FORUM
CENY TRZODY
Sa i Niemcy
Wyniki aukcji Exchange Internet od świń 01.04.2012 - trend: bez zmian
Kiedy świnie aukcji internetowych na rynku w środę, 04-cia Stycznia 2012 oferowane były w sumie 1590 świń, 1120 świń w siedmiu meczach po średniej cenie 1,55 EUR / kg SG (-7 centów) w zakresie od 1.540 EUR do 1.570 EUR sprzedaży.
Trzy partie z 470 świń były oferowane nie sprzedał, ponieważ wymagany cena minimalna nie została osiągnięta.
Niemcy to mądry naród. Kupili duńskie drogie warchlaki. Nasi sprzedają im drogo kukurydzę. To Niemiec jak ceny nie osiągnie to prezentów robił nie będzie. Poczeka. Są i tam widać desperaci co muszą sprzedawać. Cóż maciorze nie zawiążesz. Ale i tam poniżej piątki nie schodzą. Wychodzi około 5,51 żywiec w skupie. A trzeba przywieźć, zabić, weterynarz weźmie swoje, potem transport do Polski też nie charytatywnie. Nie zobaczą nasi szybko taniego mięska. Nie w tym roku. Pozostaje warzywko. Mietko chyba nim świnki karmi. Jak nasi z braku mięska przestawią się na warzywko to w końcu jakiś ruch chociaż tutaj nastąpi.
Wyniki aukcji Exchange Internet od świń 01.04.2012 - trend: bez zmian
Kiedy świnie aukcji internetowych na rynku w środę, 04-cia Stycznia 2012 oferowane były w sumie 1590 świń, 1120 świń w siedmiu meczach po średniej cenie 1,55 EUR / kg SG (-7 centów) w zakresie od 1.540 EUR do 1.570 EUR sprzedaży.
Trzy partie z 470 świń były oferowane nie sprzedał, ponieważ wymagany cena minimalna nie została osiągnięta.
Niemcy to mądry naród. Kupili duńskie drogie warchlaki. Nasi sprzedają im drogo kukurydzę. To Niemiec jak ceny nie osiągnie to prezentów robił nie będzie. Poczeka. Są i tam widać desperaci co muszą sprzedawać. Cóż maciorze nie zawiążesz. Ale i tam poniżej piątki nie schodzą. Wychodzi około 5,51 żywiec w skupie. A trzeba przywieźć, zabić, weterynarz weźmie swoje, potem transport do Polski też nie charytatywnie. Nie zobaczą nasi szybko taniego mięska. Nie w tym roku. Pozostaje warzywko. Mietko chyba nim świnki karmi. Jak nasi z braku mięska przestawią się na warzywko to w końcu jakiś ruch chociaż tutaj nastąpi.
- WOJCIECH1236
ceny trzody
Pośrednik oferuje 5,40 netto, ale nie przyjechał bo za mało zgłoszonych sztuk.
- Muchozolali
- Muchozolali
Popieram Jagienka...jagienka pisze:tak mi się nie do końca chciało odpowiadać na ten post, ale weź mi mietko kiedyś sprzedaj tucznika i potem się wypowiadajmietko75 pisze:Baraki czy Ty jeszcze nie wytrzeżwiałeś ?baraki pisze: No ale jak lipa? 5,40 to git cena przecież, oczywiście im więcej tym lepiej ale póki co cieszmy się z tego co jest.
Ogłoszenia tych pań to czysta podpucha !!!!!!!!!!!!
Niech przyjedzie jutro do mnie pani Agnieszka i po 5,40 policzy . Załaduję całe auto .
Tylko dostanę takie warunki że tak naprawdę po 5 zeta wyjdzie .
Będą za duże , za małe , choć Duńskie to nie mięsne , na brud kilka % .
Jakie git . Policz koszty zakupu warchlaka w Pork handlu i pozostałe koszty
-
Mariusz1986
-
andrzej-guzik
Dzisiaj umówiłem na 17 i nie było problemu żeby na ten termin poszły. Dużo towaru raczej nie ma jeżeli już to zostało towaru z świąt który nie zszedł ale powinno się to z czasem rozejść.lukas1982 pisze:Zastanawia mnie tylko gadka zm o dużej liczbie towaru oraz pozapisywanymi listami na przyszły tydzień.
Czy aż tylu rolników nie zdążyło sprzedać na święta czy też ściągają dziadostwo z zachodu.
A może to kolejna bujda aby nas wku...
