FORUM
CENY TRZODY
Nie wiem ktomietko75 pisze:Marucho przestań bajki wypisywać .
Kto z Was sprzedał do Jagienki ( pani Agnieszki ) , w dodatku w cenie jaką podaje marucha ??????????
Moje dzieci nie chcą czekać na wieczorynkę , tylko siedzą na forum trzody i czytają maruchy wpisy.
ale dzwoniłem do znajomego kolegi tak z zapytaniem co słychać - to ładował po 5,9 netto dla pośrednika od Piniego
a druga sprawa parę loszek krzywdy nikomu nie zrobi (a to tucznika droga daleka)
Ale tabelę to można sobie do kosza wsadzić. Nie pamiętasz nie dalej jak pół roku temu jak duda miał w tabeli 5,40 a wszyscy wiedzieli że płaci 5,8-5,9.wojce pisze:marucha pisze:wojce
ty nie pytaj gdzie kupują tylko podawaj za ile sprzedałeś. A jak chcesz ujrzeć na własne oczy cenę powyżej 6 to wpadnij do mnie to ci i po 6,5 netto nawet sprzedam. I to za gotówkę tak jak Jan dla Lewiego. I ujrzysz wymarzoną cenę, a jak chcesz zobaczyć poniżej 6 to zadzwoń do Jagienki. Płaciła 5,9 może ci jeszcze trochę dorzuci jak ładnie poprosisz.
Nie ma się czym chwalić ,a cenniki wszystkich zm w tabeli są poniżej 6 zlp .więc do pani Jagienki dzwonić nie trzeba
Ale chłopaki bez urazy za 20 szt Wam nikt kasy wielkiej nie da.
Dlatego trzeba się łączyć w grupy, no ale kolega Stan wszędzie wietrzy spisek.
A ja Wam powiem że w mojej części Wlkp istnieją jeszcze spółdzielnie rolnicze a niektóre z nich mają się bardzo dobrze o czym świadczy m in park maszynowy oraz plony zebrane z pola.
Trzeba tylko zaufania do drugiego człowieka, niestety w Polsce poprzez lata komunizmu i chęć kombinowania (jesteśmy w tym najlepsi na świecie) poczucie własnego zaufania zostało zatracone, dla niektórych bezpowrotnie, a szkoda.
-
marylakulasinska
Napisz ty to Przysłowie poprawnie może wezmę od ciebie kilka lekcjiGrzesiek pisze:Rzeczywiście ostatnio wiele nie piszę, ponieważ wychodzę z założenia że jak mam pisać byle co i o byle czym w dodatku z błędami to lepiej nie pisać nic. Ale wydaje mi się że mam prawo w formie żartu komuś zwrócić uwagę skoro nie potrafi poprawnie napisać ( strzeżonego Pan Bóg strzeże )marylakulasinska pisze:Chyba nie masz nic innego do powiedzenia na tym forum ,Grzesiek pisze: A lepiej było by żebyś pisała szczerze
podchwyciłeś słówko i chcesz się wykazać jakiś ty to uczony
przepraszam trochę mnie poniosło
marucha się zadeklarował ,że będzie sprzedawał nawet 6,5 zlp wyciągnie albo i lepiej za pare sztuklukas1982 pisze:Ale tabelę to można sobie do kosza wsadzić. Nie pamiętasz nie dalej jak pół roku temu jak duda miał w tabeli 5,40 a wszyscy wiedzieli że płaci 5,8-5,9.wojce pisze:marucha pisze:wojce
ty nie pytaj gdzie kupują tylko podawaj za ile sprzedałeś. A jak chcesz ujrzeć na własne oczy cenę powyżej 6 to wpadnij do mnie to ci i po 6,5 netto nawet sprzedam. I to za gotówkę tak jak Jan dla Lewiego. I ujrzysz wymarzoną cenę, a jak chcesz zobaczyć poniżej 6 to zadzwoń do Jagienki. Płaciła 5,9 może ci jeszcze trochę dorzuci jak ładnie poprosisz.
