FORUM
CENY TRZODY
tu się z Tobą zgodzę, można trochę przytrzymać, ale tucznik to nie zboże czy rzepak który wsypiesz w silosy i czekasz na dobry moment z ceną na rynku. ZM też o tym wiedzą i dlatego takie huśtawki z cenami sąpitek81 pisze:a tucznika i tak musimy sprzedac i tak musimy sprzedac i tyle rolnik ma do gadania
Skoro sie bawią w huśtawki to niech dopi....lą 2 zety .Pół roku i bedzie pozamiatane.FarmerB pisze:tu się z Tobą zgodzę, można trochę przytrzymać, ale tucznik to nie zboże czy rzepak który wsypiesz w silosy i czekasz na dobry moment z ceną na rynku. ZM też o tym wiedzą i dlatego takie huśtawki z cenami sąpitek81 pisze:a tucznika i tak musimy sprzedac i tak musimy sprzedac i tyle rolnik ma do gadania
-
marylakulasinska
Rolnicy nie są instytucją charytatywną !!!Peron pisze:Grand za kilka lat na rynku zostaną sami tacy, którzy na mokro karmią i kilku hobbystów, co od rybek wola świnki. Rynek potrzebuje taniego mięsa. Miasto musi mieć tanie jedzenie, bo jak będzie bardzo drogo, to wyjdzie na ulice. Chyba, ze puszczą kolejna edycje Stania z Gwiazdami, albo nową galerie gdzieś otworza, to się gawiedź czym innym zainteresuje.
To fajnie że współpracujesz z Marcinem, jak widać mądry człowiek z mądrym człowiekiem zawsze się dogada.turbogrocho49 pisze:to ze z wyjształcenia jestem ogrodnkiem nic nie znaczy, prosiaki kupuje akurat od politologa :> takie zycie, (wyobraźnia przedszkolaka) każdy ma coś w sobie z dzieckastan1069@o2.pl pisze:A ja wolę poczytać Ciebie na agrofoto w roli ogrodnika z pasją świniarza a z wyobrażnią przedszkolaka .turbogrocho49 pisze:marucha ma głowę na karku, ja każdy jego post czytam i widzę że mamy podobny tok rozumowania, wolę poczytać mądrego człowieka niż np. stana
-
marylakulasinska
-
marylakulasinska
Maryla mówię o tym, że skoro dobroduszna Unia obdarowała nas dopłatami i programi typu PROW oraz wiążącymi się z tym zobowiązaniami, to teraz chciałaby w zamian, żebyśmy produkowali tanio, często poniżej kosztów. Ich to przecież nie obchodzi, że raz zarobimy, a dwa razy dołożymy do interesu. Najlepiej, jakbyśmy w ogóle nie produkowali nic, a zagranica wstawiałaby swoje produkty do nas. Przecież do tego się dąży szybciutkimi kroczkami Marylko. Wszystko prócz polskiego rolnictwa jest już przeciez zarżnięte. Kraj liczący 37 mln ludzi stoi nad przepaścią i wydaje mu się, że na bungy skacze. Tylko, że lina nie do nóg przyczepiona. Nie zauważyłaś tego? Przecież to takie proste...
-
marylakulasinska
Wczoraj dałam ogłoszenie na stronę www ceny rolnicze ze mam do sprzedania tuczniki na 25 stycznia i 30 stycznia.I w związku z tym mnóstwo telefonów otrzymałam ,nie wiem czy to byli pośrednicy czy ZM.nie dopytywałam .Cenę jaką mi proponowano była dużo wyższa od podawanej przez was na forum - tj 5,90 zł netto żywa minus 1% strączki za te II partie.i odbiór na środę .Mimo tej kuszącej ceny odstąpiłam od transakcji .Nadmienię że
prowadzę cykl zamknięty, jest trochę ciasno. Ale postanowiłam dotrzymać wam słowa i nie sprzedawać w najbliższym czasie,i to czynię.
prowadzę cykl zamknięty, jest trochę ciasno. Ale postanowiłam dotrzymać wam słowa i nie sprzedawać w najbliższym czasie,i to czynię.
Mój znajomy który prowadzi usługi budowlane opowiadał mi jak to jedna klijentka usłyszawszy wstępna wycene powiedziała:
-Powiem panu że dopiero co był u mnie wykonawca który chciał połowe tego co pan ale jednak skorzystam z pana usług bo jak tanio to i byle jak a ja chcę miec porządnie zrobione!
Pewnie tak jest ze świnkami, niektórzy chca sprzedac , obnizaja cenę i skutek jest odwrotny niz sie spodziewają!
-Powiem panu że dopiero co był u mnie wykonawca który chciał połowe tego co pan ale jednak skorzystam z pana usług bo jak tanio to i byle jak a ja chcę miec porządnie zrobione!
Pewnie tak jest ze świnkami, niektórzy chca sprzedac , obnizaja cenę i skutek jest odwrotny niz sie spodziewają!
