłada to już jego cyrk jak go stac? Poprostu wychodzę z założenia że w kraju gdzie nadal uprawia się polityke posługując sie propagandą (co niektórzy pamiętają nieboszczke komune to wiedzą o czym piszę) takie hasła są skrzętnie wykorzystywane i znowu to będzie jak to chłopi się mają dobrze ,bo tyle zarabiają ,biorą dopłaty etc. a podatku dochodowego nie chcą płacic . Niestety tak nas w miastach widzą i tak o nas myślą nie mając zielonego pojęcia o specyfikacji naszego zawodu ,ale po co ja to piszę .
Jak na zero mogą jechać jak kupują sprzęt ?? i ładują kase w gospodarstwo czyli zysk chyba ?? a to ,że raty kredyt płacić trzeba to chyba z zysku ?? bo jak nie zapłacisz to zlicytują gospodarstwo więc te duże czy małe zysk mają tak myśle ,a to ile to już jest inna sprawa jeden będzie chował za 50 zlp. zysku drugi musi zarobić 200 na sztucestaś76 pisze:,,zysk'' mają gospodarstwa extensywne produkujące nie duże ilości i nie inwestujące, ale to jest gówno nie zysk jak się nie rozwijasz , natomiast gospodarstwa które postawiły na modernizacje i rozwój , dzisiaj jadą na zero , ale mam nadzieje ze już niedługo !
A co Ci ten koń przeszkadza? Przecież to jest najbardziej ekologiczna z możliwych siła pociągowa, zero szkodliwych emisji, hałasu, kłopotliwych odpadów. Ten rolnik nawiezie sobie obornika, zasadzi ziemniaki i cała rodzina będzie miała zdrowe jedzenie, a Ty będziesz obrabiał kilkadziesiąt ha swoimi nowoczesnymi maszynami, stosował nawozy, chemię (truł przy tym siebie i otoczenie) a potem sprzedaż te wysokie plony spłacisz raty za te maszyny i może byc tak że zostanie Ci tyle samo pieniędzy co temu rolnikowi który wożi koniem obornik, a nawet jak zostanie więcej to nawet nie będziesz miał czasu wydawać na przyjemności tylko kupisz kolejna maszynę albo kolejny ha pola. Nie krytykujmy i nie śmiejmy sie z kogos tylko dlatego że wyjechał koniem na pole, to jego życie, jego wybór.stan1069@o2.pl pisze:Do redakcji agrobiznesu mam tez prosbe niepokazujcie juz nigdy tego rolnika co wozi obornik koniem bo mnie trafia sz..k Pozdrawiam.
-
stan1069@o2.pl
Baraki mam szacunek dla tego rolnika i lubie konie a moja prosba do agrobiznesu miala cel nastepujacy;zmienic wizerunek polskiego rolnika.Zdecydowanej wiekszosci ktora oglada takie filmiki i czyta coniektorych posty jakto do wszystkiego doplaca wizerunek polskiego rolnika jest nastepujacy,niedouczony biedny itd.POLSKA WIES JEST CORAZ PIEKNIEJSZA a tym co uwazaja inaczej niech sie rozgladna dookola ci zas co mieszkaja dalej niech sie wybiora na przejazdzke a agrobiznes niech sobie nagra inny filmik .Pozdrawiambaraki pisze:A co Ci ten koń przeszkadza? Przecież to jest najbardziej ekologiczna z możliwych siła pociągowa, zero szkodliwych emisji, hałasu, kłopotliwych odpadów. Ten rolnik nawiezie sobie obornika, zasadzi ziemniaki i cała rodzina będzie miała zdrowe jedzenie, a Ty będziesz obrabiał kilkadziesiąt ha swoimi nowoczesnymi maszynami, stosował nawozy, chemię (truł przy tym siebie i otoczenie) a potem sprzedaż te wysokie plony spłacisz raty za te maszyny i może byc tak że zostanie Ci tyle samo pieniędzy co temu rolnikowi który wożi koniem obornik, a nawet jak zostanie więcej to nawet nie będziesz miał czasu wydawać na przyjemności tylko kupisz kolejna maszynę albo kolejny ha pola. Nie krytykujmy i nie śmiejmy sie z kogos tylko dlatego że wyjechał koniem na pole, to jego życie, jego wybór.stan1069@o2.pl pisze:Do redakcji agrobiznesu mam tez prosbe niepokazujcie juz nigdy tego rolnika co wozi obornik koniem bo mnie trafia sz..k Pozdrawiam.
kurcze coz za brak jednomyslnosci jeden wzdryga sie patrzac na rolnika powożącego zaprzegiem konnym bo mu wstyd takiego zacofanstwa i uwaza ze powinno sie zmienic wizerunek rolnika z biedaka na ???????????
