FORUM
CENY TRZODY
Dla Magiera .
Świnie to stworzenie Boże , która wszystko żreć może .Dla hodowców którzy marnują nasze wspólne dobro jakim jest ziarno , powinny być kary cielesne . Te kary powinny być zapisane w konstytucji .Jeśli kara finansowa w postaci wysokiej ceny paszy nie uczy myślenia , to tacy delikwenci powinni być poddawani konstytucyjnej karze tortur .
Świnie to stworzenie Boże , która wszystko żreć może .Dla hodowców którzy marnują nasze wspólne dobro jakim jest ziarno , powinny być kary cielesne . Te kary powinny być zapisane w konstytucji .Jeśli kara finansowa w postaci wysokiej ceny paszy nie uczy myślenia , to tacy delikwenci powinni być poddawani konstytucyjnej karze tortur .
-
stan1069@o2.pl
A powiedz mi kochany ile tego oleju jest w rzepaku ?? i ile on by musiał kosztować jak by tego odpadu nie sprzedawali ??jarekw pisze:Stan, głównym produktem z rzepaku jest olej, reszta dla zakładów tłuszczowych to odpad poprodukcyjny, jeśli nie będzie sprzedawała się dobrze śruta to zwyczajnie konsumenci więcej zapłaca za olej i bilans się wyrówna. Kukurydza również ma wiele zastosowań (więcej od pszenicy), więc w tym zestawieniu trzech roślin, moim zdaniem najbardziej wrażliwa na zapaśc w hodowli może byc cena pszenicy.
Z całą resztą wypowiedzi zgadzam się w całej rozciągłości![]()
A ja pamiętam taki rok, gdzie sąsiad do młyna żyto wywiózł po 180 zł/t, co ciekawe to nie było wcale tak dawno.
Również nie tak dawno (3-4 lata), dealer firmy Gregory Besson sprzedał w Polsce największa do tej pory talerzówkę o szerokości roboczej 22 m, miała ona posłużyc do zatalerzowania 1000 hektarów kukurydzy, ponieważ koszty samego zbioru przewyższały jej wartośc w danym momencie.
na pewno byś sobie go nie kupił , tylko byś słoninke zaczął stosować i pewnie by Ci to na zdrowie wyszło
wystarczy kilka ognisk pomoru świń i kilka ognisk grypy w kurnikach i ceny tak się pozmieniają że głowa boli
zboże się kupuje jak jest tanie , a karmi się jak jest drogie albo sprzedaje
ale na to trzeba mieć pieniążki '' kto nie ma miedzi ten na dupie cicho siedzi ''
prawie co 3-4 lata się tendencje odwracają i trzeba nad tym pomysleć , a najlepiej to wykorzystac
http://epoznan.pl/news-news-36913-750_s ... pod_Sremem tragedia, współczucia dla hodowcy
Zawartośc tłuszczu w suchej masie rzepaku wynosi zazwyczaj około 45-47%. Cena oleju do ceny nasion rzepaku ma się mniej więcej tak, jak cena tucznika na skupie u agenta do ceny schabu lub dobrej szynki.
Jeśli chodzi o tendencję zmian cen, to już dawno temat ten rozpoznano i naukowo opisano, według naukowców z SGGW, pełny cykl zmiany ceny dla pszenicy i trzody wynosi 34 miesiące, przy czym nie pamiętam już dokładnie, ale jest przesunięcie w czasie pomiędzy ekstremalnymi cenami pszenicy i trzody.
Jeśli chodzi o tendencję zmian cen, to już dawno temat ten rozpoznano i naukowo opisano, według naukowców z SGGW, pełny cykl zmiany ceny dla pszenicy i trzody wynosi 34 miesiące, przy czym nie pamiętam już dokładnie, ale jest przesunięcie w czasie pomiędzy ekstremalnymi cenami pszenicy i trzody.
