FORUM
CENY TRZODY
5.6 netto kilka dni temu średnia waga 126.5 kg średnia mięsność 59.8 wybicie 78.6 potrącenia tradycyjnie 1 % kupione od Jagienki . Ważone na wadze sąsiada ... elektronicznej. Nie wiem jakie spożycie na kg przyrostu. Pasza De heus. upadki dość duże ok 4%. Może konkrety na stół. Dzwonią i nawet gotówka na stół to nie problem. Pozdrawiam.
Myślę, że działa stary mechanizm. Jak trzeba dać wyższą cenę, to w pakiecie walnięcie rolnika na wadze, wybojowości i mięsności. Bo rolnik nie sprawdzi na zakładzie. A wydruki dostanie za 5 dni, jak już jego świnie są w kawałeczkach i nie do sprawdzenia.WOJCIECH1236 pisze:swinie były załadowane po południu i auto zostało zwazone u mnie na wadze elektronicznej i srednia waga wyszła 117 kg pojechały do Jarosławia (sokołów) odemnie ze śląska. W zakładzie z tego co wiem swinie sa wazone podczas rozładunku z auta i tam waga zywa wyszła srednio 111kg wybicie 79% w stosunku do wagi z Jarosławia... dziwne mi sie to wydajestan1069@o2.pl pisze:przy stałym dostępie do paszy i wody max może do 3 kg.WOJCIECH1236 pisze:Jest to mozliwe ze tucznik normalnie najedzony w wadze około 116kg straci w drodze do zakładu 6kg?? jechał około 6 godz
w żywieniu na mokro jakbyś go zważył dobrze pożartego to ponad 6 kg. możliwe
a,to wybicie po którym ważeniu ?
Jedyne lekarstwo to sprzedawać wg swojej wagi i na wagę żywą, ale przed tym zakłady bronią się zębami bo nie ma na czym oszukać. A sprawa jest prosta i czytelna dla stron:
kierowca ma uprawnienia do ważenia i klasyfikacji i jedynym kryterium handlu jest cena na wadze u producenta.
Tylko jaki zakład zrezygnuje z 5% bankowego zysku na handlu z rolnikami, bo nie wierzę, że na m,niej walnie rolnika na ocenach, których rolnik nie jest w stanie zweryfikować.
-
stan1069@o2.pl
Tutaj może jest Wojciechu odpowiedżWOJCIECH1236 pisze:Sokołów według cennika oferował mi w przeliczeniu na zywą 5 zł czyli tak jak kolega pisze koło 6,1 - 6,2 poubojowo ale jak powiedziałem ze nie sprzedaje i poszły gdzie indziej to po około tygodniu sami sie zapytali ile chce i okazało sie ze i 6,8 netto po uboju sa w stanie zapłacic... :lol: opisuje swoja sytuacje celowo aby inni nie dali sie nabrac na te sztuczki a dyrektorzy spółek itd... wszyscy co niby ustalaja ceny skupu jak są tacy madrzy to niech sobie dzików w lesie nachytają... :!: :!: :!:
każdy pewnie zabija świnie na mięsko
proponuje zważyć żywą i póltusze i na swojej skórze się przekonać ile wynosi wybojowość
wozicie świnie przez połowe Polski chyba po to żeby nie wiedzieć co się z nimi dzieje
-
grzesiecki
Witam!0909 pisze:5 zł plus vat skup
0909 - Dlaczego zawsze podajesz tylko te najniższe ceny skupu?
To jest fałszywa informacja i nie wiadomo, czemu ma służyć taki wpis. Poza tym proszę podać, który skup proponuje taką cenę skupu? Nazwa, adres, telefon...
Wg danych na stronie cenyrolnicze.pl ceny skupu świń netto w Polsce wynoszą w bieżącym tygodniu od 4,70 do 5,75 zł/kg wż.
Przecież łatwo to sprawdzić... Tam podane są dane adresowe (z numerem telefonu) każdego ze skupów!!
czy cena 5 zł to jest najnizsza ?ACONAR pisze:Witam!0909 pisze:5 zł plus vat skup
0909 - Dlaczego zawsze podajesz tylko te najniższe ceny skupu?
To jest fałszywa informacja i nie wiadomo, czemu ma służyć taki wpis. Poza tym proszę podać, który skup proponuje taką cenę skupu? Nazwa, adres, telefon...
Wg danych na stronie cenyrolnicze.pl ceny skupu świń netto w Polsce wynoszą w bieżącym tygodniu od 4,70 do 5,75 zł/kg wż.