Skąd się bierze duża liczba świń dla ZM:
- Rolnik jak usłyszy że leci w dół to dzwoni gdzie popadnie i zapisuje się w kolejkę gdzie popadnie a jak sprzeda to reszcie odmówi to proste:
20 rolników x 200 szt = 4000 szt.
te 4000 szt zgłoszone w 10 ZM daje nam już 40000 szt. i zakłady tak to biorą bo każdy z nich np. ma zgłoszone 4000 szt a defakto tylko tyle jest a nie 40000 szt. i z takiego bałaganu powstaje obniżka cen.
Wiem bo ostatnio rozmawiałem z trzema ZM z jednego terenu i każdy z nich mówił to samo : " o dzwoni jeden ma 700 szt i się prosi , drugi 400 szt i się prosi i każdy z tych zakładów mówi o tych samy ludziach a defakto jest ich dwóch obaj sprzedali do jednego z tych trzech ZM a dwa ZM zostały bez świnek i dlatego kupili odemnie
TAK TO DZIAŁA TYLKO NIE ZAPOMINAĆ ŻE W DWIE STRONY !!!!!
- Rolnik jak usłyszy że leci w dół to dzwoni gdzie popadnie i zapisuje się w kolejkę gdzie popadnie a jak sprzeda to reszcie odmówi to proste:
te 4000 szt zgłoszone w 10 ZM daje nam już 40000 szt. i zakłady tak to biorą bo każdy z nich np. ma zgłoszone 4000 szt a defakto tylko tyle jest a nie 40000 szt. i z takiego bałaganu powstaje obniżka cen.
Wiem bo ostatnio rozmawiałem z trzema ZM z jednego terenu i każdy z nich mówił to samo : " o dzwoni jeden ma 700 szt i się prosi , drugi 400 szt i się prosi i każdy z tych zakładów mówi o tych samy ludziach a defakto jest ich dwóch obaj sprzedali do jednego z tych trzech ZM a dwa ZM zostały bez świnek i dlatego kupili odemnie
TAK TO DZIAŁA TYLKO NIE ZAPOMINAĆ ŻE W DWIE STRONY !!!!!
A jak cena nie wróci na tuczniki ?
i wszyscy wstrzymują się ze sprzedaża ,a swinki urosną duże ,w uni cena spada, popyt jest mizerny co wtedy bedzie ?? ? niebył bym taki pewny ze bedzie codownie świeto prawosławne jakos zaszkodziło a miało tez byc codownie
i wszyscy wstrzymują się ze sprzedaża ,a swinki urosną duże ,w uni cena spada, popyt jest mizerny co wtedy bedzie ?? ? niebył bym taki pewny ze bedzie codownie świeto prawosławne jakos zaszkodziło a miało tez byc codownie
Ostatnio zmieniony piątek 06 sty 2012, 08:15 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
A co ma być ?? cena spadnie rolnicy będą sprzedawać cena wzrośnie też będa sprzedawać , chcesz pomnik jakiś za to ,że będziesz miał racje czy jak ?? bo nie rozumiem ,były w zeszłym roku o tym czasie po 3,2 i ludzie sprzedawali teraz są po około 5 i też sprzedają i hodują0909 pisze:ziutus moze przemysl to co ja pisze , a moze mam racje ?
i co wtedy ?
ja zycze wysokich cen wszystkim prosze niemyslec ,ze ja sie ciesze tylko niestety sa powody do smutku
Jakby miieli tyle towaru w brud tak jak pieją to te zm by o 0,10 nie opuszczali robia sztuczną presje na cenę by zbić nie tylko w Polsce , bo kroi się perspektywa exportu do chin za konkretne pieniądze ,a tam potrzeba setki ton na jeden transport trzeba nazbierać ,wiec cene spuszczają i straszą hodowców by wypychali to co mają
-
kędzierzawy
Niestety Łukasz ale masz racje-jedzie z zachodu.Firma w której jeżdże do tej pory ściągała z zachodu łopatke,jakieś boczki a od świąt ciągniemy szynki.I nawet opłaca się jechać na pusto na zachód po ten towar :shock:lukas1982 pisze:Zastanawia mnie tylko gadka zm o dużej liczbie towaru oraz pozapisywanymi listami na przyszły tydzień.
Czy aż tylu rolników nie zdążyło sprzedać na święta czy też ściągają dziadostwo z zachodu.
A może to kolejna bujda aby nas wku...
