FORUM
CENY TRZODY
ceny trzody
Zakład Uboju i Przetwórstwa Mięsnego z Małopolski,który skupuje w punktach skupu płaci 4.8 netto, a pośrednik który mu zawozi 5 zł netto.
-
robert0169
Ja dałem na próbę 58szt, gosciu sam wydzwaniał od kilku tygodni, to chyba były pracownik PMB, a w porównaniu z PMB jest to duża różnica, Mam tylko nadzieję że płaca w terminievicia1223 pisze:Navaho to żart czy jednak napaliłeś się na przedpłatę z PMB ??
Cena na prawdę przednia:)
Kaciocha , netter w sumie od ponad 3 tygodni podniósł cenę o jedyne 10gr.
dokładnie 2 lutego proponował 6.80 za 100sztuk jak lecą na wbc.
Navaho tak jak piszesz 6-6.10 za 52% . Nie wiem co oni tam biją w tym zakładzie ale jakos kręcą ..
Tak kolego kaciocha ten co dzwoni z nettera to były pracownik pmb , przepisał sobie nr tel z bazy danych pmb i później dzwoni nie mówiąc skąd ma nr itd. A natrętny jest jak dziecko , każdego dnia będzie dzwonił tylko powiedz , że masz z 50 sztuk:)
Tak kolego kaciocha ten co dzwoni z nettera to były pracownik pmb , przepisał sobie nr tel z bazy danych pmb i później dzwoni nie mówiąc skąd ma nr itd. A natrętny jest jak dziecko , każdego dnia będzie dzwonił tylko powiedz , że masz z 50 sztuk:)
Jak tak to czekam. Zresztą i tak zrobiłem dziś pasze na następny tydzień więc nie sprzedaje. Pini jak zwykle lubi troche zamieszania w tygodniu zrobić. To już duda ostatnio jakiś stabilniejszy jest. Cena w cenniku bylejaka, ale stabilna przez cały tydzień.
Widze Baraki, że cene pod swoją sprzedaż windujesz. Dobrze robisz też mam zamiar sprzedawać i Muchozol też widziałem. Żartowałem oczywiście z tym ustawianiem.
Widze Baraki, że cene pod swoją sprzedaż windujesz. Dobrze robisz też mam zamiar sprzedawać i Muchozol też widziałem. Żartowałem oczywiście z tym ustawianiem.
Odkąd jesteśmy w Unii nie było żadnych protestów rolniczych. Boimy się, ze nam dopłaty zabiorą? Wszyscy nami pomiataja, jak chcą. Dokąd to? Ja myślę, ze niedługo na Wiejskiej będzie tłoczno. Może i my się przejedziemy? Nowych traktorów nam Unia 'dała' to mamy czym Stolice blokować. No chyba, ze nam je unia zabierze, jak się będziemy stawiać?
Dopłaty zabieraja bo siedzimy cicho, owszem modulacji powinno się poddac ale te kraje które dostaja więcej niż inni żeby wyrównać szanse i przywrócić konkurencyjność. Tyle sie trąbiło jak to zmierzamy w kierunku zrównania dopłat do poziomu jak na zachodzie ale wygląda na to że to doganianie to tak jeden krok w przód, dwa kroki w tył.
-
stan1069@o2.pl
unia założyła że tona zboża konsumpcjnego warta jest 100 euro
paszowego 80 euro + dopłata
i na to wychodzi że od 2 lat dopłaty powinny być wstrzymane
ale jak tego nie przewidzieli że zboże bedzie po 200 euro i dopłat nie wstrzymali to muszą je odzyskać w inny sposób bo dopłaty przecież są do konsumenta
paszowego 80 euro + dopłata
i na to wychodzi że od 2 lat dopłaty powinny być wstrzymane
ale jak tego nie przewidzieli że zboże bedzie po 200 euro i dopłat nie wstrzymali to muszą je odzyskać w inny sposób bo dopłaty przecież są do konsumenta
- mytotoksyna1
Tu!!!!!!!!!przyznaję Ci rację i podpisuję się pod tym obiema RĘKOMA -----------DUŻY BUZIAK.zeus-1 pisze:Dlatego cały czas uważam, że najlepiej dopłaty powinny być wszędzie zniesione, wtedy była by równa konkurencja. No i byłby jeszcze jeden plus- nie trzeba by utrzymywać tych darmozjadów w agencji.
Jestem też za zniesieniem , nie było dopłat zboża było dużo a dziś mamy deficyt zboża bo ludzie biorą kasę a ziemia jest niedopilnowana tylko czekają na gotowy grosz.
Dopłaty winny być do poniesionych kosztów tzn do zakupu nawozów podobnie jak zwrot kasy za materiały siewne na faktury
A tak tak dalej pójdzie to zbożne będziemy mieć po 150 zl i co wtedy z hodowlą ?
Dopłaty winny być do poniesionych kosztów tzn do zakupu nawozów podobnie jak zwrot kasy za materiały siewne na faktury
A tak tak dalej pójdzie to zbożne będziemy mieć po 150 zl i co wtedy z hodowlą ?
