FORUM
CENY TRZODY
Po-pulista, też tak uważam, że powinni głowy ucinać za nadprodukcję. A maciory plenne, powyżej 11 szt. w miocie, powinni likwidować komisyjnie na rynku we wsi, to tak dla przykładu.
Z trzodą jest ten problem, że nie wiadomo w jakiej cenie sprzeda się. Druga sprawa, że kabana łatwo wyprodukować. Trzecia, nie można go przetrzymać na lepsze czasy. Po czwarte, sytuacji tej nie da się zmienić; cecha świńskiego rynku: górka świńska, dołek świński, górka, dołek, dołek, dołek, górka, dołek, dołek, dołek, dołek...
W agrobiznesie powiedzieli, że w przyszłym roku ma być lepiej :D oczywiście to żart.
Z trzodą jest ten problem, że nie wiadomo w jakiej cenie sprzeda się. Druga sprawa, że kabana łatwo wyprodukować. Trzecia, nie można go przetrzymać na lepsze czasy. Po czwarte, sytuacji tej nie da się zmienić; cecha świńskiego rynku: górka świńska, dołek świński, górka, dołek, dołek, dołek, górka, dołek, dołek, dołek, dołek...
W agrobiznesie powiedzieli, że w przyszłym roku ma być lepiej :D oczywiście to żart.
-
PO-pulista
Co mają wspólnego plenne lochy z kwotowaniem,przecież nikt nie wycina krów rekordzistek dających po 12 tyś litrów mleka a kwotowanie istnieje na rynku mleka.Tragon pisze:Po-pulista, też tak uważam, że powinni głowy ucinać za nadprodukcję. A maciory plenne, powyżej 11 szt. w miocie, powinni likwidować komisyjnie na rynku we wsi, to tak dla przykładu.
W agrobiznesie powiedzieli, że w przyszłym roku ma być lepiejoczywiście to żart.
-
knajpenterroristen
PO-pulista, kwotowane według ciebie powinny być tuczniki? Podaję przykład. Rolnik stawia chlewnię w cyklu zamkniętym, zakłada 22 prosiaki od lochy. A tu nagle taki psikus, średnia na rok 25. I co robić z tymi stworzeniami? Zabijać i zjadać? Może zmniejszyć stado podstawowe i trzymać puste pomieszczenia?
Myślę, że teraz jest jednak lepiej. Kto chce, ten niech chowa świniaki. Im mniej ingerencji, to dla wszystkich lepiej.
Myślę, że teraz jest jednak lepiej. Kto chce, ten niech chowa świniaki. Im mniej ingerencji, to dla wszystkich lepiej.
-
PO-pulista
O kwotowaniu mleka napisałem odnośnie postów nt. wysokich dochodów hodowców krów mlecznych.Tragon pisze:PO-pulista, kwotowane według ciebie powinny być tuczniki? Podaję przykład. Rolnik stawia chlewnię w cyklu zamkniętym, zakłada 22 prosiaki od lochy. A tu nagle taki psikus, średnia na rok 25. I co robić z tymi stworzeniami? Zabijać i zjadać? Może zmniejszyć stado podstawowe i trzymać puste pomieszczenia?
Co do kwotowania produkcji trzody, drobiu to nigdy takiego czegoś w UE nie było i nie będzie więc nie ma co wymyślać co to by było gdyby zbyt dużo nam się czegoś urodziło.
- WOJCIECH1236
-
turbogrocho49
dziadek51 pisze:Przepraszam ,że w tym temacie to poruszam . Brawo Panie ministrze Sawicki . Od 1 01.2011 koniec ze świadectwami na tuczniki , które przeznaczone sa na ubój. Weterynarze nie chcieli wypisywać świadectw za 10 zł do 15 szt. tylko ogłosili strajk . Teraz nie muszą wypisywać . ha , ha ,ha
nie wiem skąd te głupoty wytrzasnąłeś świadectwa były i będą strajk ma być o to że chcą im obniżyć od szt a nie znieść świadectwa będą nadal obowiązywać ...
tu masz linkaAdrian pisze:dziadek51 pisze:Przepraszam ,że w tym temacie to poruszam . Brawo Panie ministrze Sawicki . Od 1 01.2011 koniec ze świadectwami na tuczniki , które przeznaczone sa na ubój. Weterynarze nie chcieli wypisywać świadectw za 10 zł do 15 szt. tylko ogłosili strajk . Teraz nie muszą wypisywać . ha , ha ,ha
nie wiem skąd te głupoty wytrzasnąłeś świadectwa były i będą strajk ma być o to że chcą im obniżyć od szt a nie znieść świadectwa będą nadal obowiązywać ...
