CENY TRZODY

mediastore

Post autor: mediastore »

Warchlaki duńskie jak leci wszystkie statusy 10 do 15 koron ca. 6 do 9zł / na 30kg do góry 0,2 zł/kg - ciekawe jak polskie firmy przerobią tą podwyżke ?

Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 2 og 3) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 325 (310) koron ca. zł 194,7zł z vat8 210,3 + transport
SPF-PRRS positive 310 (295) 185,7zł z vat8 200,55 + trans
Konventionelle 295 (280) 176,7zł z vat8 190,83 + trans

marucha -- jak tam cena tucznika - donex proponował 5,2 netto wczoraj za 86 szt ale to chyba cena sprzed kilku miesięcy - Płacą 5,6 netto czy jeszcze się zastanawiają ? Dlaczego milczysz co jest grane ?
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Muchozolali pisze:jest juz tragedia
mimo ze jest cena to i tak jest problem ze sprzedażą prosiąt i cieląt
byk podchodzi pod 8,5zł a cielaki po 500zł i nikt niechce
mam zamówione 320szt na około 20 a beda 12 ciakawie jakie duze.
U nas po 700zł każda ilość cielaka schodzi. Ludziska likwidują świnie i na komory byczki wpuszczają.
W sąsiedniej wiosce koleś stawia bukaciarnie na 350 byków :lol:
marylakulasinska

Ceny

Post autor: marylakulasinska »

jagienka pisze:najlepiej całe auto albo po 90-100 szt. w 2 miejscach, w wadze normalnej
Jaką cenę proponujesz, .120szt
marucha

Post autor: marucha »

mediastore pisze:Warchlaki duńskie jak leci wszystkie statusy 10 do 15 koron ca. 6 do 9zł / na 30kg do góry 0,2 zł/kg - ciekawe jak polskie firmy przerobią tą podwyżke ?

marucha -- jak tam cena tucznika - donex proponował 5,2 netto wczoraj za 86 szt ale to chyba cena sprzed kilku miesięcy - Płacą 5,6 netto czy jeszcze się zastanawiają ? Dlaczego milczysz co jest grane ?
marucha pisze:w eterze cisza, nikt nie dzwoni, podobno nakupili żywca aż do środy i udają że potem już nikt więcej nie będzie go konsumował. Ale dzisiejszy agrobiznes ich rozszyfrował ogłaszając że jak w środę wyjdą z okopów to jedynym słusznym kierunkiem będzie ruch cen w górę bo żywca przez te 2 dni nie przybędzie. Kolejne wyprosienia dopiero w czwartek. .
Myślę że koleżanki i koledzy nie mający cyklu zamkniętego usłyszawszy o możliwych podwyżkach w okolicy 15 listopada zechcą sprawdzić ten scenariusz i to właśnie spowoduje iż tak się stanie.
Ale ceny na razie rzeczywiście bez zmian. Partyjka ożeniona na po świętach po 5,4 netto.
pisałem przecież jak wyżej 5,4 netto. a że w zasadzie sprzedaję w piątki to będzie dopiero jutro a może przetrzymam na dobitkę poniedziałkową? . Myślę że nie będzie niżej chociaż muszę sporo sprzedać.Ppracuję nad podniesieniem ceny na 140 kilowe Monikowe bo nadal się nie odzywa. Na rynkach europejskich podobno bez zmian, duda podobno sprowadza od niemca ( mimo że drożej ) aby nam nie dołożyć. Pośrednicy próbują sondować rynek. Ale jagienka będzie dla nas wybawieniem w przyszłym tygodniu. Szkoda tylko że nie chce ze mną handlować. Sądzę że i za daleko i za dobry mam żywiec i na 5,4 netto jej nie stać. Jagienka jak stać to na przyszły tydzień masz u mnie 2 pełne zestawy. Po co włóczyć się po kraju i zbierać po 50-100 sztuk.
mediastore

marucha - wczoraj pisałeś a mi się lepiej śpi jak wiem że tucznik nie tanieje a Ty masz dobre rozeznanie co jest na rynku - a niech i duda wozi - sam woziłem z hollandii dla Biernackiego i wiem jaki to towar - prima sort .

