FORUM
CENY TRZODY
Pieknie po wyborach http://www.pinipolonia.com/cennik.php
-
turbogrocho49
co z tego że podwyżka - jak dostaniesz korektę u nas w okolicy powstało zebranie osób pokrzywdzonych przez firmę D.
był moment jak euro szczytowało ze ta firma dała super cene nawet bez gwarancji mięsności więc wielu sie skusiło a na dziś maja korekte nawet 40gr albo inny przypadek świnie schudły o 1t
i zawsze winny jest rolnik bo mięsność nie wyszła bo coś tam że waga przestawiona
Ja ze swego przykładu w lipcu sprzedałem też do firmy D. ale na gwarancje 55% i dałem sztuki 115 kg - z tym ze podpisując fakturę sam podpisałem wyrok na siebie -( 30gr z ceny ustalonej poprawiona faktura przyszła pocztą)
(a następnego dnia sprzedałem następna partie bez jakichkolwiek zobowiązań i w cenie rynkowej bez rabatów dla kogoś innego)
Sprawa jest o tyle dziwna że grono tych rolników nie podpisywała na siebie wyroku w postaci gwarancji 55.
Morał z tego niech każdy wyciągnie sam.
Ciekaw jestem czy ci rolnicy już poszli na prokuraturę , policje.
A firmy które w kraju chcą zapłacić dobrą cenę jest.
choć niektórzy próbują obniżek to im podziękowałem.
Nauka na własnych błędach drogo kosztuje.
był moment jak euro szczytowało ze ta firma dała super cene nawet bez gwarancji mięsności więc wielu sie skusiło a na dziś maja korekte nawet 40gr albo inny przypadek świnie schudły o 1t
i zawsze winny jest rolnik bo mięsność nie wyszła bo coś tam że waga przestawiona
Ja ze swego przykładu w lipcu sprzedałem też do firmy D. ale na gwarancje 55% i dałem sztuki 115 kg - z tym ze podpisując fakturę sam podpisałem wyrok na siebie -( 30gr z ceny ustalonej poprawiona faktura przyszła pocztą)
(a następnego dnia sprzedałem następna partie bez jakichkolwiek zobowiązań i w cenie rynkowej bez rabatów dla kogoś innego)
Sprawa jest o tyle dziwna że grono tych rolników nie podpisywała na siebie wyroku w postaci gwarancji 55.
zzz------ wyjawiniles prawde o wysokich cenach dziekujezzz pisze:co z tego że podwyżka - jak dostaniesz korektę u nas w okolicy powstało zebranie osób pokrzywdzonych przez firmę D.
-
polakrolnik
ZAKŁADY JAK LISY RZUCIŁY SIĘ DO OBNIŻEK ALE ZAPOMNIAŁY ŻE WYSTARCZY LECIUTKO ICH PRZYTRZYMAĆ I KLOPS. pROŚBA NIE OBNIŻAJCIE CEN BO NIC WAM TO NIE DA WIECIE ILE JSET ŚWINEK W POLSCE I ZA GRANICAMI WIEM ŻE PRZYZWYCZILIŚCIE SIĘ DO LUKSUSU ALE TERAZ TRZEBA SIĘ NIM PODZIELIĆ. ZNAM TAKICH FACHOWCÓW CO CHŁOPINA ZAWIÓZŁ MU 5 TUCZNIKÓW PRZEZ TELEFON DOSTAŁ 4 ZŁ A JAK PRZYWIÓZŁ TO 3,50 A JAK CI NIE PASUJE TO ZABIERAJ I MI GŁOWY NIE ZAWRACAJ A CHŁOP MÓWI DOBRA BO NA WĘGIEL NIE MA TO ZDEJMUJEMY. TEGO WAM BRAKUJE SKUR..LE !!!! KONIEC CHŁOPA MAŁEGO SAMI SOBIE WYKOŃCZYLIŚCIE A MY WAM PO PROSTU TOWARU NIE SPRZEDAMY MAM NA MYŚLI LOKALNYCH ZŁODZIEI !!!