Z tego mozna wywnioskowac iz to posrednicy tak zbijają cene i nie trudno policzyc ile zarabiają.marylakulasinska pisze:Wczoraj dałam ogłoszenie na stronę www ceny rolnicze ze mam do sprzedania tuczniki na 25 stycznia i 30 stycznia.I w związku z tym mnóstwo telefonów otrzymałam ,nie wiem czy to byli pośrednicy czy ZM.nie dopytywałam .Cenę jaką mi proponowano była dużo wyższa od podawanej przez was na forum - tj 5,90 zł netto żywa minus 1% strączki za te II partie.i odbiór na środę .Mimo tej kuszącej ceny odstąpiłam od transakcji .Nadmienię że
To masz dobrego odbiorce u mnie czy jakis skupnik czy mała ubojnia patrzy sie jeden na drugiego i ciezko targowac sie. Próba dogada nia sie z innym rolnikiem zeby miec wiekszą ilosc to walenie grochem o sciane.Osobiscie nawet juz nikomu z okolicy wole nie mówicmajki pisze:produkuje warchlaka, ale mam też zawsze troche tucznika i te ceny co macie tu za 200sztuk mi płacą na wadze w dzień sprzedaży na podwórku za 15 sztuk.
zaznaczam że nie chce sie tutaj chwalićtylko poprzeć ww teze
jaką cene wytargowałem bo to sie zle konczy [obraza majestatu]
-
marylakulasinska
- mytotoksyna1
Maryla to skupuj i zarabiaj jak u ciebie tak silnie potrzebuja swinimarylakulasinska pisze:Panowie bądzmy dobrej myśli ,Zaczynają szukać w ciemno świnek.Dzisiaj rano odwiedził mnie duży samochód na warszawskiej rejestracji,pilnie potrzebujący chociaż 100szt. z podtekstu wywnioskowałam że musi wywiązać się z umowy z ZM.
No 4,80 to bardzo dobra cena przecież. Rok temu o tej porze było 3,50 chyba, tak więc ZM mają jeszcze z czego zbijać. A potem znów będą podnosić i się targować, bo towaru nie będzie. Czas filantropijnych hodowców chyba powoli dobiega końca. A i Ci, którzy z tego żyją będą musieli podjąć ważne decyzje, bo przecież tak się nie da, żeby dokładać do interesu żyjąc nadzieją, że kiedyś się wstrzeli w cenę.
-
madzia1ena
jesteśmy frajerzy!
pani Marylka ma racje,po częsci sami robimy sobie takie bagno,jezeli stac zakłady zeby sprowadzali mrożonki po 6 zlotych kg,nie licząc transportu,czemu nam nie moga tego dac,nie sprzedawac i koniec,zobaczymy jakby ceny poszly w góre.rolnicy juz nie raz wtopili na swiniach,i jakby sie wk.. i zmowic,to zesr... sie bez nas,zakłady i posrednicy potrafią sie zgadac ,a my co frajerzy???
-
stan1069@o2.pl
wiem ze większość mnie nielubi tu na forum i rozumie was , ale chce was dziś zaprosić na wycieczkę do POLO MARKETU aby zobaczyć co dziś ludzie kupują na mięsie , podpowiadam zobaczcie ile kosztuje ćwiartka z kurczaka , wiec nasuwa się pytanie czy będzie tucznik drogi ?
proszę przekonać ludzi w mieście żeby nie kupowali drobiu
proszę przekonać ludzi w mieście żeby nie kupowali drobiu
-
turbogrocho49
ceny nie będzie jeszcze dwa trzy tygodnie, rozmawiałem z kolegą z zm, mówił że w niemczech półtusza teraz 6,4, i oni to wypychają, dlaczego bo rosja nie odbiera od nich mięsa, nie chcą chonorować ich zaświadczeń weterynaryjnych, sprawa ma się rozwiązać w przeciągu dwoch trzech tygodni
tyle w temacie zobaczymy za 20 dni co sie bedzie dzialo
tyle w temacie zobaczymy za 20 dni co sie bedzie dzialo
-
czacha17
czacha czy maszyny sa najwaznieisze ?czacha17 pisze:@0909-Ja bym wolał żebyś zaprosił nas na swoją galerię na AGROFOTO, jak zobaczymy że jesteś rolnikiem to Będziemy cię lubić i wierzyć w to co piszesz .
Co ci szkodzi pokazać jakie masz maszyny rolnicze ???
a o zdrowiu myślałeś ?
czy bedziemy życ wiecznie ?
a moze cos bardziej przyjazne naszemu zdrowiu ?
życzę wam wszystkim zdrowia
-
czacha17
czacha do czego ci moja fotka maszyn ?czacha17 pisze:@0909-Nie wykręcaj kota ogonem ,ja nie pytam cię o zdrowie .Widzisz sam że jak pani Maryla nie ma nic do ukrycia to pokazała nam faktury i nic jej złego nie zrobiliśmy .
Kolego Męska decyzja -dajesz link do swojej galerii AGROFOTO ???
ja nie kupowalem maszyn !
pewnie ty nakupiles sprzetu i przydała by sie cena wysoka bo niema z czego spłacac kredytu ?
ale to jest decyzja indywidulana kazdego znas
a tu cena jest niska i w tym problem ?
coz ja ci biedny poradze ?
poprostu przeinwestowałeś
życze powodzenia