FORUM
CENY TRZODY
zgoda buduje - niezgoda rujnuje
wiec niech każdy się zastanowi po której jest stronie
jezeli nie będzie jednosci wsród hodowców to zakłady będą tylko nami pomiatac
więc pamiętajmy ze W KUPIE SIŁA !!! więc TRZYMAJMY SIĘ KUPY BO KUPY NIKT NIERUSZY !!!
to są takie małe żarty ale jest w nich troche prawdy
pozdrawiam
wiec niech każdy się zastanowi po której jest stronie
jezeli nie będzie jednosci wsród hodowców to zakłady będą tylko nami pomiatac
więc pamiętajmy ze W KUPIE SIŁA !!! więc TRZYMAJMY SIĘ KUPY BO KUPY NIKT NIERUSZY !!!
pozdrawiam
-
dominikzdw
Witam kolegow kolezanki na stronie makaroniarza jest cennik obowiązujący od poniedziałku http://www.pinipolonia.com/cennik.php
-
mediastore
mamy virtualną (kreatywną księgowość)
virtualny fosfor w paszy ( z fitazy)
virtualne cenniki ZM
virtualną ocenę mięsnośći
virtualne wagi na pilota
żyjemy w matrix CUBE
Już raz próbowałem , ale wspomnę jeszcze raz na fali tej zgody i pojednania może stworzymy jakąś wirtualną grupę lub związek .
Co do powrotu ceny - myślę że są szanse na oszacowanie rzeczywistej podaży tylko trzeba się wysilić troszkę - Zm udają głupa i prawdy nie zdradzą bo to w ich interesie podobnie jak importerów (czytaj pośredników) wystarczy żeby zdradzili ile w jakich miesiącach dowieźli warchlaka -- ale oni też nie zdradzą ( są jednak 3 inne miejsca gdzie można się tego dowiedzieć
Banki - za darmo raczej nie (obroty owych firm )
Stan pogłowia ARIMR + GUS
Stan importu(raczej warchlaka) Inspekcja weterynaryjna - tam są dane i niby dlaczego tajne.
Pozatym słyszy się o potężnych inwestycjach w rozród (źródło firmy branży instalacyjnej) żadna organizacja nie inwestowała by gdyby nie przewidywała profitu z tego tytułu. A profit jak nie przyjdzie z rynku w postaci Ceny to przyjdzie od władzy , która już niby to przypadkiem wspomina o wsparciu (dla rozrodu jak się domyślam )może i coś skapnie rolnikom , jakiś ochłap z tego stołu . Nagle po 10 latach ktoś sobie przypomina o rynku trzody .
Nasza sytuacja wygląda mniej więcej tak:
On tu tyle znaczy ile płyn do mycia naczyń.
on = rolnik
virtualny fosfor w paszy ( z fitazy)
virtualne cenniki ZM
virtualną ocenę mięsnośći
virtualne wagi na pilota
żyjemy w matrix CUBE
Już raz próbowałem , ale wspomnę jeszcze raz na fali tej zgody i pojednania może stworzymy jakąś wirtualną grupę lub związek .
Co do powrotu ceny - myślę że są szanse na oszacowanie rzeczywistej podaży tylko trzeba się wysilić troszkę - Zm udają głupa i prawdy nie zdradzą bo to w ich interesie podobnie jak importerów (czytaj pośredników) wystarczy żeby zdradzili ile w jakich miesiącach dowieźli warchlaka -- ale oni też nie zdradzą ( są jednak 3 inne miejsca gdzie można się tego dowiedzieć
Banki - za darmo raczej nie (obroty owych firm )
Stan pogłowia ARIMR + GUS
Stan importu(raczej warchlaka) Inspekcja weterynaryjna - tam są dane i niby dlaczego tajne.
Pozatym słyszy się o potężnych inwestycjach w rozród (źródło firmy branży instalacyjnej) żadna organizacja nie inwestowała by gdyby nie przewidywała profitu z tego tytułu. A profit jak nie przyjdzie z rynku w postaci Ceny to przyjdzie od władzy , która już niby to przypadkiem wspomina o wsparciu (dla rozrodu jak się domyślam )może i coś skapnie rolnikom , jakiś ochłap z tego stołu . Nagle po 10 latach ktoś sobie przypomina o rynku trzody .
