FORUM
CENY TRZODY
-
navaho13
To u mnie na skupie posrednik j....... non stop, bo dziś 5 brutto i najgorsze, że chłopstwo prawie zadowolone, tzn. ponarzekają trochę na drogie koncentraty, ale wracają z kwitem na całe 5 zeta za kilo, a i jeszcze zrzutka jest 3%Core2Ucho pisze:Kolego andrzej-guzik takich cen to chyba nie ma już w kraju. Nie wiem ile produkujesz, ale zgadzam się z przedmówcą, że nawet skupowce płacą powyżej 5 zł. Bez obrazy ale jeżeli rzeczywiście sprzedajesz w tej cenie to ktoś cię strasznie j.....
Witamnavaho13 pisze:To u mnie na skupie posrednik j....... non stop, bo dziś 5 brutto i najgorsze, że chłopstwo prawie zadowolone, tzn. ponarzekają trochę na drogie koncentraty, ale wracają z kwitem na całe 5 zeta za kilo, a i jeszcze zrzutka jest 3%Core2Ucho pisze:Kolego andrzej-guzik takich cen to chyba nie ma już w kraju. Nie wiem ile produkujesz, ale zgadzam się z przedmówcą, że nawet skupowce płacą powyżej 5 zł. Bez obrazy ale jeżeli rzeczywiście sprzedajesz w tej cenie to ktoś cię strasznie j.....
Ano tak to u nas jest! Dopłaty się weźmie + rentka + młody w pracy na etacie to te 5 zeta już jest OK... bo w poprzednim roku było 3,4.
Taka mentalność q.wa
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
kędzierzawy
-
stan1069@o2.pl
-
turbogrocho49
stan1069@o2.pl
zmień sobie stopkę na "mało robić dużo gadać"
zmień sobie stopkę na "mało robić dużo gadać"
- Muchozolali
wg informacji GUS pogłowie trzody w woj. podlaskim zmalało w stosunku do roku 2002 o 40,1 proc. ( może tych świnek było tu tak mało że ten spadek nic nie znaczy dla kraju bo wielkopolska poszła w górę?). A ja sobie myślę że jak nie dowiemy się na tym forum co to jest WBC, a jest to forum czasopisma rolniczego z wieloletnią historią ( a rolnictwo podlega pod resort rolnictwa -kto dalej komu podlega tego nie będę pisał) to w następnym spisie rolnym będą tu tylko żubry. Bydło akurat poszło w górę o 28 proc.
- Muchozolali
- Muchozolali
PKM Duda zwiększa sprzedaż przy niższych marżach, co możliwe jest dzięki coraz większym wielkościom uboju. W okresie 9 miesięcy 2011 roku, zakład produkcyjny w Grąbkowie zrealizował ubój na poziomie 760 330 szt. żywca, co stanowi wzrost o 19,5 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2010 r. W samym trzecim kwartale, pomimo trudnej sytuacji na rynku podaży, spółka zwiększyła skup trzody chlewnej o 30 proc..
co mi to juz smierdzi
co mi to juz smierdzi
BM zaczynali od skupu bydla, teraz handlują czeskim super węglem koloru pobrązowawego,skupją też świnki często na eksport. Koło mnie mają skup, płacą aktualnie 4,9. Z terminami u nich jako tako na ogół choć nie do końca wiem bo nigdy im nie sprzedawałem.Muchozolali pisze:http://www.bmkobylin.pl/
co to jest za firma
poz
-
PO-pulista
W Zdunach na terenie byłej cukrowni mają sortownie rosyjskiego węgla, która to poprzez zapylenie terenu przeszkadza mieszkańcom.Węgiel rosyjski mają nawet dobry tylko ostatnio się wycwanili podnosząc ceny i ich towar nie jest konkurencyjny cenowo tak jak kiedyś.Pablo80 pisze:BM zaczynali od skupu bydla, teraz handlują czeskim super węglem koloru pobrązowawego,skupją też świnki często na eksport. Koło mnie mają skup, płacą aktualnie 4,9. Z terminami u nich jako tako na ogół choć nie do końca wiem bo nigdy im nie sprzedawałem.Muchozolali pisze:http://www.bmkobylin.pl/
co to jest za firma
poz
Witam!marucha pisze:...jak nie dowiemy się na tym forum co to jest WBC...
§ 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie ustalenia jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. nr 154, poz. 1630)
Więcej informacji w zakładce www.trzoda-chlewna.com.pl >> Wokół świni (pliki pdf):
1. Klasyfikacja tusz w systemie EUROP wg IJHAR-S
2. Przepisy dot. klasyfikacji tusz wieprzowych
3. Dz. Ust. Nr 160 poz. 960 z dn. 22 lipca 2011
4. Zasady prawidłowej klasyfikacji tusz wieprzowych
Także: K. Borzuta, D. Lisiak: Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników TCh (2011) nr 8, str. 44-46
Na temat sposobów pomiaru mięsności kilka informacji podał też baraki w swoim poście z 6 listopada
- Muchozolali
-
marylakulasinska
Maruchamarucha pisze:najlepiej załatwiać nie na ryj tylko chociaż wymienić się mailami. Zawsze to jakiś dokument i nie ma że ktoś nie dosłyszał. Mam też takich z którymi tylko na ryj ale oni są poważni. Jak załatwisz 5,6 to będziesz pierwsza na tym forum. Ja mówiłbym kupującemu że 5,5 to wszyscy już mają i wszyscy kupujący dają więc ktoś musi dać 5,6 a i żywiec pewnie markowy. Powoływać się na cenę na forum - czasem działa.
