CENY TRZODY

Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

No co Ty 0909... Na żartach się nie znasz? :)
czacha17

Post autor: czacha17 »

Agencie nie mam problemów finansowych to raz ,a dwa czemu starasz się za wszelka cenę sprowadzić temat twojego zawodu na boczny tor ?,jak nie masz nic do ukrycia to mam dla ciebie propozycję -ostatnia .

Twierdzisz że jesteś jednym z nas (rolnikiem ) to zróbmy tak : ułożę dla ciebie test ,10 pytań ,pytania będą z takich zagadnień jak :

1.maszyny i urządzenia wykorzystywane do hodowli trzody
2.Przepisy dotyczące hodowli zwierząt .
3 .Leki stosowane w hodowli trzody .

jeśli przyjmiesz moje wyzwanie umówimy się że wrzucę te pytania o umówionej godź .,Będzie miał 15 min.na odpowiedzenie na pytanie i wrzucenie odpowiedzi do tego tematu .Jeśli odpowiesz na 8 z 10 pytań poprawnie to publicznie cię przeproszę na tym forum .Jeśli natomiast nie odpowiesz poprawnie to wszyscy będą wiedzieć że z ciebie taki świniarz jak z koziej D......trąba .

Układać pytania???, czy przyznasz się bez tego że piszesz w tym temacie tylko po to żeby wk... Ludzi i stękać jaka to bieda na wsi ?
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!

Z góry przepraszam, że może będzie to trochę za długi post. Ale…

Uważam, że w ciągu kilku najbliższych tygodni nie należy oczekiwać w Polsce zdecydowanej poprawy cen sprzedaży/skupu świń.
Moją prognozę opieram na tym, że w IV kwartale 2011 r. została wstawiona stosunkowo duża ilość warchlaków z importu! I dalej są wstawiane!!!

Ile warchlaków zostało w tym czasie sprzedanych do Polski, wiedzą tylko eksporterzy warchlaków w Danii i Holandii, bo oni prowadzą bardzo dokładną centralną rejestrację takiej sprzedaży. A wstawione warchlaki zostaną wytuczone i potem muszą być sprzedane.

Mało tego, w większości przypadków zostaną wstawione następne warchlaki, bo tak działa system finansowego związania polskiego producenta świń z eksportem warchlaków z Danii i Holandii.
System ten działa podobnie jak hazard: jeśli raz wszedłeś do gry, to teraz musisz już ciągle grać. Albo zginiesz!
Poza tym ważne jest dla Duńczyków i Holendrów, aby tak poprowadzić politykę sprzedaży warchlaków z importu, by w Polsce utrzymywało się niskie pogłowie loch.
Zatrudnieni przez eksporterów „naganiacze” mają za zadanie nie wypuścić klienta z ręki! A wiem z własnego doświadczenia, jak różnorodne informacje o rolniku w Polsce potrafią zbierać Duńczycy czy Holendrzy.

Poniżej moja kalkulacja produkcji tucznika na importowanym warchlaku (dla uproszczenia dla 100 warchlaków) po kosztach, czyli na tzw. „zero dochodu”. Wyliczone zza biurka >> do poprawienia w realu:

Koszty:
Zakup warchlaka (30-kilogramowy): 100 szt. x 300 zł/szt. = 30.000 zł
Pasza (tucz od 30 do 130 kg, 2,8 kg paszy/kg przyrostu) = 100 szt. x 280 kg = 28 ton
Koszt paszy: 28 ton x 900 zł/t = 25.200 zł
Inne koszty (energia, paliwo, woda, leki, odsetki itp.): 10.000 zł (18,12 % od kosztów zakupu warchlaków i paszy)
Razem: 65.200 zł

Przychód ze sprzedaży 97 tuczników w wadze 130 kg (3 % upadków):
97 szt. x 130 kg x 5,17zł/kg żywca = 65.200 zł

Dochód:
65.200 – 65.200 = 0

Jeśli ktoś kupił tańsze warchlaki, miał tańszą paszę i mniej jej skarmił oraz ma niższe koszty inne, to będzie miał dochód.
0909

Post autor: 0909 »

ACONAR pisze:Witam!

Uważam, że w ciągu kilku najbliższych tygodni nie należy oczekiwać w Polsce zdecydowanej poprawy cen sprzedaży/skupu świń.
Moją prognozę opieram na tym, że w IV kwartale 2011 r. została wstawiona stosunkowo duża ilość warchlaków z importu! I dalej są wstawiane!!!

