FORUM
CENY TRZODY
-
Rolnik1257
tak sobie patrze i liczę i coś mi wychodzi że e klasa w Niemczech to 5,46 zł/kg przy niskim kursie euro czyli znaczna rozbieżność od obecnych cenników i ofert w Polsce
Miłe jest że po miesiącu przestoju ZM przypomniały sobie zapytać o świnki
Szczęście ze jeszcze troszkę zostało.
Tylko dylemat komu sprzedać - skoro w ciągu tygodnia kilka firm dzwoniło.
Ale mamy listopad czas gromadzenia zapasów na święta.
Mam nadzieje że cena troszkę wzrośnie aby z zakupami paszy i prosiaka wyjść delikatnie na + bo inaczej nie ma to sensu nagarnianie do dziurawego worka.
Miłe jest że po miesiącu przestoju ZM przypomniały sobie zapytać o świnki
Szczęście ze jeszcze troszkę zostało.
Tylko dylemat komu sprzedać - skoro w ciągu tygodnia kilka firm dzwoniło.
Ale mamy listopad czas gromadzenia zapasów na święta.
Mam nadzieje że cena troszkę wzrośnie aby z zakupami paszy i prosiaka wyjść delikatnie na + bo inaczej nie ma to sensu nagarnianie do dziurawego worka.
Jeśli umawiasz się z odbiorcą na dany termin krótszy czy dłuższy i w umowionym terminie dostajesz przelew to jest ok., najgorsza sytuacja jest kiedy umowa jest na 2 tyg. a dostajesz niewiadomo kiedy.Peron pisze:Ja sprzedaje do pewnego zakładu, który płaci po 4 miesiącach. To jest dopiero sado maso!
jeden z lokalnych zakładów - hurt to około 100szt wiadomego pochodzenia jak dla mniewojce pisze:read pisze:wiadomo każdy chciałby jeszcze tanio ale nasłuchuje co oferuje konkurencja 4,2 netto za hurt - jak myslicie dobra cena sprzedać?
Kto tak dobrze płaci ??hurt to ile sztuk jest ??
choć nie jest to odosobniony przypadek -
ostatnio rozmawiałem z gościem co odaje wieksze partie na jeden z ZM ~1,5 tyg temu ze najgorszą cenę jak dostał to 4,15 netto z tym ze u niego hurt to 180szt a u nas na skupach było 3,3 wtedy
3,8 na skupie to też już ładnie - podwyżki dla nas rolników to jak tlen w powietrzu - dodaje sił to trwania w pracy. Bo zawsze ten grosz zostanie na przeżycie.
Ciekawe czy inne ZM o zasięgu ogólnopolskim także planują korekty cenników w górę ?
(Sprzedawać każdy może jeden trochę lepiej drugi trochę gorzej.)
-
Mariusz1986
-
tea6@wp.pl
- WOJCIECH1236
-
1258hubert
-
1258hubert