Nie ma się czym chwalić ,a cenniki wszystkich zm w tabeli są poniżej 6 zlp .więc do pani Jagienki dzwonić nie trzeba
A ja Wam powiem że w mojej części Wlkp istnieją jeszcze spółdzielnie rolnicze a niektóre z nich mają się bardzo dobrze o czym świadczy m in park maszynowy oraz plony zebrane z pola.
Trzeba tylko zaufania do drugiego człowieka, niestety w Polsce poprzez lata komunizmu i chęć kombinowania (jesteśmy w tym najlepsi na świecie) poczucie własnego zaufania zostało zatracone, dla niektórych bezpowrotnie, a szkoda.
-
stan1069@o2.pl
Lukas ja Ci duzej hodowli nie zazdroszcze ba nawet Ci wspolczuje .Taki zawodnik jak Ty wcale niejest lepsza baza w pozyskiwaniu surowca dla ZM bo Tobie trzeba zaplacic od reki bo Ci swinie jutro beda kwiczec z glodu pewnie lepiej im kupic od 20 po 10 sztuk po 14 dniach kasa ale tych 20 jak im sie nieoplaca to zagle zwina i pewnie dlatego Cie tak kochaja ze Cie maja .Do Malopolski woza swinie z waszych stron bo tam jest taniej i co Ty nato ?lukas1982 pisze:Ale tabelę to można sobie do kosza wsadzić. Nie pamiętasz nie dalej jak pół roku temu jak duda miał w tabeli 5,40 a wszyscy wiedzieli że płaci 5,8-5,9.wojce pisze:marucha pisze:wojce
Widzę że nie umiesz przyznać się do błędu ale dobrze wiesz o co mi chodziło, dobrze że Peron zwrócił Ci uwagę i błędy poprawiłaś a teraz udajesz że nie wiesz o co chodzi. To tyle z mojej strony i proponuje temat zakończyć, bo na przeprosiny z Twojej strony raczej liczyć nie mogęmarylakulasinska pisze:Napisz ty to Przysłowie poprawnie może wezmę od ciebie kilka lekcjiGrzesiek pisze:Rzeczywiście ostatnio wiele nie piszę, ponieważ wychodzę z założenia że jak mam pisać byle co i o byle czym w dodatku z błędami to lepiej nie pisać nic. Ale wydaje mi się że mam prawo w formie żartu komuś zwrócić uwagę skoro nie potrafi poprawnie napisać ( strzeżonego Pan Bóg strzeże )marylakulasinska pisze: Chyba nie masz nic innego do powiedzenia na tym forum ,
podchwyciłeś słówko i chcesz się wykazać jakiś ty to uczony
przepraszam trochę mnie poniosło
-
stan1069@o2.pl
Stan starczy zapłacić po 21 dniach, nie martw się o moje świnki, póki co głód im nie grozi.
A skoro w małopolsce masz lepsze ceny to tylko pogratulować.
Ciekawi mnie tylko0 fakt, że w Wlkp przy tych słabych cenach jest sporo świnek a u Was przy większej opłacalności (tańsze zboża, droższe świnie) jakoś biednie z tymi kabankami??
A skoro w małopolsce masz lepsze ceny to tylko pogratulować.
Ciekawi mnie tylko0 fakt, że w Wlkp przy tych słabych cenach jest sporo świnek a u Was przy większej opłacalności (tańsze zboża, droższe świnie) jakoś biednie z tymi kabankami??
-
PO-pulista
- mytotoksyna1
Kolego temat brzmi ceny trzody takżą z wołami i pierzem zapraszam na inne forum.mytotoksyna1 pisze:Przepraszam ,ale tu piszcie o cenach żywca wieprzowego i wołowego ,ewentualnie drobiu. Dyskusje na inne tematy ,swoje spostrzeżenia i dywagacje to w innych forach wypowiadajcie się.Cena tuczników u mnie -waga żywa 5,30 zł.Pozdrawiam .
Jesteś nowy także trochę pokory, od pouczania jest moderator.
Nawet tego nie skomentuję bo mi się nie chce, powiem tylko tyle jak nie wiesz o co chodzi to nie wtykaj nosastan1069@o2.pl pisze:Grzesiu sw pamieci wicemarszalek poprzedniej kadencji senatu Krystyna Bochenek organizowala dyktanda i ponoc tradycja przetrwala proponuje Ci odmowic paciorek za spokoj Jej duszy i sprobowac sie w ortografi biorac udzial w dyktandzie a nie molestowac nasza Marylke .