-
stan1069@o2.pl
-
robert0169
[quote="chłop"]Skąd się bierze duża liczba świń dla ZM:
TAK TO DZIAŁA TYLKO NIE ZAPOMINAĆ ŻE W DWIE STRONY !!!!![/quote] ale przebiegłe bestie te chłopy
TAK TO DZIAŁA TYLKO NIE ZAPOMINAĆ ŻE W DWIE STRONY !!!!![/quote] ale przebiegłe bestie te chłopy
Jak euro spadnie do poziomu 3.8 to niemcy wtedy zarobią. Nie ? http://waluty.wp.pl/kat,1026989,title,A ... omosc.html Ci co teraz wstawią to będą mieli ogromne zyski ale nia Polacy.marucha pisze:Sa i Niemcy
Wyniki aukcji Exchange Internet od ¶wiñ 01.04.2012 - trend: bez zmian
Kiedy ¶winie aukcji internetowych na rynku w ¶rodê, 04-cia Stycznia 2012 oferowane by³y w sumie 1590 ¶wiñ, 1120 ¶wiñ w siedmiu meczach po ¶redniej cenie 1,55 EUR / kg SG (-7 centów) w zakresie od 1.540 EUR do 1.570 EUR sprzeda¿y.
Trzy partie z 470 ¶wiñ by³y oferowane nie sprzeda³, poniewa¿ wymagany cena minimalna nie zosta³a osi±gniêta.
Niemcy to m±dry naród. Kupili duñskie drogie warchlaki. Nasi sprzedaj± im drogo kukurydzê. To Niemiec jak ceny nie osi±gnie to prezentów robi³ nie bêdzie. Poczeka. S± i tam widaæ desperaci co musz± sprzedawaæ. Có¿ maciorze nie zawi±¿esz. Ale i tam poni¿ej pi±tki nie schodz±. Wychodzi oko³o 5,51 ¿ywiec w skupie. A trzeba przywie¼æ, zabiæ, weterynarz we¼mie swoje, potem transport do Polski te¿ nie charytatywnie. Nie zobacz± nasi szybko taniego miêska. Nie w tym roku. Pozostaje warzywko. Mietko chyba nim ¶winki karmi. Jak nasi z braku miêska przestawi± siê na warzywko to w koñcu jaki¶ ruch chocia¿ tutaj nast±pi.
-
marcin80wlkp
-
marylakulasinska
09090909 pisze:A jak cena nie wróci na tuczniki ?
Uczestnicy IV Forum Rynku Spożywczego i Handlu z dnia 05.01.
Stwierdzili,że poprawienie wewnętrznych relacji może pomóc branży mięsnej bardziej niż fundusze inwestycyjne ,dyskusja pod hasłem "Zarządzanie,Technologie i Produkt, A KŁOPOTY Z BAZĄ SUROWCOWĄ
Pan Strześniewski prezes Peklimaru : cyt..zacieśniania więzów między producentami a przetwórcami - ...potrzebna współpraca.Również
Właściciel ZM p.Konarczak wskazał jednoznacznie cyt..."na współpracę z rolnikami i grupami producenckimi .ZM zaczynają powoli szanować polskiego rolnika i polski surowiec. 0909 nie jest absolutnie prawą to co ty piszesz,"""popyt mizerny itd""". daruj sobie te bzdurne wypowiedzi i nie pisz głupot, piszesz że w UE cena spada ,a dlaczego nie piszesz że euro 4,51zł,Oj pójdziesz chyba na zasiłek dla bezrobotnych.!!!
I co ?
kto mial racje ?
niechce pochwal to bardzo smutne jest ,prosze wyciagnac wnioski
mam cene na mysli u niemca
Pani Marylko tyle jest kurs
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wa ... ?wlid=2430
kto mial racje ?
niechce pochwal to bardzo smutne jest ,prosze wyciagnac wnioski
mam cene na mysli u niemca
Pani Marylko tyle jest kurs
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wa ... ?wlid=2430
Ostatnio zmieniony piątek 06 sty 2012, 17:38 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
-
robert0169
-
robert0169
Rozmawiałem wczoraj z ze znajomym który zajmuje się skupem u DUDY i pytałem o dalsze probnozy , jego zdaniem cena sukcesywnie będzie rosła , bo mają kłopoty ze zdobyciem surowca , a obecną sytuację tłumaczy tym że nie ma po co się wychylać jeśli większość zakładów obniża ceny to robią to samo . Powiedział że mają podpisane kontrakty terminowe a w razie nie wykonania kary są tak duże że obawiają się żeby nie zabrakło surowca .
Zdziwiło mnie to że DUDA nigdy nie skupował na warmi i mazurach a teraz bardzo chętnie i to może być wbc lub żywiec u mnie na dużej wadze , to chyba jak by mieli u siebie lub na zachodzie to by nie zasuwali tyle kilometrów.