Powodzenia.
Dzisiaj sprzedane po 5,50zł ,ale tylko 50 szt. a pozostałe poczekają na następną turę,jak widzisz załatwiłam to po babsku,jednak pierwszy jest Peron 5,60 zł
ok. 20 listopada mam do sprzedania 100 szt tuczników
-
stan1069@o2.pl
Troche mi pasuje do opowiadan mojej sw, pamieci babci jak z zydami chandlowala .zanim otwar skup to juz tyle nakupil ze niepotrzebowal ale to odlegle czasy ,babuni zabraklo adolf z handlarzami sie w okrutny sposob rozprawil ,a technika czyzby przetrwala ?jagienka pisze:jagienka w tym tygodniu kupowała po 5,45 - 5,5
-
stan1069@o2.pl
Marylka czuje skarpetki meskie.marylakulasinska pisze:Maruchamarucha pisze:najlepiej załatwiać nie na ryj tylko chociaż wymienić się mailami. Zawsze to jakiś dokument i nie ma że ktoś nie dosłyszał. Mam też takich z którymi tylko na ryj ale oni są poważni. Jak załatwisz 5,6 to będziesz pierwsza na tym forum. Ja mówiłbym kupującemu że 5,5 to wszyscy już mają i wszyscy kupujący dają więc ktoś musi dać 5,6 a i żywiec pewnie markowy. Powoływać się na cenę na forum - czasem działa.
Powodzenia.
Dzisiaj sprzedane po 5,50zł ,ale tylko 50 szt. a pozostałe poczekają na następną turę,jak widzisz załatwiłam to po babsku,jednak pierwszy jest Peron 5,60 zł
ok. 20 listopada mam do sprzedania 100 szt tuczników
trochę Pan przesadziłeśstan1069@o2.pl pisze:Troche mi pasuje do opowiadan mojej sw, pamieci babci jak z zydami chandlowala .zanim otwar skup to juz tyle nakupil ze niepotrzebowal ale to odlegle czasy ,babuni zabraklo adolf z handlarzami sie w okrutny sposob rozprawil ,a technika czyzby przetrwala ?jagienka pisze:jagienka w tym tygodniu kupowała po 5,45 - 5,5
no więc właśnie dlatego nie rozumiem że jeżeli minister mówi i pisze w ww. ustawie że § 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony a następnie wACONAR pisze:Witam!marucha pisze:...jak nie dowiemy się na tym forum co to jest WBC...
§ 2. Masę tuszy wieprzowej określa się dla tuszy wykrwawionej i wytrzewionej, podzielonej wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez oczu, ucha środkowego, mózgu, rdzenia kręgowego, języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek, przepony i nóżki przepony (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie ustalenia jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. nr 154, poz. 1630)
Więcej informacji w zakładce www.trzoda-chlewna.com.pl >> Wokół świni (pliki pdf):
1. Klasyfikacja tusz w systemie EUROP wg IJHAR-S
2. Przepisy dot. klasyfikacji tusz wieprzowych
3. Dz. Ust. Nr 160 poz. 960 z dn. 22 lipca 2011
4. Zasady prawidłowej klasyfikacji tusz wieprzowych
Także: K. Borzuta, D. Lisiak: Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników TCh (2011) nr 8, str. 44-46
Na temat sposobów pomiaru mięsności kilka informacji podał też baraki w swoim poście z 6 listopada
§ 3. 1. Masę tuszy wieprzowej, o której mowa
w § 2, zwiększa się o 0,57 % masy ciepłej tuszy.
2. Masę tuszy wieprzowej, innej niż określona
w § 2, koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach
Dlaczego nikt i nigdy nic mi nie dopisał.
Otrzymałem od ACONARA ( za co serdecznie dziękuję) masę przepisów. Pogubić się można, ale znalazłem jeszcze w przepisach unijnych taki zapis że ani jedna tkanka oprócz wyżej wymienionych nie ma prawa być ruszona czy wycięta z tuszy przed zważeniem. Czyli po wycięciu wszystkiego co w par 2 tusza wędruje na wagę i koniec. Potem dopiero mogą wkroczyć doczyszczacze wykrawający z tuszy inne tkanki( pamiętajmy ani jedna tkanka więcej przed zważeniem) w postaci m. in części pachwiny, części międzyracicowej, rany kłutej i dopiero potem podchodzi lekarz weterynarii z nożem usuwający jeszcze to czego doczyszczacze ( wykrawacze) nie wycięli. I dopiero potem może wkroczyć do akcji specjalny odkurzacz wysysający z powierzchni tuszy resztki wilgoci.
