FORUM
CENY TRZODY
przed chwilą dowiedziałem się że znajomy sprzedał dzisiaj kilkadziesiąt świnek po 6 netto. Powiedziałem mu że ma w tej chwili najwyższą cenę w Polsce, nie chciał uwierzyć. Tak działa rynek. Ktoś potrzebował kupić to zapłacił, inni wcale teraz nie chcą, to i ceny nie ma. Wyczyścimy lodówki - zobaczymy. Pompowana chemiczna szynka i kiełbaska długo w lodówce nie poleży i już wkrótce trafi psom na pożarcie ( uwaga aby nie zatruć bo to podchodzi pod paragraf). Złotówka rozpoczęła planowe osłabianie się http://waluty.onet.pl/, tak że od stycznia pomalutku znowu będziemy cenowy wózeczek w górę popychać.
Styczeń na piątkę - ceny o 70 % wyższe
Mamy już pierwsze oznaki nerwowości z powodu braku żywca na rynku. Chcąc zachęcić rolników polskich do wznowienia zaniechanej produkcji prosiąt a potem z nich tuczników i aby podołać zamówieniom eksportowym do Chin Pini Polonia wystawił już dzisiaj cenę na 2 stycznia 2012 roku na poziomie niespotykanie wysokim jak na tę porę roku. Cena 5 z kawałkiem na żywą wagę, wyższa aż o około 70 % od ceny z początku roku 2011 z pewnością zachęci wszystkich dotychczas niezdecydowanych. Już dzisiaj bierzmy katetery i kryjmy co się da. Bo niedługo przepastny rynek będzie stał przed nami otworem a zapowiada się że my nie będziemy mieli co do niego wsadzić.
Re: Styczeń na piątkę - ceny o 70 % wyższe
marucha, myślałeś kiedyś nad otwrciem poradni psychologicznej dla producentów trzodymarucha pisze:Mamy już pierwsze oznaki nerwowości z powodu braku żywca na rynku. Chcąc zachęcić rolników polskich do wznowienia zaniechanej produkcji prosiąt a potem z nich tuczników i aby podołać zamówieniom eksportowym do Chin Pini Polonia wystawił już dzisiaj cenę na 2 stycznia 2012 roku na poziomie niespotykanie wysokim jak na tę porę roku. Cena 5 z kawałkiem na żywą wagę, wyższa aż o około 70 % od ceny z początku roku 2011 z pewnością zachęci wszystkich dotychczas niezdecydowanych. Już dzisiaj bierzmy katetery i kryjmy co się da. Bo niedługo przepastny rynek będzie stał przed nami otworem a zapowiada się że my nie będziemy mieli co do niego wsadzić.
-
stan1069@o2.pl
Re: Styczeń na piątkę - ceny o 70 % wyższe
Kolonia karna też by się przydała i nietylko dla producentów trzody.gofer pisze:marucha, myślałeś kiedyś nad otwrciem poradni psychologicznej dla producentów trzody :iidea:marucha pisze:Mamy już pierwsze oznaki nerwowości z powodu braku żywca na rynku. Chcąc zachęcić rolników polskich do wznowienia zaniechanej produkcji prosiąt a potem z nich tuczników i aby podołać zamówieniom eksportowym do Chin Pini Polonia wystawił już dzisiaj cenę na 2 stycznia 2012 roku na poziomie niespotykanie wysokim jak na tę porę roku. Cena 5 z kawałkiem na żywą wagę, wyższa aż o około 70 % od ceny z początku roku 2011 z pewnością zachęci wszystkich dotychczas niezdecydowanych. Już dzisiaj bierzmy katetery i kryjmy co się da. Bo niedługo przepastny rynek będzie stał przed nami otworem a zapowiada się że my nie będziemy mieli co do niego wsadzić.
