CENY TRZODY

arek

Post autor: arek »

bobo no teraz to policzyłeś jak warchlak będzie po 250 to i przy 3 zetach zysk wyliczysz
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

05.03.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1378
Bobo

Post autor: Bobo »

No prz 3 zetach to już nawet czarodziej nie pomoże zysku wyliczyć..
0909

Post autor: 0909 »

Bobo pisze:Powastało tyle kurników i cena kurczaka jakos nie spada. Z czegoś trzeba żyć to nie ma się co dziwić ze ludzie wstawiają tuczniki jak teraz drogie są. 300zł warchlak, 320zł pasza, 20 weterynarz i 5.20-5.30 netto to raczej straty nie ma.
cena kurczaka nie spada , wysoka jest cena kurczaka ?
wieprzowina jest drogim mięsem do drobiu czy ja sie ciesze ?
tak ciesze sie ze kupujecie drogie warchlaki i na zachodzie smieja sie z polaczka

tylko jednej grupy hodowców mi szkoda , TYCH CO MAJA CYK ZAMKNIĘTY !
A importerom życzę 3 zł
staś76

Post autor: staś76 »

http://www.pinipolonia.com/cennik.php

chyba za dużo chętnych niema za 6,1 , bo zalicytowali 0,1 w górę
brzydal

Post autor: brzydal »

a co wy pier... że cena zpada dwa tygodnie temu miałem ofertę 6,7 z haka i dzisiaj dzwonił do mnie ten sam człowiek i zgadnijcie ile mi zaoferował ? 6,7 to gdzie ta obniżka pytam sie ? takie tylko gadanie żeby paniki narobić cenniki oficjale poobniżane a jakma dojśc do tranzakcji cena jest zupełnie inna niż w cenniku
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

cenniki to jedno, sprzedaż to drugie kazdy to wie, ale pini w ciagu dnia podnosi, to wiec ze cos sie dzieje :D
bizon

Post autor: bizon »

Lubelskie 4,7 netto podwyżka 10 gr skup, świni nie było żadnej.
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Ja przewiduję, że w najbliższym czasie cena świń powinna lekko iść w górę.Euro przestało spadać, na skupach biednie.Oby moje przepowiednie się spełniły
0909

marylakulasinska

Post autor: marylakulasinska »

brzydal pisze:a co wy pier... że cena zpada dwa tygodnie temu miałem ofertę 6,7 z haka i dzisiaj dzwonił do mnie ten sam człowiek i zgadnijcie ile mi zaoferował ? 6,7 to gdzie ta obniżka pytam sie ? takie tylko gadanie żeby paniki narobić cenniki oficjale poobniżane a jakma dojśc do tranzakcji cena jest zupełnie inna niż w cenniku
Wcześniej pisałam że cenniki nie odzwierciedlają stanu faktycznego .Byliście bardzo zdziwieni,negowaliście mnie kiedy pisałam za ile poszły moje świntuchy.Teraz Ty jako drugi potwierdziłeś że można osiągnąć wyższą cenę
Jeśli każdy z nas negocjował by cenę , to nasz przyjaciel byłby już na zasiłku dla bezrobotnych , i nie robił by nam teraz zamieszania w cennikach.
jolado

kalkulacja

Post autor: jolado »

jak to się ma opłacać przy 4.7 netto niech mi to ktoś obliczy
krzywy

Post autor: krzywy »

Mietko napisał:
Popatrzcie tylko ile w ostatnim roku powstało kurników !!!
Weź pod uwagę, że hodowcy drobiu są też w większości właścicielami zakładów drobiarskich.
rafall

Post autor: rafall »

0909 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Zrobili :lol: :lol: :lol: a może się sam zrobił ?
Masz racje ze rolnik sam sie zrobił murzynem , wiecej kupowac na zachodzie warchlakow bogacic zachodnich !
cena teraz winna spasc na 3 zl zeby nikt nie dotknął importu !
09 masz trochę błędny tok myślenia.
Mamy wolny rynek i każdej dziedzinie produkcji istnieje zarówno import i eksport w zależności od koniunktury na rynku i każdy robi to świadomie na własne ryzyko.
Jeżeli chodzi o importowane warchlaki to każdy z nas doskonale wie że krajowi producenci nie są wstanie wyprodukować takiej ilości warchlaków żeby zaspokoić krajowy rynek a tego kto chce tylko i wyłącznie tuczyć nie można zmuszać do produkcji w cyklu zamkniętym.
Podążając tokiem myślenia 0909 jeżeli cena tucznika drastycznie spadnie ograniczy to w pewnym stopniu import warchlaka a "nasze " ZM będą zaopatrywać się u sąsiadów z zagranicy w gotowe mięso bądź tuczniki. Czyli de facto i tak zarobi zagraniczny rolnik.
Ponad to każdy chce z czegoś żyć i niektórzy chwalą tucze nakładcze. Co prawda nie ma z tego kokosów ale ilość robi swoje. Póki istnieją tucze nakładcze import warchlaka będzie istniał zawsze.
lolo

