CENY TRZODY

luk2782

Post autor: luk2782 »

mnie dzisiejsza cena na cenniku u niajwieszego skur...la normalnie dobiła! 4.1 za E to rozbój w biały dzień!!! *** złodzieje i oszuści: ZM! to sie nazywa krótkowzroczność. Takie działanie spowoduje ze wybija co do nogi ostatnie bastiony polskiej produkcji trzody chlewnej importem miesa z niemiec. Ale niemiec jest cwany on nie da sie w dupe kopac poczeka nauczy polaczków kupowac najweksze gówno pozwoli zamiatac chłodnie z mrozonek a jak juz wyczuje ze wydusili polska produkcje trzody wtedy zacznie sie marsz cen w góre i wtedy te CWELE ZM dotana po ryju!
zastanawiam sie Gdzie jest POLSUS? gdzie ta cała komisja Cenowa skłądajaca sie z "przedstawicieli" rolników, ZM, ekonomistów i speców od rynków? gdzie ten fundusz promocji miesa!? juz od kilku lat płacimy na to! a efekty? jakis czas temu widziałem w telewizji migawke ze gdzies tam powiesili rekalme promujaca poolska zywnośc dokładnie mieso. Osobiscie na swoim regionie nie widziałem zadnej reklamy czy to w postaci bilbordu, czy w prasie lokalnej czy chociaz kilku pułek w sklepie z miesem "Produkt Polski" moze to sotatnie byc najwiekszym problem bo moze naszego miesa tam nie ma! Nasz rząd nasz kochany minister rolnictwa czy to POPIS czy PSL jeden H..J! wszyscy sa siebie warci!
Nie rozumiem dlaczego jeszcze nie ma embarga na niemieckie mieso?! przeciez obawy sa uzasadnione ! oni wola to sprzedac za pół ceny niz zapłacic za utylizacje tego swiństwa! czasami załuje ze urodziłem sie tu w Polsce a nie gdzie indziej!
Jestem ZA!
załózmy związek producentów trzody chlewnej nie dajmy sie robic w bambuko! Ferma bedzie do tego dobrym miejscem
Ja zapowiadam sie na sobote
MARTECH

Post autor: MARTECH »

KOLEDZY ZJEDZMY SIĘ DO ARENY W POZNANIU 28 stycznia POKAŻMY SWĄ SIŁE -TAK JAK MLECZARZE W EUROPY ZACHODNIEJ STRAJKOWALI WYLEWAJĄC MLEKO NA POLA NIE DOSTARCZAJĄC DO MLECZARNI,CI Z ZM. CZYTAJĄ NA FORUM NASZE WYPOWIEDZI WYKORZYSTUJĄ WSZELKIE SPOSOBY ABY ZBIĆ CENĘ JAK NAJNIŻEJ ,NT.W TV AGROBIZNESIE DZIENNIKARZE WYSZUKUJĄ OPTYMISTYCZNE WYPOWIEDZI. CO WY NA TO?
robert0169

Post autor: robert0169 »

niemiecki trza promowac jest lepsze wieksze i dopracowane do perfekcji JAK Z GRILA
olek05

Post autor: olek05 »

LUK2782 to jest nas już dwoje ja też pisze się na sobotę no panowie dołączy jeszcze ktoś
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

to i ja będę w sobotę, dawjcie koledzy
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Akurat 28 stycznia jak na złość muszę siedzieć w domu :(
dragonlux

Post autor: dragonlux »

Peron moja tez ma dni płodne ale ja odpuszczam i jadę do Poznania przemyśl to.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Jeżeli rząd uprawia politykę zagraniczną na kolanach to nic dziwnego że nic nie robi w kwestii embarga mięsa z Niemiec.