Ile warchlaków zostało w tym czasie sprzedanych do Polski, wiedzą tylko eksporterzy warchlaków w Danii i Holandii, bo oni prowadzą bardzo dokładną centralną rejestrację takiej sprzedaży. A wstawione warchlaki zostaną wytuczone i potem muszą być sprzedane.

Mało tego, w większości przypadków zostaną wstawione następne warchlaki, bo tak działa system finansowego związania polskiego producenta świń z eksportem warchlaków z Danii i Holandii.
System ten działa podobnie jak hazard: jeśli raz wszedłeś do gry, to teraz musisz już ciągle grać. Albo zginiesz!
Poza tym ważne jest dla Duńczyków i Holendrów, aby tak poprowadzić politykę sprzedaży warchlaków z importu, by w Polsce utrzymywało się niskie pogłowie loch.
Zatrudnieni przez eksporterów „naganiacze” mają za zadanie nie wypuścić klienta z ręki! A wiem z własnego doświadczenia, jak różnorodne informacje o rolniku w Polsce potrafią zbierać Duńczycy czy Holendrzy.

Poniżej moja kalkulacja produkcji tucznika na importowanym warchlaku (dla uproszczenia dla 100 warchlaków) po kosztach, czyli na tzw. „zero dochodu”. Wyliczone zza biurka >> do poprawienia w realu:

Koszty:
Zakup warchlaka (30-kilogramowy): 100 szt. x 300 zł/szt. = 30.000 zł
Pasza (tucz od 30 do 130 kg, 2,8 kg paszy/kg przyrostu) = 100 szt. x 280 kg = 28 ton
Koszt paszy: 28 ton x 900 zł/t = 25.200 zł
Inne koszty (energia, paliwo, woda, leki, odsetki itp.): 10.000 zł (18,12 % od kosztów zakupu warchlaków i paszy)
Razem: 65.200 zł

Przychód ze sprzedaży 97 tuczników w wadze 130 kg (3 % upadków):
97 szt. x 130 kg x 5,17zł/kg żywca = 65.200 zł

Dochód:
65.200 – 65.200 = 0

Jeśli ktoś kupił tańsze warchlaki, miał tańszą paszę i mniej jej skarmił oraz ma niższe koszty inne, to będzie miał dochód.

Panie Administratorze ,dziekuje bardzo ładnie napisane taka jest prawda!
nemezis

Post autor: nemezis »

ACONAR pisze:Witam!

.
Jesli tak jest naprawde to i na swieta wielkanocne tez bedzie marnie.
Ostatnio zmieniony sobota 14 sty 2012, 18:43 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Peron

Nie wiem na czym Pan opiera przekonanie, ze mimo niskich cen tucznika będą kolejne wstawienia drugiego warchlaka. Czyżby hodowcy nie umieli liczyć? A nawet jeśli nie umieją, to właśnie Pan to zrobił za nich. Ja mam wolna wolę i mnie nikt nie zmusi do wstawień jeśli nic mi z tego nie zostanie. Tak się składa, ze mam się czym zająć poza hodowla.
nemezis

Peron pisze:Nie wiem na czym Pan opiera przekonanie, ze mimo niskich cen tucznika będą kolejne wstawienia drugiego warchlaka. .
Na tym ze bank dyktuje warunki tym co mają petlę na szyi.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Starter 1120
Grower 1020
Finiszer 970

Proszę o przyjęcie tych kwot do kalkulacji. Pozdrawiam.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Jedno wstawienie na stracie, drugie i cie nie ma. Prosiak będzie w takiej cenie, że będzie się go opłacało wstawiać bo inaczej nikt go nie kupi. Z drugiej strony nikt chyba nie liczy na to, że jak świnie staniały to prosiak w tym samym tygodniu stanieje. Następna sprawa jest taka, że świnie u nas staniały bo na zachodzie poszły w dół. Nikt chyba nie liczył (no może poza Maruchą) że w Niemczech będą tanieć a u nas będą drogie?
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

nemezis pisze:
Peron pisze:Nie wiem na czym Pan opiera przekonanie, ze mimo niskich cen tucznika będą kolejne wstawienia drugiego warchlaka. .
Z jakim bankiem Ty współpracujesz, że każe Ci coś robić co przynosi stratę?
marylakulasinska

