FORUM
CENY TRZODY
-
mediastore
warchlak duński do góry 10 korun
Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 1) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 435 (425)
SPF-PRRS positive 415 (405)
Konventionelle 405 (395)
Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 2 og 3) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 440 (430)
Konventionelle 405 (395)
Konventionelle 405 (395)
Konventionelle 405 (395)
- wet-zootechnik
ceny
chyba trójka z przodu !!!mediastore pisze:warchlak duński do góry 10 korun
Konventionelle 405 (395)
Konventionelle 405 (395)
jeszcze aż tak dostawcy nie zdzierają.
-
mediastore
wet-zootechnik ceny podane jak zawsze w koronach duńskich , zakładając że korona w granicach 0,5-0,6zł nawet nie sprawdzam - To powinieneś się wstydzić dlaczego Ty chcesz trzysta - no pościemniaj nam dlaczego chcesz 300 i więcej - bo kupiłeś od pośrednika pośrednika Pork-ex np: , no bo spłacasz zestaw w lizingu za 350 tysięcy , no i 3x vat naliczasz jak można wcale nie płacić bo w dani stawka 0% , a jest umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania - więc ze szkodą dla naszego i niemieckiego budżetu ale można gdyby ktoś chciał i akurat nie był na vacie - buntownik w jednym ma rację życie jest przewrotne - chciałeś mnie przykleić iż zawyżam cenę tymczasem ja przyklejam to Tobie - no i oczyść się teraz
.
Akurat jeździłem takimi gratami po uni i mniej więcej oriętuję sie w kosztach takiej operacji jak zakup winiety na beneluxy za 8 euro aż za dzień , i to że do dani zakładając nawet 1200km (przeciętnie <1000km) obrócisz na polskim tanim Paliwie nawet przy spalaniu 34l/100km - 2400km/100kmx34l=niecałe 900l a zbiornik może mieć do 1400l przeciętnie 1150l , zestawik 350000 spokojnie przejedzie milion km 0,35zł km autostrada na niemcy 15 cent , -- no pościemniaj nam o swojej prowizji - zapraszam
Zabolało jak ktoś liczy czyjeś zyski nie mając pojecia o kosztach , zabolały uproszczone wyliczenia - nagminnie persfadowane rolnikom - jak to jest takie proste , łatwe i opłacalne to tuczcie sobie sami te zwierzaki powodzenia - życzę szczęścia w interesach.
Akurat jeździłem takimi gratami po uni i mniej więcej oriętuję sie w kosztach takiej operacji jak zakup winiety na beneluxy za 8 euro aż za dzień , i to że do dani zakładając nawet 1200km (przeciętnie <1000km) obrócisz na polskim tanim Paliwie nawet przy spalaniu 34l/100km - 2400km/100kmx34l=niecałe 900l a zbiornik może mieć do 1400l przeciętnie 1150l , zestawik 350000 spokojnie przejedzie milion km 0,35zł km autostrada na niemcy 15 cent , -- no pościemniaj nam o swojej prowizji - zapraszam
Zabolało jak ktoś liczy czyjeś zyski nie mając pojecia o kosztach , zabolały uproszczone wyliczenia - nagminnie persfadowane rolnikom - jak to jest takie proste , łatwe i opłacalne to tuczcie sobie sami te zwierzaki powodzenia - życzę szczęścia w interesach.
-
mediastore
w wielkopolsce jednak zbili cenę do 5,5-5,8-5,9 odpowiednio do ilości do 50szt do 200 i powyżej 200szt. Bardzo przepraszam Maruchę - ale puściłem dziś resztę 127szt przez pośrednika do Marcinkowskich Zbęch podobno z gwarancją >5,8 płatność 3dni - pełne rozliczenie i cena w poniedziałek .
na nasze 400szt czekało na zakładzie podobno 800szt z niemiec i holandii na ich numerach nawet nie szczędza na spedycji polskiej i przewoźnikach poprostu się opłaca lub dopłaca.
