CENY TRZODY

marucha

Post autor: marucha »

marylakulasinska pisze:
Peron pisze:a ja głupio sprzedałem po 5.45 200 sztuk w piątek. No ale trudno. Pół roku temu o takiej cenie można było tylko marzyć.
Nie jesteś osamotniony w poniedziałek 5,50 105 szt
przy rosnących cenach każda sprzedaż z tego tygodnia jest niższa od przyszłotygodniowej. Ale sprzedawać trzeba jak potrzeba kasy albo w cyklu zamkniętym wolnego miejsca. Nie wiemy czy w przyszłym tygodniu nagle nie będzie afery dioksynowej, minister nie zmieni nam euro, albo spadną inne plagi egipskie i te wasze 5,5 okażą się najwyższymi cenami.
To była najwyższa cena do dostania w tym momencie w waszej sytuacji. I fajnie.
Do mnie spływa okazyjnie kupiony makuch słonecznikowy po 730 netto a dzisiaj można go kupić po 710. A niedawno był po 850.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

wojce pisze:
marucha pisze:gorący tydzień. Dzięki współdziałaniu, przekazywaniu informacji udało się nam podnieść cenę aż o 0,2 złotego w przeciągu tygodnia. Zakłady zaakceptowały cenę 5,6 netto ( oficjalne cenniki Pini i Duda) ale ta cena już uciekła, są do tyłu o 2 tygodnie. Holendrzy podnieśli cenę o około 5 groszy na półtuszy na nadchodzący tydzień u siebie i dla niemca. Dodatkowo osłabiająca się nasza złotóweczka powoduje iż zachód wyprzedza nas cenowo i zakupy u nich są zbyt kosztowne. Już sama zmiana kursu powoduje że tucznik niemiecki powinien kosztować 5,9 netto a do tego podwyżki jakie i u nich powinny nastąpić wyciągną cenę do około 6 złotych za żywiec. Może i nam się uda?
Na zakończenie powiem że obawiałem się aby nasz udział w wyborze miss Austrii nie popsuł naszych interesów. Nic podobnego się nie stało. Dzięki temu że przez jakiś czas nie odbierałem telefonów co dzwoniły( bo głosowałem na Natalię) to odebrałem tylko ostatni z najwyższą ceną. Może trzeba było jeszcze trochę poczekać? Głosujmy Panowie i Panie na siostrę naszej Marylki. Nas to nic nie kosztuje a dziewczyna będzie miała satysfakcję. Może to będzie pierwsza rzecz którą zgodnie wspólnie zrobimy. Zainteresowanych odsyłam do Problemy inne - z forum na wesoło.
Przyszły tydzień też będzie gorący.

Nie przesadzajmy w tym samozadowoleniu i współdziałaniu rolników ,sprzyja kurs złotego jednak popyt ,nieopłacalny import i jednak małe pogłowie świń nie tylko w Polsce a także w całej eu działa na korzyść hodowców którzy jeszcze zostali
Ten wzrost ceny przypomina mi wzrost zoldu jak Ojczyznie sluzylem bedac kotem myslalem ze w cywilu tez tak rosnie dobrobyt a na przepustce widzac ceny wchodzac do sklepu myslalem ze jestem w pewexie .
stan1069@o2.pl

marucha pisze:ja z moimi kolegami właśnie współdziałamy i osiągamy doskonałe wyniki tego współdziałania. Próbuję ten sposób przenieść na to forum ale jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim zrozumiemy że tak należy czynić. Doskonałe wyniki współdziałania osiągają też grupy producenckie. Znane mi sprzedawały w tym tygodniu po 5,6 netto. Widząc innych kwękających na tym forum niezadowolonych z niskich cen niezrzeszonych rolników członkowie tych grup powinni być samozadowoleni. Z dobrze wykonanej pracy należy się cieszyć. A jeżeli wszystko nam sprzyja- a nawet nasza miss wygrywa to co mamy płakać? Płaczmy jak będzie ciężko przychodziło.
To co z kolegami robisz to mnie h...a obchodzi a to ze tak zgrabnie piszesz to nie znaczy ze jestes naj..i niezapominaj ze stan puki co jeszcze niezablokowany ma odwage pomimo ze uwazany jest za hama 21 wieku powiedziec Ci ze czytaja i rozumieja wszystcy tylko odwagi brak czasami coniektorym.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Stan przestań brać bo Ci szkodzi.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

