FORUM
CENY TRZODY
-
luk2782
mnie dzisiejsza cena na cenniku u niajwieszego skur...la normalnie dobiła! 4.1 za E to rozbój w biały dzień!!! *** złodzieje i oszuści: ZM! to sie nazywa krótkowzroczność. Takie działanie spowoduje ze wybija co do nogi ostatnie bastiony polskiej produkcji trzody chlewnej importem miesa z niemiec. Ale niemiec jest cwany on nie da sie w dupe kopac poczeka nauczy polaczków kupowac najweksze gówno pozwoli zamiatac chłodnie z mrozonek a jak juz wyczuje ze wydusili polska produkcje trzody wtedy zacznie sie marsz cen w góre i wtedy te CWELE ZM dotana po ryju!
zastanawiam sie Gdzie jest POLSUS? gdzie ta cała komisja Cenowa skłądajaca sie z "przedstawicieli" rolników, ZM, ekonomistów i speców od rynków? gdzie ten fundusz promocji miesa!? juz od kilku lat płacimy na to! a efekty? jakis czas temu widziałem w telewizji migawke ze gdzies tam powiesili rekalme promujaca poolska zywnośc dokładnie mieso. Osobiscie na swoim regionie nie widziałem zadnej reklamy czy to w postaci bilbordu, czy w prasie lokalnej czy chociaz kilku pułek w sklepie z miesem "Produkt Polski" moze to sotatnie byc najwiekszym problem bo moze naszego miesa tam nie ma! Nasz rząd nasz kochany minister rolnictwa czy to POPIS czy PSL jeden H..J! wszyscy sa siebie warci!
Nie rozumiem dlaczego jeszcze nie ma embarga na niemieckie mieso?! przeciez obawy sa uzasadnione ! oni wola to sprzedac za pół ceny niz zapłacic za utylizacje tego swiństwa! czasami załuje ze urodziłem sie tu w Polsce a nie gdzie indziej!
Jestem ZA!
załózmy związek producentów trzody chlewnej nie dajmy sie robic w bambuko! Ferma bedzie do tego dobrym miejscem
Ja zapowiadam sie na sobote
zastanawiam sie Gdzie jest POLSUS? gdzie ta cała komisja Cenowa skłądajaca sie z "przedstawicieli" rolników, ZM, ekonomistów i speców od rynków? gdzie ten fundusz promocji miesa!? juz od kilku lat płacimy na to! a efekty? jakis czas temu widziałem w telewizji migawke ze gdzies tam powiesili rekalme promujaca poolska zywnośc dokładnie mieso. Osobiscie na swoim regionie nie widziałem zadnej reklamy czy to w postaci bilbordu, czy w prasie lokalnej czy chociaz kilku pułek w sklepie z miesem "Produkt Polski" moze to sotatnie byc najwiekszym problem bo moze naszego miesa tam nie ma! Nasz rząd nasz kochany minister rolnictwa czy to POPIS czy PSL jeden H..J! wszyscy sa siebie warci!
Nie rozumiem dlaczego jeszcze nie ma embarga na niemieckie mieso?! przeciez obawy sa uzasadnione ! oni wola to sprzedac za pół ceny niz zapłacic za utylizacje tego swiństwa! czasami załuje ze urodziłem sie tu w Polsce a nie gdzie indziej!
Jestem ZA!
załózmy związek producentów trzody chlewnej nie dajmy sie robic w bambuko! Ferma bedzie do tego dobrym miejscem
Ja zapowiadam sie na sobote
KOLEDZY ZJEDZMY SIĘ DO ARENY W POZNANIU 28 stycznia POKAŻMY SWĄ SIŁE -TAK JAK MLECZARZE W EUROPY ZACHODNIEJ STRAJKOWALI WYLEWAJĄC MLEKO NA POLA NIE DOSTARCZAJĄC DO MLECZARNI,CI Z ZM. CZYTAJĄ NA FORUM NASZE WYPOWIEDZI WYKORZYSTUJĄ WSZELKIE SPOSOBY ABY ZBIĆ CENĘ JAK NAJNIŻEJ ,NT.W TV AGROBIZNESIE DZIENNIKARZE WYSZUKUJĄ OPTYMISTYCZNE WYPOWIEDZI. CO WY NA TO?
-
robert0169
-
turbogrocho49
-
PO-pulista
-
buntownik72
Teraz Kłopotek przedstawia swoją wizję.
Jeśli chodzi o kanał telewizyjny to powstało coś takiego, jeżeli macie Cyfrowy Polsat to zajrzyjcie na kanał 142 - TVR dla rolników. Wczoraj była dyskusja z weterynarzami.