Przecież łatwo to sprawdzić... Tam podane są dane adresowe (z numerem telefonu) każdego ze skupów!!
czy wszyscy podaja ceny z informacjami gdzie jest ?
cena 5 zl dotyczy centralnej polski
cena dotyczy dnia !
ceny moje dotyczą skupowego towaru
Ostatnio zmieniony wtorek 14 lut 2012, 13:50 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
ja nie jestem kupcem , a jak ty jestes taki dobry to badz kupcem i płac nawet 6 zl zycze powodzeniabrzydal pisze:pewnie byś chciał żeby tobie sprzedawali po tyle co podajesz ale głupich coraz mniej sie robi
uszczęśliwisz wszystkich może ?
zresztą tu jest temat ceny nie komentarzy Administrator proszę o tym pamiętać i przypominać co niektórym
Co Ty na to farmer35:farmer35 pisze:Ubojnia powiat Grodzisk Wlk 6.4-6.6 za E to samemu można sobie przeliczyc ile to wyjdzie.Trzeba otwarcie przyznać iż większość hodowców o cenie 5.5 na żywą wagę może sobie tylko pomarzyć niestety ,ale kto wie pewnie latem takie ceny jeśli nie wyższe będą
Jak by Co Dontex nie odpowiadał to jakieś 60km od G.M. kupuje tez Łagrom i z tego co słyszłaem to 5,5 zapłaci bez gadania, więc teksty że "można sobie tylko pomarzyć" między bajki włóżcie.dontex w moim rejonie weźmie choćby 5 sztuk z tego co wiem to oni biorą na wagę żywą
Komentarze mające na celu zdemaskowanie fałszywych informacji które mogły by wprowadzać w błąd rolników są jak najbardziej pożądane i konieczne. Ceny które tu wklejasz bez podania źródła ich pochodzenia a tym samym bez możliwości weryfikacji są niewiarygodne, zaśmiecasz nimi jedynie to forum.0909 pisze:ja nie jestem kupcem , a jak ty jestes taki dobry to badz kupcem i płac nawet 6 zl zycze powodzeniabrzydal pisze:pewnie byś chciał żeby tobie sprzedawali po tyle co podajesz ale głupich coraz mniej sie robi
zresztą tu jest temat ceny nie komentarzy Administrator proszę o tym pamiętać i przypominać co niektórym
nie mam zamiaru ci odpowiadacbaraki pisze:Komentarze mające na celu zdemaskowanie fałszywych informacji które mogły by wprowadzać w błąd rolników są jak najbardziej pożądane i konieczne. Ceny które tu wklejasz bez podania źródła ich pochodzenia a tym samym bez możliwości weryfikacji są niewiarygodne, zaśmiecasz nimi jedynie to forum.0909 pisze:ja nie jestem kupcem , a jak ty jestes taki dobry to badz kupcem i płac nawet 6 zl zycze powodzeniabrzydal pisze:pewnie byś chciał żeby tobie sprzedawali po tyle co podajesz ale głupich coraz mniej sie robi
Napisałem wyrażnie ubojnia.A co do pośredników to teoretycznie mają w cenniku 7zaE klasę ale teoria z praktyką to często ma niewiele wspólnego.A że biorą po 5 sztuk to wiem o tym ale za stawkę najniższą obowiązującą danego dniabaraki pisze:Co Ty na to farmer35:farmer35 pisze:Ubojnia powiat Grodzisk Wlk 6.4-6.6 za E to samemu można sobie przeliczyc ile to wyjdzie.Trzeba otwarcie przyznać iż większość hodowców o cenie 5.5 na żywą wagę może sobie tylko pomarzyć niestety ,ale kto wie pewnie latem takie ceny jeśli nie wyższe będąJak by Co Dontex nie odpowiadał to jakieś 60km od G.M. kupuje tez Łagrom i z tego co słyszłaem to 5,5 zapłaci bez gadania, więc teksty że "można sobie tylko pomarzyć" między bajki włóżcie.dontex w moim rejonie weźmie choćby 5 sztuk z tego co wiem to oni biorą na wagę żywą
Z tego co przeczytałem w poniedziałek na stronie "Ceny Rolnicze"zakłady mięsne Łagrom 5zł cena wyjściowa i na 100% jestem pewien tego że ktoś mający 10-20 świnek taką cenę dostanie tam ,no może 10gr więcej ale do 5.5 to jeszcze sporo brakujebaraki pisze:Co Ty na to farmer35:farmer35 pisze:Ubojnia powiat Grodzisk Wlk 6.4-6.6 za E to samemu można sobie przeliczyc ile to wyjdzie.Trzeba otwarcie przyznać iż większość hodowców o cenie 5.5 na żywą wagę może sobie tylko pomarzyć niestety ,ale kto wie pewnie latem takie ceny jeśli nie wyższe będąJak by Co Dontex nie odpowiadał to jakieś 60km od G.M. kupuje tez Łagrom i z tego co słyszłaem to 5,5 zapłaci bez gadania, więc teksty że "można sobie tylko pomarzyć" między bajki włóżcie.dontex w moim rejonie weźmie choćby 5 sztuk z tego co wiem to oni biorą na wagę żywą
-
stan1069@o2.pl
Z tego morał taki ;
ubojnia tyle placi co pośrednik
jakby płacili mniej to by pośrednik towar podkupił
jakby płacili więcej to pośrednik by ich zawalił świniami
a jak wódke czasami wypiją to sobie krzywdy nigdy nie zrobią,a zawsze będą płacić jak najmniej ,a jak ubojni zabraknie to pośrednik śię postara i dowiezie
i na tym koniku sobie jeżdżą w całej Polsce
a jak ktoś chce tych co jeżdżą na koniku ominąć i wybieże się w nieznane zakątki RP to mu czasami schaby zkonfliskują .