Mowa jest srebrem a milczenie złotem .dragonlux pisze:Lukas 1982 taki nowy to on nie jest a że rzadko pisze to chyba nic takiego prawda.
U nas nigdy do tej pory nie jeżdzili po wsiach za tucznikami , bo jest kilka ZM w okolicy . Dziś jeżdziło co najmniej trzech .
W soboty i niedziele na tej stronie zawsze są debaty o niczym .
Przed tym jak się zarejestrowałem na długo wcześniej śledziłem forum i tak było , tak teraz jest i chyba tak będzie .
-
HodowcaMazowieckiw
Jeśli chodzi o ceny to ostatnio u nas (mazowieckie) za partie 200 sztuk dobrych tuczników (mięsność powyżej 57% ) można było otrzymać 6,10 netto, ale żaden zakład nie chce aby się chwalić tą ceną. Powód jasny, i powiem szczerz to dobra cena a dla tych co uważają że to za mało aby popracowania nad swoimi kosztami bo jeśli to za mało to dla nich nawet 10 pln będzie za mało.Pozdrowienia dla dużych hodowców i wielki szacunek że pomimo nie sprzyjających do tej pory warunków dali sobie radę i nie poprzechodzili na "Primę,Agroserwis, Wipasz ,Dehus, Sokołów" i tym podobnym.Jeszcze raz pozdrawiam i gratuluję.Odzywam się rzadko na tym forum ale przyznam, że zaglądam dosyć często, podziwiam również że ludzie tak intensywnie piszą i komentują wszystko co się dzieję na ryku.
-
marylakulasinska
-
marylakulasinska
-
robert0169
-
marylakulasinska
Oni sobie te ceny za jakiś czas odbiją, ale wtedy połowa z forumowiczów odpadnie i za pare lat będą świnie w Polsce tylko na obrazkach a małe masarnie będą miały bardzo duży problem z utrzymaniem się na rynku.
Mam 27 sztuk, za małe były żeby je sprzedać 3 tygodnie temu. I tak sie zastanawiam: trzymać jeszcze, czy sprzedawać? Jak myślicie? Ta cena po świętach to pewnie zjedzie, nie?
Mam 27 sztuk, za małe były żeby je sprzedać 3 tygodnie temu. I tak sie zastanawiam: trzymać jeszcze, czy sprzedawać? Jak myślicie? Ta cena po świętach to pewnie zjedzie, nie?
Z kim bym nie rozmawiał to każdy myśli sprzedać do końca roku w obawie że dłużej cena nie wytrzyma .
100 sztuk mogę sprzedać do świąt w cenie sugerowanej , jeśli się nie uda niech sobie rosną do 150 kilo . Takie duże pewnie po nowym roku taniej jak po 5 zata nie będą . Warchlaki są tak drogie że nie ma sensu wstawiać .
100 sztuk mogę sprzedać do świąt w cenie sugerowanej , jeśli się nie uda niech sobie rosną do 150 kilo . Takie duże pewnie po nowym roku taniej jak po 5 zata nie będą . Warchlaki są tak drogie że nie ma sensu wstawiać .
-
marylakulasinska
Peron pisze:Oni sobie te ceny za jakiś czas odbiją, ale wtedy połowa z forumowiczów odpadnie i za pare lat będą świnie w Polsce tylko na obrazkach a małe masarnie będą miały bardzo duży problem z utrzymaniem się na rynku.
Peron czyżby ZM po świętach wybierały się na urlopy ,a sylwester będziemy spędzać przy pustych stołach.? Tucznik jest teraz towarem deficytowym braki na rynku i nie sądzę aby cena się zmieniła na gorszą ,wręcz przeciwnie .
-
marylakulasinska
-
stan1069@o2.pl
Peron duzo hazardzistow zjechalo ,a ci co pozostali to smietanke beda pic jak dlugo czas pokaze.marylakulasinska pisze:Peron pisze:Oni sobie te ceny za jakiś czas odbiją, ale wtedy połowa z forumowiczów odpadnie i za pare lat będą świnie w Polsce tylko na obrazkach a małe masarnie będą miały bardzo duży problem z utrzymaniem się na rynku.