[quote="mat"]Panowie czy pośrednik jest w stanie zapłacić 5.8 netto na wage zywa bo jakos nie chce mi sie w to wierzyc???[/quote
Może i płacą od poniedziałku
zeus-1

Maruch- na czym polega Twoja współpraca z kolegami: wspólna sprzedaż czy może bardziej wymiana informacji?
marucha

nie dojrzeliśmy jeszcze do wspólnej sprzedaży. Każdy z nas ma potencjał będący w zainteresowaniu ZM.
Współpraca polega na tym czego oczekuję i od tego forum. Informowaniu się o cenach i to nie na koniec tygodnia jak to jest w innych układach. Natychmiast po otrzymaniu lub wypracowaniu ciekawej propozycji dzwonię do kolegów z tą informacją aby ubiec możliwość sprzedania świnek po niższej cenie. Oni robią to samo w stosunku do mnie. Każdy potem sprzedaje według swojego uznania, nie wszyscy wierzą, nie wszyscy mogą, ale wiedzą do czego dążyć i nie wszyscy mnie informują bo też nie lubią takich cwaniaków co to dobre ceny mają. To tak jak na naszym forum.
Nie wymagam od innych i nie wszystkim podaję gdzie sprzedaję - są to czasem tak małe źródełka że mogą wyschnąć. Ale jak wiem że już ktoś z tego źródła czerpie to informujemy się o jego wydajności aby nie wziąć za mało.
Mietko pierwszy poinformował o możliwości transakcji na poziomie 5,8 a potem o sprzedaży po 5,9. To oni Mietko z kumplami) a nie my przeskoczyliśmy z 5,6 na 5,9. Dla mnie była to ważna informacja potwierdzająca moje przypuszczenie- że cena idzie w górę a nie stoi w miejscu. Kiedy spadnie nie wiadomo.
stary50

ceny

Post autor: stary50 »

cena tak szybko rośnie na tuczniku ale warchlak zaraz będzie 300 złkosztowal i na zapisy pozdrawiam
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!

Trochę ciekawych informacji na niedzielne popołudnie (dane ze strony Ministerstwa Rolnictwa):

5 lipca 2009 r. (na razie jest to najwyższa cena skupu żywca wg MRiRW w okresie ostatnich trzech lat)
Cena skupu żywca 5,38 zł/kg (1,23 euro/kg żywca wg kursu z 3 lipca 2009)
Cena skupu pszenicy 523 zł/tonę

20 listopada 2011 r.
Cena skupu żywca 5,18 zł/kg (1,17 euro/kg żywca wg kursu z 18 listopada 2009)
Cena skupu pszenicy 717 zł/tonę

Gdyby przyjąć podane ceny skupu żywca i zboża, to w lipcu 2009 r. za kg żywca można było kupić 10,3 kg pszenicy paszowej, a w listopadzie 2011 r. zaledwie 7,2 kg!!
Przy obecnej cenie żywca z FORUM można kupić 8,0 kg pszenicy paszowej. Do 10 kg jeszcze trochę brakuje…
mietko75

Post autor: mietko75 »

Moi rodzice gdy gospodarowali przeliczali podobnie . Gdy za kilogram żywca można było kupić 10 kilo najtańszego zboża to była granica opłacalności , Jeśli było mniej to nie generowano zysków a koszty stałe domu , rodziny ,ubezpieczeń każdy ponosi .Pieniądze które powinny być inwestowane w gospodarstwo aby prawidłowo funkcjonowało są konsumowane .
Od przyszłego roku ma nam wejść podatek dochodowy od budynków ( kastralny ) .
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

katastralnego ma nie być, jakoś w minionym tyg. donald o tym mówił...
mediastore

Post autor: mediastore »

z politykami jest taki problem że nigdy nie robią tego co obiecują , chcieć a móc - spora różnica - jak mówi moja mama na różne zachcianki "Jak też dużo chcę a nie mam" :) .
mietko75

Bugsik pisze:katastralnego ma nie być, jakoś w minionym tyg. donald o tym mówił...
To mówił tydzień temu jak kryzys był za drzwiami z możliwością że nie przyjdzie .Zobaczycie jaki kryzys będzie u nas po nowym roku .Unia się rozpie... Zastanawia mnie co będzie z tymi co nabrali kredytu aby wykorzystać PROW i raczej nie dostaną zwrotów . Bo jeśli się rozleci , to kto zwróci ??
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

W podatek katastralny to ja nie wieże, nikt nie robi krzywdy swoim kolegom z rządu. Przecież PO to partia ludzi sukcesu (biznesu). Co do UE to pewnie jeszcze wiele wody spłynie Wisłą do Bałtyku zanim się ten twór rozpadnie.
niecew8