ubojnia tyle placi co pośrednik
jakby płacili mniej to by pośrednik towar podkupił
jakby płacili więcej to pośrednik by ich zawalił świniami
a jak wódke czasami wypiją to sobie krzywdy nigdy nie zrobią,a zawsze będą płacić jak najmniej ,a jak ubojni zabraknie to pośrednik śię postara i dowiezie
i na tym koniku sobie jeżdżą w całej Polsce
a jak ktoś chce tych co jeżdżą na koniku ominąć i wybieże się w nieznane zakątki RP to mu czasami schaby zkonfliskują .
Dzisiejsza sprzedaż 5,4 bez strączki, waga 129 kg. Nie mam zamiaru pisać do kogo sprzedałem bo nikt tego tutaj nie robi. Lokalny pośrednik na skupie 4,9 , inny pośrednik za świnie spędową 5,1. Łagrom u nas w rejonie już dawno jest spalony bo płaci nieterminowo i robi korekty na fakturach. U dudy kolejki zestawów z niemieckimi tucznikami (pośrednicy robią co mogą, żeby nasz grubas miał co ubijać)
Stan niestety posrednik zapłaci wiecej rolnikowi niz ubojnia- taki paradoks demokracji
Ubiegły tydzien skupnik płacił 5zeta po negocjacji doleciało 0.30
Ubiegły tydzien skupnik płacił 5zeta po negocjacji doleciało 0.30
Ostatnio zmieniony wtorek 14 lut 2012, 19:37 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Rolmix masz rację. Od sąsiada kupisz taniej. Za to ci zabraknie dasz więcej, średnia wyjdzie znośna. Podobnie ZM. W pobliżu zakładu i z umowy płacą mniej, reszta z wolnego rynku i z zachodu - drożej, średnio na plusie. Wzrost ceny dzisiaj może wpłynąć na ilość tuczników za 3 miesiące przy tuczu lub 10-12 miesięcy w cyklu zamkniętym. Tak daleko w przyszłość to zakłady nie patrzą.
- Muchozolali
kazlabkazlab pisze:w poniedziałek poszły 40 szt 5,50 - 1% (lokalna ubojnia)
w temacie CENY TRZODY od jakiegoś czasu umieszczane są przez handlowców jedynie ceny cennikowe i oferty kupujących nie mające nic współnego z rynkiem, jedynie służące rynkowi, a także obrzucamy się błotem z kupującymi z wzajemnością. Czasami oferty zakupu jawne z telefonami np. Jagienki są prawdziwe i mile widziane.
Ceny uzyskane przez hodowców umieszczamy w temacie TRANSAKCYJNE CENY TRZODY.
Sprzedałeś swój towar, otrzymałeś cenę transakcyjną . Można było umieścić ją w temacie TRANSAKCYJNE CENY TRZODY. Takim postępowaniem unikniemy skakania po tematach.
Trochę tego nie rozumiem ,bo przecież większość pogłowia trzody chlewnej znajduje się w gospodarstwach do mniej więcej 100 sztuk i te gospodarstwa dostają ceny cennikowe i nic więcej a ci co twierdzą że cen cennikowych nie ma to chyba lekko przesadzajątabou pisze:kazlabkazlab pisze:w poniedziałek poszły 40 szt 5,50 - 1% (lokalna ubojnia)
w temacie CENY TRZODY od jakiegoś czasu umieszczane są przez handlowców jedynie ceny cennikowe i oferty kupujących nie mające nic współnego z rynkiem, jedynie służące rynkowi, a także obrzucamy się błotem z kupującymi z wzajemnością. Czasami oferty zakupu jawne z telefonami np. Jagienki są prawdziwe i mile widziane.
Sprzedałeś swój towar, otrzymałeś cenę transakcyjną . Można było umieścić ją w temacie TRANSAKCYJNE CENY TRZODY. Takim postępowaniem unikniemy skakania po tematach.
