CENY TRZODY

Post autor: topo »

niedobre są duże podwyżki jak i duże obniżki. To rozwala rynek trzody
tabou

Post autor: tabou »

Niemcy ( tak pisze Monika) podniosą półtusze w skupie aż o 41 groszy w ciągu tygodnia. W Polsce takie podwyżki są raczej nie do zrobienia w ciągu tygodnia. Obniżki to i owszem, nawet i o 50 groszy z dnia na dzień. Myślisz że ten wielki skok rozwali Niemców?

niemców nie ale nas tak. to destabilizuje rynek
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

Holandia 10 do góry
1963

Post autor: 1963 »

dobrze ze jest ta podwyzka ale wazniejsza zecza jest to ze zdjelismy niemcom nadwyzki placac po 5.3 a teraz malo tego ze trzeba dac 5.7 to jeszcze tam nie ma teraz nadprodukcji jest lekki niedobor a kupowanie na sile moze przyniesc tylko nastepne wzrosty i teraz niech sobie powojuja koncerny miesne miedzy soba to moze i nam cos z taleza spadnie mysle ze u nas tez gwaltownie tapnie
1963

Post autor: 1963 »

cos jeszcze pierwsza reakcja w niemczech to wzrost ceny prosiaka na terminowkach
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

JUREK pisze:Holandia 10 do góry
nie ma notowania Holandii jeszcze
tabou

nie żałujmy tych 10 centów i Holendrom. Dajmy im nawet 20. I tak mają najniższe ceny w Europie. Nie zasługują chyba na takie. Znam jednego. Nie jest taki zły.
5,7 jest ceną ogólnie akceptowalną przez większość kupujących. Może trochę żniwa pomagają. Czekamy na więcej. Nie bądźmy tak pazerni jak Niemcy. 7,7 na haku w przyszłym tygodniu to byłaby lekka przesada i u nas rzeczywiście mogłaby zdestabilizować rynek.
tabou

no niestety Holandia tylko 10 centów w górę.

tabou pisze:nie żałujmy tych 10 centów i Holendrom. Dajmy im nawet 20. I tak mają najniższe ceny w Europie. Nie zasługują chyba na takie. Znam jednego. Nie jest taki zły.
5,7 jest ceną ogólnie akceptowalną przez większość kupujących. Może trochę żniwa pomagają. Czekamy na więcej. Nie bądźmy tak pazerni jak Niemcy. 7,7 na haku w przyszłym tygodniu to byłaby lekka przesada i u nas rzeczywiście mogłaby zdestabilizować rynek.
widzę kolego, że podzielasz moją opinię
tabou

widzisz taki jestem że jeżeli z kimś się nie zgadzam to czasem przekornie przyznaję mu rację myśląc że on zrozumie moje.
Uważam że podwyżka 40 groszy na webecu nie zdestabilizuje ani rynku niemieckiego ani tym bardziej polskiego. Polski producent tyle razy dostał po łapach że na byle jakie podwyżki się nie nabierze. Żywiec na poziomie 6 nie skusi ogrodników do zasiedlenia pustych chlewni przy tak wysokich cenach pasz gotowych. W żadnym kraju rynek trzody nie jest stabilny i pewnie długo nie będzie. Jeżeli ostatnio sprzedawałeś po 5,5 czując wielki niedosyt to trochę dziwią mnie twoje obawy o zbyt wielkie podwyżki. Myślę że 5,8 nie będzie dla ciebie ceną przy której zrezygnujesz dobrowolnie z części ceny mówiąc rzeźnikowi: Nie przyjacielu, 5,8 dla mnie to stanowczo za dużo, dla mnie wystarczy cena 5,6. Tyle piszmy na fakturze.
mediastore

Post autor: mediastore »

a warchlak duński w dół 10 koron - ponad eur na szt .

Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 1) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 355 (365)
SPF-PRRS positive 330 (340)
Konventionelle 320 (330)

Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 2 og 3) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 360 (370)
SPF-PRRS positive 330 (340)
Konventionelle 320 (330)

Tyle giełda - a jakie ceny realne na rynku ?

korona duńska 1 DKK 0,5573
tabou

holendrzy oficjalnie ceny utrzymali na warchlaka. Tyle że te ceny to wynoszą 28 euro za sztukę według ministerstwa albo 36,5 według innego zestawienia. 116 złotych albo 151 za sztukę. Holendrzy, jak wy to robicie.
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

tabou pisze:holendrzy oficjalnie ceny utrzymali na warchlaka. Tyle że te ceny to wynoszą 28 euro za sztukę według ministerstwa albo 36,5 według innego zestawienia. 116 złotych albo 151 za sztukę. Holendrzy, jak wy to robicie.
sa to ceny bazowe + do tego handlowe doplaty dla rolnika

Tucznik Holandia: wbc+ 9
zywa; +8
maciory+ 5
tabou

a co to są handlowe dopłaty dla rolnika. Jeżeli ministerstwo podaje ceny skupu z zeszłego tygodnia to bez tych dopłat? Kto jemu dopłaca? i Ile?
staś1961

Post autor: staś1961 »

W holandi ,żyć nie umierać rolnikowi cena bazowa +dopłaty handlowe dla rolnika .------------ Pośrednika nawet tak bardziej pasuje Pani Moniko,niż rolnika.
mediastore

czyli z dani i hollandii pośrednicy biorą po ok 12 euro od szt , a tu mamy za 10 euro od sztuki rozliczone nie w gotówce tylko w oborniku zapierdalać ok 90 dni i ryzykować kapitałem który złożony na dowolnej dziś lokacie da zysk pewny , gwarantowany i co najważniejsze wyższy bo nie ułamek procenta tylko całe 5 czy 6 % rocznie. A tu niespodzianka owe 6 % na lokacie uwzględniając inflacje również generuje straty , a koszyk produktów inflacyjnych ma się nijak do naszej rzeczywistości - nasz koszyk inflacyjny jest targany zmianami nie w pojedyńczych procentach rocznie jak sugeruje minister finansów czy gus a w ich dziesiątkach - zboża , energia elektr, gaz , olej , środki chemiczne (leki, sor, nawozy) wreszcie sprzęt i materiały budowlane.

Dlatego uważam że aktualna cena poniżej 6zł netto/kg żywej jest poniżej dna , dnem jest 6zł a wszystko powyżej dopiero ceną zbliżoną do godziwej.

no ale część hobbystów ani myśli o podbijaniu ceny ciekawe ile wzieli za taką agitację w necie -- Tabu Marucho gdzie się podziało Twe nawoływanie sprzed roku kiedy to niżej 6 to był obciach a teraz przy tych kosztach nie chcecie przeskoczyć 5,6 - cóż się takiego wydarzyło w wszychy głowach - świń mniej , ceny pasz wyższe , ceny na zachodzie z transportem wyższe , kurs euro sprzyjający - więc nie pojmuje na co czekamy - na górkę ?????- to absurd cena ma rosnąć jak jest dołek chyba - no ale to przekracza moje pojmowanie - piwo i spać. :)
popadało i żniwa chwilowo wstrzymane na godziny pewnie.
speeeder

Post autor: speeeder »

zgadzam sie z tobą w całej rozciągłości Mediastore.
ponżej 6 to przy obecnej sytuacji, totalna kradzież jeśli ktoś po tyle sprzedaje.
mediastore

proponuję w ramach protestu jutro po mszy udać się do marketu - nabrać towaru do koszyka - zapłacić tyle co księdzu na ofiarę i wyjść - ( gdyby nie ochrona to by działało ) ale ochroniarzy jest niewielu jak zrobi tak wielu klientów to może się uda - Ta co łaska czy tam laska :)
baraki

Post autor: baraki »

Albo powiedzieć że zapłacimy im za 2 miesiące tak jak oni maja w zwyczaju płacić (pod warunkiem że nam będzie smakowało, jeśli nie to z płatności nici).
tabou