Peron czyżby ZM po świętach wybierały się na urlopy ,a sylwester będziemy spędzać przy pustych stołach.? Tucznik jest teraz towarem deficytowym braki na rynku i nie sądzę aby cena się zmieniła na gorszą ,wręcz przeciwnie .
-
polakrolnik
Robak jestem za: Znam takich co całe życie nic im się nie opłaci. Mają samochody domy gospodarstwa po kilkadziesiąt ha bez grama kredytu ale im się to nadal nie opłaci bo chcieliby wycisnąć ze 100 szt tyle co ktoś z 1000 szt. Tylko żaden z tych rolników nawet nie wie ile ma zysku z hektara ani z jednej sztuki nawet jak niektórego zapytasz po ile płacisz koncentrat to odpowiada mnie WOREK kosztuje ... Do pracy Rodacy i już nie uczmy się nażekać i liczyć sąsiada pieniądze tylko najpierw nauczmy się dobrze liczyć swoje !!!
U mnie 6,20+vat bez strączki 150 szt
U mnie 6,20+vat bez strączki 150 szt
jest takie powiedzenie: kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. Ale może to też działać tak, ze kto ryzykuje, ten je suchy chleb i zapija woda. Wiadomo, ze brak rozwoju to cofanie się wstecz. Trzeba znaleźć zloty środek i rozwijać się tak, żeby w przypadku niepowodzenia nie okazało się, ze jesteśmy tylko pracownikami w nieswoim gospodarstwie. Tylko gdzie jest ten zloty środek?:-)
Polakmarucha pisze:większość dzwoniących akceptuje ceny żywca na poziomie 6 netto. Nie sprzedaję w tym tygodniu. Może ktoś z was przełamie szóstkę to na koniec tygodnia będzie łatwiej o 6,2. Powodzenia.
Słyszałem o cenie za półtuszę 57 % na poziomie 7,65 netto, Przy dobrym wybiciu (80%) lub lepszej mięsności na żywą wyjdzie 6,1 netto- czyli już jest powyżej 6.
Waluta dziś prawie liznęła 4,5 a ma być w tym tygodniu 4,5. to nam pomoże.
A ty się nie boisz tak wysokich cen na tym forum podawać. Jak w zeszłym tygodniu taką cenę podałem to potem aż bajki musiałem wymyślać.
Bajki które dzieci chętnie czytają a ich tatusiowie do dziś ich treści zrozumieć nie mogą.
Tak trzymać. I nie traktujmy wysokich cen jako odgrywania się na kupujących. Tak reaguje normalny rynek, naszej zasługi jest tutaj niewiele. A rynek psuje ten, co w ogonie idzie. Nadążyć nie może, bo mu się nie chce i jeszcze krzyczy do tych na przedzie że mu uciekają.
-
polakrolnik
W tamtym tygodniu odbiorca mi płacze że on na tych 80 szt nie wychodzi bo on to przeliczył i nic na tych świniach nie ma a ja zagadałem a 3 latka temu ja też liczyłem świnki które odbierałeś odemnie płaciłeś 3,20 a ja koszt miałem 3,90 lekko 80 zł dokładałem do każdej sztuki i żaden mój argument cię nie przekonywał. Odpowiedź była jedna RYNEK TYM STERUJE. więc ja też mu odpowiedziałem że ja nie chcę dla ciebie źle RYNEK TYM STERUJE !!!
właśnie zm zaczynają udawać że im żywca już nie potrzeba. Na ceny rolnicze część obniżyła cenniki a część się nie wystawiła( może są tak zajęci poszukiwaniem że nie mają czasu). Ma to pogonić tych co wstrzymywali się ze sprzedażą bo nic tak nie goni sprzedaży jak obietnica obniżek. Jak się wystraszą to sprawdzony zabieg odniesie skutek i ceny odrobinę przystopują aby potem znowu wzrosnąć.
Nie dajmy się ogłupić. Gorączka przedświąteczna trwa.
Nie dajmy się ogłupić. Gorączka przedświąteczna trwa.