-
marylakulasinska
farmer35 pisze:Trochę tego nie rozumiem ,bo przecież większość pogłowia trzody chlewnej znajduje się w gospodarstwach do mniej więcej 100 sztuk i te gospodarstwa dostają ceny cennikowe i nic więcej a ci co twierdzą że cen cennikowych nie ma to chyba lekko przesadzajątabou pisze:kazlabkazlab pisze:w poniedziałek poszły 40 szt 5,50 - 1% (lokalna ubojnia)
farmer ,nie zgadzam się po części z twoją wypowiedzią o cenach cennikowych. Ceny cennikowe są oficjalnie wystawiane,!! tak zgadzam się z tą kwestią!!! ,ale istnieją jeszcze ceny nie oficjalne które są umieszczone na ustach kupującego .Przy negocjacji wyczytasz nowe ceny z ust kupującego podwyższone o kilkadziesiąt groszy.Dzwoniłam dzisiaj do kilku zakładów i żadna podana cena ustnie nie potwierdziła się z oficjalnymi cennikami w dłuższej rozmowie .Większość ZM przy 100szt proponuje cenę nie mniejszą jak 5,75 zł netto na żywa /rozliczenie WBC/.Na dzień dzisiejszy ta cena 5,75 nie zadowoliła mnie ,dlatego gdyż na ten tydzień swoje świnki wyceniłam na 5,90 zł.netto żw. W tamtym tygodniu sprzedawałam po 5,70 .
no właśnie fermer 35 podał cenę cennikową 6,4-6,6 za E. Nie napisał że sprzedał tylko że taka jest cena.farmer35 pisze:Ubojnia powiat Grodzisk Wlk 6.4-6.6 za E to samemu można sobie przeliczyc ile to wyjdzie.Trzeba otwarcie przyznać iż większość hodowców o cenie 5.5 na żywą wagę może sobie tylko pomarzyć niestety ,ale kto wie pewnie latem takie ceny jeśli nie wyższe będą
Farmer 84 napisał że sprzedaje po 5,3 netto bez skity czyli jest to raczej cena transakcyjna bo albo w tej cenie sprzedał albo w takiej uzgodnił i sprzeda w najbliższym terminie.
Jeżeli farmer 35 zdecyduje się na sprzedaż i sprzeda świnie, kilka czy kilkaset i napisze że sprzedał i otrzymał 6,4 na haku i wybiły mu sie na 78% do jego wagi to znaczy że z cennikowej 6,4-6,4 za E otrzymał 4,99 na żywą wagę. I tu nie powinien oczekiwać ani pochwał, ani nagany, komentarzy ani przygadywań. Sprzedał, dostał. I takie ceny transakcyjne możemy umieszczać w TRANSAKCYJNYCH CENACH TRZODY. A cennikowe w CENACH. Hodowców interesują ceny w jakich koledzy sprzedają świnie a nie co jest napisane w cenniku na skupie. Żeby sprzedać, trzeba mieć, a następnie je sprzedać i o tej cenie się informujemy. Cenie sprzedaży.
w cenniki wierzymy, znamy je, są wszędzie. Na CENACH na cenachrolniczych. Ale jak sprzedasz po 4,7 i będziesz chciał to pokazać myśląc że ci nie wierzymy, to baraki jest specjalista od pokazywania. Prześlij mu. Jak potrafisz sam to nie wysyłaj tylko pokaż na forum. Już mieliśmy tutaj faktury i dzięki temu mamy spokój. Jak pokażesz tę po 4,7 to będzie jeszcze większy spokój bo w końcu wszyscy uwierzą że są ceny transakcyjne od 4,7 do 5,8 na dzień dzisiejszy . Tylko najpierw sprzedaj po 4,7.wojce pisze:U nas pewien zm płaci 6,5 za e 55 % ,a na żywą na skupach 4,7 zlpprzy wydłużonych terminach płatności i dostawie do zm aż 4,9 zlp na żywa ,mogę dać skan cennika z gazety jak ktoś nie wierzy
navaho13
PMB pości już od początku zeszłego roku a może dłużej. Mają prawo opuszczać cenę kiedy tylko chcą. Widocznie starcza im towaru pod ich możliwości. Duda może, PMB też. Szanujmy PMB to doskonały płatnik. Przy cenie 6 wyjdzie ci z dodatkami 6,42 przy mięsności 57%. A wybojowość w PMB jest niezła. Przy 80% dostaniesz 5,14 netto a bywa i 81 lub 82%. Na innych skupach koledzy sygnalizują ceny 4,7 netto. Więc pmb nie jest na końcu listy.
-
stan1069@o2.pl