Nie damy rady niemcowi koszt transportu do wielkopolski 0,14 - 0,18zł do kg przez spedycję , a jak ktoś ma własne zestawy to śmiech, mięsność jak na łysych świniach 58 i w górę , a na naszym 2 i 3 sorcie sprowadzonym przez pośredników pośredników pośredników zmieniaczy kolczyków i paszy gotowej pod danbreda - z chukiem 55-56 zrobisz ile tym razem zdradzę w poniedziałek - waga średnia 126kg Czekam też na rozliczenia muchozozaliego za te świnie które wzieliśmy w tym samy mniej więcej czasie o tym samym numerze kolczyka , tuczyliśmy na tej samej paszy , sprzedaliśmy podobno w tej samej sredniej wadze do tego samego zakladu i róznica podobno 3 % mięsności na moja niekorzyść . Może wspólnie coś wywnoskujemy na forum - bo narazie jest jedna sugestia że za szybko mi rosły - ten rzut trochę pokaszlał to może i mięsności przybrał bo rósł z 2 tygodnie dłużej jak poprzednio do tej samej wagi.
na nasze 400szt czekało na zakładzie podobno 800szt z niemiec i holandii na ich numerach nawet nie szczędza na spedycji polskiej i przewoźnikach poprostu się opłaca lub dopłaca.
Nie damy rady niemcowi koszt transportu do wielkopolski 0,14 - 0,18zł do kg przez spedycję , a jak ktoś ma własne zestawy to śmiech, mięsność jak na łysych świniach 58 i w górę , a na naszym 2 i 3 sorcie sprowadzonym przez pośredników pośredników pośredników zmieniaczy kolczyków i paszy gotowej pod danbreda - z chukiem 55-56 zrobisz ile tym razem zdradzę w poniedziałek - waga średnia 126kg Czekam też na rozliczenia muchozozaliego za te świnie które wzieliśmy w tym samy mniej więcej czasie o tym samym numerze kolczyka , tuczyliśmy na tej samej paszy , sprzedaliśmy podobno w tej samej sredniej wadze do tego samego zakladu i róznica podobno 3 % mięsności na moja niekorzyść . Może wspólnie coś wywnoskujemy na forum - bo narazie jest jedna sugestia że za szybko mi rosły - ten rzut trochę pokaszlał to może i mięsności przybrał bo rósł z 2 tygodnie dłużej jak poprzednio do tej samej wagi.
- Muchozolali
a ty niemasz mojego rozliczeniamediastore pisze:w wielkopolsce jednak zbili cenę do 5,5-5,8-5,9 odpowiednio do ilości do 50szt do 200 i powyżej 200szt. Bardzo przepraszam Maruchę - ale puściłem dziś resztę 127szt przez pośrednika do Marcinkowskich Zbęch podobno z gwarancją >5,8 płatność 3dni - pełne rozliczenie i cena w poniedziałek .
poz
-
mediastore
Marucha pewnie dozna wstrząsu że piszemy tu a nie na Priva - no nie mam skąd mam mieć ? Tylko Sławomir i Remigiusz wspominali że mięsność taka i taka i że waga też duża i że tez prawie na raz puściłeś co im było nie w smak i nie rozumieli dlaczego . Ja swoje Tobie udostępniłem zreszta wszystkim zainteresowanym przez chomika , miałeś coś wnioskowac czy się otłuściły czy coś tam - no ale wnioski żadne nie dotarły - dziś grzebię w papierach i tak mnie naszło.
-
mediastore
widzisz, czekałem na telefon od znajomego ale się nie doczekałem. Na forum też nie ma informacji o cenie 6,3, 6,4.
Na transakcyjnych od tygodnia nikt nie sprzedaje. Ty też nie poinformowałeś nas że sprzedajesz w cenie forumowej. Uznałem że cena jest dobra i partyjkę potrzebującemu sprzedałem. Panowie. Do cholery. Podawajcie w jakiej cenie sprzedajecie świnie bo może za tanio sprzedałem, ale to z waszej winy. Boście mnie nie poinformowali że w Polsce cena w górę poszła.
Na transakcyjnych od tygodnia nikt nie sprzedaje. Ty też nie poinformowałeś nas że sprzedajesz w cenie forumowej. Uznałem że cena jest dobra i partyjkę potrzebującemu sprzedałem. Panowie. Do cholery. Podawajcie w jakiej cenie sprzedajecie świnie bo może za tanio sprzedałem, ale to z waszej winy. Boście mnie nie poinformowali że w Polsce cena w górę poszła.