Nastepny stale gadka bieda bieda bieda czyli 90% szacownego gremium a jak bedziemy miec wiecej to tez bedzie sie nas postrzegac w pejoratywnym swietle a takie gadani i biadolenie tylko nas deprecjonuje
Wiec jak to u nas jest? Bo narazie to rolnicy w spolecznym odczuciu sa bardziej postrzegani jako cos na wzor kułaka stale narzekajacego na to ze mu zle a majacego niebagatelny majatek itp a juz napewno nie jako bidacy nie zapomneslow jednego pana sedziego tyczacego sie gospodarstwa cyt. "posiadacz ogromnej nieruchomosci o pow. 17 ha "
Nastepny stale gadka bieda bieda bieda czyli 90% szacownego gremium a jak bedziemy miec wiecej to tez bedzie sie nas postrzegac w pejoratywnym swietle a takie gadani i biadolenie tylko nas deprecjonuje
Wiec jak to u nas jest? Bo narazie to rolnicy w spolecznym odczuciu sa bardziej postrzegani jako cos na wzor kułaka stale narzekajacego na to ze mu zle a majacego niebagatelny majatek itp a juz napewno nie jako bidacy nie zapomneslow jednego pana sedziego tyczacego sie gospodarstwa cyt. "posiadacz ogromnej nieruchomosci o pow. 17 ha "
-
czacha17
Koledzy i koleżanki ,ten filmik jak rolnik wozi koniem obornik też mi się nie podoba ,pokazywanie takiego obrazu Polskiego rolnictwa to jest czarny pijar ,nikt tak teraz na wsi nie gospodaruje i nie widzę sensu pokazywania takich materiałów w programie o Rolnictwie ,takie filmiki to niech pokazują w bloku "czas na kontrowersyjny dokument ",nie po to ciężko pracujemy ,kupujemy coraz to nowocześniejsze maszyny ,dbamy o porządek wokół własnych domów ,żeby ktoś oglądając taki filmik wyrabiał sobie o rolnikach zdanie że to ludzie gorszej kategorii ,nieuki i itp.Jak komuś podoba się ekologia i klimaty średniowiecza to niech kupi domek w Bieszczadach bez prądu ,wody i łazienki i tam integruje się z naturą .Od przeszłości nie uciekniemy ,ze wsi miasta też nie zrobimy ,ale dzisiejsza wieś tak nie wygląda jak na tym filmiki i jestem zdecydowanie na NIE takim wstawkom w Agrobiznesie . Cena za żywą wagę to oficjalnie 4zł+va ,ale są duże możliwości negocjacji z zakładami mięsnymi .
Jestem za szkoda tylko że macie taką ceneczacha17 pisze:Koledzy i koleżanki ,ten filmik jak rolnik wozi koniem obornik też mi się nie podoba ,pokazywanie takiego obrazu Polskiego rolnictwa to jest czarny pijar ,nikt tak teraz na wsi nie gospodaruje i nie widzę sensu pokazywania takich materiałów w programie o Rolnictwie ,takie filmiki to niech pokazują w bloku "czas na kontrowersyjny dokument ",nie po to ciężko pracujemy ,kupujemy coraz to nowocześniejsze maszyny ,dbamy o porządek wokół własnych domów ,żeby ktoś oglądając taki filmik wyrabiał sobie o rolnikach zdanie że to ludzie gorszej kategorii ,nieuki i itp.Jak komuś podoba się ekologia i klimaty średniowiecza to niech kupi domek w Bieszczadach bez prądu ,wody i łazienki i tam integruje się z naturą .Od przeszłości nie uciekniemy ,ze wsi miasta też nie zrobimy ,ale dzisiejsza wieś tak nie wygląda jak na tym filmiki i jestem zdecydowanie na NIE takim wstawkom w Agrobiznesie . Cena za żywą wagę to oficjalnie 4zł+va ,ale są duże możliwości negocjacji z zakładami mięsnymi .