Zdaje mi się, że ten program jest sponsorowany przez PSl, Kłopotek oficjalnie krytykuje swojego partnera w koalicji.[/quote]
Poseł Kłopotek to taka sama bladz jak cały PSL (czyt.praca swoim ludziom) .Kilka lat temu jak mieliśmy import taniego zboża to jego firma sprowadzała zboże z zagranicy .Na pytanie reporterki cyt.: "Panie pośle co pan robi ? Przecież jak pan sprowadzi taką ilość zboża to pan załamie rynek " poseł Kłopotek odpowiedział cyt :"Mam firmę i prowadze działalność gospodarczą więc mi wolno " PSL to taka polityczna prostytutka .Rypie się z tym kto więcej płaci .
Jeśli chodzi o kanał telewizyjny to powstało coś takiego, jeżeli macie Cyfrowy Polsat to zajrzyjcie na kanał 142 - TVR dla rolników. Wczoraj była dyskusja z weterynarzami.
Zdaje mi się, że ten program jest sponsorowany przez PSl, Kłopotek oficjalnie krytykuje swojego partnera w koalicji.[/quote]
Poseł Kłopotek to taka sama bladz jak cały PSL (czyt.praca swoim ludziom) .Kilka lat temu jak mieliśmy import taniego zboża to jego firma sprowadzała zboże z zagranicy .Na pytanie reporterki cyt.: "Panie pośle co pan robi ? Przecież jak pan sprowadzi taką ilość zboża to pan załamie rynek " poseł Kłopotek odpowiedział cyt :"Mam firmę i prowadze działalność gospodarczą więc mi wolno " PSL to taka polityczna prostytutka .Rypie się z tym kto więcej płaci .
-
Jogidamian
To jest szczyt żeby produkować, wieprzowinę po 3zł!!! Nie ma co dłużej czekać, czas na radykalne zmiany!!! Jedynym wyjściem jest strajk, bo jedynie tym sposobem można przyciągnąć uwagę mediów. Bo jak dotąd to tylko słyszeć o skażonej zagranicznej żywności. Co tam kogo interesuje że rolnik polski musi do produkcji trzody dopłacać!!! i że to jest zdrowa żywność!!!
-
luk2782
dobredragonlux pisze:Peron moja tez ma dni płodne ale ja odpuszczam i jadę do Poznania przemyśl to.
jestem obiema rekami za tym ze trzeba sie jednoczyc bo w jedności siła nie mozemy pozwolic zeby te pajace z ZM w atk brutalny sposób dyktowały ceny
targi w poznaniu moga byc miejscem kiedy pokazemy ze potrafimy mówic jednym głosem! nie dajmy sie w dupe kopać!
To dobry pomysł myślę, nie kazdy należy do grupy a firmy maja w swoich bazach danych sporo hodowców, dostawcy pasz też mogliby pomóc.mietko75 pisze:Nie chcę zaśmiecać strony ANKIETA więc piszę tu.
Aby była DUŻA frekfencja o całej sprawie należało by powiadomić firmy które wyposażają nasze chlewnie i poprosić ich o poinformowaniu wielu hodowców .Na pewno pomogą przecież z nas żyją
Można jeszcze do ZM zadzwonić, oni mają największą bazębaraki pisze:To dobry pomysł myślę, nie kazdy należy do grupy a firmy maja w swoich bazach danych sporo hodowców, dostawcy pasz też mogliby pomóc.mietko75 pisze:Nie chcę zaśmiecać strony ANKIETA więc piszę tu.
Aby była DUŻA frekfencja o całej sprawie należało by powiadomić firmy które wyposażają nasze chlewnie i poprosić ich o poinformowaniu wielu hodowców .Na pewno pomogą przecież z nas żyją
trzeba jednak mieć świadomośc że sama nasza choćby liczna obecność jeszcze niczego nie załatwi, potrzeba nam organizacji która na skale całego kraju była by zdolna do podejmowania konkretnych działań.
Możliwości sa spore, chociażby kwestia umów kontraktacyjnych które aktualnie sa jednostronnie dyktowane przez zm, trzeba opracować wzór umowy która odpowiadała by naszym potrzebom i zmusić zm do zawierania takich umów na naszych warunkach a nie podpisywac co nam pod nos pdtykają. Grupy producenckie są krokirm milowym w organizowaniu sie rolników potrzeba tylko teraz przejśc do etapu drugiego i zacząc koordynować działania tych grup tak żeby zaczęły mówić jednym głosem a wtedy zm moga nam skoczyć! Technicznie to my jesteśmy górą bo mamy w rękach fundamenty produkcji, bez naszych świnek żadna ubojnia, żadna masarnia nie ruszy.