Jakiś taki zastuj w mijającym tygodniu się zrobił. Lekko obniżyli i czekają co dalej w myśl zasady że lepiej mało kupić i dobrze zarobić. Jak się im uda to zachęceni w następnym tygodniu obniżą znowu. Choć stara zagrywka coraz mniej działa, bo nadpobudliwi zmienili branże albo sposób hodowli(kontrakt). Naszczęście mamy tyle zakładów mięsnych że zmowa im wychodzi jedynie w przypadku wyjątkowej nadprodukcji. Wtedy licytują się z satysfakcją kto da mniej, a i tak nakupi ile potrzebuje. Ale taka sytuacja nam nie grozi długo.
Od poniedziałku ssanie ja oddałem 0,1 taniej od ciebie do skupnika.tabou pisze:widzisz, czekałem na telefon od znajomego ale się nie doczekałem. Na forum też nie ma informacji o cenie 6,3, 6,4.
-
mediastore
http://www.pig333.com/markets_and_prices/europe
na tej stronie jest informacja że cena w Polsce za żywiec to 6,5 z vatem czyli 6,5 x 0,07 vatu = 0,455 dalej 6,5-0,455 = 6,045 cena w naszym rozumieniu za 52% miesności czy co tam znaczy carkas cena jest z piątku
Ja też oddałem w piatek tylko narazie mam podane nie mniej jak 5,8 a ile wyjdzie to się okaże w poniedziałek też do pośrednika , Trzeba by ich zapytać skąd ja biorą czy od forumowiczów , czy z innego miejsca.
Ale cena wydaje sie odpowiadac rzeczywistości , jak dzwonię po zakładach to oczywiście 7,5 E a pośrednicy 5,8 - 5,9 zależnie od ilości i jakości .
na tej stronie jest informacja że cena w Polsce za żywiec to 6,5 z vatem czyli 6,5 x 0,07 vatu = 0,455 dalej 6,5-0,455 = 6,045 cena w naszym rozumieniu za 52% miesności czy co tam znaczy carkas cena jest z piątku
Ja też oddałem w piatek tylko narazie mam podane nie mniej jak 5,8 a ile wyjdzie to się okaże w poniedziałek też do pośrednika , Trzeba by ich zapytać skąd ja biorą czy od forumowiczów , czy z innego miejsca.
Ale cena wydaje sie odpowiadac rzeczywistości , jak dzwonię po zakładach to oczywiście 7,5 E a pośrednicy 5,8 - 5,9 zależnie od ilości i jakości .
-
mediastore
piszą ludzie że 7,85E i 6 i 6,1 a Ty mówisz nikłe szansa na 6 , szanse są spore w niemczech nie ma świń nieskończenie dużo , jest ich określona wyczerpywalna ilość w dodatku zmniejszająca się, tam też pogłowie spada - jeśli nie w ten poniedziałek to w następny 6,1 chyba że euro zanurkuje a złoty poszybuje jak Marucha - eksperci wieszczą jednak spadek PKB więc raczej złoty bedzie nurkował no ale to kwestia 4-5 miesięcy a wiec 2013. Po mojemu rozgrywka bedzie w 2 kwartale 2013 , a do końca roku 2012 moze będzie może nie bedzie .
http://www.ingaso.com/english/index.php
http://www.ingaso.com/english/mercado_cebo.php
http://www.ingaso.com/english/index.php
http://www.ingaso.com/english/mercado_cebo.php
- wet-zootechnik
ceny
6,05 -2%,na wtorek potrzebne
-
mediastore
jak do Rosji to pełna przedpłata - żadnego ryzyka.
Myślę że to jakiś niewypał. Rosja nie wpuśći żadnego żywego bo embargo nie zdjęte. Ale jak ktoś chce kupowac i mówi że do Rosji i płaci gotówą to niech bierze. Ty mu sprzedajesz a on kupuje. Co z tym towarem zrobi to jego problem. Bez świadectwa wet. granicy unii nie przekroczą.
Myślę że to jakiś niewypał. Rosja nie wpuśći żadnego żywego bo embargo nie zdjęte. Ale jak ktoś chce kupowac i mówi że do Rosji i płaci gotówą to niech bierze. Ty mu sprzedajesz a on kupuje. Co z tym towarem zrobi to jego problem. Bez świadectwa wet. granicy unii nie przekroczą.