marucha
kilka setek po 4,9 netto
setka po 5,1 netto
maciory 3,7 netto

coś się chyba jednak zmieniło od zeszłego roku w cenach trzody.Mieliśmy 5 a dzisiaj bierzemy trochę więcej. Cena 6 to było marzenie a dzisiaj jest w zasięgu ręki. Jest jedna drobna różnica w stosunku do zeszłego roku. Drobna ale zasadnicza dla ceny. W zeszłym roku goniliśmy Niemca a w tym on nas goni. Lepsze czasy łapie się w biegach goniąc niż prowadząc. Uciekajmy, tylko z kim robić ucieczke jak zawodnicy przenieśli się na trybuny, a jeszcze część zawodników twierdzi że za szybko biegać nie wypada. Uciekaj mediastore i informuj nas o swoich rekordach. Ja robię to systematycznie, po drodze odstrzeliwując rogaciznę i dementując fałszywe doniesienia agentów.
A do ministra pisałeś? A inni Pisali. Najlepiej żeby ktoś inny cenę zrobił a my tylko szabelką będziemy wymachiwać i dopingować.
Niestety to klient w końcu decyduje czy od nas towar kupi. Jak może taniej kupić u sąsiada to to zrobi. Ty też duńskie cenniki dyktujesz a nie polskie. Świnia niemiecka też 2 szynki posiada a na talerzu mięso traci narodowość. W przyszłym tygodniu będzie drożej ale nigdy nie tak jak by się chciało bo to nie tylko od nas zależy. Ale masz rację idźmy teraz na mszę i pomódlmy się o powodzenie w interesach. Do marketu już nie idźmy bo dziewczyny i tak w tygodniu roboty mają dużo. Niech w niedzielę odpoczną.
Informujmy się o cenach zamierzonych i osiąganych natychmiast a nie po kilku dniach. To pozwoli podnieść cenę o przynajmniej 10 groszy. Tak widzę cel mojego tutaj pobytu.
mediastore

cena 6 to nie marzenie - ta cena BYŁA REALNIE OSIĄGALNA 1/2 roku temu - i była wielka afera z pokazywaniem faktur na forum - - teraz 6 to minimum a marzeniem jest 7,5 - jak dla mnie , no ale każdy ma prawo do swoich marzeń .

A napiszę do ministra bo podobno mamy mieć nowego albo już jest Kalemba -
napiszę tak czy siak , pomogło by zadeklarowanie - ja bym chciał to , a ja to a on siamto i wybrać część wspólną - a tak to mogę napisać ale w swoim imieniu .

a może jak inni pisali to teraz czas porozmawiać ???
mietko75

Post autor: mietko75 »

Madiastore . Marucha to rzemienny dyszel . Pisze to , co jemu wygodne . Ma podobne podejście do nas rolników jak Serafin .
Jak byłem na protestach rolniczych w Warszawie , to rolnicy tego sprzedaj grosza jajami obrzucili . Uświadamiał nas tak jak teraz Marucha że nie jest jeszcze tak żle , zawsze morze być gorzej i że te ceny jakie mamy powinny nam wystarczyć ( wtedy było jakieś 2,50 ) . Gdy byliśmy na tych samych protestach , tylko za kilka tygodni , to mówił to co chciałeś słyszeć i jajami nie dostał .
Lepiej ten atrament zostawić dla żon na walentynki , niż pisać bezsensownie i bezskutecznie do ministra .
magier

Post autor: magier »

Mietek spekulancie sprzedałeś już te zboże co kupiłeś wcześniej?? Przecież teraz po 1200 miało chodzić... Na razie chodzi... ale w twojej głowie
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Podczas żniw spekulanci i nie tylko zboża kupują
a sprzedają ci co nie mają magazynów i kasiory i o tym kupujący dobrze wiedzą
szkoda że Ty tego nie rozumiesz
wydaje mi się że za 100 /tonie nie bardzo opłaca się go zwalać i pużniej ładować
troche go ubędzie , trzeba podmuchać i się glowić kiedy sprzedać :lol:
ból w tym że nie wiadomo kto ile przewiduje [ ceny na pużniej ] :roll:
tabou

Mietko i Mediastore, Jak będziecie w najbliższym czasie sprzedawać po 7,5 to nie zapomnijcie nas o tym zawczasu poinformować a jak już sprzedacie to dajcie znać na cenach transakcyjnych. Wtedy wszyscy postaramy się doścignąć wasze ceny. Przy tak wysokich kosztach cenę 7,5 każdy rozsądny rzeźnik powinien zaakceptować. A jak nie zaakceptuje to niech żywina w chlewie na cenę czeka.
nemezis

Post autor: nemezis »

7.5 hhm sasiad jezdzi tirem i przywozi duny juz dostał info od szefa ze ma odpoczywac na urlopie bo do konca roku nie dostanie wolnego takie zamówienia sie sypiš.
rolnik99

Post autor: rolnik99 »

a po ile tak mniej wiecej prosiak 20 kg
nemezis

Post autor: nemezis »