Ceny

Post autor: marylakulasinska »

chłop pisze:Maryla to odsyłaj ich w piotrkowskie bo tam ponoć po 130-150 kg już takie mają i liczą na cud !!!
cuda się zdarzają ! i ja też przymierzam się w takiej wadze sprzedawać !!
wojce

Post autor: wojce »

Aconar to dobry księgowy zysku na papierze nie pokazał :)
marylakulasinska

0909 pisze:
marylakulasinska pisze:Panowie bądzmy dobrej myśli ,Zaczynają szukać w ciemno świnek.Dzisiaj rano odwiedził mnie duży samochód na warszawskiej rejestracji,pilnie potrzebujący chociaż 100szt. z podtekstu wywnioskowałam że musi wywiązać się z umowy z ZM.
Maryla to skupuj i zarabiaj jak u ciebie tak silnie potrzebuja swini
Nie będę Ci zabierać chlebusia,wystarczy ze ja wychowam świnki a Ty mi za nie godziwie zapłacisz.I będziemy kręcić uczciwy biznes.
marylakulasinska

Ceny

0909 pisze:wiem ze większość mnie nielubi tu na forum i rozumie was , ale chce was dziś zaprosić na wycieczkę do POLO MARKETU aby zobaczyć co dziś ludzie kupują na mięsie , podpowiadam zobaczcie ile kosztuje ćwiartka z kurczaka , wiec nasuwa się pytanie czy będzie tucznik drogi ?
proszę przekonać ludzi w mieście żeby nie kupowali drobiu
Wołowinka dużo droższa i ludzie kupują i co ty na to ?Niedługo również kurczak stanie się rarytasem. Jaja już podrożały--wymogi unijne!
nemezis

zeus-1 pisze:
nemezis pisze:
Z jakim bankiem Ty współpracujesz, że każe Ci coś robić co przynosi stratę?
Ja nie jestem pod kreską zeby cos mi kazał mój BS
Don

Post autor: Don »

900zł średni koszt paszy? :lol:
Jeszcze kilka miecięcy wielu z nas nie wliczało kosztu słomy, przyjmując że zużywając słomę otrzymujemy w zamian obornik ale wtedy słoma była 3 razy tańsza, obecnie jest to znaczący koszt
marylakulasinska

Ceny

0909 pisze:
czacha17 pisze:@0909-Nie wykręcaj kota ogonem ,ja nie pytam cię o zdrowie .Widzisz sam że jak pani Maryla nie ma nic do ukrycia to pokazała nam faktury i nic jej złego nie zrobiliśmy .

Kolego Męska decyzja -dajesz link do swojej galerii AGROFOTO ???
czacha do czego ci moja fotka maszyn ?
ja nie kupowalem maszyn !
pewnie ty nakupiles sprzetu i przydała by sie cena wysoka bo niema z czego spłacac kredytu ?
ale to jest decyzja indywidulana kazdego znas
a tu cena jest niska i w tym problem ?
coz ja ci biedny poradze ?
poprostu przeinwestowałeś
życze powodzenia
czacha
0909 może nam pokazać fotkę swego samochodziku o nazwie ""skup zwierząt" chętnie oglądniemy czym pracuje.Domyślam się, ze również ratka się zbliża i trzeba na nią zarobić.
Awatar użytkownika
Peron

Po ile za świnie u Was płacą ?
robert0169

Post autor: robert0169 »

co laska
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

ee no nie mow WIR jedrzejów 4.8
Simon33
Kontakt:

Post autor: Simon33 »

