FORUM
CENY TRZODY
ubolewają że w Polsce tak drastycznie spadła produkcja wszystkiego świńskiego.Bobo pisze:To mógłby ktoś z niemieckiego na polski przetłumaczyc ten artykuł??
Myśle że jako najbliźsi sąsiedzi będą nam pomagać. I dopiero wtedy okaże się co to znaczy bezpieczeństwo żywnościowe kraju. U nas już powstaje komisja oceniająca przyczyny spadku produkcji. Do dzisiaj nikt nie odpowiedział na maile gdzie pisałem o podstawowej przyczynie.
Stan woli sprzedawać zboże. J ma rację. Podstawowa przyczyna to brak opłacalności i większość z nas nie ma z czego dokładać. A Agrobiznes popierający ZM przyczynia się do tego spadku dezinformując rolników. Nie bez znaczenia są też nasze zbyt wysokie koszty. Inni robią to taniej i wytrzymują.
- Muchozolali
Pierwsze zdanie,wyraznie mówi dla kogo jest ten program. http://www.google.com/search?q=agrobizn ... PB_plPL359
*tabou
rozwiń swoją myśl o wysokich kosztach w Polsce. Masz na myśli monopolistyczne podejście firm handlujących śrutą sojową czy jednymi z najdroższych zbóż w Europie?
A może wierzysz w bajki, że Niemiec lub Holender ma tańszą siłę roboczą niż u nas?
Chyba, że znasz jeszcze inne czynniki, więc proszę, podziel się nimi.
rozwiń swoją myśl o wysokich kosztach w Polsce. Masz na myśli monopolistyczne podejście firm handlujących śrutą sojową czy jednymi z najdroższych zbóż w Europie?
A może wierzysz w bajki, że Niemiec lub Holender ma tańszą siłę roboczą niż u nas?
Chyba, że znasz jeszcze inne czynniki, więc proszę, podziel się nimi.
-
stan1069@o2.pl
Chyba w agrobiznesie to słyszałem że w Dani lochy rodzą w miocie ponad 20 sztuk
część z nich pada , bo słabsza
ale jak cena dobra to te słabsze reanimują wsadzają pod sztuczne i żywe mamki i rosną i pewnie jak urosną to w Polske i po 300 zeta
a potem się dziwujecie że mają organy w płucach montowane
część z nich pada , bo słabsza
ale jak cena dobra to te słabsze reanimują wsadzają pod sztuczne i żywe mamki i rosną i pewnie jak urosną to w Polske i po 300 zeta
a potem się dziwujecie że mają organy w płucach montowane
-
stan1069@o2.pl
Wyobraż sobie że wiem o co chodzikaBAD pisze:stan daj na luz tu chodzi o odsadzone w ciągu roku
nemezis jeśli uważasz że średnio w Polsce odsadza się 12 prosiąt na miot przy indeksie 2.4 to powinieneś zmienić lekarza
locha w ciąży jet około 120 dni , a karmi 30 dni i tu są możliwości
naszprycowana hormonami rodzi przykładowo 20 żyje 18 a jet w stanie wykarmić 14 i o tym pisałem
18 x 2,3 =40
tanie to nie jest ale jak warchlak drogi to opłacalne
Odcedz w tej sredniej polskiej amatorów.hobbystów od zawodowców [jesli tak by to okreslic] to na spokojnie tego lekarza odwiedzisz.kaBAD pisze:stan daj na luz tu chodzi o odsadzone w ciągu roku
nemezis jeśli uważasz że średnio w Polsce odsadza się 12 prosiąt na miot przy indeksie 2.4 to powinieneś zmienić lekarza