-
stan1069@o2.pl
0909 =pizdahandlarz.Pozdrawiam tez handlarzy/cipeuszow .Za pomylke zainteresowanego przepraszam.polakrolnik pisze:ZAKŁADY JAK LISY RZUCIŁY SIĘ DO OBNIŻEK ALE ZAPOMNIAŁY ŻE WYSTARCZY LECIUTKO ICH PRZYTRZYMAĆ I KLOPS. pROŚBA NIE OBNIŻAJCIE CEN BO NIC WAM TO NIE DA WIECIE ILE JSET ŚWINEK W POLSCE I ZA GRANICAMI WIEM ŻE PRZYZWYCZILIŚCIE SIĘ DO LUKSUSU ALE TERAZ TRZEBA SIĘ NIM PODZIELIĆ. ZNAM TAKICH FACHOWCÓW CO CHŁOPINA ZAWIÓZŁ MU 5 TUCZNIKÓW PRZEZ TELEFON DOSTAŁ 4 ZŁ A JAK PRZYWIÓZŁ TO 3,50 A JAK CI NIE PASUJE TO ZABIERAJ I MI GŁOWY NIE ZAWRACAJ A CHŁOP MÓWI DOBRA BO NA WĘGIEL NIE MA TO ZDEJMUJEMY. TEGO WAM BRAKUJE SKUR..LE !!!! KONIEC CHŁOPA MAŁEGO SAMI SOBIE WYKOŃCZYLIŚCIE A MY WAM PO PROSTU TOWARU NIE SPRZEDAMY MAM NA MYŚLI LOKALNYCH ZŁODZIEI !!!
Ostatnio zmieniony środa 12 paź 2011, 13:47 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muchozolali
stan1069@o2.pl pisze:Polakrolnik =pizdahandlarz.Pozdrawiam tez handlarzy/cipeuszow .
lukas1982 pisze: stan = ***.
Pytam: Kto będzie szanował nas, jeśli nie szanujemy się sami nawzajem
O jakiej solidarności miedzy rolnikami może być mowa, jak żaden nie przepuści okazji, żeby drugiemu dokopać
Właśnie takie podejście rolników do siebie nabija kabzę handlarzom, a ci, którzy wyrabiają dobra ciągną łapami po ziemi.
Coraz ładniej http://www.pinipolonia.com/cennik.php
popieram ze stan = ***
popieram ze stan = ***
Ostatnio zmieniony środa 12 paź 2011, 10:21 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
PAX, PAX między chrześcijany,
A tak mnie korciło żeby coś dla agenta 09 odpisać bo nadal nie podaje cen tylko cenniki. Ale myślę że on nie jest w stanie zrozumieć że to forum na którym podajemy sobie ceny a tylko czasem o marynie rozmawiamy. Nie odpowiada na konkretne zapytania tylko z uporem maniaka -cenniki w dół, cenniki w dół. W końcu trafi i będzie w dół i będzie mówił a- a nie mówiłem.
W zakresie cen - pewnie nie ma mądrych. Dzisiaj podano w naszym ulubionym agrobiznesie że niemcy w góre i u nich też tucznika brakuje. Na ich stronach hura optymizm prognozują co najmniej stabilizację. Stabilizacja w tym okresie to i tak sukces. Duńczycy w góre i prognozują w przyszłym roku 10 procentowe podwyżki. Tylko w Polsce jakieś smutasy i cenniki w dół, cenniki w dół.
Zobaczymy kolego jak będzie w dół to będzie. Rynek pokaże.
A tak mnie korciło żeby coś dla agenta 09 odpisać bo nadal nie podaje cen tylko cenniki. Ale myślę że on nie jest w stanie zrozumieć że to forum na którym podajemy sobie ceny a tylko czasem o marynie rozmawiamy. Nie odpowiada na konkretne zapytania tylko z uporem maniaka -cenniki w dół, cenniki w dół. W końcu trafi i będzie w dół i będzie mówił a- a nie mówiłem.