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 25216.html
i pare postów wyżej link Jelonka
http://www.medicusveterinarius.pl/forum ... e8b3167b04
cwaniaczki mają swoje forum
-----------------------------------------------
http://www.vetpol.org.pl/index.php?opti ... &Itemid=68
tutaj w pdf-e jest projekt rozporządzenia w którym swiadectwa mają obowiązywac dla świn do wprowadzanych do stada pkt kopulacyjnych, na targi wystawy ale nie do uboju (jesli nie maja aujeszyego)
----------------------------------
– Po dyskusji doszliśmy do wniosku, że w przypadku transportu zwierząt do ubojni świadectwa są zbędne. Bezpieczeństwo mięsa i tak jest zabezpieczone, a to był tylko dodatkowy biurokratyczny element, który dodatkowo podnosił koszty producentów – przekonywał Sawicki, podkreślając, że jego zdaniem protesty weterynarzy jest „nieuzasadniony i niepotrzebny”.
fragment wywiadu ze strony tvp info z ministrem Sawickim
cwaniaczki mają swoje forum
-----------------------------------------------
http://www.vetpol.org.pl/index.php?opti ... &Itemid=68
tutaj w pdf-e jest projekt rozporządzenia w którym swiadectwa mają obowiązywac dla świn do wprowadzanych do stada pkt kopulacyjnych, na targi wystawy ale nie do uboju (jesli nie maja aujeszyego)
----------------------------------
– Po dyskusji doszliśmy do wniosku, że w przypadku transportu zwierząt do ubojni świadectwa są zbędne. Bezpieczeństwo mięsa i tak jest zabezpieczone, a to był tylko dodatkowy biurokratyczny element, który dodatkowo podnosił koszty producentów – przekonywał Sawicki, podkreślając, że jego zdaniem protesty weterynarzy jest „nieuzasadniony i niepotrzebny”.
fragment wywiadu ze strony tvp info z ministrem Sawickim
-
PO-pulista
A niech tanieją, coraz bardziej zaczynam mieć to wszystko w d... Ja wstawiam tylko tyle, na ile mam swojego zboża. Niech dalej ZM płacą tyle, ile płacą, to późna wiosną będa sobie towar łapać w lesie. Ci co spłacają kredyty to wiadomo, muszą produkować, nawet 20 zł na sztuce lepsze niż zaprzestanie produkcji. I ZM będą próbowały to wykorzystać w najbliższej przyszłości. Wkurza mnie jedynie to, że ZM obcinaja maksmalnie cene, nie płacą w terminie, a właściciel zakładu jeżdzi autem za grubo ponad 600 tys zł. Troche pokory by sie przydało albo wstydu.
-
turbogrocho49
k***a co się dzieje, na tym nie idzie przeżyć, mi wychodzi z moich rozrachunków że wraz z ojcem robimy tylko na procenty, niby zboże swoje do tej pory, ale co z tego jak jęczmień u nas można sprzedać po 800 bez problemu, nie spodziewałem się takiego obrotu sytuacji, niech ZM popłyną razem z nami. Szczęśliwego nowego roku może już bez świniaków 
Komunikat
Głównego Lekarza Weterynarii
dotyczący zmiany rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 19 marca 2008 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń
Główny Lekarz Weterynarii uprzejmie informuje, że w dniu 30 grudnia br. Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń.
Nowelizacja dotyczy pkt 3.6 programu „Zasady obowiązujące w odniesieniu do przemieszczania zwierząt pomiędzy stadami oraz do rzeźni na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej”.