Podciagajšc wyniki 116 dni cišza 21dni karmienie 6 dni na ruje dodajmy na zapas 3 dni dodajmy i podzielmy przez rok i bedzie 2.5 .Te szprycowanie hormonami koszt niecałe 20 zeta i wcale nie w czasie laktacji reszta to wiedza warunki i status.A najgorsze jest zeby tak podciagnac wyniki trzeba by 24 na dobe pilnowac porodówki sam rolnik nie da rady a zeby zatrudnic ludzi na zmiany to nie wiem ile loch trza by miec .stan1069@o2.pl pisze:Wyobraż sobie że wiem o co chodzikaBAD pisze:stan daj na luz tu chodzi o odsadzone w ciągu roku
nemezis jeśli uważasz że średnio w Polsce odsadza się 12 prosiąt na miot przy indeksie 2.4 to powinieneś zmienić lekarza![]()
naszprycowana hormonami rodzi przykładowo 20 żyje 18 a jet w stanie wykarmić 14 i o tym pisałem
18 x 2,3 =40![]()
Porodówka to najmiejszy problem, przeciez lochy nie prosza sie codziennie i można to ogarnąć tyle że te wyniki z porodówki rozbijaja sie jeszcze o iles tam % powtórek rui, iles tam % upadków loch (w Danii ponoć 10%) ileś tam % poronień, ileś tam mamek i jak te wyniki z porodówki przeliczyć na fizyczną ilość loch na fermie to juz nie wygląda tak różowo. Duńczykom trzeba by najpierw dokładnie własnoręcznie policzyć lochy na obiekcie a dopiero pytac o wyniki.nemezis pisze:Podciagajšc wyniki 116 dni cišza 21dni karmienie 6 dni na ruje dodajmy na zapas 3 dni dodajmy i podzielmy przez rok i bedzie 2.5 .Te szprycowanie hormonami koszt niecałe 20 zeta i wcale nie w czasie laktacji reszta to wiedza warunki i status.A najgorsze jest zeby tak podciagnac wyniki trzeba by 24 na dobe pilnowac porodówki sam rolnik nie da rady a zeby zatrudnic ludzi na zmiany to nie wiem ile loch trza by miec .stan1069@o2.pl pisze:Wyobraż sobie że wiem o co chodzikaBAD pisze:stan daj na luz tu chodzi o odsadzone w ciągu roku
nemezis jeśli uważasz że średnio w Polsce odsadza się 12 prosiąt na miot przy indeksie 2.4 to powinieneś zmienić lekarza![]()
18 x 2,3 =40![]()
Jurek daje Ci 5,6 więc jak sprzedasz do Piniego wg jego cennika jak piszesz albo po 4,85 do Mościbród to nie narzekaj później że się produkcja nie opłacasentimo pisze:Mam świnie do sprzedania i patrzę ceny: ktoś pisał, że Pini 7,50 a na stronie 5,90, Mościbrody 7,05, ale na żywą już tylko 4,85. A może wie ktoś ile Sokołów na przyszły tydzień?
ceny trzody
to co 6 50 na żywca realne w tym tygodniu
Re: ceny trzody
Jak najbardziej,stary50 pisze:to co 6 50 na żywca realne w tym tygodniu
ja już wiem, że już w nast. tyg. największe zakłady pójdą jeszcze o 10gr. w górę a mniejsze nie będą miały wyjścia
Możecie mi nie wierzyć albo spekuluję ale weryfikacja już niedługo.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
F1 pisze:Tobie kolego jeśli uważasz że to nie możliwe też kontakt z lekarzem nie zaszkodzikaBAD pisze:stan daj na luz tu chodzi o odsadzone w ciągu roku
zwróć uwagę na "średnio w Polsce"
Panowie
zamiast się wymieniać poglądy napiszcie ile w zeszłym roku mieliście odchowanych od jednej maciory. I to nie tak że od jednej, którą zapamiętałem to miałem 13 i teoretycznie 114+28+5 czyli teoretycznie 2,48 miotu czyli 32,24 odchowane od maciory. Tylko ile odchowałem w ciągu roku prosiąt razem, podzielone przez średni stan wszystkich karmionych macior i loszek od momentu kiedy zostały dotknięte kateterem lub poszły do knura do momentu ich sprzedaży na kiełbasy.
