Przyszłość produkcji świń w Polsce

ACONAR
Site Admin

Przyszłość produkcji świń w Polsce

Post autor: ACONAR »

Witam!
Ponieważ w różnych tematach na FORUM pojawiają się interesujące wypowiedzi o przyszłości produkcji świń w Polsce i są one przez to mocno rozproszone, postanowiłem otworzyć nowy temat poświęcony wyłącznie temu problemowi.

Na początek mam do Kolegów takie proste pytanie:
Jaką rolę dla polskiego producenta świń przewiduje w swoich planach świński triumwirat Holandia-Dania-Niemcy?
ACONAR
Site Admin

Witam!
Oto wczorajsza opinia komentatora z portalu farmer.pl:

Na razie nic nie wskazuje na to, że rolnicy zwiększą produkcję trzody chlewnej.
Tym bardziej, że co tydzień słyszymy w rozmowach telefonicznych, że zapotrzebowanie na wieprzowinę jest i krajowi producenci ledwo co pokrywają tygodniowe produkcje zakładów mięsnych.
Czy w przyszłości czeka nas już tylko import wieprzowiny?
O tym najprawdopodobniej przekonamy się po żniwach.

link http://tiny.pl/h5gn2
baraki

Re: Przyszłość produkcji świń w Polsce

Post autor: baraki »

ACONAR pisze:Witam!
Ponieważ w różnych tematach na FORUM pojawiają się interesujące wypowiedzi o przyszłości produkcji świń w Polsce i są one przez to mocno rozproszone, postanowiłem otworzyć nowy temat poświęcony wyłącznie temu problemowi.

Jaką rolę dla polskiego producenta świń przewiduje w swoich planach świński triumwirat Holandia-Dania-Niemcy?
Pewnie różnie to widzą:
Dania- rynek zbytu dla prosiąt i wyrębów
Holandia -rynek zbytu dla prosiąt/tuczników
Niemcy- rynek zbytu dla półtusz/tuczników
Na pewno nie jest w ich intersie żeby polscy rolnicy utrzymywali lochy w swoich chlewniach.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

pogłowie bedzie malec i grubo do poziomu 7mil i tak sie utrzymie jakis czas
cena zboza nie bedzie zachecał do wstwienia i iwestycji

poz
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

U mnie w okolicy mali totalnie rezygnują z produkcji (cykl zamknięty). Jako tako przędą producenci nastawieni na tucz (stopniowo wstawiają coraz więcej świń- przerabiają, budują nowe obiekty). Jakoś na razie nie powstają fermy nastawione na produkcje prosiąt a czy powstaną czas pokaże.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

U nas ogólnie mało producentów wieprzowiny jest ale jak juz to tak samo masowo likwiduja mali a duzi nastawieni na tucz stoja w miejscu, jast kilka ferm produkujacych prosiaki i to one obecnie rozwijaja sie najszybciej, coraz czesciej do skali 1000 loch
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

ACONAR pisze:Witam!

Mają nadprodukcje i szukają rynków zbytu dla swoich świnek- my jesteśmy blisko i bierzemy wszystko jak popadnie: prosiaki, tuczniki, półtusze i te elementy półtusz których tam nikt nie chce. Z tego względu na pewno nie zależy im na rozwoju naszej produkcji- wolny rynek- silniejszy wygrywa. Oni mają wsparcie swoich rządów i cele które realizują. Nasza pomoc rządowa polega na tym że jej po prostu nie ma.
blondynka

Post autor: blondynka »

witam,liberalna opcja polityczna nigdzie na świecie rolnictwu nie pomogła a PSL-owski minister rolnictwa ........ no cóż pomyślimy przy wyborach.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

[quote="ACONAR"]Witam!

Jaką rolę dla polskiego producenta świń przewiduje w swoich planach świński triumwirat Holandia-Dania-Niemcy?[/quote

Taka na jaka polski producent sobie pozwoli.
MAREK.R

Post autor: MAREK.R »

Holandia i Dania beda produkowaly prosieta i warchlaki bo sa w tym dobrzy.Nie beda zwiekszaly poglowia tucznikow bo to sa male kraje i srodowisko tego nie wytrzyma.Holendrzy najchetniej by zrezygnowali z hodowli swin i wszystko robia by ja zmniejszyc.Placa duze odszkodowania za rezygnacje z hodowli i zburzenie chlewni do fundamentu.Niemcy maja b.nowoczesny system hodowli trzody i z tego nie zrezygnuja.Ponadto sami duzo konsumuja.Ale by wybudowac nowa chlewnie trzeba przejsc przez meke.SZALENCY Z TZ.PARTII ZIELONYCH RABIA WSZYSKTO BY RZUCIC HODOWCOW NA KOLANA.Grupowy chow macior od2013roku,nowe przepisy budowlane dotyczace ochrony srodowiska,kastracja pod znieczuleniem,zakaz obcinania ogonow tak podrazaja koszty ze trudno to bedzie wytrzymac.Po 2013 roku oczekuje sie ze ok,20-25% hodowcow zrezygnuje z produkcji.Ale ona bedzie choc tu nikt nie namawia do jej zwiekszenia.Jest wiele obszarow gdzie otrzymanie zezwoleniaNiedersachsen/ jest praktycznie niemozliwe.Uwazam ze przyszloscia dla polskiej hodowli swin sa rynki wschodnie.Rosjanie duzo inwestuja w trzode.Ale oni nie maja kadry i doswiadczenia.Mentalnosc tz.kolchoznikow tez bedzie wielka przeszkoda.
NeutralizatoryZapachu_pl