Jakby znieśli dopłaty to Rząd Niemiec czy Holandii czy to Dani pompowałby kasę rolnikom bo mają tak żeby nas i tak i tak zajechać. Tak nami manewrują że to poezja zobaczycie najpierw był Aujeszki , teraz klatki , 2013 r. dobrostan świnek czyli powierzchnia i niepełne ruszta , za chwilę Salmonella u trzody i nadal nas zablokują z eksportem żywych świń wszystko po to aby cały czas nas dobijać żeby brać kredyty na modernizację a to tak: Banki zachodnie , maszyny kupujemy zachodnie, klatki i wyposarzenia zachodnie , warchlaki zachodnie itp itd....
Czyli utrzymujemy zachód !!!!
A tam pieniądze gdzie produkcja !!!!
Unii o to chodziło żeby produkcję w Polsce zlikwidować przepisami i karami a jak nie produkujesz bracie to jesteś uzależniony od kogoś więc ktoś może ci pokazać ile później kosztuje.
Macie przykład z warchlakami 330 za 30 kg + vat wszystko na ten temat
Czyli utrzymujemy zachód !!!!
A tam pieniądze gdzie produkcja !!!!
Unii o to chodziło żeby produkcję w Polsce zlikwidować przepisami i karami a jak nie produkujesz bracie to jesteś uzależniony od kogoś więc ktoś może ci pokazać ile później kosztuje.
Macie przykład z warchlakami 330 za 30 kg + vat wszystko na ten temat
nie jestem wredny ale jaka to by była ulga jak by dopłaty znieśli ziemia wróciła by do w miare normalnej ceny maszyny by staniały nawozy by staniały i najważniejsze te "przemiłe panie z agencji" poszły by na bruk ! za wszystkie nasze problemy jakie nam stwarzają swoją zazdrością i nadgorliwością. Jaki sens mają dopłaty jak zboże jest po 800 ? Tylko teraz dopłaty sa po to żeby nas straszyć jak nie spełniamy dobrostanu i tym podobnych głupot to sankcja.
-
stan1069@o2.pl
Panowie, chyba tylko! Co to za temat? Chyba nie ceny trzody?
A tak nawiązując do poprzedników w dyskusji, to gdyby nie dopłaty, pół Polski było by nie obsiane. Lekko licząc koszty uprawy hektara zbóż wynoszą około 2000zł. Mam takie działki, z których zebrałem w ubiegłym roku poniżej 1 tony (800zł- poniżej kosztów, bez dopłat ani rusz). Część zalesiłem, ale ile można?
Poza tym, jeśli pójdziemy na wolny rynek, to zaleje nas mięso z rejonów o bardziej sprzyjającym klimacie. Np. w Nowej Zelandii bydło zbierają podobnie jak u nas pieczarki. Wypuszczą na łąkę, a potem tylko wystarczy załadować. Bez budynków. Trawa rośnie cały rok. Nie trzeba konserwować na zimę.
Jakość gleb, ilość i rozkład opadów.
Podobnie północno-wschodniej Polski nie można porównywać z Francją, czy Holandią(opady ponad 1000mm, pszenicę ozimą można siać od października do lutego- nie ma zimy).
Również budynki ich ocieplenie, ogrzewanie, koszty z tym związane.
A tak nawiązując do poprzedników w dyskusji, to gdyby nie dopłaty, pół Polski było by nie obsiane. Lekko licząc koszty uprawy hektara zbóż wynoszą około 2000zł. Mam takie działki, z których zebrałem w ubiegłym roku poniżej 1 tony (800zł- poniżej kosztów, bez dopłat ani rusz). Część zalesiłem, ale ile można?
Poza tym, jeśli pójdziemy na wolny rynek, to zaleje nas mięso z rejonów o bardziej sprzyjającym klimacie. Np. w Nowej Zelandii bydło zbierają podobnie jak u nas pieczarki. Wypuszczą na łąkę, a potem tylko wystarczy załadować. Bez budynków. Trawa rośnie cały rok. Nie trzeba konserwować na zimę.
Jakość gleb, ilość i rozkład opadów.
Podobnie północno-wschodniej Polski nie można porównywać z Francją, czy Holandią(opady ponad 1000mm, pszenicę ozimą można siać od października do lutego- nie ma zimy).
Również budynki ich ocieplenie, ogrzewanie, koszty z tym związane.
-
PO-pulista
-
stan1069@o2.pl
Grunt to nie panikować, poczekać chwilę aż te tuczniki co powinny być sprzedane w 2 ostatnich tygodniach teraz dopiero wyjechaly na skupy. W przyszłym tygodniu sytuacja już powinna sie unormować i fermowe świnki znowu będą dobre, bo tych skupowych znowu będzie brakować .
Na poniedziałek 200 szt po 5,50 netto.
Na poniedziałek 200 szt po 5,50 netto.
[quote="kris_tom"]u nas padaka zjazd ceny z 5.30 na 5.00 czy to celowa zagrywka czy faktycznie mają tyle mięsa że muszą dawać do chłodni (tak się tłumaczą)
ceny brutto a zapisy na 20 marzec[/quote]
To pewnie któraś z ubojni z Wilkucic, a za chwilę bedą panikować i dawać 0,50 gr więcej niż inni bo te "zapisane " beda sprzedane gdzie indziej... Czy to może ubojnia pana L ?
ceny brutto a zapisy na 20 marzec[/quote]
To pewnie któraś z ubojni z Wilkucic, a za chwilę bedą panikować i dawać 0,50 gr więcej niż inni bo te "zapisane " beda sprzedane gdzie indziej... Czy to może ubojnia pana L ?