W zakresie cen - pewnie nie ma mądrych. Dzisiaj podano w naszym ulubionym agrobiznesie że niemcy w góre i u nich też tucznika brakuje. Na ich stronach hura optymizm prognozują co najmniej stabilizację. Stabilizacja w tym okresie to i tak sukces. Duńczycy w góre i prognozują w przyszłym roku 10 procentowe podwyżki. Tylko w Polsce jakieś smutasy i cenniki w dół, cenniki w dół.
Zobaczymy kolego jak będzie w dół to będzie. Rynek pokaże.
7,7 e klasa WOW TV
to ile dla rolnika oferujecie z tego? ubój 50gr drogo liczę
kurs euro blokuje import prosiaka -
wniosek z tego taki tylko cykl zamknięty i dobry status daje zarobek w tej sytuacji
trzeba szukać takich rozwiązań aby zabezpieczyć się przed wichrami i śnieżycami w gospodarce
z ciekawości kolega dał mi informacje że zakład z Chojnic miał nadmiar tucznika po 5,2 (i chciał odsprzedać)
to ile dla rolnika oferujecie z tego? ubój 50gr drogo liczę
kurs euro blokuje import prosiaka -
wniosek z tego taki tylko cykl zamknięty i dobry status daje zarobek w tej sytuacji
trzeba szukać takich rozwiązań aby zabezpieczyć się przed wichrami i śnieżycami w gospodarce
z ciekawości kolega dał mi informacje że zakład z Chojnic miał nadmiar tucznika po 5,2 (i chciał odsprzedać)
ja myślę że to brat bliźniak producenta.magier pisze:0909 Nadal się nie przedstawiłeś który ZM reprezentujesz. Chyba że taki, że wstyd się przyznać...
Albo wyłożysz karty na stół albo będziesz bezbarwnym nieliczącym się głosem na tym forum.
nie powinno nam przeszkadzać że zm lub inni informująi o cenach. Jnformował jasiek ale pini ma teraz nową swoją stronkę gdzie ceny bazowe są w kolorze czerwonym -wkurzającym. Nie przeszkadza mateusz ,a myślę że i pomaga ze swoimi cenamirolniczymi. Robi to dyskretnie bez jątrzących komentarzy.Obiektywne komentarze są na jego stronie. Jedynym uzasadnieniem bytność agenta 09 na tym forum jest wprowadzenie paniki wśród świniarzy. Jest to w interesie chwilowych korzyści zm bo nic tak nie wpływa na podaż żywca jak obniżka jego cen. Ale to co miało być sprzedane w przyszłym tygodniu a pod wpływem paniki pójdzie w tym nie załata dziury z przyszłego tygodnia. Cena wróci za tydzień - dwa jak się tylko na rynku zrobi luźniej. Spokojnie. Kto musi sprzedawać bo świni dziury nie zawiąże i oprosić się musi niech sprzedaje, kto może poczekać - niech czeka. Potem będzie drożej, albo taniej, albo tak samo. Wybór należy do nas.
Zaiste bardzo trafna to prognozamarucha pisze:Potem będzie drożej, albo taniej, albo tak samo.
Część zakładów zapewne sugerując sie kursem euro próbuje korygować delikatnie cenę. Są prognozy według których ceny trzody na zachodzie będą rosły więc jeśli się sprawdzą to te podwyżki powinny byc przeciwwaga dla mocniejszego złotego.Teoretycznie kazde dzialanie na rynku niesie za saba jakiś skutek, jeśli nasi przetwórcy zaczna kupowac na zachodzie bo z racji kursu euro bedzie im sie opłacało to zabuży kruchy stan równowagi zwiększając popyt i przyczyni sie do wzrostu cen na tamtejszych rynkach a to z kolei znów przełoży sie na spadek opłacalności importu i nasze krajowe tuczniki wcześniej czy później wruca do łask!