Post autor: lolo »

0909 pisze:
turbogrocho49 pisze:a za 3 dni powiedzą ze swin niema swieta za pasem i swinie tylko do gory
jak zapasów na robją to beda miec w nosie swinie
0909 Ty to jestes jak maruda w smerfach , ciagle ci cos nie pasuje.
Przestaw sie na inna produkcje i nie marudz. W kazdym biznesie jest ryzyko ale jak jest cena dobra to sie ciesz a nie w.... ludzi
ziutek

Post autor: ziutek »

09 zacznij zbierac zlom to nie bedziesz po skupach latal
nemezis

Re: kalkulacja

Post autor: nemezis »

jolado pisze:jak to się ma opłacać przy 4.7 netto niech mi to ktoś obliczy
No tak w skrócie liczysz gn...j jako zysk.Chociaz osobiscie jeszcze nigdy nie spotkałem sie z czymœ takim zeby stolarnia robiła za trociny.
nemezis

Post autor: nemezis »

ziutek pisze:09 zacznij zbierac zlom to nie bedziesz po skupach latal
No jak nie po skupach,sšdzisz ze bezposrednio do huty bedzie z taczkš za...ierdalał?????
farmer24
Kontakt:

Post autor: farmer24 »

[quote="krzywy"]Mietko napisał:
Popatrzcie tylko ile w ostatnim roku powstało kurników !!!
Weź pod uwagę, że hodowcy drobiu są też w większości właścicielami zakładów drobiarskich.[/quote]

Panowie trzeba jeszcze dodać ze drobiarze pasze biorą na kredyt piskle terz a niewspomne okurnikach co budują za potęrzne kredyty.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

rafall pisze:
0909 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Zrobili :lol: :lol: :lol: a może się sam zrobił ?
Masz racje ze rolnik sam sie zrobił murzynem , wiecej kupowac na zachodzie warchlakow bogacic zachodnich !
Mamy wolny rynek i każdej dziedzinie produkcji istnieje zarówno import i eksport w zależności od koniunktury na rynku i każdy robi to świadomie na własne ryzyko.
Jeżeli chodzi o importowane warchlaki to każdy z nas doskonale wie że krajowi producenci nie są wstanie wyprodukować takiej ilości warchlaków żeby zaspokoić krajowy rynek a tego kto chce tylko i wyłącznie tuczyć nie można zmuszać do produkcji w cyklu zamkniętym.
Podążając tokiem myślenia 0909 jeżeli cena tucznika drastycznie spadnie ograniczy to w pewnym stopniu import warchlaka a "nasze " ZM będą zaopatrywać się u sąsiadów z zagranicy w gotowe mięso bądź tuczniki. Czyli de facto i tak zarobi zagraniczny rolnik.
Ponad to każdy chce z czegoś żyć i niektórzy chwalą tucze nakładcze. Co prawda nie ma z tego kokosów ale ilość robi swoje. Póki istnieją tucze nakładcze import warchlaka będzie istniał zawsze.
Sąsiedzi wybrzydzają naszymi jajami bo są od kur z ciasnych klatek i żółtka ponoć są kwadratowe :lol:
ostatnio zapytują nasze służby czy nasze wyroby są nie za słone bo się martwią o zdrowie konsumentów mieszkających blisko granicy którzy chodzą do nas na zakupy :lol:

jak Was w szkole patriotyzmu nie nauczyli za państwowe
to niech unia rżnie Was w dupe i uczy rozumu za swoje albo pożyczone amen.
rafall

stan1069@o2.pl pisze:
rafall pisze:
0909 pisze: Masz racje ze rolnik sam sie zrobił murzynem , wiecej kupowac na zachodzie warchlakow bogacic zachodnich !
Sąsiedzi wybrzydzają naszymi jajami bo są od kur z ciasnych klatek i żółtka ponoć są kwadratowe :lol:
ostatnio zapytują nasze służby czy nasze wyroby są nie za słone bo się martwią o zdrowie konsumentów mieszkających blisko granicy którzy chodzą do nas na zakupy :lol:

jak Was w szkole patriotyzmu nie nauczyli za państwowe
to niech unia rżnie Was w dupe i uczy rozumu za swoje albo pożyczone amen.
Jak jesteś takim patriotą to ciekawe czy występujesz o dopłaty obszarowe i czy korzystasz z PROW bądź korzystałeś z SPARDu czy SPO bądź z jakiś innych możliwości i w co zainwestowałeś??
Jeżeli Tak to pamiętaj że nie ma nic za darmo i sam się nadstawiasz i ciekawe jak bardzo się wypiołeś w tych inwestycjach patrioto??
stan1069@o2.pl