Panowie i Panie. Prognozując ceny tucznika na przyszłe półrocze należy wspomniec o mega imprezie w czerwcu jaką jest Euro 2012- że też nikt na to nie wpadł.
Moim zdaniem scenariusz napisany przez świńskich reżyserów z zachodniej europy względem tego kto ma najwięcej zarobic na karmieniu sznyclami całej wielotysięcznej rzeszy jest taki.
Końcówka starego roku- dajmy zarobic polaczkom niech sie cieszą. Styczen i luty- podniesiemy cenę na warchlaki z importu do tego stopnia żeby bylo na nie stac niewielu. Chodzi o tych co chcą kupic prosiaki bo są na tyle mocni ze ich na to stac WABANK! i na tych co niestety muszą je zakupic bo tak wynika z harmonogramu wspólpracy z instytucjami finansującymi czyli bankami. Dochodzi do tego ze z calości planowanego importu (patrząc historycznie) dojechało tylko 40-50%. Za 90 dni tuczu nastąpi czas w którym firmy zajmujące sie przetwórstwem mięsa bedą latac jak ze sraczką i zastanawiac sie co robic- magazynowac, kupowac na bieżąco?? co robic przeciez takiej sytuacji jeszcze w Polsce nie bylo, a popyt bedzie rósł z dnia na dzień. Wtedy sprytne niemiaszki co robią? Dają atrakcyjne ceny na półtusze, żywe kabany i inny szrot który zginie między półkami a grilami. Firmy transportowe powinny juz dzisiaj sie zastanowic nad umowami z ZM bo to oni też dużo podjedzą z tego tortu- to tak żartem. :shock: Jak by mnie ktoś zapytał co robic? wstawiac nie wstawiac? Oto jest pytanie! każdy sam musi sobie na nie odpowiedziec czy da rade w razie draki i nie powodzenia. Ja akurat mam cykl zamknięty wiec mam mało do zarobienia ale i tez mało do stracenia :D
Heh miałem chwile czasu na przemyslenia to se pomyslalem i napisalem jak bym kogo tym wywodem uraził to sorki.
robert0169

wszystkim co upychaja ponizej 5 nadaje tytul maruchy D1 D2 D3 itd
nemezis

robert0169 pisze:co laska
plus wat
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

aaa zapomniałem dodac ze pan X z Wir-u za miesnośc potrafi byc szczodry i dorzucic docelowo 40gr do kilograma heh
robert0169

tytuł ci sie nie nalezy
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

Aconar
W mojej okolicy są lepsi tuczarze najpierw kupują prosięta z Danii lub Holandi ale nie patrzą na status zdrowotny w jednej części chlewni duńczyk w drugiej holender pośrodku z polskiej fermy jednego z większych zakładów mięsnych w kraju, najpierw kupują gotową paszę z firmy x, na sam koniec tuczu tak od 80kg mieszają sami na koncentratach firmy Y, a na całkowity koniec ładują tuczniki nie ważąc ich przy załadunku ślepo "oddając" do zakładów mięsnych

Wszystko po to bo sąsiad ma świnie i ja też muszę mieć
p.s a jak pytasz po ile wyszły Tobie świnie za kg to podają cenę za wbc i to w klasie S i na tym się kończy

Aconar z tych Twoich kalkulacji wychodzi zysk : coś dla producenta prosiąt, coś dla przewoźnika a dla polskiego rolnika gnojowica czy obornik i na koncie minus
marylakulasinska

Ceny

Chief pisze:aaa zapomniałem dodac ze pan X z Wir-u za miesnośc potrafi byc szczodry i dorzucic docelowo 40gr do kilograma heh
Chief.jesteś jednym z niewielu co przekonali się i uwierzyli w realne ceny do zdobycia.I tak trzymaj. Widzę że umiesz swój towar sprzedać .Gratuluję.
1963

Post autor: 1963 »

wir na piotrkowie wlasnie 5.2 proponuje i miesnosc 55 ich zadowala ale inni sa troche lepsi
czarny

Post autor: czarny »

Maryla,a ile tej wołowiny zjada kowalski? A co do cen to wrócą pewnie do poziomu z ubiegłego roku tyle tylko że kurs euro wyższy jest teraz.I po kaczakach chciało by się powiedzieć.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

koszt produkcji 1 tony zboża paszowego uwzględniajac dopłaty wynosi około 300 zł.
tona paszy przy tej cenie zboża 600 zł średnio
w cyklu zamkniętym 1 kg. tucznika powinno śię zamknąć w 4 kg.paszy
4 x 0,6 =2,4 =1 kg tucznika
są jeszcze koszty amortyzacji ,robocizny ,leczenia woda energia to te najważniejsze
budynki i sprzęt nieużywany też kosztuje
zdrowemu leczenie zbędne woda w studni
pewnie że można sprzedać zboże jak drogie ale cykl zam.nie pozwala
bez zajęcia też się nudzi
pocieszanie się że mistrzostwa ,mniejsze wstawienia że niby drogie prosięta komunie grile święta itdjest śmieszne
Awatar użytkownika
Peron