Post autor: niecew8 »

Witam ;6,50zł żywa maksymalna sprzedaż to 20 szt na tydzień. Nowy Sącz
marylakulasinska

Post autor: marylakulasinska »

marucha pisze:
marylakulasinska pisze:
Peron pisze:a ja głupio sprzedałem po 5.45 200 sztuk w piątek. No ale trudno. Pół roku temu o takiej cenie można było tylko marzyć.
Nie jesteś osamotniony w poniedziałek 5,50 105 szt
przy rosnących cenach każda sprzedaż z tego tygodnia jest niższa od przyszłotygodniowej. Ale sprzedawać trzeba jak potrzeba kasy albo w cyklu zamkniętym wolnego miejsca. Nie wiemy czy w przyszłym tygodniu nagle nie będzie afery dioksynowej, minister nie zmieni nam euro, albo spadną inne plagi egipskie i te wasze 5,5 okażą się najwyższymi cenami.
To była najwyższa cena do dostania w tym momencie w waszej sytuacji. I fajnie.
Do mnie spływa okazyjnie kupiony makuch słonecznikowy po 730 netto a dzisiaj można go kupić po 710. A niedawno był po 850.
Tak masz rację ja prowadzę cykl zamknięty i nie mogę pozwolić sobie na dłuższe przetrzymywanie trzody ,ostatnio sprzedane średnia 118 kg - brak miejsca !
Wstępnie uzgodniłam cenę na 5 szt macior na wtorek do lokalnej ubojni 4,30zł netto .
Natomiast knur 2 szt.pośrednik oferuje 3.10zł netto -czy to dobra cena ?
marucha

pchnij rzut warchlaka, dostaniesz szybki pieniądz, tucznik przyrośnie i cena wzrośnie. Warchlaki mają coraz ciekawszą cenę.
Cena macior - marzenie a knurów - zdołowałaś mnie. Dawno nie sprzedawałem ostatnie około 2 złotych o ile pamiętam. Skąd wzięłaś 2 knury. Masz krycie naturalne?
marylakulasinska

Post autor: marylakulasinska »

marucha pisze:pchnij rzut warchlaka, dostaniesz szybki pieniądz, tucznik przyrośnie i cena wzrośnie. Warchlaki mają coraz ciekawszą cenę.
Cena macior - marzenie a knurów - zdołowałaś mnie. Dawno nie sprzedawałem ostatnie około 2 złotych o ile pamiętam. Skąd wzięłaś 2 knury. Masz krycie naturalne?
Tak kryję naturalnie knurani PIC i DxP
Jeszcze knurów nie brałam, jak te sprzedam w tym tygodniu to będę szukać
półtora miesiąca temu sprzedałam knura PIC po 2,90zł netto /złamana noga/
nemezis

Post autor: nemezis »

Bugsik pisze:katastralnego ma nie być, jakoś w minionym tyg. donald o tym mówił...
No nie wiem bo to by wyjasniało dlaczego w 2008 r łazili jakies urzedasy ,[młodziki]powołani przez wojewode i mierzyli budynki.U was tez cos takiego miało miejsce?????? A w słowa donalda to ja nie daje wiary.
farmer84

Post autor: farmer84 »

A ja na wiosnę sprzedałem po 1,5 zł DxP czas płaci, czas traci,może loszek zostawić więcej ,nieuniknione podwyżki żywca :D?
farmer84

Post autor: farmer84 »

ki h.... m prawo czerpać z pracy naszych dziadków ,rodziców,naszej?!
polakrolnik

Post autor: polakrolnik »

Tucznik 5,80 zł bez potrąceń , Maciora 4,50 bez potrąceń i coraz więcej telefonów. Nagle w naszych rodakach instynkt patriotyzmu się obudził bo wszyscy szukają warchlaka znajdują numery telefonu w ogłoszeniach z przd 3 lat bo zachodnich brakło i na zapisy już są . Pani Moniko niech pani ratuje naszych rodaków bo budynki puste !!!
marucha

kochani
piszmy ceny i zaznaczajmy netto albo brutto.
Do dziś nie wiem czy mietko sprzedał 5,9 netto czy 5,9 z watem
mietko75

Netto , po drugim śniadaniu .
marucha

teraz wszystko jasne. Dowiaduję się że 5,7 netto jest normalnie zaliczaną ceną.
.
mat

Post autor: mat »