jak juz to konz plugiem orze bo sam plug jakos nie chce orac:PGrzesiek pisze:Robak orze to się pługiem a nie koniem. Ty jako chłopak studiujący powinieneś to wiedziećrobak pisze:Co tam panowie koń na wsi. Niedawno szedłem sobie przez Poznań, niedaleko Plazy zresztą , gdyż jak zwykle wysiadłem przystanek za wcześnie, a tu chłop koniem orze.
-
stan1069@o2.pl
A mnie sie wydaje ze kon z plugiem tez nie bedzie oral jak kon bedzie stal.mat pisze:jak juz to konz plugiem orze bo sam plug jakos nie chce orac:PGrzesiek pisze:Robak orze to się pługiem a nie koniem. Ty jako chłopak studiujący powinieneś to wiedzieć :wink:robak pisze:Co tam panowie koń na wsi. Niedawno szedłem sobie przez Poznań, niedaleko Plazy zresztą , gdyż jak zwykle wysiadłem przystanek za wcześnie, a tu chłop koniem orze.
ceny trzody
tak przeorują stadion bo trawa nie rośnie jakiś bałwan zasiał trawę bez gnoju
-
stan1069@o2.pl
cena trzody
Malopolska tarnowski 4.5zl bez zmian
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
Mariusz1986
- WOJCIECH1236
ale oni przyjezdzaja do rolnika ? indywidualnie po ile szt i jakie terminy platnosci ?ROLAS 222 pisze:Nazywa sie BONIECKI ALE skup ma u rolnika nie daleko mnie w kazdy poniedzialek moge miec namiary tylko na ten skupmat pisze:powiedz jaki posrednik daj namiaryROLAS 222 pisze:u mnie posrednik do dudy 4.35 netto bez zmian na malej masarni 4.60 a zboza drozeja
-
stan1069@o2.pl
Mozesz dac mi nr tel do tego posrednika do dudy ?ROLAS 222 pisze:ten boniecki jezdzi po skupach az zapelni auto i zawozi do dudy a platnosc bardzo dobra kiedys tam wozilem w ciagu 2 dni kasa na kacie po wieksza ilosc napewno by przyjechal indywidualnie do rolnika
ma wage przy samochodzie elektroniczna ?
-
stan1069@o2.pl
cena trzody
STASIU rzeczywistosc jest nastepujaca;na skup jada tuczniki;po selekcji u tych co na wbc sprzedaja,za duze za tluste odrzucone przez stado i cudem ocalalych.Na skup jada rownierz swinie od tych co hoduja kilka sztuk zywia odp. i taki wieprz jak 300 km.zrobi to -10kg .W koncu jego trzeba dowiesc ,punk skupu utrzymac po drodze jeszcze ze dwa padnie i OCZYWISCIE ZAROBIC . natomiast na wbc musi byc towarek bo inaczej ceny spedowej nie osiagniesz.
stan1069@o2.pl pisze:A mnie sie wydaje ze kon z plugiem tez nie bedzie oral jak kon bedzie stal.mat pisze:jak juz to konz plugiem orze bo sam plug jakos nie chce orac:PGrzesiek pisze: Robak orze to się pługiem a nie koniem. Ty jako chłopak studiujący powinieneś to wiedzieć
to trzeba dac mu marchewke i bedzie chodzil z plugiem i orał:)
nie ma wagi przy samochodziemat pisze:Mozesz dac mi nr tel do tego posrednika do dudy ?ROLAS 222 pisze:ten boniecki jezdzi po skupach az zapelni auto i zawozi do dudy a platnosc bardzo dobra kiedys tam wozilem w ciagu 2 dni kasa na kacie po wieksza ilosc napewno by przyjechal indywidualnie do rolnika
ma wage przy samochodzie elektroniczna ?