chciał bym wymienić pompe hydrauliczną w zetorze 6340 ponieważ ma za małą wydajność do pracy z ładowaczem czołowym (40l/min) najlepiej było by tą obecną zdemontować a na jej miejsce dopasować coś wydajniejszego tylko jak to zrobić żeby pasowało widziałem że w zetorach forterra pompy są bardzo podobne ? może przerabiał juz ktoś ten temat
Mam na sprzedaż 3 przyczepy na które ładuję po 8 t pszenicy. Jedna oryginalna wywrotka na 3 strony , 2 pozostałe przerobione z sztywnych "szóstek" na wyrot na tył. Wszystkie zarejestrowane i sprawne. Wielkopolska- powiat Szamotuły - Szczepankowo - kontakt 502-571-755
Mam tez 3 silosy dozboża/paszy 15 t , lej stalowy góra aluminiowa
he he zetorek odpukać super. Największy plus za skrzynię. Pracował przy agregacie upr siewnym i gruberze i możliwość doboru prędkości na plus. Mam tylko porównanie do 1634 więc tu jest przepaść. A zetor już po tuningu. Z przodu ma obciążniki od 16 pomalowane na chrom
Jeden jest juz prawie sprzedany, jak się klijent nie rozmyśli to jutro lub w niedziele ma odebrać. Nie zajmowałem się tym a jak wiadomo nic sie samo nie sprzeda, praktycznie dopiero teraz wystawiłem na allegro.
a jak z częściami do Fortschrittów? bo szlyszałem, nie pasują np. standardowe rozmiary łożysk i ciężko o oryginalne częsci, sąsiad ma 514 to jeździ co najmniej 80 km za cześciami...
Bugsik pisze:a jak z częściami do Fortschrittów? bo szlyszałem, nie pasują np. standardowe rozmiary łożysk i ciężko o oryginalne częsci, sąsiad ma 514 to jeździ co najmniej 80 km za cześciami...
Akurat w tych kombajnach niema ani jednego niestandardowego łożyska, wszystkie łożyska co do jednegodostaniesz w pierwszym lepszym sklepie z czesciami do maszyn rolnczych, i w normalnych cenach a nie jak przy np klassie gdzie jedno łożysko koztuje 600zł. Wszystkie cząści dostępne w 100% i nie potrzeba za nimi jeździć bo kurier dowiezie wszystko na miejsce!
Licząc koszt uslug:
100x250zł = 25000zł - 6000zł na paliwo =19000zł
To jeszcze i na wypłate dla kombajnisty starczy.
A jak ktoś sobie jeszcze odlicza wat i akcyzę z paliwa to jeszcze lepiej na tym wyjdzie.
może są i drogie ale jakość tez jest inna ale można tez zastosować zamienniki np oryginalny pas napędu młocarni do 98 kosztuje 1200 zeta plus VAT a zamiennik tylko 220 zeta plus VAT wybór jest są jeszcze firmowe części tylko ze bez napisu claas i kosztują 3/4 oryginału
Tylko te zamienniki dotyczą takich częsci jak pasy klinowe, bagnety, kosy itd ale jeśli przyjdzie dokupić coś w stylu żeliwnej obudowy, koła pasowego czy zębatego to tutaj już tańszych zamienników brak i tylko oryginały w serwisie.
baraki pisze:Licząc koszt uslug:
100x250zł = 25000zł - 6000zł na paliwo =19000zł
To jeszcze i na wypłate dla kombajnisty starczy.
A jak ktoś sobie jeszcze odlicza wat i akcyzę z paliwa to jeszcze lepiej na tym wyjdzie.
STAN czasami sentyment bierze gore nad korzyścią majątkowa zobacz ile rzeczy było w zeszłym roku wymienione i posłać to na żyletki trochę szkoda jak ktoś może jeszcze trochę pokosić bo pewnie na złomie tez dostanie te 13 tys
Masz racje Arku z tm sentymentem...
Stan kosiłem tymi kombajnami kilkanaście lat, w najlepszych latach robiły w sezonie po 200godzin efektywnego koszenia i się nie psuły, 100 godzin to jest spacerek dla tych kombajnów. 512 ma bardzo prosta konstrukcję, chyba prostrzego kombajnu nie da się wyprodukować i przez to niema możliwości żeby się psuł. Oczywiście jeśli jest odpowiednio zadbany i przygotowany, bo jak ktoś wymienia łożyska dopiero wtedy jak kulki z nich wypadają to sorry ale żadnym kombajnem nie pokosi.
Przesiadłem sie na case axial 2188, na jednego 512 roboty było za dużo a na dwa potrzebny kombajnista o którego niełatwo, poza tym case jest równiez kupiony z myślą o kukurydzy która od niedawna uprawiam.
Case axial to bardzo dobra konstrukcja, do kukurydzy tym bardziej. Sam widziałem pracę tego kombajnu w kukurydzy - wydajnośc i "jakośc" bez zarzutu. Chociaż mówi się, że najlepsze kombajny to jednak claas, mimo drogich części.
Witam, mam do sprzedania:
ciągnik Zetor 6320 z 1995r
przyczepa 3,5t
rzozrzutnik dwuosiowy
kultywator z wałkiem 2,5m
kopaczka do ziemniaków
brony trójki
podwozie do beczki z pompą.
Na sitach niema żadnych problemów żeby wyrzucał tylko rotora trzeba pilnować i regulowac na bierząco klepisko. Rano jak zboże wilgotne trzeba dac mmałą szczelinę a nawet zwiększyć obroty bębna bo inaczej sa duże straty na rotorze a w miarę jak dosycha powiększać bo inaczej ze słomy wychodzi sieczka i jak się tego pilnuje to jest ok.