Tak dobry że podobno biernacki już świń nie robi tylko bydło - informacja nie potwierdzona.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Muchozolali pisze:jest juz tragedia
mimo ze jest cena to i tak jest problem ze sprzedażą prosiąt i cieląt
byk podchodzi pod 8,5zł a cielaki po 500zł i nikt niechce
mam zamówione 320szt na około 20 a beda 12 ciakawie jakie duze.
Jak slonie
Ostatnio zmieniony piątek 04 lis 2011, 07:28 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl

marucha pisze:
mediastore pisze:Warchlaki duńskie jak leci wszystkie statusy 10 do 15 koron ca. 6 do 9zł / na 30kg do góry 0,2 zł/kg - ciekawe jak polskie firmy przerobią tą podwyżke ?

marucha pisze:w eterze cisza, nikt nie dzwoni, podobno nakupili żywca aż do środy i udają że potem już nikt więcej nie będzie go konsumował. Ale dzisiejszy agrobiznes ich rozszyfrował ogłaszając że jak w środę wyjdą z okopów to jedynym słusznym kierunkiem będzie ruch cen w górę bo żywca przez te 2 dni nie przybędzie. Kolejne wyprosienia dopiero w czwartek. .
Myślę że koleżanki i koledzy nie mający cyklu zamkniętego usłyszawszy o możliwych podwyżkach w okolicy 15 listopada zechcą sprawdzić ten scenariusz i to właśnie spowoduje iż tak się stanie.
Ale ceny na razie rzeczywiście bez zmian. Partyjka ożeniona na po świętach po 5,4 netto.
pisałem przecież jak wyżej 5,4 netto. a że w zasadzie sprzedaję w piątki to będzie dopiero jutro a może przetrzymam na dobitkę poniedziałkową? . Myślę że nie będzie niżej chociaż muszę sporo sprzedać.Ppracuję nad podniesieniem ceny na 140 kilowe Monikowe bo nadal się nie odzywa. Na rynkach europejskich podobno bez zmian, duda podobno sprowadza od niemca ( mimo że drożej ) aby nam nie dołożyć. Pośrednicy próbują sondować rynek. Ale jagienka będzie dla nas wybawieniem w przyszłym tygodniu. Szkoda tylko że nie chce ze mną handlować. Sądzę że i za daleko i za dobry mam żywiec i na 5,4 netto jej nie stać. Jagienka jak stać to na przyszły tydzień masz u mnie 2 pełne zestawy. Po co włóczyć się po kraju i zbierać po 50-100 sztuk.
Jagienka podstaw do Maruchy 2 auta na przyszly tydzien jak niezaladuje po 5,4 to mu j...a utnij ruznice doplace jak trzeba bedzie tylko obiecaj ze podstawisz bo co Ci utne?.
1963

Post autor: 1963 »

dania 0.3 korony do gory na niemieckich aukcjach tez w gore to pewnie i index dzis wzrosnie
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

dla wielu jest juz za drogo u mnie w okolicy mala masarnia przestala przyjmowac towar nibi tlumacza ze remont a prawda jest taka ze dla tej masarni jest za drogo pojawia sie gdy tucznik bedzie tanial
Awatar użytkownika
jagienka

Post autor: jagienka »

marucha, gadaj ze mną poważnie albo wcale, skąd jesteś? cena mi pasuje.
aquariuss

Post autor: aquariuss »

nie wiem co się tam między wami dzieje, ale zachowujecie się jak dzieci, handlować przez forum to jest znacznie poniżej dobrego wychowania.

Macie telefony zdzwońcie się, pogadajcie, ew na prywatne e-maile.

Takie wylewania żali na publice przypomina mi zabawy w piaskownicy, jak wymienialiśmy się z kolegami resorakami.

Przepraszam, ale to dziecinada i amatorszczyzna.
stan1069@o2.pl

aquariuss pisze:kazimierzu - od razu Rzymu nie wybudowano - czy jakoś tak,

o swoje trzeba niestety walczyć...

ja nie jestem producentem trzody, ale o swoje również musiałem walczyć i trwało to 5 lat i udało mi się, czego wam również zyczę.

Jednak nie zachowujcie się (co poniektórzy) jak właściciele nie których ubojni, co by chciel zostać w 3 miesiące milionerami.