Panowie ile mozna dostac za 40 szt tucznika mnie w regionie ciezko uzyskac wasze ceny jak na spedzie jest po 4.8 netto
gofer

Post autor: gofer »

polakrolnik pisze:Tucznik 5,80 zł bez potrąceń , Maciora 4,50 bez potrąceń i coraz więcej telefonów. Nagle w naszych rodakach instynkt patriotyzmu się obudził bo wszyscy szukają warchlaka znajdują numery telefonu w ogłoszeniach z przd 3 lat bo zachodnich brakło i na zapisy już są . Pani Moniko niech pani ratuje naszych rodaków bo budynki puste !!!
:shock:
Budyki puste, bo takie Pni Moniki ratowały polską produkcję, że na dzisiaj jest 60% tego loch, co 4 lata temu :!:

Jak dajesz zarobić Holendrowi i handlarzom to nie pisz o upadającej polskiej produkcji i ratowaniu Polaków bo to zwykła podłość.
polakrolnik

ja mam lochy i też produkuję i do niedawna nikt nie chciał kupić warchlaka a teraz nagle odnaleźli numer i dzwonią jak opętani a do tej pory zaopatrywali się między innymi u Pani Moniki to niech ich teraz ratuje !!!!
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Ja już kilka razy dzwoniłem do naszych producentow, ale nigdy nie mogę się załapać w kolejkę.
zeus-1

5,7 netto bez problemów.
zeus-1

Peron pisze:Ja już kilka razy dzwoniłem do naszych producentow, ale nigdy nie mogę się załapać w kolejkę.
To jest powód dlaczego nie kupuje u naszych: kolejki i nie można kupić dużych partii warchlaka. Potrafią tylko biadolić zamiast się organizować i dostosowywać do rynku.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

cos mi sie zdaje ze eforia nie potrwa długo
prosiak mocno drożeje
Wojtekbilli

Post autor: Wojtekbilli »

mat pisze:Panowie ile mozna dostac za 40 szt tucznika mnie w regionie ciezko uzyskac wasze ceny jak na spedzie jest po 4.8 netto
50km od Bydgoszczy 5.05 a jaką masz mięsność??
mat

Post autor: mat »

Wojtekbilli pisze:
mat pisze:Panowie ile mozna dostac za 40 szt tucznika mnie w regionie ciezko uzyskac wasze ceny jak na spedzie jest po 4.8 netto
50km od Bydgoszczy 5.05 a jaką masz mięsność??
mieszkam miedzy bydgoszcza a nakłem do bydgoszczy mam ok 25 km do nakla tez tyle miesnosc bedzie pewnie ok 55 wzwyz

Kto daje 5.05 netto napisz na priv
polakrolnik

Chodzi mi o to że 2 tygodnie temu kilku moich znajomych nie miało gdzie sprzedać ok łącznie 3000 szt warchlaka za 170zł/20kg a teraz bez dawania ogłoszeń nagle olśnienie dają im po 210zł/20kg i gotówka i aby tylko był bo brakło z zachodu i przypomniało się że w Polsce też są producenci !!! I nie tłumaczcie się że są kolejki bo wy chcecie kupić tak jak wam pasuje a jutro się du.ą wypniecie na praducenta bo Pani Monika z ofertą zadzwoni.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 lis 2011, 16:15 przez polakrolnik, łącznie zmieniany 1 raz.
gofer

Post autor: gofer »

zeus-1 pisze:
Peron pisze:Ja już kilka razy dzwoniłem do naszych producentow, ale nigdy nie mogę się załapać w kolejkę.
To jest powód dlaczego nie kupuje u naszych: kolejki i nie można kupić dużych partii warchlaka. Potrafią tylko biadolić zamiast się organizować i dostosowywać do rynku.
Nikt nie biadoli, tylko dziwi mnie, że chłop ze wsi (tak myślę) wyobraża sobie, że prosiąt naprodukuje się wtedy jak są tanie, poustawia na półce i sprzedaje, jak zgłosi się Pan zeus-1 i powie, ze na jutro rano on chce 1200 sztuk.
Zgadzam się z Tobą, że nie potrafimy się zorganizować tak jak Holendrzy, czyli zebrać to wszystko, co nie poszło z 2 - 3 tygodni od kilkunastu producentów, przekolczykować na jeden kolczyk i wciskać klientom, bo chcą duże partie z jednym kolczykiem na już.