Rafall
z dopłat obszarowych korzystam bo są owe skierowane dla konsumenta a mi mają zagwarantować opłacalność
z pozostałej jalmużny nie skorzystałem
póki co daje rade a na parobka się nie naddaje .
rafall

stan1069@o2.pl

Wszystkie programy i dopłaty z UE skierowane są do konsumenta i mają gwarantować nam opłacalność i są ogólno dostępne po spełnieniu określonych warunków.
Rozumiem że Twój patriotyzm ogranicza się tylko i wyłącznie do produktów z krajowego podwórka.
stan1069@o2.pl

rafall pisze:stan1069@o2.pl

Wszystkie programy i dopłaty z UE skierowane są do konsumenta i mają gwarantować nam opłacalność i są ogólno dostępne po spełnieniu określonych warunków.
Rozumiem że Twój patriotyzm ogranicza się tylko i wyłącznie do produktów z krajowego podwórka.
Nie zacytowałem Ciebie żeby z Tobą się kłucić
a że padło na Ciebie to wybacz
a jak nie mam racji to powiedz w którym miejscu ?
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

To nie takie proste jak się co niektórym wydaje. Załużmy, że nie ma importowanych prosiaków. I co mamy teraz. Jeszcze mniej tuczników do sprzedaży. I co się dzieje z ceną? Zapewne marzenia was niosą w kierunku 7 zł. Ale to tylko marzenia. W rzeczywistości zakłady ciągną tucznika z niemiec w takich ilościach,że Niemcy robia im promocje za hurtowe zakupy. Już się chwalą,że kupują taniej niż oficjalna cena w niemczech. I co z ceną w Polsce? Pewnie jest jeszcze niższa niż obecnie, a wahania cenowe jeszcze większe, bo wszystko uzależnone jest od naszych zachodnich sąsiadów. A oni wiedzą, że warto naszym zakładom robić promocje, bo zywią 40 mln świniożernych ludzi a handlowanie z nimi jest troche łatwiejsze niż z chinami czy koreą. Było 20 mln były wahania. Jest 12 są większe. Przy 8 będą jeszcze większe i to niekońiecznie w góre. Tej branży nie da się ogarnąć prostymi wykresami podaży z podstaw ekonomi a niekorzy są przekonanani że tak jest. Ja kupuje importa i nie uważam, że robie dobrze. Wolałbym polskie, ale od wolenia kasy mi nie przybywa.
staś76

Post autor: staś76 »

duda pewien siebie na cały tydzień wystawia,
sprzedaje ktoś jeszcze do niego ,jest to cennik realny czy wirtualny
ile za E można dostać?
rafall

stan1069@o2.pl

Rozumiem że Twój patriotyzm ogranicza się tylko i wyłącznie do produktów z krajowego podwórka :?:
1963

Post autor: 1963 »

no panie i panowie euro wraca do gry i moze sprawdzi sie stare porzekadlo CIEPLE PORY ROKU NASZE choc pewnie tylko w c. zamknietym
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

juz 4,15 ciekawe czy stala tendencja
0909

4.50 plus vat skup
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

witam

No tym razem muszę się zgodzić z 09.. u mnie 4,5-4,6 nie skupowa bo skupów w okolicy już od dawna nie ma. Tyle dostają rolnicy za ilości do ok 15 szt.
sim601

Post autor: sim601 »

U nas lokalna ubojnia chyba zaspała i nie zdazyla obniżyc ceny. Za mniejsze ilosci 4.7 + vat, za wieksze ilosci 5+ vat
1963

nasi na piotrkowie 5.2 5.3 i niby maja opor ale juz dzis by sie luka znalazla
0909

http://farmutil-hs.pl/134

na wielkanoc do 4 zl spadną pewnie !
1963

to sie ma nijak do zeczywistosci bo mam znajomkow kolo nakla tz.50 km od smierdziela i maja na skupach 4.9 5.0pln a swinek malo
1963

jeszcze jedno 09 tez jestem za c.zamknietym choc od wielu lat mam otwarty ale podziwiam determinacje chlopakow z c.zamknietym bo tez przez to przechodzilem ale czegos mi braklo pewnie samozaparcia
0909

