CENY TRZODY

marucha

Post autor: marucha »

ok
Gość

Post autor: Gość »

zgoda buduje - niezgoda rujnuje
wiec niech każdy się zastanowi po której jest stronie
jezeli nie będzie jednosci wsród hodowców to zakłady będą tylko nami pomiatac
więc pamiętajmy ze W KUPIE SIŁA !!! więc TRZYMAJMY SIĘ KUPY BO KUPY NIKT NIERUSZY !!! :D to są takie małe żarty ale jest w nich troche prawdy
pozdrawiam
Gość

zapomniałem dodac
podlaskie ok 5.20 + vat mala masarnia
dominikzdw

Post autor: dominikzdw »

Witam kolegow kolezanki na stronie makaroniarza jest cennik obowiązujący od poniedziałku http://www.pinipolonia.com/cennik.php
mediastore

Post autor: mediastore »

mamy virtualną (kreatywną księgowość)
virtualny fosfor w paszy ( z fitazy)
virtualne cenniki ZM
virtualną ocenę mięsnośći
virtualne wagi na pilota

żyjemy w matrix CUBE

Już raz próbowałem , ale wspomnę jeszcze raz na fali tej zgody i pojednania może stworzymy jakąś wirtualną grupę lub związek .

Co do powrotu ceny - myślę że są szanse na oszacowanie rzeczywistej podaży tylko trzeba się wysilić troszkę - Zm udają głupa i prawdy nie zdradzą bo to w ich interesie podobnie jak importerów (czytaj pośredników) wystarczy żeby zdradzili ile w jakich miesiącach dowieźli warchlaka -- ale oni też nie zdradzą ( są jednak 3 inne miejsca gdzie można się tego dowiedzieć
Banki - za darmo raczej nie (obroty owych firm )
Stan pogłowia ARIMR + GUS
Stan importu(raczej warchlaka) Inspekcja weterynaryjna - tam są dane i niby dlaczego tajne.

Pozatym słyszy się o potężnych inwestycjach w rozród (źródło firmy branży instalacyjnej) żadna organizacja nie inwestowała by gdyby nie przewidywała profitu z tego tytułu. A profit jak nie przyjdzie z rynku w postaci Ceny to przyjdzie od władzy , która już niby to przypadkiem wspomina o wsparciu (dla rozrodu jak się domyślam )może i coś skapnie rolnikom , jakiś ochłap z tego stołu . Nagle po 10 latach ktoś sobie przypomina o rynku trzody .

Nasza sytuacja wygląda mniej więcej tak:

On tu tyle znaczy ile płyn do mycia naczyń.

on = rolnik
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Mediastore zapomniałeś że jesteśmy w uni i o najważniejszym import miesa .Władza to sobie pewnie wspomniała o wsparciu rozrodu świń bo widzi że naród się zapomniał gdzie powinien się zaopatrywać np w warchlaka i nietylko ,a wiedząc że pewnie unia zgody na wsparcie nie udzieli to chłopka trzeba pocieszyć .
0909

Post autor: 0909 »

Gość

0909 pisze:http://www.pkmduda.pl/?pid=84

smutne
nieszkadzi że smutne ważne że prawdziwe :?
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

niech sie ktos czepnie w końcu w ten gupi łep
0909

Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Jakoś sytuacja zaczyna wyglądać jak przed rokiem, naszczęście pułap cen zupełnie inny. Przetrwaliśmy wtedy to i teraz damy rade. A miało być tak pięknie. jakie ceny udało wam się wynegocjować na ten tydzień, pytam tych którzy muszą sprzedać. Ja do końca stycznia czekam tak jak mówiłem.Wóz albo przewóz.
staś76

Post autor: staś76 »

0909 pisze:http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on/szcz?wlid=2430

masakra

masakra to by była jakby euro kosztowało poniżej 4 pln.
no ale z ceną jadą ostro ,przez dwa tyg złotówka :!:
a pasze do góry , de heus np. od czwartku podnosi...
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

albo unia dogorywa
albo strefa euro dogorywa
albo złoty niebawem straci mocno
albo się myle.
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

0909 pisze:http://www.pkmduda.pl/?pid=84

smutne
według mnie to początek końca tego zakładu, słyszałem już wiele głosów, że nie dotrwają do drugiego półrocza...
0909

jaqbn

...