Ja na wczoraj miałem uzgodnione 7,25E ale odpuściłem, także jest to możliwe.jelonek pisze:Marucha zejdz na ziemię ciekawe, dziś duże fermy nie dostaną 5,50 a ty 6,00
A na poprawienie humoru http://wyborcza.biz/Waluty/0,112682,,,,EURPLN.html
Panie jelonekjelonek pisze:Marucha zejdz na ziemię ciekawe, dziś duże fermy nie dostaną 5,50 a ty 6,00
Sam nie mogę w to uwierzyć, może po prostu ja nie jestem duża ferma.
A tak sobie myślę że Panu i wszystkim niedowiarkom, producentom i różnej maści agentom zrobię spóźniony prezent pod choinkę i pokażę wam tę fakturę, a może chcecie tę co była po 6,2 netto. Wasz wybór. Którą chcecie. A marucha jak coś powie, to nie mówi tylko robi. Ale jeżeli po pokazaniu tej faktury jeszcze ktoś na tym forum będzie mówił że moje ceny są wyssane z palca to zamiast pisać do niego z szacunkiem per Pan będę pisał małoobraźliwie per TY *** i będę miał do tego prawo. Pełen skan faktury przekażę barakiemu - jemu chyba wierzycie, a on będzie miał fakturę przetworzyć tak aby tajemnica transakcji została zachowana i wam pokaże na forum.
Działamy czy nie. Piszcie szybciutko którą fakturę chcecie. Jeśli z 6,2 to zaraz ją puszczam. Na tę jelonkową po 6 trzeba zaczekać.
Nowy rok idzie, nowe nadzieje, a epitety to może lepiej zostawić dla troli. przy takich cenanach, na jakie sie zanosi, to pewnie trole bedą strasznie zajadłe i dokuczliwemarucha pisze:Panie Wojce z przyjemnością już teraz mówię Ty ***.
Zaraz dzwonię do barakiego i spełnią się Twoje marzenia
Edzia:
marucha może zamiast faktury to wstaw zdjęcia tych świnek, co po 6,20 poszły
wojce, a mogę i ja mieć prośbę do ciebie i innych tobie podobnych abyście jak już zobaczycie moją fakturę sami do dotychczasowej nazwy użytkownika dopisali sobie jeżeli to możliwe po myślniku *** 1 następnie *** 2 jeszcze inny *** 3 itd. abym sobie języka nie plugawił. Jeśli to technicznie niemożliwe to może ADMIN pomoże, a jeżeli nie pomoże to proszę abyście założyli nowe konta już z dopisanymi nazwami użytkownika.
Ułatwi nam to intensyfikację użytkowników.
Wojce sam nie wstawię faktury bo nie uwierzysz, chcę aby baraki obejrzał oryginał.
Ułatwi nam to intensyfikację użytkowników.
Wojce sam nie wstawię faktury bo nie uwierzysz, chcę aby baraki obejrzał oryginał.
a zanim baraki nam pokaże fakturę zobaczmy kogo na tym forum gościmy między nami świniarzami
*** (język polski)[edytuj]
wymowa:
IPA: [ˈdupɛk], AS: [***]
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męskoosobowy
(1.1) grub. pejor. osoba lekceważona i pogardzana z racji swej niezaradności, głupoty i naiwności
dobrze myślałem a jednak to grubiańskie stwierdzenie
grubiański
grubiański (język polski)[edytuj]
wymowa:
IPA: [ɡruˈbʲjä̃j̃sʲci], AS: [grubʹi ̯ä̃ĩ ̯sʹḱi], zjawiska fonetyczne: zmięk.• podw. art.• nazal.• rozs. artyk.• i → j
znaczenia:
przymiotnik
(1.1) przest. ordynarny, niekulturalny, chamski, prostacki
wojce jednak nalegam abyście sami tak się nazwali. Nie chciałbym uchodzić za: ordynarny, niekulturalny, chamski, prostacki i tak cię nazywać jak na to zasługujesz pomimo iż sam mnie o to poprosiłeś.