Nasza sytuacja wygląda mniej więcej tak:
On tu tyle znaczy ile płyn do mycia naczyń.
on = rolnik
-
stan1069@o2.pl
Mediastore zapomniałeś że jesteśmy w uni i o najważniejszym import miesa .Władza to sobie pewnie wspomniała o wsparciu rozrodu świń bo widzi że naród się zapomniał gdzie powinien się zaopatrywać np w warchlaka i nietylko ,a wiedząc że pewnie unia zgody na wsparcie nie udzieli to chłopka trzeba pocieszyć .
- Muchozolali
Jakoś sytuacja zaczyna wyglądać jak przed rokiem, naszczęście pułap cen zupełnie inny. Przetrwaliśmy wtedy to i teraz damy rade. A miało być tak pięknie. jakie ceny udało wam się wynegocjować na ten tydzień, pytam tych którzy muszą sprzedać. Ja do końca stycznia czekam tak jak mówiłem.Wóz albo przewóz.
-
stan1069@o2.pl
-
robert0169
O godz. 7.30 Pini miał 6.40 a teraz 6.20 jak pamietam nie zmieniał ceny dwa razy w ciągu dnia boje się co będzie o 15 tej może sięgniemy dna cenowego.Nie którym to chyba szczęki opadły widząc cenę Dudusia i Piniego myślę że oni zaczeli grać razem do jednej bramki tylko żeby sobie samobója nieszczelili.
Z tymi cenami co są w tym tygodniu to sie niezłe jaja porobiły!!
Nie sprzedawajcie w takich cenach jeżeli nie musicie. U nas na skupie ogólnorozwojowym spadek w cenie przed świętami a obecnie to z 5,2 do 5 zł
Te zakłady co zaniżają niech się po towar wybierają za granicę!!
Nie siejmy tutaj paniki, bo im większa panika tym mniejsza cena.
Dobrej ceny obecnie nie ma ale za chwilę będzie
Nie sprzedawajcie w takich cenach jeżeli nie musicie. U nas na skupie ogólnorozwojowym spadek w cenie przed świętami a obecnie to z 5,2 do 5 zł
Te zakłady co zaniżają niech się po towar wybierają za granicę!!
Nie siejmy tutaj paniki, bo im większa panika tym mniejsza cena.
Dobrej ceny obecnie nie ma ale za chwilę będzie
-
robert0169
-
czacha17
Zakłady mięsne wypowiedziały nam otwartą wojnę obniżając w ciągu dwóch tygodni o kilkanaście %.
Wszystkim zakładam rady nie damy ,ale moim zdaniem my świniarze powinniśmy wziąć na cel konkretny zakład który pierwszy wyskakuje z obniżkami cen i nie sprzedawać takim "Panom " naszych świnek .
Może ten pomysł wyda wam się nie godny uwagi ale zastanówcie się czy za naszą ciężką pracę nie należy nam się godziwa zapłata ?
Ja mogę powiedzieć na swoim przykładzie że z zakładem który zaproponował mi na dziś 4.7 +vat za żywą wagę i to z łaską -rozwiązuję umowę i poszukam innego odbiorcy ,a takim wyzyskiwaczom mówię BASTA.
Wszystkim zakładam rady nie damy ,ale moim zdaniem my świniarze powinniśmy wziąć na cel konkretny zakład który pierwszy wyskakuje z obniżkami cen i nie sprzedawać takim "Panom " naszych świnek .
Może ten pomysł wyda wam się nie godny uwagi ale zastanówcie się czy za naszą ciężką pracę nie należy nam się godziwa zapłata ?
Ja mogę powiedzieć na swoim przykładzie że z zakładem który zaproponował mi na dziś 4.7 +vat za żywą wagę i to z łaską -rozwiązuję umowę i poszukam innego odbiorcy ,a takim wyzyskiwaczom mówię BASTA.
Dla mnie te zakłady robią sobie kuku bo zamiast zachęcać hodowców do produkcji to oni ceny zaniżają , uważam że dla rolników co stale produkują ta sytuacja jest dobra bo ostudzi tak zwanych skoczków przed wstawieniami .
A z drugiej strony patrząc to muszą zacząć powstawać prawdziwe zrzeszenia rolników bo wobec takiej zmowy cenowej pojedyńczo będzie ciężko .