Jeżeli tusza ma być ważona po tych dodatkowych zabiegach to dodatkowo powinno się dopisać do wbc wskaźnik doczyszczania. A może lepiej wagę przestawić tam gdzie powinna stać czyli w środku a nie na końcu linii ubojowej. Ważenie zgodnie z ustawą powinno być dokonane bezzwłocznie.
Może w tym zakresie w międzyczasie wprowadzono inne przepisy?. A może wyraźnie w podpisywanych umowach kontraktacyjnych powinno być zapisane co to jest w danym zakładzie WBC?
Tak sobie myślę.
A może to co tu napisałem to jest nieprawda?( postępuję jak politycy, zapytuję czy to prawda że tak jest?)
Ostatnio zmieniony środa 09 lis 2011, 22:51 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
Witambaraki pisze:Na ostateczny wynik badania miesności wpływ ma wiele czynników, pierwszy z nich to typ urzadzenia którym był wykonany pomiar.
http://www.univ.rzeszow.pl/wbr/zeszyty/ ... art009.pdf
Jak widac sa znaczne rozbieżności pomiędzy urzadzeniem optycznym a ultradźwiękowym.
A tu jest cała lista problemów jakie wystepuja przy pomiarze mięsności i maja wpływ na ostateczny wynik:
http://www.komender.com/cgmqa.htm#bledy
A jak to robią ci którzy nie ciesza sie dobra opinią w kwesti pomiaru mięsności?
http://www.pkmduda.pl/pub/File/prasa_o_ ... m_duda.jpg
Widzę że przeszła tu fala dyskusji o pomiarach mięsności.
Z całym szacunkiem dla polskiej nauki w Rzeszowie (materiał z drugiego linka) ale popełniono tam jeden błąd, nie pokazując w tabeli numer 2 ilości sztuk w klasach przy pomiarach urządzeniem UF 300. Zauważcie że np. średnia z klasy E pomiarów z poniedziałku, wykonanych UF 300 wynosi tylko 54,52% !!!!! Z tego co wszystkim wiadomo, klasa E zaczyna się od 55,0%. Wynika z tego, że jeżeli średnia z danej klasy jest poniżej jej dolnego poziomu, to ileś tusz w ten sposób zmierzonych nie znajdzie się w klasie E ale trafi do niższych klas. czyli U i nawet R. Skutek jest jasny i jak zwykle przekłada się na kasę. Zakłady płacące cenę za klasę, są w ten sposób trochę "do przodu" a wy jesteście znowu kopani po d.... bo nie tylko średnią mięsność macie niższą, ale i średnią cenę i co za tym idzie wartość dostawy też. Co z tego że UF 300 lekko podnosi mięsność słabych sztuk klasy O i P, jeżeli wy takich sztuk nie macie. Nie rekompensuje to zaniżenia mięsności klas wyższych i skutkuje zaniżeniem wartości całej partii.
Następny poważny błąd UF 300 to fakt, że operator pracujący na szybkiej linii ubojowej po prostu nie zdąża wykonać pomiar prawidłowo i "odwala" go byle jak, byle coś było zmierzone. CGM jest bardziej wydajny i dokładniejszy. Mam to przetestowane w ciągu wielu lat praktyki, więc wiem o czym piszę. Z moich obserwacji wynika, że UF 300 zaniża pomiary o około 1,0 do 1,5% w stosunku do CGM. Materiał "naukowców" z Rzeszowa wykazuje że jest to 0,57% ale oni przebadali tylko 721 sztuk i to niskiej jakości, bo średnia ze wszystkich pomiarów nie przekroczyła 50%. W normalnej produkcji takich świń już nie ma. Gdyby mięsność tych zmierzonych świń była wyższa, to różnice między aparatami byłyby jeszcze większe.
To sobie przemyślcie przez długi listopadowy weekend.
Przez te kombinacje przy mięsności zakłady w dalszym ciągu podcinają gałąź na której siedzą- pogłowie świń maleje i będzie dalej maleć póki na świniach nie zaczniemy zarabiać. Ja przez długi czas sprzedawałem na
WBC i zauważyłem ciekawą sprawę: jak wynegocjowałem po jakiś bojach wyższą cenę to momentalnie spadała wybojowość lub mięsność. Jak w takim przypadku można mówić o jakim kol wiek uczciwym rozliczaniu i badaniu mięsności. Inny przykład: dogadujesz się do ceny minimalnej + wybicie - przysyłają rozliczenie że nie trzeba nic dopłacić bo z WBC wynika co do grosza cena minimalna. Po takich numerach przestałem sprzedawać na WBC- szkoda nerwów na złodziei
WBC i zauważyłem ciekawą sprawę: jak wynegocjowałem po jakiś bojach wyższą cenę to momentalnie spadała wybojowość lub mięsność. Jak w takim przypadku można mówić o jakim kol wiek uczciwym rozliczaniu i badaniu mięsności. Inny przykład: dogadujesz się do ceny minimalnej + wybicie - przysyłają rozliczenie że nie trzeba nic dopłacić bo z WBC wynika co do grosza cena minimalna. Po takich numerach przestałem sprzedawać na WBC- szkoda nerwów na złodziei