FORUM
CENY TRZODY
-
stan1069@o2.pl
polakrolnik pisze:275 kg paszy x 800 zł = 220 zł
Chłopcze, za 800zł to ledwo słabego finiszera zrobisz a prosiak 1700, starter1150 warchlak980zł ( a na gotowych paszach jeszcze drożej)
Dlatego przyjmij za średnią chociaż 1000zł choć to i tak zaniżona wartość.
Dodaj jeszcze koszty weterynarii, mediów i zostanie Ci 50zł (jak policzysz własną pracę to jeszcze mniej)
Nie strofowac kolegi jak ma tak niskie koszty paszy i wszystko inne daja mu z Caritasu to bedzie mogl oddawac w kryzysie po 1 zl za kg i jeszcze bedzie mnial 30 gr zysku hahahahaha, my jako normalni rolnicy musimy jednak trzymac sie rzeczywistych kosztow bo nie sama pasza i warchlak wchodza do kosztow produkcji wiec mysle ze jesli cena na poziomie przekracajacym 5 zl utrzymalaby sie w dalszym czasie to mozna troszke zarobic ale napewno nie bez mala 200 zl na sztuce chyba ze w powiesciach SF :p
-
polakrolnik
-
mediastore
do polarolnik jak masz takie zboże tanie to nie będe cię okradał dołoże jeszcze 20zł do tony i przygotuj mi na 1 listopada ca 165 ton płace gotówką jak leci za wszystko poza owsem , pozatym bez grzyba nie porośnięte
Jak możesz więcej to załatwie jeszcze na 150 ton kredytu na 15 listopada dawaj biore wszystko , a jak jeszcze możesz załatwić od sąsiadów to daj znać całą gospodarke zastawie pod hipoteke i będe skupował do samego grudnia , całą świniarnie i stodołe zawale tym zbożem po sufit , po co się męczyć ryzykować kase , zboże raczej nie zachoruje a cena pewna i napewno wzrośnie przy takim i przy innym kursie euro .
Jak możesz więcej to załatwie jeszcze na 150 ton kredytu na 15 listopada dawaj biore wszystko , a jak jeszcze możesz załatwić od sąsiadów to daj znać całą gospodarke zastawie pod hipoteke i będe skupował do samego grudnia , całą świniarnie i stodołe zawale tym zbożem po sufit , po co się męczyć ryzykować kase , zboże raczej nie zachoruje a cena pewna i napewno wzrośnie przy takim i przy innym kursie euro .
Niektórzy to mają szczęście. Zboże tanie, wszelkie koszty mieszczą się w 20 zł. Choć przy tej cenie nie ma co narzekać, dopóki cena prosiaka w miare nie oddala się od 200 zł zyski są jakich dawno nie było. w tuczu zamkniętym też nie ma na co narzekać, oby troche stabilizacji było a nie co tydzień straszenie obniżkami, bo wrzesień bo nic się nie sprzedaje, bo euro staniało o pół grosza.
polakrolnik pisze:Kolego mam 1000 szt co dwa tygodnie śr. mięsność 59,5 % i od 3 tygodni nikt do mnie nie zadzwonił o tucznika jedynie 5 zakładów które wiem że nie mają kasy bo nikt już im nie chce sprzedać który zakład ma pieniądze ma i towaru pod dostatkiem. Ja wolę sprzedać po 5,25 niż dać po 5,50 . Duda z jędrzejowa też nikt nie wiedział dlaczego a walił 0,50 zł więcej niż ogólna cena w Polsce a później zobaczyli Biznesmeni którzy mnie wyśmiewali ile zarobili . U Jaworowicz ich oglądałem w telewizji. I Napisz jeszcze że warchlaka po 120 zł 20 kg kupujesz i zboże po 500 zł
Obdzwoniłem po polsce dużych producentów i bardzo dobrych znajomych i nikt nie wie aby cena była większa niż 5,30 ( sporadycznie ) Na wielkopolsce pełno świń po 5-5,10 zł a głupi by przepłacał po 5,50 ale zapal Zioło może wrócisz na ziemię !!!