Dla mnie najlepszym przykładem są lekarze szybko się dogadali i kontra dla rządu , gdyby wstrzymać się przez tydzień ze sprzedażą to zakłady ze strachu by się zesrały , przecież mają podpisane kontrakty - brak świeżego mięsa to kary od sieci handlowych , puste linie technologiczne , a pracownikom trzeba płacić , rozpiepszona logistyka i transport , itd
Myślę że warto spróbować przecież tydzień nie sprzedawania nic nam nie zagrozi można to wytrzymać , co o tym sądzicie - trzeba tylko wspólnie ustalić datę i spróbować .
A z drugiej strony patrząc to muszą zacząć powstawać prawdziwe zrzeszenia rolników bo wobec takiej zmowy cenowej pojedyńczo będzie ciężko .
Dla mnie najlepszym przykładem są lekarze szybko się dogadali i kontra dla rządu , gdyby wstrzymać się przez tydzień ze sprzedażą to zakłady ze strachu by się zesrały , przecież mają podpisane kontrakty - brak świeżego mięsa to kary od sieci handlowych , puste linie technologiczne , a pracownikom trzeba płacić , rozpiepszona logistyka i transport , itd
Myślę że warto spróbować przecież tydzień nie sprzedawania nic nam nie zagrozi można to wytrzymać , co o tym sądzicie - trzeba tylko wspólnie ustalić datę i spróbować .
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
wstrzymanie dostaw
Myśle, że duże zamieszanie zrobili by bywalcy forum; wstrzymując dostawy. Ale jak zwykle brak jedności.
No i panikarze na skupach też robią swoje.
No i panikarze na skupach też robią swoje.
Pomysł dobry ale do realizacji wówczas gdy na rynku beda braki. Narazie zapamiętać takie mendy, zapisac w kajecie żeby niezapomnieć, a gdy nadaży się sposobność wystawic do wiatru.czacha17 pisze:Zakłady mięsne wypowiedziały nam otwartą wojnę obniżając w ciągu dwóch tygodni o kilkanaście %.
pitek81, lepiej dmuchac na zimne niz sie spażyć, to że tempimy naganiaczy na tym forum to także w twoim interesie.pitek81 pisze:widze ze trend spadkowy dotarł w kazdy zakatek bo jak sie człowiek odezwał niedawno ze świnek niemoze sprzedac i sa w granicach 5 zł to cie brali za naganiacza a nie rolnika teraz jakos zamilkli
Toc kajeta zabrakniebaraki pisze:Pomysł dobry ale do realizacji wówczas gdy na rynku beda braki. Narazie zapamiętać takie mendy, zapisac w kajecie żeby niezapomnieć, a gdy nadaży się sposobność wystawic do wiatru.czacha17 pisze:Zakłady mięsne wypowiedziały nam otwartą wojnę obniżając w ciągu dwóch tygodni o kilkanaście %.
-
robert0169
-
PO-pulista
To jest forum wysokich cen, należy dopisać w tytule Ceny trzody wysokie. Posłańców przynoszących złe wieści należy zabić i głęboko zakopać żeby nie siali defetyzmu pośród handlarzy warchlaków po 300zł. Pomyśl Baraki co Ci da przesłodzone lanie wody przez Maruchę, bo mi nic nie da czytanie takich jednostronnych wypowiedzi. Może wprowadzić tylko w błąd za który trzeba teraz zapłacić. Zresztą sam jedną wypowiedzią poszedłem w ten ogólny trend za co teraz żałuje. Odnoszę wrażenie iż całe to forum sponsorowane jest przez importerów warchlaków.baraki pisze:Niby za co cie przepraszać? Krakałeś, krakałeś, i wykrakałeś. W czasie wojny takich defetystów jak ty stawia się przed sądem wojskowym i natychmiast rozstrzeliwuje.
Nie o sile tylko o tym iż w przeciwienstwie od naszych kolegów zza odry polski hodowca nie jest udziałowcem w zm. przez co nie ma wpływu na cene oferowaną przez zm. ani na to skąd bedzie towar ani na wynik koncowy finansowy.Dzis dotarły do mnie słowa pewnego rolnika który to pod koniec lat 90 [Polska na siłe pchała sie do uni]powiedział -Na świniach to juz teraz nikt sie nie dorobi.robert0169 pisze:ŁATWOŚĆ Z JAKĄ ZBIJAJA CENE ŚWIADCZY O NASZEJ SILE