Zdziwiło mnie to że DUDA nigdy nie skupował na warmi i mazurach a teraz bardzo chętnie i to może być wbc lub żywiec u mnie na dużej wadze , to chyba jak by mieli u siebie lub na zachodzie to by nie zasuwali tyle kilometrów.
-
robert0169
-
robert0169
kolego, masz rację tendencja spadkowa może się utrzymać. Wszystko na to wskazuje. Coraz więcej mądrych ludzi na naszym forum sygnalizuje ten temat. Wysokie ceny zbóż i pasz. Niespotykanie wysokie ceny warchlaków w Danii, Holandii, świadczą o zupełnym niedoborze warchlaka i całkowitym braku zainteresowania tym kierunkiem produkcji bez perspektyw wzrostu w najbliższym czasie. Tylko jeszcze w Polsce garstka zapaleńców zakupuje w wysokich cenach warchlaki z przeznaczeniem do ogrodów zoologicznych bo niedługo tylko tam można będzie je oglądać. Duńczycy zaprzestali prawie całkowicie własnej produkcji wieprzowiny bo nie chcą dokładać do interesu. Niemcy także likwidują produkcję , pogłowie spadło tam kilkukrotnie a ostatnie dostawy resztek elementów świńskich z zaprzestanej pospiesznie produkcji wysłali do Polski na święta. Ubojnie w Niemczech - przerobione na dyskoteki ( o wiele lepszy interes) bijące obecnie tylko w przerwach między tańcami chcąc zniechęcić resztki rodzimych producentów pchających się do nich z towarem którego już nie potrzebują obniżyły ceny na poziom 1,46 euro. Produkcja w Polsce też ma tendencję spadkową bo przechodzimy na wegetarianizm a kraj nasz staje się zielonymi płucami Europy bez świntuszenia. W ostatmim czasie z powodu tendencji spadkowej Pini Polonia, Duda i inne kluczowe zakłady rozpoczęły rozmowy z chińczykami dotyczące importu wieprzowiny do przerobu z Chin do Polski. Z braku żywca w naszym regionie z powodu tendencji spadkowej jedynie Chiny są obecnie największym producentem wieprzowiny mogącym zapewnić pracę naszym zakładom. Bowiem nowo wybudowanych z unijnymi dotacjami obiektów nie można przerobić wzorem niemieckim na obiekty hotelowe dla spodziewanej rzeszy turystów mogących wkrótce zalać nasz piękny kraj.marcin80wlkp pisze:Jaką cenę obstawiacie za 2-3 tygodnie?Bo wszystko wskazuje na to że tendencja spadkowa może się utrzymać
Bredzić każdy może,
trochę lepiej, lub trochę gorzej,
ale nie oto chodzi,
jak co komu wychodzi.
Czasami człowiek musi,
inaczej się udusi
Tak kojego ja też to czarno widze, jutro przestaję wsadzać katetery i zaczynam rozglądać się za przerobieniem na bazę hotelową.
Szyneczki i kiełbaski wyszły super, jutro będziemy je konsumować.
Wesołych Świąt -Prawosławnych.
A petycję na telewizję trwam podpisaliście. Podpiszcie, bo jak nie to nas zakraczą podobnie jak te 80 procent wron na naszym forum próbuje nas zakrakać. Musimy się bronić. Myślę, może trzeba jakiś oddzielny kanał dla świniarzy wymyśleć bo oganianie się od nieproszonych natrętów strasznie mnie wyczerpuje a i nie ukrywam ogłupia. Cóż, z jakim przystajesz takim się stajesz. Szkoda że na razie działa to tylko w jednym kierunku
Tak staś kiedyś na pewno to nastąpi. I trzeba być czujnym, bo nikt nie wie kiedy się to stanie. Wysokie ceny zbóż gwarancją że nie prędko. Jest teraz czas przygotować się na najgorsze. Musisz być lepszy, taniej produkować niż holender, niemiec, duńczyk i twój sąsiad. Nie dawaj nikomu zarabiać na tobie. Rób wszystko sam i rób to dobrze. Wszystko waż, mierz, analizuj. Jak inni zmniejszają - zwiększaj. Przetrwasz wtedy 2-3 miesiące załamania cenowego a potem to ty będziesz bez trudu mistrzem świata bo inni po namowach wron zrobią ci miejsce na polu.staś76 pisze:z tą ceną to nie wiadomo...
ale jest jedna mądrość która się sprawdza:
drogi prosiak tani tucznik![]()