Post autor: NeutralizatoryZapachu_pl »

Sam planuję założyć hodowlę świń w najbliższym czasie. Analizuje jeszcze wszystkie wady i zalety tego przedsięwzięcia. Czy w dzisiejszych czasach polecilibyście?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

NeutralizatoryZapachu_pl pisze:Sam planuję założyć hodowlę świń w najbliższym czasie. Analizuje jeszcze wszystkie wady i zalety tego przedsięwzięcia. Czy w dzisiejszych czasach polecilibyście?
Daj sobie spokój z tym interesem.
Przepadniesz i wtedy :co zrobisz?
Ryby słodkowodne lepiej hoduj ,świnie to Duża chuśtawka cenowa.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Ta kalkulacja to zaprzeczenie większości teori na tym forum. Wynika przy niej,że przy zbożu z zakupu jest cień szansy zarobić, ale już przy własnym to nie ma szans. Koszt zbozą własnego 900 za tone, zakup 750, zabawni sa.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Ta kalkulacja to zaprzeczenie większości teori na tym forum. Wynika przy niej,że przy zbożu z zakupu jest cień szansy zarobić, ale już przy własnym to nie ma szans. Koszt zbozą własnego 900 za tone, zakup 750, zabawni sa. A u mnie się ćpają ponad 60 za hektar,żeby do zboża dołożyć.
marucha

Post autor: marucha »

z takimi doradcami z WIR to nie ma żadnej przyszłości produkcji świń w Polsce. Będziemy wtrajać niemieckie i holenderskie, tam widać mają lepszych doradców. Tylko komu wtedy nasi będą doradzać?
A ja myślałem że na wielkopolsce dobrych doradców mają bo tam chyba zagłębie świńskie jest. A okazuje się że tam sami bankruci siedzą.
Stan dobrze przewidywał- przyjdzie czas komorników i licytacji. Właśnie nadchodzi. Dlatego część z nas w porę z interesu uciekła i prognozami się teraz zajmuje.
mediastore

Post autor: mediastore »

marucha - jakbyś zgadł - pierwszy płatnik z terminem 11 dni zapisane data zapłaty na fakturze nie dotrzymał słowa , mamy ten sam bank więc nie ma szans na opuźnienie przelewu - pytałem nawet telefonicznie dziś czy wyjdzie kasa - miała wyjść w popołudniowych rozliczeniach no i nie ma :)

nie pewniak dał termin 3 dni
Ostatnio zmieniony wtorek 11 wrz 2012, 20:15 przez mediastore, łącznie zmieniany 1 raz.
marucha

Post autor: marucha »

to był ten pewniak co taniej dostał bo był pewny?
Dobrze że jeszcze telefony odbiera. Może nie będzie tak źle, Na pewno zapłaci jak jemu zapłacą.
kaluś

Post autor: kaluś »

był ktoś z was w licheniu na sympozjum beringera?
kaluś

Post autor: kaluś »

odnosnie tego szkolenia w Dani mają 15,6 żywo urodzonych a na najlepszych fermach skutecznosc krycia 97% :shock: padło pytane z sali ile procent prosiąt szczepią to duńczyk powiedział że wszystkie które zostają w kraju a te co poza kraj to jakieś 25%
ACONAR
Site Admin

Witam!

Dla przypomnienia:
Wymagania w chowie trzody chlewnej obowiązujące od 1 stycznia 2013 r.
link: http://tiny.pl/hcn15
baraki

Post autor: baraki »

Odnośnie parametrów podłóg szczelinowych, czy to znaczy że wszystkie ruszta plastikowe w warchlakarniach i porodówkach sa do wywalenia skoro beleczki maja w nich <50?
I mam jeszcze wątpliwości czy zgodne z przepisami jest utrzymywanie loch w pojedynkach w sektorze krycia bo w prezentowanym materiale ten problem jest jakby pominięty.
arek

Post autor: arek »

do 4 tygodni po odsadzeniu mogą być w pojedynkach później musza być grupowane
nemezis

Post autor: nemezis »

arek pisze:do 4 tygodni po odsadzeniu mogą być w pojedynkach później musza być grupowane
Nie pisz ze musza bo przecież mogą byc wybitnie agresywne ,
arek

Post autor: arek »

zawsze są wyjątki ale o nich nie piszemy to chyba jasne
ODPOWIEDZ