Najpierw trzeba poświecić, otem stworzyć, otem dać, a potem zbierac żniwa.

Musze przyznac, że w przypadku trzody jest to cholernie trudne, a rozrzut małych prodcentów dodatkowo to osłabia.

Ale Ale... pisanie NIC Z TEGO NIE WYSZŁO, nie spowoduje że coś z tego kiedykolwiek wyjdzie...
Skoro nie jestes producentem trzody i jeszcze sposob dobijania targu Ci nieodpowiada to zaloz temat handel resorkami i tam dobre nawyki wprowadzaj.
asz52

Post autor: asz52 »

W Niemczech zapowiedz dalszych podwyzek o 2-3 centy na 1,61 lub 1,62 eu za 1kg wbc
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

Baraki w tabeli musimy dzis zobaczyc 7 netto wbc
marucha

aquariuss pisze:nie wiem co się tam między wami dzieje, ale zachowujecie się jak dzieci, handlować przez forum to jest znacznie poniżej dobrego wychowania.

Macie telefony zdzwońcie się, pogadajcie, ew na prywatne e-maile.

Takie wylewania żali na publice przypomina mi zabawy w piaskownicy, jak wymienialiśmy się z kolegami resorakami.

Przepraszam, ale to dziecinada i amatorszczyzna.
nie bardzo rozumiem komu przeszkadza że w końcu dzięki temu forum udało się doprowadzić do zbliżenia między kupującymi i sprzedającymi i że wiadomo że cena 5,4 istnieje nie tylko w mojej głowie iże koleżanka maryla kulasińska zaraz zadzwoni do jagienki o ile jeszcze tego nie zrobiła. Nie będę się za dużo rozpisywał bo widzę że mój kochany stan dał szybką ripostę. Myślę że dopiero to forum zaczyna iść we właściwym kierunku bo po co nam skomplikowany system giełd które i tak nic nie kupują a służą tylko złapaniu informacji ( przynajmniej w Polsce). Kiedyś mnie podejrzewano o to że nie jestem producentem ale ja w tym wypadku też powiem że ty nim nie jesteś. Mi to nie przeszkadza, obserwuj, ucz się, czasem dajesz jakieś właściwe informacje, czasem udajesz że sprzedajesz tucznika, bo jak naprawdę chcesz sprzedać i jesteś producentem to wal do jagienki myślę że jak jesteś na zachód od wisły to oferowana przez nią cena jest niezła do dzisiaj i część producentów tylko o takiej marzyła. Ale dzisiaj zaczyna się ciekawa rozgrywka bo tę cenę już mam i z innego źródła. Ale i jagienki nie odrzucę bo mi stan j....a urwie. Pogadamy jeszcze o terminach płatności. Może to będzie dodatek do tej 5,4 decydujący o transakcji. Do jagienki zadzwonię.
marucha

miśki Monikowe ożenione na przyszły tydzień po 5,2 netto (0,1 zł podwyżki). Pozostałe w trakcie negocjacji ( może aquariuss zechce kupić 2 zestawy oferta na priva, czekam)
marucha

chyba nie pisałem, następna partyjka macior bez zmian 4,05 netto już poszła
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Witam
A tak z czystej ciekawości; marucha jakie ilości tucznika produkujesz?
1963

Post autor: 1963 »

niemcy na 1.63
gofer

Post autor: gofer »

Na początek przyszłego tygodnia mam już chętnych na tucznika z ofertą 5,40 bez strączki. Ino tucznika już nie ma :roll:
Ostatnio zmieniony piątek 04 lis 2011, 19:46 przez gofer, łącznie zmieniany 1 raz.
marucha

MekkaB pisze:Witam
pisałem- na przyszły tydzień jeden zestaw miśków i 2 normalnych a jak trzeba będzie to jeszcze 100 szt dorzucę. Ale nie zawsze są takie żniwa, normalnie zestaw-dwa w zależności od ceny, sytuacji, mam też około 320 warchlaka co tydzień dwa w zależności od sytuacji. Na przyszły tydzień myślę wskoczyć chociaż częściowo na 5,5 netto - czas pokaże . Napiszę.
Na razie rozgrywka trwa, 5,4 płacą wszyscy to znaczy że ktoś pewnie skusi się na więcej. Może aquariuss
marucha

słyszałem już o 5,5 netto ale jeszcze nie u mnie. Kto tyle płaci? tradycyjnie nie powiem. To już sprawa intymna i w tym popieram aquariussa
navaho13

