FORUM
Uprawa zboz

Jeśli rośliny sa takie małe jak na zdjęciu to żółknięcie niemoże byc przyczyna niedoboru! Na samej wodzie jęczmień urośnie większy z zapasów z ziarniaka i nie zżółknie, przyczyna żółknięcia jest albo mróz albo toksyczne odzizaływanie środowiska glebowego, te uszkodzenia na powyższym zdjeciu to raczej wyglądaja na mróz. Aczkolwiek jak dobrze przyjrzeć sie glebie to wygląda jak by mniała zniszczona przez wodę struktóre gruzełkowatą i brak wymniany gazowej w glebie = gromadzenie toksycznych produktów beztlenowej przemniany materii np siarkowodór, ja bym to bronował jak najszybciej.
nawaho napisał ze podobnie jak na tym zdjeciu to ze ziemia jakby zbita tez mi podpadło tylko gdzies navaho znikł pewnie ogląda jeczmien na polu .No ale jesli to wygłada jak na tym zdjęciu to raczej mamy winowajce mróz ,saletra nie powinna mu zaszkodzidz, oprysk typu jakis ekosol tez sie nie pogniewa.Rradze obserwowac serce czy nastepne liscie wychodza jesli tak to odbije raczej bez zadnego problemu.I narazie go nie stresowac przynajmiej przez 7 dni zadnym herbicydem od powiedzmy ostatniego przymrozku
-
uprawa zboz
Panowie te objawy ze zdjecia w 100% przypominaja moje i w 100%sa to objawy zbyt wilgotnej gleby ktora niepozwala oddychac korzeniom z kolei korzenie wydzielaja jakies trucizny i przy braku oddychania nie moga jej odprowadzic ,ja bronowalem we wtorek i bylem tez w piatek na pozostalych polach i poprawa zaj..ta jak brona ruszy ziemia przeschnie w oczach .Umnie byl duzo wiekszy jeczmien niz na zdjeciu ten ze zdjecia na moje rosnie na podmoklych polach .Nie bylem w tej inspekcji bo gosciu przez telefon dal mi do zrozumienia ze diagnoza nie da jednoznacznej odpowiedzi.
-
Re: uprawa zboz
bronowałeś wzdłuż pola?i czy po bronowaniu od razu dać odżywkę, czy lepiej odwrotnie, czy poczekać?stan1069@o2.pl pisze:Panowie te objawy ze zdjecia w 100% przypominaja moje i w 100%sa to objawy zbyt wilgotnej gleby ktora niepozwala oddychac korzeniom z kolei korzenie wydzielaja jakies trucizny i przy braku oddychania nie moga jej odprowadzic ,ja bronowalem we wtorek i bylem tez w piatek na pozostalych polach i poprawa zaj..ta jak brona ruszy ziemia przeschnie w oczach .Umnie byl duzo wiekszy jeczmien niz na zdjeciu ten ze zdjecia na moje rosnie na podmoklych polach .Nie bylem w tej inspekcji bo gosciu przez telefon dal mi do zrozumienia ze diagnoza nie da jednoznacznej odpowiedzi.
-
uprawa zboz
Kierunek bronowania najlepiej prostopadly do kierunku siewu ja bronowalem rownolegle bo moje pola nie pozwalaja inaczej A odzywki jeszcze nigdy nie stosowalem .
baraki pisze:Kierunek bronowania prostopadły do kierunku siewu i niska prędkość jazdy, i jeśli jest słoneczna pogoda to tylko wieczorem-nigdy rano!
Jeśli odżywki to tylko w pełni krzewienia, kiedy jest już jakaś powierzchnia liści zdolna te odżywki wchłonąć.