Zgodnie z przedmiotową zmianą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zostaje zniesiony obowiązek wystawiania świadectw zdrowia dla świń przemieszczanych do rzeźni, za wyjątkiem świń przeznaczonych do uboju, pochodzących ze stad podejrzanych o zakażenie, zakażonych i zawieszonych.
Wyżej wymienione rozporządzenie Rady Ministrów wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, tj. 31 grudnia 2010 r.
Uprzejmie proszę powiatowych lekarzy weterynarii o pilne poinformowanie o tym fakcie urzędowych lekarzy weterynarii, wyznaczonych do wystawiania świadectw zdrowia.
Główny Lekarz Weterynarii
Janusz Związek
Głównego Lekarza Weterynarii
dotyczący zmiany rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 19 marca 2008 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń
Główny Lekarz Weterynarii uprzejmie informuje, że w dniu 30 grudnia br. Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń.
Nowelizacja dotyczy pkt 3.6 programu „Zasady obowiązujące w odniesieniu do przemieszczania zwierząt pomiędzy stadami oraz do rzeźni na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej”.
Zgodnie z przedmiotową zmianą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zostaje zniesiony obowiązek wystawiania świadectw zdrowia dla świń przemieszczanych do rzeźni, za wyjątkiem świń przeznaczonych do uboju, pochodzących ze stad podejrzanych o zakażenie, zakażonych i zawieszonych.
Wyżej wymienione rozporządzenie Rady Ministrów wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, tj. 31 grudnia 2010 r.
Uprzejmie proszę powiatowych lekarzy weterynarii o pilne poinformowanie o tym fakcie urzędowych lekarzy weterynarii, wyznaczonych do wystawiania świadectw zdrowia.
Główny Lekarz Weterynarii
Janusz Związek
No to niestety trzeba się liczyć z przeceną w cennikach. Jeśli cena spadnie o 20 gr to dokładamy 60-80gr do 1kg!!!! Kogo na to stać???
Pytanie - Czy ktoś z hodowców świń (tylko świnie w gosp) potrafi tak gospodarować aby mieć sporo kasy na lokacie i co za tym idzie przeżyć kryzys bezboleśnie?? Tak tylko z ciekawości pytam??
Pytanie - Czy ktoś z hodowców świń (tylko świnie w gosp) potrafi tak gospodarować aby mieć sporo kasy na lokacie i co za tym idzie przeżyć kryzys bezboleśnie?? Tak tylko z ciekawości pytam??
podaj mi chociaż 1 (jednego) gospodarza który może pochwalić się rzeczywistymi dochodami ze swojego gospodarstwa, który nie ma dodatkowego żródła utrzymania.lukas1982 pisze:No to niestety trzeba się liczyć z przeceną w cennikach. Jeśli cena spadnie o 20 gr to dokładamy 60-80gr do 1kg!!!! Kogo na to stać???
Z całym szacunkiem, ale nie znam żadnego w swojej okolicy.
Sam natoniast zajmuje sie dodatkowo zimowym utrzymaniem dróg (odśnieżanie ciągnikiem), pracy jest sporo czasem nawet i "kręce" nawet i 24h na dobe, a żona z rodziną zajmuje sie gospodarstwem w tym czasie.
-
Kasia i Paweł
Panowie, ja z mężem żyjemy tylko z hodowli świnek, nie mamy żadnego innego źródła utrzymania. W roku minionym rozpoczeliśmy budowę nowej tuczarni, przeprowadziliśmy jeszcze parę innych inwestycji i to tylko z pieniędzy z chowu. Muszę jeszcze dodać, że do tej pory nie skorzystaliśmy z pomocy unijnej (nie mamy znajomości w agencji), mamy jedynie kredyt Młodego Rolnika w banku i planujemy kolejne inwestycje. Nie ścigają mnie żadni wierzyciele, rachunki mam wszystkie płacone na czas. Jaki z tego wniosek. Albo mamy talent w planowaniu i realizacji swoich założeń albo po prostu mamy szczęście