Jakby nie susza w USA to ciekawe po ile była by kukurydza? Rzepak jak przezimuje dobrze w całej unii to czy na pewno będzie kosztował 2000 zł? Drobiarze do interesu w tym momencie dokładają i albo kurczak podrożeje albo pszeniczka musi stanieć, żeby zaczęli zarabiać. Nie koniecznie musi być tak że pole będzie przynosić takie zyski jak w ostatnich trzech latach.
-
stan1069@o2.pl
Pisałem że są bez grosza trzodziarze ci co kupują zboże kolegovicia1223 pisze:Stan , piszesz , że trzodziarze są bez grosza a kupują zboże mało logiczne jakoś , skoro kupują to mają ten grosz , nie zamiataj wszystkich w jeden kąt , znam kilku co śrutują dla 1000 sztuk każdy i nic i nikt ich nie przekona do paszy gotowej , zboże mają zaklepane w okolicy zaraz po żniwach .
co to znaczy że mają zaklepane ???? jak nie zapłacili to zapłacą tyle po ile obecnie stoi
a zaklepać to się mogą przy silosie podczas odbioru jak sie dobrze nie dogadali
Mietek to żeś wymyślił z tym wspólnym dobrem hahaha. Od 2 i pół roku mamy wysokie ceny zbóż bo wcześniej przez 20 lat było tanie - tak jak tucznik, którego cena (z nielicznymi wyjątkami) była niska a od ponad 2 lat mamy wysoką (z nielicznymi wyjątkami). Powiem Ci że te "wspólne dobro" jak to określiłeś w lwiej części pochodzi od twojej rodziny a teraz jest twoje - nie zapominaj o tym.
Chyba że urodziłeś się w mieście i nic wspólnego z wsią nie miałeś i pierwszy hektar twojego całego gospodarstwa kupiłeś sam za zarobione wcześniej własne pieniądze i postanowiłeś być rolnikiem.
Wysoką cenę zboża bardziej niż podaż kształtuje popyt. Jak ktoś wcześniej zauważył bezpośrednio na żywność idzie niewielki procent w porównaniu do ilości jaka idzie na pasze (dla trzody, kur, indyków...). Jak nie będzie hodowli (jakiejkolwiek) opartej na ziarnie to "nasze wspólne dobro" - jak to określiłeś będzie używane zamiast węgla jak 3 lata temu. Kogo wtedy wyślemy na chłostę?
Chyba że urodziłeś się w mieście i nic wspólnego z wsią nie miałeś i pierwszy hektar twojego całego gospodarstwa kupiłeś sam za zarobione wcześniej własne pieniądze i postanowiłeś być rolnikiem.
Wysoką cenę zboża bardziej niż podaż kształtuje popyt. Jak ktoś wcześniej zauważył bezpośrednio na żywność idzie niewielki procent w porównaniu do ilości jaka idzie na pasze (dla trzody, kur, indyków...). Jak nie będzie hodowli (jakiejkolwiek) opartej na ziarnie to "nasze wspólne dobro" - jak to określiłeś będzie używane zamiast węgla jak 3 lata temu. Kogo wtedy wyślemy na chłostę?
Znowu spadek pogłowia pożar w Zaworach 750 macior sie spaliło kupował ktoś z forum prosieta z tej firmy ? http://srem.naszemiasto.pl/galeria/zdje ... ,t,tm.html
-
stan1069@o2.pl
Z kila zboża jest 10 kila chleba pewniezeus-1 pisze:Jakby nie susza w USA to ciekawe po ile była by kukurydza? Rzepak jak przezimuje dobrze w całej unii to czy na pewno będzie kosztował 2000 zł? Drobiarze do interesu w tym momencie dokładają i albo kurczak podrożeje albo pszeniczka musi stanieć, żeby zaczęli zarabiać. Nie koniecznie musi być tak że pole będzie przynosić takie zyski jak w ostatnich trzech latach.