*** (język polski)[edytuj]
wymowa:
IPA: [ˈdupɛk], AS: [***]
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męskoosobowy
(1.1) grub. pejor. osoba lekceważona i pogardzana z racji swej niezaradności, głupoty i naiwności
dobrze myślałem a jednak to grubiańskie stwierdzenie
grubiański
grubiański (język polski)[edytuj]
wymowa:
IPA: [ɡruˈbʲjä̃j̃sʲci], AS: [grubʹi ̯ä̃ĩ ̯sʹḱi], zjawiska fonetyczne: zmięk.• podw. art.• nazal.• rozs. artyk.• i → j
znaczenia:
przymiotnik
(1.1) przest. ordynarny, niekulturalny, chamski, prostacki
wojce jednak nalegam abyście sami tak się nazwali. Nie chciałbym uchodzić za: ordynarny, niekulturalny, chamski, prostacki i tak cię nazywać jak na to zasługujesz pomimo iż sam mnie o to poprosiłeś.
-
robert0169
Koledzy rolnicy, producenci trzody chlewnej! Ciągle jeszcze wielu z nas tkwi w schemacie myslowym: "nieważne jaka cene dostałem, ważne żeby nikt nie dostał więcej niz ja" Czy takie myślenie jest właściwe??? Czy mamy z tego korzyści czy tez obraca sie przeciw nam? Jak z takim podejsciem działac w grupie producenckiej? W grupie nieda sie funkcjonowac jesli nie schowamy dumy do kieszeni i nie nauczymy sie cieszyć z sukcesów sasiada!
Sójrzcie na to jak na mecz piłki nożnej, nie każdy zawodnik strzela gole, jedni przygotowuja grunt pod akcje, ktos najlepszy strzeli bramkę a inni bronia zaciekle pola by utrzymać wynik efektem jest wygrana całej drużyny!
A co by było jak zawodnicy z jednej drużyny zaczęli by kwestionować autentyczność strzelonych goli własnych napastników? Chyba nie muszę wam tłumaczyc czym by sie to skończyło.
Nie jest plama na honorze jesli ktos dostaje cene niższą od kogoś, ważne że walczył o nia że dał z siebie wszystko!
Sójrzcie na to jak na mecz piłki nożnej, nie każdy zawodnik strzela gole, jedni przygotowuja grunt pod akcje, ktos najlepszy strzeli bramkę a inni bronia zaciekle pola by utrzymać wynik efektem jest wygrana całej drużyny!
A co by było jak zawodnicy z jednej drużyny zaczęli by kwestionować autentyczność strzelonych goli własnych napastników? Chyba nie muszę wam tłumaczyc czym by sie to skończyło.
Nie jest plama na honorze jesli ktos dostaje cene niższą od kogoś, ważne że walczył o nia że dał z siebie wszystko!
no i co niektórym niedowiarkom zatkało kakao
na czele z tym co pisał, że
teraz nie wyjdzie z nory dopóki znów z 10 gr. nie spadną...0909 pisze:te ceny co pisaliscie to były bajki
byla cena wysoka ale nie to co niektorzy pisali
bylo sianie bredni
zapraszam do sklepów jest okazja popatrzec jak rodziny kupuja mieso drogie oby niebylo placzu
-
robert0169
-
robert0169
A może inaczej:Rolmix pisze:PANOWIE wiem że zaraz mnie pojedziecie ale nie sztuką jest dostać 6zł gdy wszyscy dostają 5,8 ale sztukąjest dostać 5 gdy wszyscy dostają po 4zł we środe sprzedane po 7,3 do kutna oczywiście przez pośrednika .
Nie sztuką jest dostać 6zł gdy wszyscy dostają 5,8, nie sztuką jest dostać 5 gdy wszyscy dostają po 4zł, sztuka jest by każdy dostał 6,10zł!