Gdyby w Polsce była taka afera z dioksynami, to granica z Niemcami już dawno byłaby zamknięta dla naszego mięsa.
mietko75

Post autor: mietko75 »

MY możemy w kilku . Żaden problem ,
buntownik72

Post autor: buntownik72 »

Teraz Kłopotek przedstawia swoją wizję.
Jeśli chodzi o kanał telewizyjny to powstało coś takiego, jeżeli macie Cyfrowy Polsat to zajrzyjcie na kanał 142 - TVR dla rolników. Wczoraj była dyskusja z weterynarzami.
Zdaje mi się, że ten program jest sponsorowany przez PSl, Kłopotek oficjalnie krytykuje swojego partnera w koalicji.[/quote]
Poseł Kłopotek to taka sama bladz jak cały PSL (czyt.praca swoim ludziom) .Kilka lat temu jak mieliśmy import taniego zboża to jego firma sprowadzała zboże z zagranicy .Na pytanie reporterki cyt.: "Panie pośle co pan robi ? Przecież jak pan sprowadzi taką ilość zboża to pan załamie rynek " poseł Kłopotek odpowiedział cyt :"Mam firmę i prowadze działalność gospodarczą więc mi wolno " PSL to taka polityczna prostytutka .Rypie się z tym kto więcej płaci .
robak

Post autor: robak »

28 to jest piatek.
jak będzei trzeba to i ja przyjdę, studiuję w Poznaniu.
mietko75

Mam propozycję organizacyjną .
ZAŁUŻCIE SPECJALNĄ STRONĘ NA WPISY , KTO PRZYJEDZIE
bo inaczej temat zaginie .
figo

Post autor: figo »

Panowie nie ma huja blokować tych skurw..li, na drogę albo im bramy wjazdowe zablokować to jest niszczenie polskiej wsi żeby tucznik po 3 zł. skandal!!!
maciek*

Post autor: maciek* »

tam by trzeba udezyc na ten bankiet co bedzie po wreczaniu nagrod
Jogidamian

Post autor: Jogidamian »

To jest szczyt żeby produkować, wieprzowinę po 3zł!!! Nie ma co dłużej czekać, czas na radykalne zmiany!!! Jedynym wyjściem jest strajk, bo jedynie tym sposobem można przyciągnąć uwagę mediów. Bo jak dotąd to tylko słyszeć o skażonej zagranicznej żywności. Co tam kogo interesuje że rolnik polski musi do produkcji trzody dopłacać!!! i że to jest zdrowa żywność!!!
luk2782

Post autor: luk2782 »

dragonlux pisze:Peron moja tez ma dni płodne ale ja odpuszczam i jadę do Poznania przemyśl to.
dobre :D !
jestem obiema rekami za tym ze trzeba sie jednoczyc bo w jedności siła nie mozemy pozwolic zeby te pajace z ZM w atk brutalny sposób dyktowały ceny
targi w poznaniu moga byc miejscem kiedy pokazemy ze potrafimy mówic jednym głosem! nie dajmy sie w dupe kopać!
arek

Post autor: arek »

panowie teraz to szkoda ze nie powstała ubojnie''POLSKI ORZEŁ''
arek

ktoś pytał co robi polsus odpowiadam zaprasza hodowców na targi do Poznania czyżby oni nawoływali do strajku
dani

Post autor: dani »

Umnie sokołów dziś 4,8 za E klase o 40 gr. obniżyli ,świń unas bardzo dużo w ciągu 1,5 tyg do sokołowa wyjechało około 3 000 tyś sztuk ,panowie jedyne rozwiązanie to ograniczyć produkcje jakby zakładom zależało na naszych tucznikach to takich cen by nie było niech niemiec im hoduje ,
arek

panowie zobaczcie ile wyświetleń było ankiety a ile oddanych głosów oj chyba polski rolnik urodził się tylko do wideł
mietko75

Nie chcę zaśmiecać strony ANKIETA więc piszę tu.
Aby była DUŻA frekfencja o całej sprawie należało by powiadomić firmy które wyposażają nasze chlewnie i poprosić ich o poinformowaniu wielu hodowców .Na pewno pomogą przecież z nas żyją
dani

wystrczy po grupach producenckich po dzwonic napewno jakas delegacja by się zjawiła tym bardziej że kazda grupa ma na takie wyjazdy pieniądze ,,,,
baraki

Post autor: baraki »

mietko75 pisze:Nie chcę zaśmiecać strony ANKIETA więc piszę tu.
Aby była DUŻA frekfencja o całej sprawie należało by powiadomić firmy które wyposażają nasze chlewnie i poprosić ich o poinformowaniu wielu hodowców .Na pewno pomogą przecież z nas żyją
To dobry pomysł myślę, nie kazdy należy do grupy a firmy maja w swoich bazach danych sporo hodowców, dostawcy pasz też mogliby pomóc.
niecew8