Post autor: navaho13 »

A ty gościu nie jesteś z terenu, gdzie żubry żyją? Do Maruchy
marucha

żyją również w bieszczadach
marylakulasinska

Ceny

Post autor: marylakulasinska »

Na wtorek 5.50zł lokalna ubojnia ,
Marucha- do Jagienki nie dzwoniłam !
wojce

Post autor: wojce »

marucha pisze:
pisałem- na przyszły tydzień jeden zestaw miśków i 2 normalnych a jak trzeba będzie to jeszcze 100 szt dorzucę. Ale nie zawsze są takie żniwa, normalnie zestaw-dwa w zależności od ceny, sytuacji, mam też około 320 warchlaka co tydzień dwa w zależności od sytuacji. Na przyszły tydzień myślę wskoczyć chociaż częściowo na 5,5 netto - czas pokaże . Napiszę.
Na razie rozgrywka trwa, 5,4 płacą wszyscy to znaczy że ktoś pewnie skusi się na więcej. Może aquariuss
Konkretnie ile masz w chlewni lub rocznie ile odstawisz , a nie owijasz w bawałnę , 320 warchlaków tygodniowo to ile masz tych macior ??
marucha

Re: Ceny

marylakulasinska pisze:Na wtorek 5.50zł lokalna ubojnia ,
Marucha- do Jagienki nie dzwoniłam !
Super sobie poradziłaś. Ja w trakcie
navaho13

Post autor: navaho13 »

marucha pisze:żyją również w bieszczadach
wszystko jasne były PGR
marucha

chyba trafiłeś
siema
marucha

wojce pisze:
marucha pisze:
Konkretnie ile masz w chlewni lub rocznie ile odstawisz , a nie owijasz w bawałnę , 320 warchlaków tygodniowo to ile masz tych macior ??
a ty chcesz te 320 warchlaków kupić czy też jesteś z izby skarbowej?
320 warchlaków to trzeba mieć w warunkach polskich minimum 320 sztuk to 32 maciory razy 21 grup to daje przynajmniej 672 maciory. w Danii pewnie mniej bo oni odchowują do 32 prosiąt od maciory a ja do tego dążę, a droga wciąż daleka.
baraki

Post autor: baraki »

Po rozeznaniu w sytuacji rynkowej i konsultacjach społecznych podnosze cene forumowa na przyszły tydzień o 10gr w górę, prawdopodobnie w nadchodzacym tygodniu złoty znów straci na wartości co w połączeniu z podwyżka za nasza zachodnia granica powinno popchnąc cenę w oczekiwanym przez nas kierunku.
wojce

Post autor: wojce »

marucha pisze:
wojce pisze:
marucha pisze: pisałem- na przyszły tydzień jeden zestaw miśków i 2 normalnych a jak trzeba będzie to jeszcze 100 szt dorzucę. Ale nie zawsze są takie żniwa, normalnie zestaw-dwa w zależności od ceny, sytuacji, mam też około 320 warchlaka co tydzień dwa w zależności od sytuacji. Na przyszły tydzień myślę wskoczyć chociaż częściowo na 5,5 netto - czas pokaże . Napiszę.
320 warchlaków to trzeba mieć w warunkach polskich minimum 320 sztuk to 32 maciory razy 21 grup to daje przynajmniej 672 maciory. w Danii pewnie mniej bo oni odchowują do 32 prosiąt od maciory a ja do tego dążę, a droga wciąż daleka.
No mam nadzieje ,że podatek płacisz do budżetu uczciwie :lol:
670 macior na stanie to ładne przedsiębiorstwo masz pod zarządzaniem ,no dziwi mnie trochę ,że tyle czasu masz na pisanie na forum o każdej porze dnia musisz mieć dobrych i zaufanych pracowników :)
baraki