a z kila zboża jest 0, 3 kila mięsa powiedzmy
problem jest więc w tym , że podczas nieurodzaju łatwiej i taniej narodom zapchać żolądki chlebem niż mięsem , bo na ich wyżywienie kasy wciąż tyle samo
a o tym hodowcy kurek i świnek wciąż zapominaja
liczy się tylko pełna obsada chlewików i kurników , bo muszą budynki zarabiać
więc budynki zarabiają , a ich właśiciele dokładają licząc że następnym razem się odrobi
- Muchozolali
jak był budynek cały betonowy to o pożarze nie było w ogóle mowydragonlux pisze:Znowu spadek pogłowia pożar w Zaworach 750 macior sie spaliło kupował ktoś z forum prosieta z tej firmy ? http://srem.naszemiasto.pl/galeria/zdje ... ,t,tm.html
a tak ciekawie jaki cymbol robił instalacje w takim obiekcie
na pewno tak zwany fachowiec
taki sam jak ummie prąd podłączył do licznika to po 6mis telewizor i zamrażarka pracował na dwóch fazach.
-
stan1069@o2.pl
-
mediastore
Nie stan pogłowia trzody czy dziobaków ,a tzw czysta energia [biopaliwai biogazownie] zwindowała ceny zboza.Dzis unia zaczyna bic sie w piersi iz to był błąd .arek pisze:patrząc na stan pogłowia świń i jakby ono miało wpływ na cenę zbóż to zboże dzis powinno być za darmo lub co najwyżej z lekka dopłata sprzedajacego
- Muchozolali
Szanowny Panie Użytkownikustan1069@o2.pl pisze:Muchozol ileś Ty wypił że tak pierdoli..... ???? wiadro![]()
Od 12lat posiadam szkolenie 2 stopnia OSP brałem udział w wielu zdarzeniach. Wiem jak i z czego są wykonane takie budynki.
Nie wiem czy wiecie że zgodnie z prawami fizyki dachy i stopy wykonane z
fe, al i tworzyw sztucznych muszą być uziemione.
dach pracuje i wytwarzają się tarcia, wentylatory wprawiają w drgania
sufity i dachy. I od tak tworzą sie ładunki tworzące iskry trochę kurzu organicznego i po imprezie.
Z poważaniem.
-
mediastore
http://www.arr.gov.pl/
ktoś wie dlaczego nie działa - zlikwidowali czy jak - chciałem sprawdzić prognozy i zapasy agencji
http://www.ierigz.waw.pl/publikacje/rynek-rolny
tu też mi nie chce się załadować chyba oszczędność energii i w dni wolne wyłączają serwery
A to mi działa
http://youtu.be/22szwcbx9U4
ktoś wie dlaczego nie działa - zlikwidowali czy jak - chciałem sprawdzić prognozy i zapasy agencji
http://www.ierigz.waw.pl/publikacje/rynek-rolny
tu też mi nie chce się załadować chyba oszczędność energii i w dni wolne wyłączają serwery
A to mi działa
http://youtu.be/22szwcbx9U4
-
stan1069@o2.pl
Nezemis - cene zbóż wywindowała pogoda a biopaliwa i biogazy mialy zagospodarować nadwyżki których wysylka była droższa niż towar
pozostalości tej produkcji też się przeznacza na pasze
paliwo podrożalo i środki do produkcji zboż dosyć mocno , a cena gwarantowana za zboże nie wzrosla więc towarzystwo woli wziąść dopłaty i spać spokojnie
10 % ziemi musiała być nawet odłogowana
znajomy który robi na wyspach jak raz jechalem z rozsiewaczem nawozów mnie zatrzymał i pyta po co ty to siejesz
u farmera ktorego pracuje tyle zboża sie poniewiera że głowa boli
kilka lat już nie sprzedaje , troche skarmi a jak się nie zmieści to prowizoryczną szopke sklei i się śmieje
jak bylo po 100 euro z parametrami ,to to gorsze po 80 albo taniej wiec sobie niech leży ,teraz pewnie poczyścili magazyny
100 euro za zboże jest w Polsce ceną śmieszną , a poza jej granicami nawet bardzo śmieszną
pozostalości tej produkcji też się przeznacza na pasze