1963 pisze:jeszcze jedno 09 tez jestem za c.zamknietym choc od wielu lat mam otwarty ale podziwiam determinacje chlopakow z c.zamknietym bo tez przez to przechodzilem ale czegos mi braklo pewnie samozaparcia
dziekuje
1963

dzieki za dzieki ale bylo by milo gdybys powiedzial z kad jestes i co robisz oprocz [czesto] zadymy i nie na pw lecz wprost
0909

jestem rolnikiem z centralnej polski
brzydal

Post autor: brzydal »

jak ty jesteś rolnikiem z centralnej polski to ja jestem księdzem biskupem z płocka ! ubezpieczony w krusie to może i jestes ale rolnikiem napewno nie
1963

to tak jak ja i tez jestem pesymisata ale moze inaczej. pogadalem sobie jakis czas temu telefonicznie z marucha i tez nie jest jakims wyolbrzymiaczem a powiedzial bym ze poukladanym gosciem a na forum wychodzi tak jak bysmy byli na innych biegunach, jeszcze cos jakis rok temu ,nie pamietam kto,ale pojechal po jurku [zalozycielu tego forum] w ten sposob ze gosciu z tad prysnal a mial info mysle ze niebagatelne czail muze pierwszy zarowno dobra jak i zla mam osobista prosbe JUREK WRACAJ powiem tak nie zna osobiscie ani 09 ani jurka ani maruchy jak kogokolwiek wpieniam pszepraszam
Rolmix

Post autor: Rolmix »

DZIŚ ŁADOWANE PO 5,4 NETTO BEZ POTRĄCEŃ
chłop

Post autor: chłop »

euro do góry 4,15 jest ok.

warchlak 23kg =290+8%= 313
pasza 290kg = 320
leki = 10
koszty = 20
---------
663 zł jeśli wszystko jest żetelnie policzone !!!

tucznik śr. 115 kg x 5,40 + 8% = 670 zł ZYSK 7 ZŁ
1963

CHLOPIE mily jak nie kijem to palka nas wala wskocz na aktualne zachodnie e.strony moze pala glupa ale pewnie nie bo tam sciema kosztuje
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Chłopie a co to za warchlak 23kg za 290 netto??

Kastrat 30kg tyle stoi aktualnie..
0909

chłop pisze:euro do góry 4,15 jest ok.

warchlak 23kg =290+8%= 313
pasza 290kg = 320
leki = 10
koszty = 20
---------
663 zł jeśli wszystko jest żetelnie policzone !!!

tucznik śr. 115 kg x 5,40 + 8% = 670 zł ZYSK 7 ZŁ
piękny zysk !
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

vicia1223 pisze:Chłopie a co to za warchlak 23kg za 290 netto??

jemu chodziło pewnie o targowe prosiaki za pare 8)
baraki

Post autor: baraki »

vicia1223 pisze:Chłopie a co to za warchlak 23kg za 290 netto??

To chyba nie tyle chodzi o to ile stoi aktualnie a ile stał ten tucznik po 5,40 jak był warchlakiem.
krzywy

Post autor: krzywy »

Panowie!
Z cyklem zamkniętym to jest tak. Co pokryte musi się urodzić. Co się urodziło trzeba tuczyć. A co urosło trzeba sprzedać i to bez względu na cenę. Do porodówki, warchlakarni i tuczarni jest kolejka, której nie ominie. Pisał o tym m.in. Marucha. Jest przy tym dużo więcej pracy i to wykonanej solidnie i na czas niż przy tuczu.
Przy sprzedaży co 1-3 tygodnie czasem trzeba dołożyć do interesu, ale najczęściej wychodzi na plusie (czasem nie małym).
Przy zakupie prosiąt prosty tucz. Kiedy chcę zamykam drzwi i jadę na wakacje. Jeden minus. Nie wiem czy kupując warchlaki co 3-4 miesiące nie dołożę do interesu. Dwa trzy razy dokładka i nie pozostaje nic innego jak tucz kontraktowy.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Ostatnie cztery miesiące były tłuste na tuczu, teraz będzie kilka( oby nie kilkanaście chudych), taki już ten świński interes. Zaletą tuczu otwartego jest to że w nocy można spać z żoną w łóżku a nie z maciorami w chlewiku. Wiem coś o tym, bo dwa lata temu skasowałem 30 macior i nikt mnie nie namówi do powrotu (tym bardziej, że kasy w portfelu mniej nie ma)
ODPOWIEDZ