Skoro zarządza duża ferma tzn że jest człowiekiem o nieprzeciętnych zdolnościach organizacyjnych i potrafi sobie tak zorganizować czas by zajrzec równiez na nasze forum i podzielic sie swoja wiedza na temat rynku trzody z kolegami po fachu.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Albo wielką fantazję !!
mediastore

baraki chyba 1zł za dużo wpisałeś dla żywej wagi
magier

Post autor: magier »

Nawet Pini w "oficjalnym" cenniku +10gr :)
baraki

mediastore pisze:baraki chyba 1zł za dużo wpisałeś dla żywej wagi
Sprawdzałem tylko wasza czujność :D
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

http://www.pkmduda.pl/pub/File/prasa_o_ ... _k (2).pdf

Teraz już wiecie gdzie oddawać świnki :lol:
marucha

lukas1982 pisze:http://www.pkmduda.pl/pub/File/prasa_o_nas/2011/top_agrar_polska_swinie_2011_11_01_kto_najlepiej_placi_za_tuczniki_pdf_k%20%282%29.pdf

Wysłany: Sob Lis 05, 2011 10:14 Temat postu:
Nieważne, kto głosuje, ważne, kto liczy głosy
Josif Wissarionowicz Dżugaszwili (Józef Stalin)
Tak sobie myślę w ramach sobotnich rozmyślań dlaczego jeszcze nikt nie opublikował raportu jaką ta sama świnka (po uboju) jeżdżąc po różnych zakładach ubojowych otrzyma ocenę mięsności. A jeszcze lepiej 10 sztuk tej samej genetyki w tej samej wadze i po jednakowym śniadaniu wysłać do 10 zm aby pokazały ile wbc potrafią dla rolnika osiągnąć, jak dbają o nasz towar. Wagi sie legalizuje wrzucając wzorce wagowe i handel na wadze nielegalizowanej jest pewnie przestępstwem. Natomiast kilkadziesiąt milionów świń jest kupowane od polskich rolników lub z zachodu badane jakimiś aparatami opartymi na jakiś równaniach i nikt nie sprawdzi czy te zakłady dobrze to robią. Nie robią tego w oparciu o tę samą świnię ( jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie). I dalej dlaczego te same świnie zabite w różnych zakładach, ważone na legalizowanych wagach dają inna masę poubojową a chyba wszystkie zm powinny dokonywać przetworzenia świnki na wbc wg jakiś norm. Ja dotychczas takich norm nie widziałem Norm co to jest WBC i co zakład może ze świniaka wyciąć przed zważeniem a czego nie może a jeżeli wytnie coś więcej to ile powinien doliczyć. Widziałem jakieś opracowania były też artykuły w TCH ( o ! może ACONAR nam przypomni- grzebnie w archiwum) i tam było zapisane że do WBC jeżeli jest bez sadła i nerek to można tylko dopisać a nie potrącać. A mi tylko się potrąca a nigdy nie dopisuje (czasem nawet całe zdrowe świnie z powodu braku kolczyka, który zaginął w drodze do zakłady ubojowego, prawidłowo załadowane i przyjęte bez zastrzeżeń przez kupującego, jadąc transportem kupującego bo jedna świnia drugiej kolczyk zeżarła lądują do dołu- tacy bogaci już jesteśmy, EUROPA) I jeszcze dlaczego świnki po uboju są ważone z dokładnością 0,1 kg czyżby nie było lepszych wag? A nie jest to tylko sprawa między sprzedającym i kupującym. Bo gdyby się okazało że można uzyskać ze świniaczka tylko 1 kg wbc więcej i 1 punkt mięsności więcej to do naszego krajowego dziurawego budżetu mogłoby trafić dobrych kilkadziesiąt milionów złotych w postaci podatku VAT. A może wyjdzie 2 do 3 punktów więcej to wtedy podatek przekroczy 100 milionów( z grubsza bo nie wiem dokładnie ile świń naprawdę w kraju bijemy).
Na zakończenie długiego wywodu - ważmy u siebie, puszczajmy do różnych zakładów, oceniajmy ile pieniędzy dostajemy a nie który zakład jest na pierwszym miejscu.
Ps Dudę póki co bardzo szanuję, czasem nawet handlujemy, jak się dogadamy co do ceny.
Chętnie porozmawiam o tym temacie, jak komuś będę przeszkadzał to zapraszam do Maryny.
Ostatnio zmieniony sobota 05 lis 2011, 20:10 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