-
Marcin1606
- wet-zootechnik
Re: ceny
około 160 sztuk jeśli średnia 125 kg,nemezis pisze:Jaka ilosc Cie interesuje i jaki towar .wet-zootechnik pisze:6,05 -2%,na wtorek potrzebne
bez badania mięsności,
może być parę sztuk poniżej 100 kg,parę powyżej 130,
całe i zdrowe
płatność 14 dni
- Muchozolali
Re: ceny
zobacz jeszcze sobie kredyt ustaliłwet-zootechnik pisze:około 160 sztuk jeśli średnia 125 kg,nemezis pisze:Jaka ilosc Cie interesuje i jaki towar .wet-zootechnik pisze:6,05 -2%,na wtorek potrzebne
bez badania mięsności,
może być parę sztuk poniżej 100 kg,parę powyżej 130,
całe i zdrowe
płatność 14 dni
prowizja na udzielnie kredytu 5% bo to szybki kredyt
dwa ubezpiecznie kredytu w firmie hermes wexel lub inne zabezpieczenie
i interes mozemy robic
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
- wet-zootechnik
ceny
napisz coś od siebie czasem 
-
mediastore
niemiecki bez zmian! na przyszły tydzień podobno też bez zmian
obecnie wrzesień gdzie inne wydatki, nie zachęca do kupowania mięsa,
Francja i Hiszpania jednak niespodziewanie do góry
http://www.schweine.net/eu_schweineprei ... suede.html
obecnie wrzesień gdzie inne wydatki, nie zachęca do kupowania mięsa,
Francja i Hiszpania jednak niespodziewanie do góry
http://www.schweine.net/eu_schweineprei ... suede.html
wiesz nie rozmawiasz to nie wiesz, ja wiem bo akurat rozmawiam i widzę jak nie którym panika w oczach, bo świń nie mogą sie pozbyć.
niemiecki Toonies jedzie na mocno obniżonej marży, aby móc sprzedać po tych cenach.
Obniżki nie będzie ale na podwyżki na obecną chwilę nie ma co liczyć.
niemiec też nie taki bogaty już jak kiedyś.
nic Ci nie da bycie złośliwym.
niemiecki Toonies jedzie na mocno obniżonej marży, aby móc sprzedać po tych cenach.
Obniżki nie będzie ale na podwyżki na obecną chwilę nie ma co liczyć.
niemiec też nie taki bogaty już jak kiedyś.
nic Ci nie da bycie złośliwym.
gdyby się świń nie mogli pozbyć to by ceny tak w górę nie szybowały. Świń nie ma w całej Europie. I jaka panika? Niemiec jest szczęśliwy i zadowolony z ceny 1,9. Jak ma problemy ze zbytem to nasze samochodziki mu pomogą. Nadwyżkę u nas się zagospodaruje. Na razie cena europejska smali 2 procent w górę co tydzień. Ale może rzeczywiście w przyszłym tygodniu będzie bez podwyżek. Ale tego nie wie nikt. Nawet link który cytowałeś podaje że powinno być stabilnie a nie że nie będzie podwyżek. Jest różnica.
Jutro kolejna potyczka która pokaże jak może wyglądać przyszłotygodniowa bitwa o tucznika. U nas jego brak. Może Niemcy powinni południowców zasilić. Tam ceny rosną. A złośliwość? To jest biznes. Tu nie ma miejsca na sentymenty. Jak świnie rowami okresowo chadzają, jak chłop z targu więcej prosiąt przywozi niż na targ zawiózł a ktoś mówi że taki jest rynek a jeszcze samochodziki do nas rzekomo lepszy towar przywożą - to dopiero jest złośliwość.
A kto mięsa nie lubi może młode ziemniaczki zjadać- pycha.
Jutro kolejna potyczka która pokaże jak może wyglądać przyszłotygodniowa bitwa o tucznika. U nas jego brak. Może Niemcy powinni południowców zasilić. Tam ceny rosną. A złośliwość? To jest biznes. Tu nie ma miejsca na sentymenty. Jak świnie rowami okresowo chadzają, jak chłop z targu więcej prosiąt przywozi niż na targ zawiózł a ktoś mówi że taki jest rynek a jeszcze samochodziki do nas rzekomo lepszy towar przywożą - to dopiero jest złośliwość.