W ofercie Unii są nawet specjalne chwastowniki, myślę że dały by radę
-
uprawa zboz
Na lekkie ziemie chwastownik pewnie by wystarczyl na ciezkie niebardzo .Na zdjeciu mowy niema o przymrozkach poniewaz mlodsze rosliny nie maja uszkodzen a powinny miec wieksze od tych starszych a te starsze maja wieksze korzenie i glebiej siegaja i pewnie stad ten bol a chlodne noce poteguja zolkniecie pewnie dlatego ze w dzien ziemia sie nagrzewa i paruje i para wodna w nocy napotyka zimna warstwe na wierzchu i sie skrapla i tak w kolo macieju co dzien .U nas kilka lat 7 maja byl tez mrozik prz gruncie ok -7/-9 jeczmien byl ok.2 tygodnie starszy jak na zdjeciu niekture urabalo rowno z ziemia i plon byl podobny jak zawsze .
Stan o ile te mniejsze roslinki juz wykiełkowały przed mrozem bo biorąc pod uwage zbitą ziemie było raczej po jakims powaznym deszczu ,a przewaznie deszcz bedzie pare dni po przymrozkach czyli starsze juz mogły miec liscie a młodsze były w fazie kiełkowania i tym sposobem wygłada jak wygłada. Ponadto w tych starszych widac ze serce jest zdrowe wszyskie nastepne liscie nie są uszkodzone.
-
u mnie tez dochodzi do siebie, nie wiem czy po saletrze, czy poprostu sie regeneruje po przymrozkach. ale za kilka dni jadę z nawozami w oprysku. maciek coś dawaleś specjalnego na jęczmień, czy sam odpił?maciek* pisze:pryskalem pszenice dzisiaj Drugi zabieg - i ku mojemu zaskoczeniu wyglada bardzo obiecujaco jak narazie , jeczmien jary po mrozie tez dochodzi do siebie
Ja nie skracałem i nie podoba mi się to pole szczególnie pszenica, niby ładna zdrowa, ma już 30 cm ale jeszcze widać międzyrzędzia, nie rozkrzewiła się i boję się o plon.maciek* pisze:pryskalem pszenice dzisiaj Drugi zabieg - i ku mojemu zaskoczeniu wyglada bardzo obiecujaco jak narazie , jeczmien jary po mrozie tez dochodzi do siebie
Podobnie żyto hybrydowe, także kiepsko rozkrzewione.
U nas Ci co na pszenicę dali mocne dawki Duetu popalili, normalnie siano jest w tej chwili.
-
uprawa zboz
Przeciez jak zywoplot przetnie to i owies wytnie oczywiscie zartowalem .pozdrawiamnemezis pisze:panowie czy ktos z was potwierdzi ze sekator wytnie głuchy owies????
wetman bardzo dobrze w takich mieszankach sprawdza sie basagran jedyną wadą jest cena conajmiej 200 zł na ha podobno można to zrobić butoxone tylko są dwie wady nie bierze przytuli i praktycznie jest nie dostępny (przynajmiej u mnie) niektórzy dają 1,5 litra chwastoxu ekstra co to daje nie wiem nie próbowałem
-
A warto robić 2 zabiegi w pszenżycie?
Na pszenice dałem w T1 tilt turbo teraz chciałem dać cos z strobiluriną
Artea + amistar drogo wychodzi może dam FANDANGO , jesli to miałby byc drugi i ostatni zabieg dac go przed kłoszeniem czy na kłos?
Kiedy waszym zdaniem najlepiej pryskac jeczmien jary ograniczająć się do jednego zabiegu tilt+modus?
Artea + amistar drogo wychodzi może dam FANDANGO , jesli to miałby byc drugi i ostatni zabieg dac go przed kłoszeniem czy na kłos?
Kiedy waszym zdaniem najlepiej pryskac jeczmien jary ograniczająć się do jednego zabiegu tilt+modus?
-
-
modusem, musisz opryskać od pojawienia się pierwszego kolanka, do drugiego, jak siałeś zaprawiany materiał siewny, to jeden zabieg lepiej zrobić na liść flagowy, tilt działa głownie na mącznika, więc nie wiem czy w jarych tilt ma sens, co innego w ozimych dwa zabiegi muszą być conajmniej zeby zebracDon pisze:A warto robić 2 zabiegi w pszenżycie?