paliwo podrożalo i środki do produkcji zboż dosyć mocno , a cena gwarantowana za zboże nie wzrosla więc towarzystwo woli wziąść dopłaty i spać spokojnie
10 % ziemi musiała być nawet odłogowana
znajomy który robi na wyspach jak raz jechalem z rozsiewaczem nawozów mnie zatrzymał i pyta po co ty to siejesz
kilka lat już nie sprzedaje , troche skarmi a jak się nie zmieści to prowizoryczną szopke sklei i się śmieje
jak bylo po 100 euro z parametrami ,to to gorsze po 80 albo taniej wiec sobie niech leży ,teraz pewnie poczyścili magazyny
100 euro za zboże jest w Polsce ceną śmieszną , a poza jej granicami nawet bardzo śmieszną
-
stan1069@o2.pl
Szanowny panie strażaku nie sądze żeby kurz w Grudniu i na chlewni był tak suchy żeby spowodował pożar
słyszałem że pył i kurz w dużum stężeniu przy otwartym ogniu może spowodować wybuch
myśle że według twojej teori pracownicy mieszalni i młynarze podczas samego tylko chodzenia w tych pomieszczeniach byliby spaleni a od wybuchów by im ja.. pourywalo ,bo ubrania też wywołują iskry podczs ruchu
słyszałem że pył i kurz w dużum stężeniu przy otwartym ogniu może spowodować wybuch
myśle że według twojej teori pracownicy mieszalni i młynarze podczas samego tylko chodzenia w tych pomieszczeniach byliby spaleni a od wybuchów by im ja.. pourywalo ,bo ubrania też wywołują iskry podczs ruchu
-
mediastore
Oferta specjalna dla brzydalabrzydal pisze:miałem ofertę w tajemicy specjalnie dla mnie 5,70 za 60szt ale narazie se poczekam pojedyńczo przy sobocie 6 sztu poszło do swiąt jeszcze trochę sie sprzeda
http://www.pinipolonia.pl/cennik-skupu
4.50 aby patrzec jak bedzie !
-
stan1069@o2.pl
może atak zimy trochę zachamuje spadek cen , wschód dziś 10cm i sypie dalej , transport mniej wydajny , ursusy nie odpalą na skup
W następnym tygodniu -15 .
http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowi ... e/16dniowa
http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowi ... e/16dniowa
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 gru 2012, 11:22 przez vicia1223, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.youtube.com/watch?v=GNe73n-Rcx4
"Szpital na peryferiach" i słynna scena w której dr Strosmajer porównuje siostrę Hunkovą do gołębicy: "Gdyby głupota umiała fruwać, to unosiłaby się Pani jak gołębica."
"Szpital na peryferiach" i słynna scena w której dr Strosmajer porównuje siostrę Hunkovą do gołębicy: "Gdyby głupota umiała fruwać, to unosiłaby się Pani jak gołębica."
-
andrzej19570
koszt produkcji 1 kg tucznika na dziś 5,2 zł/kg. Bez amortyzacji i robocizny. Do tego żeby producent zarobil na rachunki to powinien dostać 0,5 zł/kg. Wiec próg oplacalnosci to 5,7. Zeby opłącić pracowników i amortzacje - cena powinna być okolo 6,1-6,2. W innym wypadku niedlugo w Polsce bedzie 5 milionów świn. A ZM bedą musialy coraz wiecej sciagac z zagranicy drogiego towaru. Ktoś ma inne koszty?
-
andrzej-guzik
Na www.cenyrolnicze.pl prawie wszyscy mają w cenniku 5 zł i wyżej za żywą tylko Zakłady Mięsne ŁAGROM jedyna czarna owca na liście 4,7 taki zbieg okoliczności czy to twoje albo do nich opylasz?0909 pisze:nie dawno pisali mi ze kto ci sprzeda po 5 zł , a dzis 5 zl to cena luksusfarmer84 pisze:Precz z cynizmem,może już napisz po 4 ciekawe kto ci sprzeda a przecież podobno tyś jeden z nas !?