Hochel jeżdzi jeszcze na Piotrków, czy już mu nie chcą sprzedawać?
robert0169

stan po 2,4 to biore od ciebie w ciemno jakie masz oczywiscie ponizej 12 miesiecy
Ostatnio zmieniony sobota 14 sty 2012, 21:11 przez robert0169, łącznie zmieniany 1 raz.
1963

Post autor: 1963 »

jezdzi ale jak dla mnie za duze ryzyko
marylakulasinska

Ceny

czarny pisze:Maryla,a ile tej wołowiny zjada kowalski? A co do cen to wrócą pewnie do poziomu z ubiegłego roku tyle tylko że kurs euro wyższy jest teraz.I po kaczakach chciało by się powiedzieć.
czarny
W moim meni jest bardzo często wołowinka :tatarek.zrazik, tz.podeszwa itd.
są również i kurczaczki ale mimo wszystko przeważa wieprzowina ,Wnioskuję że Ciebie żonka karmi tylko i wyłącznie kurczaczkami,czyżbyś był na diecie ,codziennie rosołek.?oj musisz marnie wyglądać!!.A co do cen świnek:: pożyjemy zobaczymy,.Proponuję abyś się przebranżowił na skup drobiu chyba lepszy interes zrobisz .
czarny

Post autor: czarny »

mam i trzode i kurczaki i na kurczaku zawsze coś jest a na tym g...e niezawsze a ja do garka ci nie zaglądam i ale po twoich postach to raczrj na papryce jedziesz niestety tej ostrej :wink: jako przystawka.
marylakulasinska

czarny pisze:mam i trzode i kurczaki i na kurczaku zawsze coś jest a na tym g...e niezawsze a ja do garka ci nie zaglądam i ale po twoich postach to raczrj na papryce jedziesz niestety tej ostrej :wink:
Uwielbiam paprykę!.
nemezis

Simon33 pisze:Panowie i Panie. Prognozując ceny tucznika na przyszłe półrocze należy wspomniec o mega imprezie w czerwcu jaką jest Euro 2012- że też nikt na to nie wpadł.
sorki.
Wpadłem- żabojady sie zwalą w maju trza nazbieroc slimoków bedo drogie.
Ostatnio zmieniony sobota 14 sty 2012, 21:49 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrś1

Post autor: piotrś1 »

to po ile świnki ?
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Po tyle co wczoraj , daj 5 stron do tyłu.
:)
baraki

Post autor: baraki »

Peron pisze:Nie wiem na czym Pan opiera przekonanie, ze mimo niskich cen tucznika będą kolejne wstawienia drugiego warchlaka. Czyżby hodowcy nie umieli liczyć? A nawet jeśli nie umieją, to właśnie Pan to zrobił za nich. Ja mam wolna wolę i mnie nikt nie zmusi do wstawień jeśli nic mi z tego nie zostanie. Tak się składa, ze mam się czym zająć poza hodowla.
Wstawiali już przy mniej korzystnej relacji to i teraz wstawią, od czego sa różnego rodzaju zachęty w postaci gwarntowanej ceny minimalnej, kredytowania zakupu warchlaka i paszy.
A tucze kontraktowe? Jak ktoś zainwestował w budowę, wyposażenie tuczarni to będzie chciał żeby pracowała na takich czy innych zasadach i nie sadze żeby stały puste. Pozatym każdy rolnik chciałby tez byc cwańszy od innych i myśli sobie pewnie tak: warchlak drogi , pewnie inni nie wstawiają to ja wstawie i zarobie bo tucznik będzie drogi!
Nawet niektóre wypowiedzi na tym forum przedstawiały ten tok rozumowania. Rzeczywistość jest oczywiście inna, warchlak jest drogi bo jest na niego popyt czyli wstawienia ida pełną para, jak by go nie wstawiano to byłby tani.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Baraki przedstawiłeś bardzo prosty i zarazem prawdziwy tok myślenia i postępowania hodowców .Tylko po co tak robić ?? Nie lepiej poczekać do maja , wypocząć , zaoszczędzić kasy .
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Baraki w kwietniu roku 2011 producenci ziemniaków też tak pomysleli , że drogie sadzeniaki , mało którego rolnika będzie stać zapłacić po 1500-2000zł za tonę . Kupili tego sadzeniaka z myślą że po raz kolejny zrobią konkretny biznes . Jak się to skończyło to każdy wie..