Post autor: niecew8 »

trochę daleko do Poznania ,ale jak nie przyjedziemy będziemy was wspierac 'duchowo''
4-4,20 brutto żywa sądeckie
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

baraki pisze:
mietko75 pisze:Nie chcę zaśmiecać strony ANKIETA więc piszę tu.
To dobry pomysł myślę, nie kazdy należy do grupy a firmy maja w swoich bazach danych sporo hodowców, dostawcy pasz też mogliby pomóc.
Można jeszcze do ZM zadzwonić, oni mają największą bazę :D
baraki

trzeba jednak mieć świadomośc że sama nasza choćby liczna obecność jeszcze niczego nie załatwi, potrzeba nam organizacji która na skale całego kraju była by zdolna do podejmowania konkretnych działań.
Możliwości sa spore, chociażby kwestia umów kontraktacyjnych które aktualnie sa jednostronnie dyktowane przez zm, trzeba opracować wzór umowy która odpowiadała by naszym potrzebom i zmusić zm do zawierania takich umów na naszych warunkach a nie podpisywac co nam pod nos pdtykają. Grupy producenckie są krokirm milowym w organizowaniu sie rolników potrzeba tylko teraz przejśc do etapu drugiego i zacząc koordynować działania tych grup tak żeby zaczęły mówić jednym głosem a wtedy zm moga nam skoczyć! Technicznie to my jesteśmy górą bo mamy w rękach fundamenty produkcji, bez naszych świnek żadna ubojnia, żadna masarnia nie ruszy.
mietko75

Jeszce jedno ,gdy by spotkanie miała dojść do celu i to samych rolników ,każdy powinien by wżiąść ze sobą ostatnią fakturę sprzedaży .
Zrobić na szybko nikt nie zrobi ,mamy rejestr
mietko75

niecew8 pisze:trochę daleko do Poznania ,ale jak nie przyjedziemy będziemy was wspierac 'duchowo''
4-4,20 brutto żywa sądeckie
Wy się zorganizujcie , mam 2 busy mogę pomóc
niecew8

Post autor: niecew8 »

od jutra szukam chętnych.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Ceny w Niemczech poleciały i to już na pewno... Z 1,35 euro/kg do 1,12 euro/kg za klasę E (56%) na wbc...
0,23 euro x 3,8692 zł (wg NBP z 17.01.2011) to obniżka rzędu...0,89 zł/kg.
aquariuss

Post autor: aquariuss »

Dolicz sobie z plus 0,12 € (śr. 450km) za transport. Wątpię aby ktoś za 1,12€ oferował tucznika z dostawą.
baraki

Za ile to by oferował to nie ma sensu dociekac faktem jest że miesko z Niemiec do polski wjeżdza (po dioksynach można je rozpoznać).
A ja sie pytam gdzie sa organizacje rolnicze że na to pozwalają??? Czemu np Polsus do tej pory jeszcze nie zorganizował pikiety pod ministerstwem z żadaniem zakazu importu z Niemiec? Przeciez konsument ma prawo miec obawy że kupi w sklepie mięso z takiego importu skażone dioksynami, z pewnościa wpływa to na jego decyzję o zakupie takiego mięsa.
Simon33
Kontakt:

Post autor: Simon33 »

To że Polsus nic nie robi w naszym kierunku to jest proste: Polsus siedzi w kieszeni naszemu ministerstwu, grzecznie wykonując polecenia i czekając na świeże dotacje niby dla hodowców a tak naprawdę na dalsze zadania dla siebie, na utrzymanie swoich tyłków na tych stołkach do których się przyspawali.
Simon33
Kontakt:

Co do importu mięsa z niemiec to jest i to szkopy obeszli, na podstawie świstka który wystawia tamtejszy lekarz o tym że mięso jest wolne od dioksyn spokojnie sobie trafia na nasz rynek i ok. Nasi lekarze to honorują aby nie wchodzić w konflikt z górą.
Henryk

Post autor: Henryk »

jeszcze niema 2.5pl
tomus

Post autor: tomus »

Popieram protest i proponuje wstrzymać się ze sprzedawaniem tucznika w ramach protestu tylko WSZYSCY a zagląda tu wielu.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

mateuszkonrad pisze:Ceny w Niemczech poleciały i to już na pewno... Z 1,35 euro/kg do 1,12 euro/kg za klasę E (56%) na wbc...
0,23 euro x 3,8692 zł (wg NBP z 17.01.2011) to obniżka rzędu...0,89 zł/kg.
Co tu jest granę ta cena z Niemiec i tak przewyższa cennik u DUDY,czyżby u nas wykryli dioksyny, a nie w Niemczech.