Post autor: jaqbn »

Dontex dziś 6,40 E jutro 10gr w dół. Fermówka ok 5,10 , mniejsze ilości 4,90 , spęd 4,70[/b]
robert0169

Post autor: robert0169 »

pociesze was male ubojnie ktore pchaja towar za gory szukaja surowca .a ci co zostali z towarem wyprzedaja sie na predce kto zachowa zimna krew ten wygra cena na dzis 5+vat za zbieranine
wojce

Post autor: wojce »

A jak tam cena u sąsiada Niemca holendra itp. też tak jadą w dół ??
dragonlux

Post autor: dragonlux »

O godz. 7.30 Pini miał 6.40 a teraz 6.20 jak pamietam nie zmieniał ceny dwa razy w ciągu dnia boje się co będzie o 15 tej może sięgniemy dna cenowego.Nie którym to chyba szczęki opadły widząc cenę Dudusia i Piniego myślę że oni zaczeli grać razem do jednej bramki tylko żeby sobie samobója nieszczelili.
aquariuss

Post autor: aquariuss »

zachód 1,46 - 9ct w piątek, tendencja spadkowa, na ten piątek przewidują spadki jeszcze... ile to nikt nie wie.
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

wojce pisze:A jak tam cena u sąsiada Niemca holendra itp. też tak jadą w dół ??
holandia ostatnio: - 8 wbc, i min 6 zywa
mar

Post autor: mar »

Pani Moniko a co dalej z ceną prosiaków z holandii?
waldus11

Post autor: waldus11 »

Z tymi cenami co są w tym tygodniu to sie niezłe jaja porobiły!!
Nie sprzedawajcie w takich cenach jeżeli nie musicie. U nas na skupie ogólnorozwojowym spadek w cenie przed świętami a obecnie to z 5,2 do 5 zł
Te zakłady co zaniżają niech się po towar wybierają za granicę!!
Nie siejmy tutaj paniki, bo im większa panika tym mniejsza cena.
Dobrej ceny obecnie nie ma ale za chwilę będzie
navaho13

Post autor: navaho13 »

Co proponuje PMB?
0909

Gdzie sa ci co namnie krzyczeli ?
Gdzie sa ci co pisali zeby przetrzymac tuczniki ?
Może ktos by napisał że przeprasza ?
robert0169

widze ze jestes nasza wyrocznia agencie co dalej radz czekamy
baraki

Post autor: baraki »

Niby za co cie przepraszać? Krakałeś, krakałeś, i wykrakałeś. W czasie wojny takich defetystów jak ty stawia się przed sądem wojskowym i natychmiast rozstrzeliwuje.
james_18

Post autor: james_18 »

6,6 netto wbc na dziś lokalna ubojnia. I z tego co sie dowiedziałem spadnie jeszcze...
jaqbn

....

Post autor: jaqbn »

w sumie zaklady mięsne cwanie zrobiły. Obnizyli o złotówkę przez 2 tyg. Każdy wie ,że świń nie ma i podwyzki będą ale lepiej od 5 zł niż od 6
czacha17

Post autor: czacha17 »

Zakłady mięsne wypowiedziały nam otwartą wojnę obniżając w ciągu dwóch tygodni o kilkanaście %.
Wszystkim zakładam rady nie damy ,ale moim zdaniem my świniarze powinniśmy wziąć na cel konkretny zakład który pierwszy wyskakuje z obniżkami cen i nie sprzedawać takim "Panom " naszych świnek .

Może ten pomysł wyda wam się nie godny uwagi ale zastanówcie się czy za naszą ciężką pracę nie należy nam się godziwa zapłata ?