wojce pisze:
marucha pisze:
wojce pisze: Konkretnie ile masz w chlewni lub rocznie ile odstawisz , a nie owijasz w bawałnę , 320 warchlaków tygodniowo to ile masz tych macior ??
No mam nadzieje ,że podatek płacisz do budżetu uczciwie :lol:
670 macior na stanie to ładne przedsiębiorstwo masz pod zarządzaniem ,no dziwi mnie trochę ,że tyle czasu masz na pisanie na forum o każdej porze dnia musisz mieć dobrych i zaufanych pracowników :)
Mnie też zastanawia marucha pisanie idzie mu łatwo prawie jak poecie. Produkcje ma bardzo dużą ale zbytnio jej nie pilnuje oprócz negocjacji cen w czym jest mistrzem. Poza tym już raz wyhodował partię świń 140 kg dla Moniki która ich nie odebrała poniósł na nich stratę ok 20-30 gr na kg. Pomimo tego hoduje następną partię takich dużych świń chyba z nadzieją iż teraz Pani Monika kupi je drożej o te 20-30 gr od normalnych świń i sobie to na niej odbije. Tylko z doświadczenia wiem że jeżeli ktoś raz cię wykiwał to następny raz przychodzi mu to o wiele łatwiej.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

lukas1982 pisze:http://www.pkmduda.pl/pub/File/prasa_o_nas/2011/top_agrar_polska_swinie_2011_11_01_kto_najlepiej_placi_za_tuczniki_pdf_k%20%282%29.pdf

Szkoda że Duda nie polecał artykułów prasowych jak płacił o 40 gr mniej od innych zakładów. Przeczytałem pobieżnie więc mogę się mylić ale wygląda to na artykuł sponsorowany przez koncern PKM DUDA. Tendencyjne tabelki, przedziały wagowe korzystne u Dudy nic dodać nic ująć.
stan1069@o2.pl

Marucha troche mnie dziwi ze takiego talentu ja Ty premier nieodkryl utworzyl by Ci minieterstwo do spraw trudnych /wirtualnych /nadzwyczajnych i tam bys sie mogl sprawdzic .
marucha

do PO-pulista
0,37 posta dzienni -też piękny wynik - nie próżnujesz.
Taki już jestem - może niedobrze że staram się nie pozostawiać pytań bez odpowiedzi a jak odpowiadam to rzetelnie. Nie zadawajcie dziwnych pytań, które niczemu nie służą to nie będę odpowiadał. Pytają ile sprzedałem- odpowiadam, mówię że dużo sprzedaję to nie wierzą, po cholerę komu takie informacje co to wywiadownia gospodarcza? A ja nie mam nic do ukrycia to mówię, Podaję cenę - nie pasuje. Jak wam dogodzić? A że z polskiego nie miałem problemów z wypracowaniami to fakt, tylko brzydko pisałem ale teraz tego nie widać.
Widzisz przesz Ciebie znowu musiałem posta spłodzić. I twój i mój wynik postów się przy tym poprawił.
Interesy raz się zarobi a raz straci. Ważne żeby było więcej zysków niż strat. Czy straciłem na świnkach miśkach - wylicz, udowodnij. 5,2 netto tucznik X140 kilo daje 728złotych. na dzisiaj, warchlak może około 200 zł, pasza 360 kilo policz nawet po 0,8 z czyli 288 zł ( ja mam taniej - mokro) razem daje 488 złotych. 728-488 daje 240 złotych na pokrycie pozostałych kosztów. Życzę wszystkim tak dobrych rezultatów. Policz podobnie przy cenie 5,5 ( może tyle będzie) i tuczniku 100 kilo. 200 warchlak 216 kilo paszy po 0,8zł ( a będzie droższa bo starterka więcej) daje 172,8 zł razem 372,8. 550-372,8 otrzymasz 177 złotych na pozostałe koszty. Czy miśki dały stratę?
Nie liczmy utraconych korzyści jako stratę bo to absurd.Równie dobrze trzeba by rwać włosy z głowy przy każdej obniżce 0,1 złotego.
Ps z matmy też byłem dobry a tam za złe pismo nie ganili.
marucha

stan dzięki za uznanie - nie pcham się do polityki bo nie lubię kłamać, ale już wybywam bo mi chłopcy chlewnie przerabiają na mokro - muszę sprawdzić aby czegoś nie przerobili po swojemu.
read