A kto mięsa nie lubi może młode ziemniaczki zjadać- pycha.
tak to biznes, tak samo jak dla rolnika jak i ZM, jeżeli taki gigant jak Toonies zdecyduje że lepiej mu jechać na 80% mocy, po cenie 1,8 niż 100% na 1,9 to wtedy już nie będzie się mówiło o pogłowiu , lecz o tym kto co może dać, bo jeszcze 400 zostało.
ja tam tylko piszę, jak sytuacja na zachodzie, bo ktoś zapytał. Tak jest jednak jak mówisz nigdy nie wiemy co bedzie.
tak samo jak nie wiemy czy przypadkiem nie spadnie na 1,8 bo np gdzieś rynek nie jest w stanie przyjąć takich cen.
bo ludzie zaczeli jechać na tanim drobi, dopóki oczywiście przez wzmożony popyt nie podrożeje.
ja tam tylko piszę, jak sytuacja na zachodzie, bo ktoś zapytał. Tak jest jednak jak mówisz nigdy nie wiemy co bedzie.
tak samo jak nie wiemy czy przypadkiem nie spadnie na 1,8 bo np gdzieś rynek nie jest w stanie przyjąć takich cen.
bo ludzie zaczeli jechać na tanim drobi, dopóki oczywiście przez wzmożony popyt nie podrożeje.
- Muchozolali
ja rozumiem że Toonies nie chce dokładać do interesu ale z pustego i Salomon nie naleje, a my mamy? Zobaczcie ile musimy dokładać do interesu http://www.wir.org.pl/kalk/trzoda.htm a warchlaczek rynkowiec po 170 liczony a nie od was po 300 lub powyżej. Czy wy też tyle do każdego przejechanego kilometra dokładacie? Czy też przyjeżdzając na stację paliw mówicie do sprzedawcy żeby obniżył cenę bo nie jesteście przyjąć takich cen? Wybór jest jeden - inna stacja. Jak tam tak samo drogo to lejemy - rynek cenę musi przyjąć, bo i paliwa brakuje i świń też. Przyjdzie czas na obniżki i paliw i świń ale to jeszcze nie teraz.
-
andrzej19570
Marucha sorry że się znów czepiam ale zastanawiasz się czasem co piszesz????Powiedz gdzie we wrześniu są młode ziemniaki albo gdzie brakuje paliwa i dlatego musi być drogie??Paliwo jest drogie i zawsze będzie bo taka jest polityka podatkowa rządu.Kilka lat temu cena baryłki na świecie była najwyższa w historii ponad 150$ a paliwo w Polsce kosztowało koło 4 zl teraz baryłka kosztuje w Londynie 114 $ a w Nowym Jorku 97 $ a w Polsce prawie 6 zl za litr!!Wytłumacz jakim cudem,chyba to jeden z tych cudów obiecanych przez Tuska i dlatego Stan jeszcze nie wyjechał bo czeka na dalsze cuda :)Paliwo jeśli stanieje to będą groszowe obniżki a tuczniki jak sami wiemy z doświadczenia drożeją powoli a tanieją szybko mimo że oczywiście nie ma ku temu podstaw ale jak powiedział to klasyk Polska to dziki kraj !!
widzisz Andrzeju.
Ta wypowiedź była dedykowana tym, którym ceny paliwa, importowanych warchlaków, importowanych a nie eksportowanych tuczników są bliższe niż opłacalne ceny naszej wieprzowiny. A jeżeli jeszcze zamiast rodzimego schabowego bardziej smakują im młode ziemniaki i kapucha na ćwiartkach kurczaka to jest już ich zmartwienie skąd we wrześniu je wezmą.
Pisałem kiedyś, młody jesteś i nie wszystkie wątki naszych dyskusji są ci znane. Dlatego wydaje ci się że nie wiem o czym piszę. Ja wiem i oni wiedzą.
Ta wypowiedź była dedykowana tym, którym ceny paliwa, importowanych warchlaków, importowanych a nie eksportowanych tuczników są bliższe niż opłacalne ceny naszej wieprzowiny. A jeżeli jeszcze zamiast rodzimego schabowego bardziej smakują im młode ziemniaki i kapucha na ćwiartkach kurczaka to jest już ich zmartwienie skąd we wrześniu je wezmą.
Pisałem kiedyś, młody jesteś i nie wszystkie wątki naszych dyskusji są ci znane. Dlatego wydaje ci się że nie wiem o czym piszę. Ja wiem i oni wiedzą.
-
andrzej19570