Ciekawe, czy Ty, gdybyś produkował prosięta na tucz chciałbyś mieć klientów, którzy kupują wyłącznie od ręki, a nie planowo. To tak, jakbyś mając ciężarówkę wyjeżdżał na pusto w trasę z nadzieją, że po drodze ktoś Ci załaduje towar i da zarobić.
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

dzis sprzedane 10 sztuk 5.50 netto mala masarnia posrednik do dudy placi 5.10 boniecki
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

28.11.2011 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1056
robert0169

Post autor: robert0169 »

kilka miesiecy temu pisałem STRONA dla producentow prosiat i tam wpis ILE za ILE i KIEDY + telefon ale wy dupki chcecie sie bawic w chowanego jesli kogos obrazilem to PRZEPRASZAM
stan1069@o2.pl

Muchozolali pisze:cos mi sie zdaje ze eforia nie potrwa długo
prosiak mocno drożeje
Najpierw tlumaczyles polskim rolnikom ze polski warchlak nierentowny ,byl tani niewiem czy Ciebie posluchali ale kupowali zagraniczne ,co sie stalo z polskim i z lochami to widac na efekty dlugo nietrzebabylo czekac .Powinny byc po 500 za sztuke zeby niektorzy sie obudzili .
robert0169

zapomnialem 5,2 +vat za 30 jak wiecej to 5,4 +vat powiat jędrzejowski
stan1069@o2.pl

zeus-1 pisze:
Panowie zabardzo zawiezyliscie zorganizowanym i dostosowanym tera plakac i placic albo tylko plakac .
robert0169

to zadzwon do naszego to ci uszy opadna
stan1069@o2.pl

robert0169 pisze:to zadzwon do naszego to ci uszy opadna
Prosiaczki mam swoje czasami cos sprzedam jak dobra cena ostatnio zadzwonil gosciu i jak uslyszal cene to niewiem czy mu ucha nieurwalo bo dopytywal kilka razy az w koncu chcial kupic tucznika uslyszal cene i cos mu sie z mowa porobilo .
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

stan1069@o2.pl pisze:
Muchozolali pisze:cos mi sie zdaje ze eforia nie potrwa długo
prosiak mocno drożeje
Najpierw tlumaczyles polskim rolnikom ze polski warchlak nierentowny ,byl tani niewiem czy Ciebie posluchali ale kupowali zagraniczne ,co sie stalo z polskim i z lochami to widac na efekty dlugo nietrzebabylo czekac .Powinny byc po 500 za sztuke zeby niektorzy sie obudzili .
faktem jest ze polski prosiak wychodzi w ostatecznm rachunku grubo drozej
jakosc gentyczna i zdrowotna prosiaka jest najwiekszym czynikim wpłaywajacym na wynik ekonomiczny i tym sie kieruje w zakupach
a nie tym co sie stanie jak nie kupie krajowego. dosc dlugo i wytwale kupowałem polskiego ale w pewnym momencie miarka sie przebrała.
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

kupię tuczniki kasa do reki lub na konto , jak sprzedający sobie życzy
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

robert0169 pisze:zapomnialem 5,2 +vat za 30 jak wiecej to 5,4 +vat powiat jędrzejowski
a kupujesz dla siebie masarni czy poprostu jestes pośrednikiem z Jędrzejowa?
doliwa

kupię tuczniki 100-120 kg

Post autor: doliwa »

Witam, jestem zainteresowany kupnem tucznika waga 100-120 kg.
Proponuję podpisanie kontraktu na 5 lat na dostawę 7000 sztuk co 2 miesiące. Płatne gotówką.
Zainteresowanych proszę o kontakt pod nr telefonu 504 04 00 44
Pozdrawiam
Don

Post autor: Don »

Jakie macie doświadczenia że sprzedażą na żywą do dudy? Cene proponuje bardzo dobrą , wymaganie tylko śr. miesność 55%, w moim przypadku w ostatnich latach nie pamietam sprzedaży do różnych zakładów aby takiej miesnosci nie uzyskałem a tu się zdarzyło i od razu korekta ceny na niższą,
być może coś popsuło się z moimi swinkami, paszą a być może taki maja pomiar mam mieszane uczucia bo zabrakło 0,05 do wyzszych widełek cenowych. :roll:
mar

Post autor: mar »

też raz oddałem na wbc na próbę do dudy to wybicie mi wyszło 72% a mięsność też oczywiście mocno zaniżona także więcej odemnie świnek nie dostaną a jestem nie małym producentem trzody chlewnej i to przez cały czas nie zależnie od sytuacji cenowej
ODPOWIEDZ