FORUM
CENY TRZODY
-
Marcin1606
- wet-zootechnik
-
marek120973
- WOJCIECH1236
- Muchozolali
- Muchozolali
-
marek120973
- WOJCIECH1236
nie popadajmy w skrajności ...Muchozolali pisze:to dzis znajomy jałówki hf sprzedawał 7,2marek120973 pisze:4.5 +vat Opolskie płn a byki 6.5 masakra
-
andrzej-guzik
Teraz prędzej karpia sprzedasz niż świnie u mnie ubojnia działała do wtorku i przed świętami raczej nikt się nie bawi w duże zakupy bo może mu to poleżeć przełożenie terminu nie oznacza w tej sytuacji że świń jest dużo tylko że cięzko by mieli towar opylićsanczo44 pisze:na jutro miał być odbiór ,dzisiaj telefon i przekładka na 27 XII (nadmiar towaru).Cena gwarantowana 5,5 netto
-
robert0169
-
komputerek77
- WOJCIECH1236
Właśnie w dzisiejszych czasach ,bo mamy kryzys i jest realna cena 4 złWOJCIECH1236 pisze:Jak bys choc troche logicznie myslał to bys wiedział ze nie mozliwe zeby 4 zł w dzisiejszych czasach bylo... nawet jak by do 4,5 spadło to tak samo szybko skoczyło by bardzo wysoko nawet nie wiem do ile...
robi sie bez robocie za co mają ludzie kupować ?
fiat ile chce zwolnic ludzi ?
i można wymieniać bez końca !
a u Niemca nie widzę podwyżek tylko do dołu
- WOJCIECH1236
Takie argumenty mozesz podawac analizujac rynek motoryzacyjny czy sprzedazy zabawek dla dzieci... A u niemca teraz tylko w dol a za dwa tygodnie bedzie tylko w gore tak było jest i bedzie a ty to przezywasz jak mrówka okres... dla powaznych ludzi takie wachania to standard tylko szkoda ze teraz na te swieta tak ta cena spadła duzo ludzi na tym straciło...
Wojtku w dzisiejszych czasach to mnie już nic nie zdziwi! Pewną to mamy śmierć i podatki... a cena żywca hmmmm przynajmniej ja nie prorokuje.WOJCIECH1236 pisze:Jak bys choc troche logicznie myslał to bys wiedział ze nie mozliwe zeby 4 zł w dzisiejszych czasach bylo... nawet jak by do 4,5 spadło to tak samo szybko skoczyło by bardzo wysoko nawet nie wiem do ile...
Społeczeństwo biednieje to fakt niezaprzeczalny mimo zapewnień, "że jest dobrze". Fiskalność państwa ok 60%, qwa pytam z czego ma być zwiększona konsumpcja (w odniesieniu ogólnym) Rosjanom w gardle tupolew stoi niczym drzazga, przełknąć naszej wieprzowiny nie mogą!No może troszkę. Sąsiad zachodni "strategiczny" gra poleczkę a nasz premier bardzo ładnie do tego tańczy. Ktoś chce pisać do MRiRW tzn chciał żeby kto inny pisał o teraźniejszej sytuacji na naszym świńskim rynku. Niech piszę papier wszystko przyjmie. Tylko pytam się. Co może zrobić 1 tudzież 10 niech nawet będzie 1000 pism rolników skarżących się na obecne ceny. Przecież w zestawieniu ministerialny bodajże z poniedziałku a emitowanym w agrobiznesie średnia ze E to 7,05? Fakt jest obniżka ale tragedia? Skąd!
Zresztą myślicie, że ktokolwiek się tym przejmie? Pamiętam za Sawickiego bodajże wrzesień 2010 jak 2 dni przed ogłoszeniem kursu euro do pln w kontekście dopłat w 2011, Prezes NBP stopy procentowe obniżył i euro z 4,7 na 4,25 spadło! To nikogo nie zdziwiło, a co dopiero obecne ceny żywca eeetam...
trzymajcie się chłopy
Taka jest prawda dobrze to napisałeś !MekkaB pisze:Wojtku w dzisiejszych czasach to mnie już nic nie zdziwi! Pewną to mamy śmierć i podatki... a cena żywca hmmmm przynajmniej ja nie prorokuje.WOJCIECH1236 pisze:Jak bys choc troche logicznie myslał to bys wiedział ze nie mozliwe zeby 4 zł w dzisiejszych czasach bylo... nawet jak by do 4,5 spadło to tak samo szybko skoczyło by bardzo wysoko nawet nie wiem do ile...