Mi brakuje do tych 32 prosiąt odchowanych dobrych kilka sztuk. I to nie tyle ile palców na jednej ręce. Natomiast znam fermy w Danii gdzie odchowują około 30 a i w Polsce znam takich co im wierzę że mają i pełne 30 i bez mała 30.
Sprawa kosztów produkcji to jeszcze druga bajka.
Pochwalcie się ile rzetelnie licząc odchowujecie. Powiedziałem rzetelnie.
zamiast się wymieniać poglądy napiszcie ile w zeszłym roku mieliście odchowanych od jednej maciory. I to nie tak że od jednej, którą zapamiętałem to miałem 13 i teoretycznie 114+28+5 czyli teoretycznie 2,48 miotu czyli 32,24 odchowane od maciory. Tylko ile odchowałem w ciągu roku prosiąt razem, podzielone przez średni stan wszystkich karmionych macior i loszek od momentu kiedy zostały dotknięte kateterem lub poszły do knura do momentu ich sprzedaży na kiełbasy.
Mi brakuje do tych 32 prosiąt odchowanych dobrych kilka sztuk. I to nie tyle ile palców na jednej ręce. Natomiast znam fermy w Danii gdzie odchowują około 30 a i w Polsce znam takich co im wierzę że mają i pełne 30 i bez mała 30.
Sprawa kosztów produkcji to jeszcze druga bajka.
Pochwalcie się ile rzetelnie licząc odchowujecie. Powiedziałem rzetelnie.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
andrzej-guzik
Ja mam dokładną dokumentację więc się "pochwalę"i wychodzi mi że rocznie 22 od lochy tak że szału ni ma ale rok temu dostałem stado w trochę podeszłym wieku więc nie rodziły dobrze a młode loszki na starcie też dużo nie dają więc nie tak źle wczorajsze oproszenia 13 i 19(a dobrych 17 2 w dużej niedowadze) przynajmniej tyle było jak poszedłem spaćkaBAD pisze:tabou ale większość nie prowadzi dokładnej dokumentacji rozrodu.
dlatego tak łatwo im się mówi ile to się w Polsce odchowuje
Zeby w miare wiarygodny wynik był to trza by z min 2 lat liczyc .andrzej-guzik pisze:Ja mam dokładną dokumentację więc się "pochwalę"i wychodzi mi że rocznie 22 od lochy tak że szału ni ma ale rok temu dostałem stado w trochę podeszłym wieku więc nie rodziły dobrze a młode loszki na starcie też dużo nie dają więc nie tak źle wczorajsze oproszenia 13 i 19(a dobrych 17 2 w dużej niedowadze) przynajmniej tyle było jak poszedłem spaćkaBAD pisze:tabou ale większość nie prowadzi dokładnej dokumentacji rozrodu.
-
stan1069@o2.pl
Tak conajmniej 2 lata i z dokładnością na dni w roku , locha się może 1 Stycznia wyprosić ale pasowałoby policzyć od chwili gdy zaznała przyjemnoscinemezis pisze:Zeby w miare wiarygodny wynik był to trza by z min 2 lat liczyc .andrzej-guzik pisze:Ja mam dokładną dokumentację więc się "pochwalę"i wychodzi mi że rocznie 22 od lochy tak że szału ni ma ale rok temu dostałem stado w trochę podeszłym wieku więc nie rodziły dobrze a młode loszki na starcie też dużo nie dają więc nie tak źle wczorajsze oproszenia 13 i 19(a dobrych 17 2 w dużej niedowadze) przynajmniej tyle było jak poszedłem spaćkaBAD pisze:tabou ale większość nie prowadzi dokładnej dokumentacji rozrodu.
ale po co te statystyki ?? i komu ?? lepiej do kieszeni zaglądnąć albo na stan konta
czasami lepiej jak locha ma 2 albo nie prośna jak się trafi na taniego tucznika
ale przeważnie jak ma być tani tucznik jest 14 prosiąt
a jak drogi to tyle co u kozy potomstwa