przy tak niskich kosztach to trochę koledze zostaje
Pablo80 nie licz na stabilizację. Nie jest w interesie zakładu, żebyś Ty się czuł pewnie na rynku. Za każdym telefonem po świnki będziesz słyszał, że masz szansę sprzedać jeszcze po wyższej cenie, bo zaraz stanieją. Zrozum, to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. To jest tylko taka ich gra wstępnaPablo80 pisze:Niektórzy to mają szczęście. Zboże tanie, wszelkie koszty mieszczą się w 20 zł. Choć przy tej cenie nie ma co narzekać, dopóki cena prosiaka w miare nie oddala się od 200 zł zyski są jakich dawno nie było. w tuczu zamkniętym też nie ma na co narzekać, oby troche stabilizacji było a nie co tydzień straszenie obniżkami, bo wrzesień bo nic się nie sprzedaje, bo euro staniało o pół grosza.
-
polakrolnik
Ludzie jeśli macie świnki to wiecie że koszt 20 zł np. na sztukę nie będzie taki sam przy 1000 szt i przy 50 szt to chyba normalne !!! Ja w tamtym roku najdrożej kupowałem zboże i nie mam żalu do nikogo a was zara krew zalewa bo mam tańszą paszę a może za pół roku będę miał najdroższą z was wszystkich i tak może być panowie średnia z dwóch lat i jest ok. Raz zboże 400 zł raz 900 zł średnia 650 i o co chodzi ??? Pozdrawiam ludzi którzy mają długopis w ręku a nie marzenia w głowie !!!
świnie zafakturowane po 5,1 +
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
polakrolnik
- mytotoksyna1
-
rafalwielkopolska
- Muchozolali
-
mediastore
wczoraj 158szt do marcinkowskich 5,1 netto - 3% gwarantowane - na jutro ma być billing - jak będzie dobra mięsność to podobno dołożą ? 
dołożyli 5,3 + vat za średnią 55,2
dołożyli 5,3 + vat za średnią 55,2
Ostatnio zmieniony środa 21 wrz 2011, 17:33 przez mediastore, łącznie zmieniany 1 raz.
-
robert0169
Panowie . Jeżeli TERAZ nie oznacza konkretnej daty to ja rzeczywiście na wniosek kolegi Stana, który pierwszy odkrył braki w moim wykształceniu zaraz pakuję kredki i sunę do szkoły uczyć sie polskiego i znaczenia słów.nemezis pisze:W zasadzie nie bo kąkretnej daty nie podałes.0909 pisze:napewno zakladu nieprzegram
A w temacie cen to właśnie teraz ładuję świnki po 5,5 netto. Może już potem będzie niżej ale teraz jest wyżej. A są to świnki które miały być sprzedane po niedzieli a już są , to znaczy że po niedzieli ich nie będzie więc będzie dziura, a wtedy albo sprzedam świnki z następnego tygodnia jak dostanę dobrą cenę a jak będą straszyć że obniżą to mnie nie przestraszą bo ja nie będę musiał im sprzedawać, a jak mi dadzą dobrą cenę to może im sprzedam. To taka zabawa jak jest się na głodzie ( tzn że nie musisz sprzedawać świń bo jesteś wyprzedany) Dopiero jak głód się skończy a euro lub inny czynnik pomoże to ceny będą spadać. Ale chyba jeszcze nie teraz. Panowie, TERAZ w połączeniu z chyba pozwala zachować twarz. Myślę że nie ma takiego mądrego, który jest w stanie powiedzieć że już teraz ceny świń polecą. Ale jak zaczną lecieć to nie będą lecieć tak jak rosły po 10 groszy za tydzień, będą może 20 a może 50, Zakłady będą musiały odreagować swoją obecną uległość, ale to jeszcze chyba nie teraz.
Pozdrawiam, życzę udanych licytacji