Post autor: read »

a z tą ocena % jest tak że w jednym zakładzie prawie 55% a w drugim w granicach 52% mówimy o tuczniku tej samej rasy

inna sprawą jest osiągnięcie super mięsności przy wadze 125-130kg
inna sprawa dla 115
dawno temu to przerabiałem przetrzymałem świnki pośrednik dla Pini zawsze był zadowolony tym razem oddałem średnią 125 i zrobiła się złość bo mięsność uciekła

wiadomo teraz jest inna sytuacja rynkowa
co kraj to obyczaj ma być tanio i smacznie jak zawsze ... to tajemnica sukcesu firm
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Nie znam kolegi Marucha, ale po postach wnoszę, ze to łebski facet. To co pisze, trzyma się kupy i ma sens. Te ilości sprzedanych świń faktycznie strasznie wielkie, ale to nasz problem, a nie jego. Mamy do czego rownac. Żywienie na żywo faktycznie jest dużo tańsze. Kolega taki system ma i twierdzi, ze tylko to pozwala mu zarabiać w gorszych czasach i spłacać kredyty. Ja mam mało świń, więc daje tradycyjnie. Może kiedyś to się zmieni, wszak coraz mniej młodych na wsi zostaje, a jak zostają to lewe ręce do roboty, albo chęci brak. A ktoś świniom ogony kręcić musi, bo jak nas natrze bieda, to jedzenia z zagranicy nie kupimy. Pozdrawiam kolegę Marucha i innych malkontentów:)
baraki

Myślę że tradycyjnie po polsku co niektórzy sa trochę zazdrośni o to że marucha obraca duzymi ilościami tucznika, jest dobrze poinformowany, potrafi napisać coś z sensem i w dobrym stylu itd. No cóz zazdrośc ludzka rzecz, jednak może zamiast zazdrościć lepiej korzystac z wiedzy maruchy pamiętając że tutaj na tym forum my producenci gramy do jednej bramki a zm do drugiej, gramy w tej samej drużynie i jak będziemy sobie nawzajem podstawiac nogi to ten mecz o godziwe ceny przegramy.
Jak widzicie marucha nie jest małostkowy i nie zraża go uszczypliwośc co niektórych forumowiczów, skończmy więc juz te przekomarzania zacznijmy konstruktywnie pracować. Własnie takich ludzi jak marucha nam potrzeba, mądrych i chętnych do działania, tacy którzy potrafią napisac petycje, sformułowac postulaty itd.
stan1069@o2.pl

baraki pisze:Myślę że tradycyjnie po polsku co niektórzy sa trochę zazdrośni o to że marucha obraca duzymi ilościami tucznika, jest dobrze poinformowany, potrafi napisać coś z sensem i w dobrym stylu itd. No cóz zazdrośc ludzka rzecz, jednak może zamiast zazdrościć lepiej korzystac z wiedzy maruchy pamiętając że tutaj na tym forum my producenci gramy do jednej bramki a zm do drugiej, gramy w tej samej drużynie i jak będziemy sobie nawzajem podstawiac nogi to ten mecz o godziwe ceny przegramy.
Jak widzicie marucha nie jest małostkowy i nie zraża go uszczypliwośc co niektórych forumowiczów, skończmy więc juz te przekomarzania zacznijmy konstruktywnie pracować. Własnie takich ludzi jak marucha nam potrzeba, mądrych i chętnych do działania, tacy którzy potrafią napisac petycje, sformułowac postulaty itd.
Pomiar czujnosci ?
mediastore

No to prezesa już mamy, nie wiadomo czy marucha wyraża zgodę , jeśli tak to trzeba tylko wymyślić jakąś organizacje i sprecyzować cel działania - może grupa lub związek - acha no i ja chcę być w tej organizacji .

Na grupy niby jest kasa więc co wy na to ?
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

przymierzam się obalic ten artykuł tylko potrzebe bedzie pare danych
jaka cena obowiązywała w róznych zakładach
27 grudnia 2010 i 10 lutego 29.marca
ODPOWIEDZ