-
robert0169
ziutek,marucha pisze:ziutek, jesteś mistrzem świata, chętnie bym się dołączył z moimi stusześćdziesiątkami, ale pewnie to źródełko, by wyschło, poczekam
jeśli w tym co napisałem jest jakaś odrobina śmiechu z ciebie a nie pochwały dla ciebie to ja zaczynam chyba już siebie nie rozumieć. W tym momencie miałeś najwyższą znaną mi cenę i chciałem to w ten sposób podkreślić. ŻE JESTEŚ MISTRZEM ŚWIATA I NADAL TAK UWAŻAM. Miewasz doskonałe ceny. A ja wierzę w ceny podawane przez moich znajomych - czasem bez wzajemności. Nadal aktualna jest też moja oferta abyś gdzieś upchnął moje stusześćdzisiątki bo na jednej fermie niespodziewanie i niezauważenie za szybko przerosły a ja sprzedawałem w tym czasie warchlaki. Szóstkę to dostanę za normalne świnki ok 125 kg. Tamte miśki czekają na kupca.
Pozdrawiam, na przyszłość nie postępuj zbyt nerwowo.
-
Marcin1606
wracając do domu zaszedłem do sklepu z mięsem i chciałem kupić tego taniego, które Duda przywiózł od Niemca albo chociaż tego polskiego taniego z tanio kupionych tuczników. I co - nic. Tłusty boczek po 13, schab bk. po 20. Znowu ktoś śmietankę nam zebrał. Tanio kupił, drogo sprzedał.
Widać Mośki trzymają się nadal mocno.
A złoty - rzucony na pożarcie. Dług publiczny już wyszacowany. Złotówka galopuje w kierunku 4,5 dziś, 4,6 niedługo. I tak nie wychodząc z chlewa parszuczki zdrożeją przez samo przewalutowanie o około 20 groszy. Chłop śpi a jemu rośnie. Mądrze ktoś kiedyś powiedział.
Widać Mośki trzymają się nadal mocno.
A złoty - rzucony na pożarcie. Dług publiczny już wyszacowany. Złotówka galopuje w kierunku 4,5 dziś, 4,6 niedługo. I tak nie wychodząc z chlewa parszuczki zdrożeją przez samo przewalutowanie o około 20 groszy. Chłop śpi a jemu rośnie. Mądrze ktoś kiedyś powiedział.
moro5 pisze:no i co niektórym niedowiarkom zatkało kakao![]()
teraz nie wyjdzie z nory dopóki znów z 10 gr. nie spadną...0909 pisze:te ceny co pisaliscie to były bajki
byla cena wysoka ale nie to co niektorzy pisali
bylo sianie bredni
zapraszam do sklepów jest okazja popatrzec jak rodziny kupuja mieso drogie oby niebylo placzu
moro5 jesteś moim faworytem na cytat roku 2011 na FTCH. Dawno się tak nie uśmiałem.
-
marylakulasinska
-
marylakulasinska
-
marcin80wlkp
Ja nie wiem skąd u was taka zazdrość.Ja każdemu życze aby miał fakturę na której widnieje 6,4 netto.Polski rolnik niestety jest taki że wszystko kupuje najtaniej, a sprzedaje najdrożej, ale tak na prawdę myśli tylko o tym aby mieć lepiej od sąsiada który mieszka za miedzą.Nie ważna cena za którą sprzedał, ważne że 10 groszy więcej od innego.Ja też nie sprzedam po 6,40 bo nie jestem partnerem co do po niektórych zakładów.Za mała skala produkcji i po prostu sie nie da, mimo iż towar wyrównany i nie ma powodów aby się go wstydzić.Powinniśmy się cieszyć że są tacy którzy potrafią wywindować cenę, bo to oni są siłą napędową tego forum.Są odnośnikiem przy negocjacjach dla innych osób.Pozdrawiam i życzę wszystkim aby nowy rok upłynął pod znakiem wysokich cen tucznika i aby wszyscy byli zadowoleni.Pozdrawiam