Co tak cicho czy miałem racje ze ceny spadaja ?
a mialo byc 6 zl za zywiec
http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... eny-miesa/
a mialo byc 6 zl za zywiec
http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... eny-miesa/
-
turbogrocho49
- WOJCIECH1236
Gdybym ja nie kupując na dzisiaj praktycznie zboża paszowego (widocznie za mało płacę- pszenżyto netto 660 zł- albo rolnicy nie mają ochoty sprzedawać) jeszcze kilka razy w tygodniu obniżał ceny. To moi dostawcy w najlepszym wypadku pomyśleliby że facet ma poczucie humoru. Ale mnie nie stać na takie poczucie humoru bo świnie takiego poczucia nie mają. One czują jedno -że ja mam im dać jeść. ZM mogą sobie na takie poczucie humoru pozwolić bo na nich głodne świnie w chlewie nie czekają. W związku z tym cenniki w dół, cenniki w dół a my w związku z tym możemy się tylko z tego pośmiać a swoje świnki sprzedawać tam gdzie lepiej płacą.mietko75 pisze:Nie sugerujcie się tabelą cen Piniego , bo pośrednicy oferują zupełnie inne , wyższe ceny . Nawet nie wiedzą ile oferuje tabela . Nie wiem tylko po co powstała , chyba do celów propagandowych .
- WOJCIECH1236
W tym tygodniu w okolicznym zakładzie 5,30 -2% za partie kilkanascie sztuk, za wieksze partie 5,40 bez potrąceń. Inne małe ubojnie nie maja wyjścia jak tylko dostosowac sie do liderów i to wlaśnie czynią.
Jak widać te nieśmiale obniżki nie przestraszyły producentów i nikt nie szturmuje skupów, @0909 i inni podobni "prorocy" przyjmijcie wreszcie do wiadomości że czasy kiedy cena skakała o złotówkę z tygodnia na tydzień sie skonczyły i predko nie wrócą.
Co proponujecie w naszym cenniku na przyszły tydzień? Wydaje mi sie że pozostawienie ceny na dotychczasowym poziomie będzie ok. ale czekam na propozycje.
Jak widać te nieśmiale obniżki nie przestraszyły producentów i nikt nie szturmuje skupów, @0909 i inni podobni "prorocy" przyjmijcie wreszcie do wiadomości że czasy kiedy cena skakała o złotówkę z tygodnia na tydzień sie skonczyły i predko nie wrócą.
Co proponujecie w naszym cenniku na przyszły tydzień? Wydaje mi sie że pozostawienie ceny na dotychczasowym poziomie będzie ok. ale czekam na propozycje.
- Muchozolali
- WOJCIECH1236
No i super, chłopaki sie dogadali i dostali konkretna cene, której kazdy z osobna napewno by nie osiągnął... to sie w dzisiejszych czasach liczy - aby umiec sie dogadac a nie kłócić i przegadywac ktory lepszy i madrzejszyadriano pisze:200 szt. grupa, kilku rolnikówWOJCIECH1236 pisze:Dobra cena, a ile sztuk??
Duński bank prognozuje euro 4,75 w ciągu 6 miesięcy
Duńczycy też prognozowali ze stada w Polsce spadną do 8mln - jak widać na razie zgodnie z planem jest realizowane
swoja drogą będąc w Obornikach widziałem pełną naczepę świnek z rejestracją FMI (Międzyrzecz) jadącą w kierunku Wałcza - (czyli na zachód bo inaczej nie pasuje) a z przeciwka pomykała naczepa Perazolli ze znakiem Mercedesa wiozła tylko na przedniej zagrodzie ile tam wchodzi 20szt?
http://www.motofakty.pl/motociekawostki/tablice/ - kody tablic
Duńczycy też prognozowali ze stada w Polsce spadną do 8mln - jak widać na razie zgodnie z planem jest realizowane
swoja drogą będąc w Obornikach widziałem pełną naczepę świnek z rejestracją FMI (Międzyrzecz) jadącą w kierunku Wałcza - (czyli na zachód bo inaczej nie pasuje) a z przeciwka pomykała naczepa Perazolli ze znakiem Mercedesa wiozła tylko na przedniej zagrodzie ile tam wchodzi 20szt?
http://www.motofakty.pl/motociekawostki/tablice/ - kody tablic