Ja mogę powiedzieć na swoim przykładzie że z zakładem który zaproponował mi na dziś 4.7 +vat za żywą wagę i to z łaską -rozwiązuję umowę i poszukam innego odbiorcy ,a takim wyzyskiwaczom mówię BASTA.
marek99a

Post autor: marek99a »

navaho13 pisze:Co proponuje PMB?
6 podstawa +dodatki
hodowca78

Post autor: hodowca78 »

Dla mnie te zakłady robią sobie kuku bo zamiast zachęcać hodowców do produkcji to oni ceny zaniżają , uważam że dla rolników co stale produkują ta sytuacja jest dobra bo ostudzi tak zwanych skoczków przed wstawieniami .
A z drugiej strony patrząc to muszą zacząć powstawać prawdziwe zrzeszenia rolników bo wobec takiej zmowy cenowej pojedyńczo będzie ciężko .
Dla mnie najlepszym przykładem są lekarze szybko się dogadali i kontra dla rządu , gdyby wstrzymać się przez tydzień ze sprzedażą to zakłady ze strachu by się zesrały , przecież mają podpisane kontrakty - brak świeżego mięsa to kary od sieci handlowych , puste linie technologiczne , a pracownikom trzeba płacić , rozpiepszona logistyka i transport , itd
Myślę że warto spróbować przecież tydzień nie sprzedawania nic nam nie zagrozi można to wytrzymać , co o tym sądzicie - trzeba tylko wspólnie ustalić datę i spróbować .
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Zachód podniesie to u nas po tygodniu tęż zdrożeje bo jesteśmy od nich uzależnieni( nie produkujemy tyle żeby się wyżywić). Popieram wypowiedź że obniżka ta ostudzi wstawienia warchlaków przez skoczków, dzięki temu możemy być spokojni o cenę za trzy miesiące.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

I w ten oto sposób ZM pożegnały się z wieloma hodowcami i zagwarantowały sobie brak towaru za kilka miesięcy. Gratulację dla tych, którzy przetrzymają i będa kasować po 7 zł netto za kg.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

09.01.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1182
staś1961

Post autor: staś1961 »

Popatrzcie ile radości u 0909 spowodu spadku cen tucznika -chyba jest już w siódmym niebie
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Niech się za bardzo nie cieszy bo gaci nie odpierze:)

Hodowca78 pomysł dobry z tym wstrzymanie dostaw tylko , że dotrze on do kilku % producentów. Mimo wszytko :spędziarze"stanowią jeszcze spory udział w rynku..
boder24

wstrzymanie dostaw

Post autor: boder24 »

Myśle, że duże zamieszanie zrobili by bywalcy forum; wstrzymując dostawy. Ale jak zwykle brak jedności.
No i panikarze na skupach też robią swoje.
arek

Post autor: arek »

z tym upatrzonym jednym zakładem jest dobry pomysł gdybyśmy zbojkotowali odstawę do średniej wielkości zakładu to musiałby dać zadowalającą cenę bo duży zakład sobie poradzi
pitek81

Post autor: pitek81 »

widze ze trend spadkowy dotarł w kazdy zakatek bo jak sie człowiek odezwał niedawno ze świnek niemoze sprzedac i sa w granicach 5 zł to cie brali za naganiacza a nie rolnika teraz jakos zamilkli
baraki

czacha17 pisze:Zakłady mięsne wypowiedziały nam otwartą wojnę obniżając w ciągu dwóch tygodni o kilkanaście %.
Wszystkim zakładam rady nie damy ,ale moim zdaniem my świniarze powinniśmy wziąć na cel konkretny zakład który pierwszy wyskakuje z obniżkami cen i nie sprzedawać takim "Panom " naszych świnek .

Może ten pomysł wyda wam się nie godny uwagi ale zastanówcie się czy za naszą ciężką pracę nie należy nam się godziwa zapłata ?