Możliwości sa spore, chociażby kwestia umów kontraktacyjnych które aktualnie sa jednostronnie dyktowane przez zm, trzeba opracować wzór umowy która odpowiadała by naszym potrzebom i zmusić zm do zawierania takich umów na naszych warunkach a nie podpisywac co nam pod nos pdtykają. Grupy producenckie są krokirm milowym w organizowaniu sie rolników potrzeba tylko teraz przejśc do etapu drugiego i zacząc koordynować działania tych grup tak żeby zaczęły mówić jednym głosem a wtedy zm moga nam skoczyć! Technicznie to my jesteśmy górą bo mamy w rękach fundamenty produkcji, bez naszych świnek żadna ubojnia, żadna masarnia nie ruszy.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
Za ile to by oferował to nie ma sensu dociekac faktem jest że miesko z Niemiec do polski wjeżdza (po dioksynach można je rozpoznać).
A ja sie pytam gdzie sa organizacje rolnicze że na to pozwalają??? Czemu np Polsus do tej pory jeszcze nie zorganizował pikiety pod ministerstwem z żadaniem zakazu importu z Niemiec? Przeciez konsument ma prawo miec obawy że kupi w sklepie mięso z takiego importu skażone dioksynami, z pewnościa wpływa to na jego decyzję o zakupie takiego mięsa.
A ja sie pytam gdzie sa organizacje rolnicze że na to pozwalają??? Czemu np Polsus do tej pory jeszcze nie zorganizował pikiety pod ministerstwem z żadaniem zakazu importu z Niemiec? Przeciez konsument ma prawo miec obawy że kupi w sklepie mięso z takiego importu skażone dioksynami, z pewnościa wpływa to na jego decyzję o zakupie takiego mięsa.
To że Polsus nic nie robi w naszym kierunku to jest proste: Polsus siedzi w kieszeni naszemu ministerstwu, grzecznie wykonując polecenia i czekając na świeże dotacje niby dla hodowców a tak naprawdę na dalsze zadania dla siebie, na utrzymanie swoich tyłków na tych stołkach do których się przyspawali.
-
PO-pulista
Co tu jest granę ta cena z Niemiec i tak przewyższa cennik u DUDY,czyżby u nas wykryli dioksyny, a nie w Niemczech.mateuszkonrad pisze:Ceny w Niemczech poleciały i to już na pewno... Z 1,35 euro/kg do 1,12 euro/kg za klasę E (56%) na wbc...
0,23 euro x 3,8692 zł (wg NBP z 17.01.2011) to obniżka rzędu...0,89 zł/kg.
Jeszcze jedno co mi się nasuwa, jeszcze niedawno wszyscy pisali cena taka i taka świnek mało a teraz każdy cena taka, a świń opór albo jeszcze lepiej wszystkich nie kupili gdyż było zbyt dużo. Ja rozumiem że jak zaczynają tanieć to wszyscy na skup, ale miało być świń mało, a jest odwrotnie.
-
czacha17
Najgorsi sš włanie ci sezonowi winiarze którym się zdaje że zarobia na winkach jak będš trzymać je co jaki czas a tak naprawdę gówno z tego wychodzi bo przeważnie nakupiš albo drogich maciorek, albo prosišt i trafiš z produktem finalnym w samo dno a przy okazji pognębiš tych co trzymajš trzodę cišgle, ale już tak jest w tym naszym popapranym kraju

-
Rolnik1257
Panowie ten pomysł z poznaniem podoba mi się bardzo. Ale wątpie żeby coś z tego wyszło. Jedyny pomysł to opanowanie całego rynku trzody chlewnej i dyktowania cen. A żeby to zrobić to powinno przy każdej gminie być pomieszczenie w którym miała by siedziba grupy do niej zgłaszali by się rolnicy chcący sprzedać tuczniki z gminy. I taki prezes tej grupy dzwoni po zakładach i negocjuje cenę świnek z danej gminy. Ponadto każda grupa w gminie podlegal;a by jednostce głównej w warszawie ktora by kontrolowała ceną. A gmina dlatego bo ludzie mają zaufanie.
1 Ale jest to nie realne z tego względu że ludziska u nas durne do spodu
2 Zakłady mięsne poza grupą na wolnym rynku dawały by takie ceny że ludziska powyłamywali się z grupy
3 Grupa stał;a by się po pewnym czasie jak duda
4 Tumany z nas
1 Ale jest to nie realne z tego względu że ludziska u nas durne do spodu
2 Zakłady mięsne poza grupą na wolnym rynku dawały by takie ceny że ludziska powyłamywali się z grupy
3 Grupa stał;a by się po pewnym czasie jak duda
4 Tumany z nas