Społeczeństwo biednieje to fakt niezaprzeczalny mimo zapewnień, "że jest dobrze". Fiskalność państwa ok 60%, qwa pytam z czego ma być zwiększona konsumpcja (w odniesieniu ogólnym) Rosjanom w gardle tupolew stoi niczym drzazga, przełknąć naszej wieprzowiny nie mogą!No może troszkę. Sąsiad zachodni "strategiczny" gra poleczkę a nasz premier bardzo ładnie do tego tańczy. Ktoś chce pisać do MRiRW tzn chciał żeby kto inny pisał o teraźniejszej sytuacji na naszym świńskim rynku. Niech piszę papier wszystko przyjmie. Tylko pytam się. Co może zrobić 1 tudzież 10 niech nawet będzie 1000 pism rolników skarżących się na obecne ceny. Przecież w zestawieniu ministerialny bodajże z poniedziałku a emitowanym w agrobiznesie średnia ze E to 7,05? Fakt jest obniżka ale tragedia? Skąd!
Zresztą myślicie, że ktokolwiek się tym przejmie? Pamiętam za Sawickiego bodajże wrzesień 2010 jak 2 dni przed ogłoszeniem kursu euro do pln w kontekście dopłat w 2011, Prezes NBP stopy procentowe obniżył i euro z 4,7 na 4,25 spadło! To nikogo nie zdziwiło, a co dopiero obecne ceny żywca eeetam...
trzymajcie się chłopy
to może by tak z drugiej strony?
Nie marzyć o 6zł na żywą, a negocjować cenę:
z firmą paszową, dostawcą warchlaków, dostawcą energii(wbrew pozorom można)
ewentualnie czytać i negocjować kredyty, jak ktoś inwestuje - uwierzcie mi kredyty w bankach sa negocjowalne (szczególnie dla tych większych farmerów), nie wierzcie tym krawatom co twierdzą że są to sztywne zasady z centrali.
Liczmy również na lepsze zbiory zboża na przyszły rok.
a w ostateczności zostawić gdzieś w szopie na 500km diesla , na protesty na wiejską..
ewentualnie czytać i negocjować kredyty, jak ktoś inwestuje - uwierzcie mi kredyty w bankach sa negocjowalne (szczególnie dla tych większych farmerów), nie wierzcie tym krawatom co twierdzą że są to sztywne zasady z centrali.
a w ostateczności zostawić gdzieś w szopie na 500km diesla , na protesty na wiejską..
Bardzo mądreaquariuss pisze:to może by tak z drugiej strony?
wybrac jedną osobe ktora bedzie decydowac o cenie warchlaka z importu ,cene niech nie narzuca importer ,tylko reprezentant grupy np ze grupa rolnikow zakupi warchlaka np z dani w ilosci 1 milona ale po cenie 200 zl za szt np !
polacy niech decydują o cenie warchlaka a jak Dania chce drozej to niech sobje sprzeda !
- Muchozolali
człowieku jaki kryzys0909 pisze:Właśnie w dzisiejszych czasach ,bo mamy kryzys i jest realna cena 4 złWOJCIECH1236 pisze:Jak bys choc troche logicznie myslał to bys wiedział ze nie mozliwe zeby 4 zł w dzisiejszych czasach bylo... nawet jak by do 4,5 spadło to tak samo szybko skoczyło by bardzo wysoko nawet nie wiem do ile...