Jeszcze jedno co mi się nasuwa, jeszcze niedawno wszyscy pisali cena taka i taka świnek mało a teraz każdy cena taka, a świń opór albo jeszcze lepiej wszystkich nie kupili gdyż było zbyt dużo. Ja rozumiem że jak zaczynają tanieć to wszyscy na skup, ale miało być świń mało, a jest odwrotnie.
tomus

Post autor: tomus »

Świń wcale tak wiele bo pcichu zaczynają pytać. Cena lokalne ubojnie 4zł natto waga żywa.
czacha17

Post autor: czacha17 »

Witam ,gdzie nie ma ,to nie ma świnek ,u nas cena to 3 zł. +wat ,na skupie to jest multum "kabanów"-można było przewidzieć że tak będzie ,rok temu jak chciał ktoś kupić loszkę hodowlaną to trzeba było czekać kilka miesięcy bo każdy "krawaciarz " chciał hodować świnki a teraz płacz i płać za zboże .
kaciocha

Post autor: kaciocha »

Najgorsi sš właœnie ci sezonowi œwiniarze którym się zdaje że zarobia na œwinkach jak będš trzymać je co jakiœ czas a tak naprawdę gówno z tego wychodzi bo przeważnie nakupiš albo drogich maciorek, albo prosišt i trafiš z produktem finalnym w samo dno a przy okazji pognębiš tych co trzymajš trzodę cišgle, ale już tak jest w tym naszym popapranym kraju :cry: :cry:
magier

Post autor: magier »

Dzwoniłem do jednego odbiorcy i powiedział ze świnie z Niemiec po 5-5,1zl z transportem przyjeżdżają. Na 2 tyg jest już zajęty i nic nie weźmie:(
Pozdrawiam
Bobo

Post autor: Bobo »

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 44152.html

A wczoraj w tesco schab bez kosci za 10zł/kg
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Carrefour biała podlaska stoisko mięsne słonina 5.90zł/kg.
:shock:
Simon33
Kontakt:

Czy to prawda że od poniedziałku u piniego rozliczenie tylko i wyłącznie na EUROP?
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

krims

Post autor: krims »

Pomaga i jeszcze nagrody funduje. Prawdziwy mecenas z niego.
dani

panowie jak uwas ze skupem macior umnie nie biorą tłumaczą się że mają taniego tucznika i nie warto im skupowac a cene jaką zaśpiewali to 1,5 ,to wszystko robi się chore
Rolnik1257

Post autor: Rolnik1257 »

Panowie ten pomysł z poznaniem podoba mi się bardzo. Ale wątpie żeby coś z tego wyszło. Jedyny pomysł to opanowanie całego rynku trzody chlewnej i dyktowania cen. A żeby to zrobić to powinno przy każdej gminie być pomieszczenie w którym miała by siedziba grupy do niej zgłaszali by się rolnicy chcący sprzedać tuczniki z gminy. I taki prezes tej grupy dzwoni po zakładach i negocjuje cenę świnek z danej gminy. Ponadto każda grupa w gminie podlegal;a by jednostce głównej w warszawie ktora by kontrolowała ceną. A gmina dlatego bo ludzie mają zaufanie.

1 Ale jest to nie realne z tego względu że ludziska u nas durne do spodu
2 Zakłady mięsne poza grupą na wolnym rynku dawały by takie ceny że ludziska powyłamywali się z grupy
3 Grupa stał;a by się po pewnym czasie jak duda
4 Tumany z nas
hodowca78

Post autor: hodowca78 »

Rolnik 1257 zgadzam się z twoim pomysłem
ZELKOW

cześć

Post autor: ZELKOW »

mam takie pytanie nie związku ze świńmi ma ktoś rozrzutnik z zasuwą skrzyni ładunkowej??

ponieważ mam problem bo nie wiem czy by się nadawał do wożenia zboża w nim mógłby mi ktoś pomóc
ODPOWIEDZ