Ja mogę powiedzieć na swoim przykładzie że z zakładem który zaproponował mi na dziś 4.7 +vat za żywą wagę i to z łaską -rozwiązuję umowę i poszukam innego odbiorcy ,a takim wyzyskiwaczom mówię BASTA.
Pomysł dobry ale do realizacji wówczas gdy na rynku beda braki. Narazie zapamiętać takie mendy, zapisac w kajecie żeby niezapomnieć, a gdy nadaży się sposobność wystawic do wiatru.
baraki

pitek81 pisze:widze ze trend spadkowy dotarł w kazdy zakatek bo jak sie człowiek odezwał niedawno ze świnek niemoze sprzedac i sa w granicach 5 zł to cie brali za naganiacza a nie rolnika teraz jakos zamilkli
pitek81, lepiej dmuchac na zimne niz sie spażyć, to że tempimy naganiaczy na tym forum to także w twoim interesie.
nemezis

Post autor: nemezis »

baraki pisze:
czacha17 pisze:Zakłady mięsne wypowiedziały nam otwartą wojnę obniżając w ciągu dwóch tygodni o kilkanaście %.

Pomysł dobry ale do realizacji wówczas gdy na rynku beda braki. Narazie zapamiętać takie mendy, zapisac w kajecie żeby niezapomnieć, a gdy nadaży się sposobność wystawic do wiatru.
Toc kajeta zabraknie
pitek81

Post autor: pitek81 »

tak to jest molochy sie zdzwonią cene ustala a z rolnika nikt sobie nic nierobi i niemartwi sie czy mu sie opłaca i czy cos mu zostanie z tej roboty tak kazdy powienie im nic niesprzedac ciekawe co by w gar włozyli
robert0169

ŁATWOŚĆ Z JAKĄ ZBIJAJA CENE ŚWIADCZY O NASZEJ SILE
MARTECH

Post autor: MARTECH »

czyżby kolejna afera dioksynowa, cena tak szybko spad????
brzydal

Post autor: brzydal »

0909 a za co mamy cie przepraszać ? jak by było podejrzenie że jesteś synem któregoś z nas to wtedy miał by on za co przepraszać ale jakim to trzeba być partaczem żeby spłodzić takie coś ?
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

baraki pisze:Niby za co cie przepraszać? Krakałeś, krakałeś, i wykrakałeś. W czasie wojny takich defetystów jak ty stawia się przed sądem wojskowym i natychmiast rozstrzeliwuje.
To jest forum wysokich cen, należy dopisać w tytule Ceny trzody wysokie. Posłańców przynoszących złe wieści należy zabić i głęboko zakopać żeby nie siali defetyzmu pośród handlarzy warchlaków po 300zł. Pomyśl Baraki co Ci da przesłodzone lanie wody przez Maruchę, bo mi nic nie da czytanie takich jednostronnych wypowiedzi. Może wprowadzić tylko w błąd za który trzeba teraz zapłacić. Zresztą sam jedną wypowiedzią poszedłem w ten ogólny trend za co teraz żałuje. Odnoszę wrażenie iż całe to forum sponsorowane jest przez importerów warchlaków.
nemezis

Post autor: nemezis »

robert0169 pisze:ŁATWOŚĆ Z JAKĄ ZBIJAJA CENE ŚWIADCZY O NASZEJ SILE
Nie o sile tylko o tym iż w przeciwienstwie od naszych kolegów zza odry polski hodowca nie jest udziałowcem w zm. przez co nie ma wpływu na cene oferowaną przez zm. ani na to skąd bedzie towar ani na wynik koncowy finansowy.Dzis dotarły do mnie słowa pewnego rolnika który to pod koniec lat 90 [Polska na siłe pchała sie do uni]powiedział -Na świniach to juz teraz nikt sie nie dorobi.
ziutek

Post autor: ziutek »

rozmawialem dzis z litwiami u nich cena jestg bez zmian czyli spedowka prawie 6 litow za kilogram przy dzisiejszy kursie 1,3 zl chyba bedzie trzeba z nimi handlowac. a cena warchlaka lotewskiego jest o 50 zl taniej jak u naszych kochanych posrednikow
ODPOWIEDZ