jak bys miał kryzys to by wogóle handel pikował w dół
a tu ceny zboza do góry energi paliwa jedzenia i tak dalej
znajdz mi pracownika który bedzie pracował za mniej ni 70zł dzien
kryzys to mają cwaniacy i niedouki
wszyscy pieszaczą
a pini inwestuje i jest a wieszchu
duda mówi o przejeciach od 2008 roku listopad i co przejmowal tylko sprzedal zakład paruzej co go niedawno kupił
a pini bedzie budował ubojnie bydła
i tak dalej i dalej
- Muchozolali
po co chłopów dopuścić do przetwórstwa oni mają być kołem zamachowym dla zm , niewolnikami na kontrakcie albo ryzykantami z wolnej stopy co można okraść .W całej tej grabieży nie prywatyzacji po 89 roku ogłowili się wszelkiej maści cwaniacy ,złodzieje a prosty ,uczciwy rolnik pozostał na straconej pozycji
- Muchozolali
nikt ci nie broni zajmowac sie przetwórstwem
troche ludków w Polsce to robi w tym górale
ja mam też wiele pomysłów
ale obawiam sie jednego
jesli jednego nie będę pilnował to co zarobie
na drugim do łoże do pierwszego
a 2 dwa razy się na pracuję
chce obrać tylko wąski kierunek i do tego zmierzam
koncepcji na zarabienie pieniedzy jest wiele
tylko prawa ekonomi i koło się toczy ale warunek jeden
bez żadnych gazo betonów przy sobie
troche ludków w Polsce to robi w tym górale
ja mam też wiele pomysłów
ale obawiam sie jednego
jesli jednego nie będę pilnował to co zarobie
na drugim do łoże do pierwszego
a 2 dwa razy się na pracuję
chce obrać tylko wąski kierunek i do tego zmierzam
koncepcji na zarabienie pieniedzy jest wiele
tylko prawa ekonomi i koło się toczy ale warunek jeden
bez żadnych gazo betonów przy sobie
pasze, warchlaki -wychodzi na to że będziemy negocjować w tym roku głównie z samym sobą. Kto ma cykl zamknięty i sam miesza pasze to raz w tygodniu lub co 3 tygodnie negocjuje z sobą cenę warchlaka a co kilka dni jak z mieszalni wywozi to cenę paszy negocjuje, po żniwach sam z sobą cenę zboża uzgadnia. I chyba te negocjacje są bardzo skuteczne.aquariuss pisze:to może by tak z drugiej strony?
Można jeszcze do negocjacji dołączyć cenę za wykonanie u siebie prac polowych oraz ochrony mienia.
... Koniunktura w handlu w IV kwartale 2012 roku w stosunku do III kwartału 2012 roku uległa pogorszeniu. W ciągu kwartału wartość wskaźnika koniunktury zmniejszyła się o 12,7 punktu i obecnie wynosi -9,7 punktu. Wskaźnik koniunktury w IV kwartale 2012 roku jest również niższy w porównaniu do wartości sprzed roku (wyniosła ona bowiem -4,9) oraz do średniej dla tego okresu dla ostatnich dziesięciu lat (wynosi ona -4,5 punktu)Muchozolali pisze:człowieku jaki kryzys0909 pisze:Właśnie w dzisiejszych czasach ,bo mamy kryzys i jest realna cena 4 złWOJCIECH1236 pisze:Jak bys choc troche logicznie myslał to bys wiedział ze nie mozliwe zeby 4 zł w dzisiejszych czasach bylo... nawet jak by do 4,5 spadło to tak samo szybko skoczyło by bardzo wysoko nawet nie wiem do ile...
jak bys miał kryzys to by wogóle handel pikował w dół
a tu ceny zboza do góry energi paliwa jedzenia i tak dalej
znajdz mi pracownika który bedzie pracował za mniej ni 70zł dzien
kryzys to mają cwaniacy i niedouki
wszyscy pieszaczą
a pini inwestuje i jest a wieszchu
duda mówi o przejeciach od 2008 roku listopad i co przejmowal tylko sprzedal zakład paruzej co go niedawno kupił
a pini bedzie budował ubojnie bydła
i tak dalej i dalej
źródło - SGH
ceny trzody
Sprzedam 200 sztuk tucznika najlepiej do końca roku. tel 723968458