zaraz bedzie luksus nizej
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
03.12.2012 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1354539321/
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1354539321/
Daj sobie spokój Andrzej, to jak bys gadał z zaciętą płytą: 4,50.... 4,50....4,50 co by się nie działo.andrzej-guzik pisze:Na www.cenyrolnicze.pl prawie wszyscy mają w cenniku 5 zł i wyżej za żywą tylko Zakłady Mięsne ŁAGROM jedyna czarna owca na liście 4,7 taki zbieg okoliczności czy to twoje albo do nich opylasz?0909 pisze:nie dawno pisali mi ze kto ci sprzeda po 5 zł , a dzis 5 zl to cena luksusfarmer84 pisze:Precz z cynizmem,może już napisz po 4 ciekawe kto ci sprzeda a przecież podobno tyś jeden z nas !?
zaraz bedzie luksus nizej
Dobre Dobre to jest nie jednemu ostudzi to umysły bo na piotrkowskim podobno wściec się chcą z budowaniem chlewni wszystkim kurka mało i mało Biznesmeny jakby trzymali po tysiąc też można świetnie Ba bardzo świetnie żyć ale dlaczego mam mieć 1000 a nie 2000 szt to walimy synu następną itd itp i tak kilkunastu i mamy teraz Bagienko co ???? Ludzie trzymać 1000 szt ale rozsądnie i nie potrzeba 2000 szt bo sobie w ten sposób nóż w plecy walimy bo musimy się takimi praktykami na wzajem powycinać tzreba nam tego ????!!!!!
Chlewnie to niech postawi ten co ma 100 szt żeby miał 500 a nie molochy!!!!
Chlewnie to niech postawi ten co ma 100 szt żeby miał 500 a nie molochy!!!!
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
stan1069@o2.pl
Kolego w tamtym roku wymyśliłeś że jak wytniesz maciory to będziesz tuczył 5 x tyle co w zamkniętymUlan pisze:koszt produkcji 1 kg tucznika na dziś 5,2 zł/kg. Bez amortyzacji i robocizny. Do tego żeby producent zarobil na rachunki to powinien dostać 0,5 zł/kg. Wiec próg oplacalnosci to 5,7. Zeby opłącić pracowników i amortzacje - cena powinna być okolo 6,1-6,2. W innym wypadku niedlugo w Polsce bedzie 5 milionów świn. A ZM bedą musialy coraz wiecej sciagac z zagranicy drogiego towaru. Ktoś ma inne koszty?
w tym roku wymyśliłeś że cena powinna być 6,1 --6,2 żeby Ci wystarczylo na rachunki pracownikow i amortyzacje
po nowym roku pewnie wymyślisz że przysługuje Ci sprzataczka do domu i służbowy samochod i ochraniarz
a prawda jest taka że bedziesz zapierdalał za darmo z dokładką przez 12 miesiecy w roku
Racjastan1069@o2.pl pisze:Kolego w tamtym roku wymyśliłeś że jak wytniesz maciory to będziesz tuczył 5 x tyle co w zamkniętymUlan pisze:koszt produkcji 1 kg tucznika na dziś 5,2 zł/kg. Bez amortyzacji i robocizny. Do tego żeby producent zarobil na rachunki to powinien dostać 0,5 zł/kg. Wiec próg oplacalnosci to 5,7. Zeby opłącić pracowników i amortzacje - cena powinna być okolo 6,1-6,2. W innym wypadku niedlugo w Polsce bedzie 5 milionów świn. A ZM bedą musialy coraz wiecej sciagac z zagranicy drogiego towaru. Ktoś ma inne koszty?
w tym roku wymyśliłeś że cena powinna być 6,1 --6,2 żeby Ci wystarczylo na rachunki pracownikow i amortyzacje
po nowym roku pewnie wymyślisz że przysługuje Ci sprzataczka do domu i służbowy samochod i ochraniarz![]()
![]()
![]()
a prawda jest taka że bedziesz zapierdalał za darmo z dokładką przez 12 miesiecy w roku![]()
![]()
dopuki Ci rozum nie przyjdzie