A w temacie to spędówka po 4.80 do 5.00 brutto.

PMB 5.70 wbc przy 52% umięśnienia.
majki

Post autor: majki »

baraki pisze: Rzeczywistość jest oczywiście inna, warchlak jest drogi bo jest na niego popyt czyli wstawienia ida pełną para, jak by go nie wstawiano to byłby tani.
weź jeszcze pod uwagę, że wielu ograniczyło lub zaprzestało produkcji warchlaka. troche odbuduje się pogłowie macior na fali hossy, jednak wiadomo, że łatwiej jest utrzymać stan macior niż go zwiększyć . . .
marucha

Post autor: marucha »

teraz dopiero nastały doskonałe czasy dla prawdziwych rolników( pomijając ogrodnictwo czyli ziemnioczki, buroczki i pewnie cebulkę). Drugi rok z rzędu zarabiamy na zbożu, dzięki rzekomej zmowie producentów tym razem warchlaków, w końcy polski rolnik zarabia na warchlaku i ładuje na SKO bo kiedyś znowu będzie gorzej. A ci co warchlaka z własnego przecież wyboru kupują bo wkładać kateterów im się nie chciało (niech to inni wariaci robią) znowu popełniają błędy kalkulacji porównując dzisiejsze ceny zakupu do dzisiejszej ceny tucznika. A czemu nie ma być za 3 mce 6 netto, ale równie dobrze może być 3 netto. Jak taki zarobi to powie, no tak zarobiłem bo byłem przedsiębiorczy, ale jak dołoży do interesu- a kiedyś dołoży na pewno to winni będą wszyscy tylko nie on. A to pasza była za droga( gotowa na talerzyku podana) a to znowu polskie warchlaki nie dość że byle jakie niemięsne i słabo rosną to jeszcze i gratis nie dali. Miałem tu nie śmiecić ale nadal same tu śmieci. Cen sprzedaży nie ma. Wy śmiecicie ale szybciutko, ukradkiem, a ja jak śmiecę to śmiecę.
Od przynajmniej kilku dni ani jednej ceny sprzedaży tylko przedstawianie jakiś cenników, czy wy przynajmniej jakieś świnie macie?
Jeden wielki śmietnik a nie forum cen.
Awatar użytkownika
Peron

Kolega zajmuje się akurat cebulką troche w nietypowum wydaniu i kasiorkę trzepią, że aż miło przy śmiesznie niskich nakładach.
marucha

ps.
nawet założyciel Ceny cen nie podaje jak ktoś zauważył. jedyny co podaje to Jagienka, a że czasem cena ceną a transakcja transakcją to już inna rzecz. Obowiązku sprzedaży nie ma.
marucha

kukurydza już po 795 netto z podwórka schodzi. Znowu polski rolnik co wcześniej z powodu zdołowanej ceny nerwów nie stracił kilka złotych dostanie. A kursu euro to nawet nasz Belka przewidzieć nie potrafi. To mądry człowiek. Na naszym forum są mądrzejsi. Powiedzą potem a nie mówiłem. Belek u nas dostatek.
staś76

Post autor: staś76 »

cen nie podają , bo g....o sprzedają ,to i pochwalić nie ma się czym 8)
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

sprzedane w srodę 5,2 netto
czacha17

Post autor: czacha17 »

Czemu się dziwicie że cen nie podają ?,jak ktoś poda relatywnie niską cenę to atak na niego że poziom zaniża ,że handlarz ,albo że nieudacznik .Jeśli natomiast poda wysoką cenę (taką która jest tu nie na rękę nie którym ) to też mało kto wierzy i zaraz zaczynają się spekulacja że może faktura z fałszowana itd.

Każdy tu kręci swoje lody ,jeden "sieje "propagandę że jutro stanieje ,inny(a) prowadzi kryptoreklamę swojej firmy ,jeszcze inny za wszelką cenę chce się dowartościować i pisze tu referaty i wydaje mu się że jest alfą i omegą ,a tylko nie wielka część forumowiczów szuka w tym temacie odp. na pytanie -jaka będzie cena ,jutro ,za tydzień ,czy za miesiąc .
ODPOWIEDZ