Ja nie mam dunów takze nie interesi mnie jakie sa ceny
stan1069@o2.pl

nemezis pisze:7.5 hhm sasiad jezdzi tirem i przywozi duny juz dostał info od szefa ze ma odpoczywac na urlopie bo do konca roku nie dostanie wolnego takie zamówienia sie sypiš.
Na warchlaka ???? te zamówienia 8)
to info dlatego , bo jak kupca nie znajdą to tak dlugo mają wożić aż urosną do odstawy :lol: :lol: :lol:
mediastore

nemezis - znakomita informacja , potwierdzę tylko w inspekcji wet , ile jest zgłoszeń importu w moim powiecie , zgłoszeń kolczyków w agencji i jak rzeczywiście skala importu wzrosła to nie wstawiam - poczekam na sylwestra .

A tak przy okazji - jak maciory znoszą 35 upały , jak porody , serduszka silne ???? - kto zaoszczędził na chłodzeniu?(5,6 wystaczy na zamortyzowanie coolboxa w 5-6 lat?) , a może jakiś geniusz wymyślił wstrzymanie porodów miedzy czerwcem a październikiem ?
Mam nadzieję że lepiej znosicie te upały jak wasze świnie - psychicznie przynajmniej.
Ostatnio zmieniony niedziela 29 lip 2012, 23:44 przez mediastore, łącznie zmieniany 3 razy.
stan1069@o2.pl

tabou pisze:Mietko i Mediastore, Jak będziecie w najbliższym czasie sprzedawać po 7,5 to nie zapomnijcie nas o tym zawczasu poinformować a jak już sprzedacie to dajcie znać na cenach transakcyjnych. Wtedy wszyscy postaramy się doścignąć wasze ceny. Przy tak wysokich kosztach cenę 7,5 każdy rozsądny rzeźnik powinien zaakceptować. A jak nie zaakceptuje to niech żywina w chlewie na cenę czeka.
Coście panocku jedli ??? że tak pierdol... :lol:
0909

Post autor: 0909 »

tabou

agent. Kolejny dzień zaliczony, co prawda do 7,5 jeszcze kawałeczek ale już coraz mniejszy.
mat

Post autor: mat »

rolnik99

Post autor: rolnik99 »

nemezis pisze:Ja nie mam dunów takze nie interesi mnie jakie sa ceny
ja mam na sprzedaz rasa PIC
adriano

Post autor: adriano »

panowie jakie macie propozycje cenowe? do mnie dzwonią proponując maksymalnie 5,80
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

chyba sie pomylili
nich zadzwonią do niemiec tam jest taniej
i towar lepszy tzw cud miód i orzeszki

niedos ze dzwonią to to jeszcze okraść chcą
a może sie uda
poz
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

W moim rejonie 5,40+vat
Na środę zapisałem. 8)
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

30.07.2012 Aktualne ceny skupu tuczników:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1343649026/
rafall

Post autor: rafall »

Pini na dzisiaj 7.4 E
NeutralizatoryZapachu_pl

Post autor: NeutralizatoryZapachu_pl »

nie ma to jak reklama -.- nie lubię takiego czegoś, wiadomo z tanich usług fajnie skorzystać, ale może podałbyś więcej info?
0909

tabou

i całą kurację po kilku dniach diabli wzięli. Mówiłem że miesiąca nie wytrzyma.

internetowa niemiecka kolejny wzrost aż o 4 centy
oj będzie musiał Pietrek znowu cenniki w górę zmieniać.
Awatar użytkownika
V8Power
Kontakt:

Post autor: V8Power »

na jutro 5,4netto za drobnicę. Tucznika ogólnie mało.
rafall

NeutralizatoryZapachu_pl pisze:nie ma to jak reklama -.- nie lubię takiego czegoś, wiadomo z tanich usług fajnie skorzystać, ale może podałbyś więcej info?
Więcej informacji na ten temat znajdziesz klikając w link który wkleił agent.
0909

Dania bez zmian
asz52

Post autor: asz52 »

U Niemca cena tez b/z 1,70 eu zna wbc
andre

Post autor: andre »

łagrom 6-stke na żywą bez problemu daje
rafall

Jak jest z terminami płatności i ogólnie z wypłacalnością Łagromu?
ODPOWIEDZ