Strona 228 z 1432
: wtorek 25 sty 2011, 22:17
autor: Pawel6840
Myślę że ceny powinny skoczyć już od końca maja czy początku czerwca.Ludzie potracą świnie małymi cenami i nieopłacalnością.Czyli powtórka z 2006 roku gdzie ceny świnek były poniżej 3zł za kg... nabiją na kolejny sezon cenę 5zł i wszyscy szczęśliwi będą puszczać maciory i rozpoczynać hodowlę.
: wtorek 25 sty 2011, 22:17
autor: robak
turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej

Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
: wtorek 25 sty 2011, 22:19
autor: wet-zootechnik
nie licytujmy się ,kto ma gorzej
drodzy klienci,potraficie zepsuć nerwy i kieszeń,niejedna firma położyła się
z powodu wydumanych reklamacji,niepłacenia w terminie albo wcale(wiem,wiem-odbiorcy tuczników...)
nie pasuje albo długość ogonków,albo sierści,albo rodzaj samochodu,,pora dostawy,targowanie się kiedy już prosięta jadą itp...
uczestniczyłem w produkcji prosiąt na fermie 1600 loch,później 300 loch
(u nas w Polsce)-nie ma szans ,abyśmy my wyprodukowali taką ilość prosiąt
która zapewniłaby obsadę tuczu w naszym kraju.
popyt powoduje podaż- import jest spowodowany przez małą produkcję polskich ferm(przecież ceny polskich prosiąt są konkurencyjne i jak słyszę jakość też-to co jest?)
róbmy swoje jak najlepiej potrafimy-
jeśli ktoś uważa,że sprzedaż prosiąt to taki miód-P.H.Konrad poszukuje przedstawicieli

na tym forum
: wtorek 25 sty 2011, 22:51
autor: WOJCIECH1236
To, że w Polsce nie ma konkretnej produkcji warchlaków to racja...

: wtorek 25 sty 2011, 22:52
autor: arek
a dlaczego nie ma jak sadzicie
: wtorek 25 sty 2011, 22:56
autor: wet-zootechnik
czy to pytanie również do mnie?
nie chciałbym was wkurzać tak jak buntownika72
: wtorek 25 sty 2011, 22:58
autor: arek
do wszystkich co maja coś do powiedzenia w tym temacie
: wtorek 25 sty 2011, 23:01
autor: maciek*
nie ma konkretnej produkcji warchlaka bo rynek jest za malo stabilny i brak wsparcia ze strony rzadu w sytuacjach kryzysowych !!!! wypbraz sobie sytuacje masz 500 loch na produkcje prosiat i nagle sa problemy ze zbytem i co wtedy ?????
: wtorek 25 sty 2011, 23:02
autor: mietko75
Buntownik wogule nas nie wkurza , tylko ......
: wtorek 25 sty 2011, 23:05
autor: turbogrocho49
robak pisze:turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej

Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
Jak możesz widzieć jak dziennie studijujesz, ojciec kabany wyciąga, nie wierze że jest w polsce takie gospodarstwo zajmujące się produkcją trzody i niema upadków. Są albo mniejsze albo większe straty, akurat kończę żut i i z 220 odpadło mi 6 szt., i nieuważm tego za zły wynik, mieści się w granicach normy. Ale mam równolegle do tego drugi lot i powiem że są już u mnie prawie 2 mies. i z 200 nie padł ani jeden.
: wtorek 25 sty 2011, 23:11
autor: wet-zootechnik
ok,wydaje mi się,że wielu z tych,którzy próbowali w pewnym czasie
nie potrafili przestawić się na myślenie o produkcji prosiąt jak o PRODUKCJI
tzn.1- przyjąć pewne koszty jako nieuniknione,konieczne(pamiętam ile walczyłem z właścicielami o wprowadzenie szczepień p-ko parvo,myko i nosoryjówce,koszty pracy-solidni pracownicy,dobrze opłacani,rozsądny rozdział zadań)inwestycje w wyposażenie traktowane jako zło konieczne,zyski(a były takie)konsumowane ...myślenie w perspektywie pół roku
2-pogodzić się z wahaniami rynku-sprzedaż prosiąt w cenie kosztów w jednym miesiącu skutkowała zaniechaniem szczepień i poprawy genetyki w następnych(a zyski w drugim skutkowały kupnem ciągnika z klimą!!!!)
3-fermy z ilością loch do 500 powinny zmienić cykl produkcji z tygodniowego na miesięczny-większe grupy prosiąt do sprzedaży-konkurencja z importem
to takie pierwsze przemyślenia...
: wtorek 25 sty 2011, 23:50
autor: robak
turbogrocho49 pisze:robak pisze:turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej

Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
Jak możesz widzieć jak dziennie studijujesz, ojciec kabany wyciąga, nie wierze że jest w polsce takie gospodarstwo zajmujące się produkcją trzody i niema upadków. Są albo mniejsze albo większe straty, akurat kończę żut i i z 220 odpadło mi 6 szt., i nieuważm tego za zły wynik, mieści się w granicach normy. Ale mam równolegle do tego drugi lot i powiem że są już u mnie prawie 2 mies. i z 200 nie padł ani jeden.
O wszystkim wiem, studiuję dopiero od paźdzernika, jak na razie jedynie 2 razy byłem nieprzerwanie przez 5 dni w Poznaniu. Upadki sa, ale niewiele i max do 5 tyg
: środa 26 sty 2011, 01:00
autor: magier
Wet twierdzisz ze 3% to wstyd dla hodowcy? Skad te 30zl obslugi 1000szt.? Prad, woda, sloma, pracownicy... - powiesz ze mozna na rusztach taniej? - owszem ale dolicz splaty kredytu takiej inwestycji a wyjdzie Ci podobnie jak nie drozej. Mowisz ze przy tych cenach paszy i prosiakow i cenie tucznika jest zysk a bedzie jeszcze wiekszy i ze ogolnie w rozliczeniu rocznym jest super? To ja sie pytam:
CZEMU SAM NIE ZACZNIESZ HODOWAC JAK DO TWOJEGO WYLICZONEGO ZYSKU OPROCZ TWOJEJ MARZY NA SPRZEDAWANYM PRZEZ CIEBIE PROSIAKU DOJDZIE JESZCZE MARZA NA KUPOWANYM PRZEZ CIEBIE TUCZNIKU???!!! Chlewni pustych co Ci ludzie teraz za bezcen wynajma/sprzedadza masz w pip!!! Masz zloty interes pod nosem i go nie zaczynasz??? Wyszlo szydlo z worka...
: środa 26 sty 2011, 02:13
autor: mateuszkonrad
Rozmawiając z przedstawicielem dużej firmy zajmującej się skupem i sprzedażą żywca z Wielkopolski, słyszałem że Pini Polonia wprowadziła w tym tygodniu (wtorek, 25.01.) niemiecki system wyceny na wbc, który oprócz pięciu zakresów mięsności określa i ocenia również wielkość półtusz.
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę.
Proszę o głos w tej sprawie producentów którzy odstawiali do nich tuczniki na tych nowych zasadach.
: środa 26 sty 2011, 07:41
autor: baraki
arek pisze:a dlaczego nie ma jak sadzicie
Podstawową przyczyna jest ogólne zacofanie polskiego rolnictwa i brak ludzi chetnych do tego typu działalności, każdy co bardziej myslący (a takich tu potrzeba) ucieka ze wsi jak najdalej i ma w głębokim poważaniu produkcje prosiąt.
: środa 26 sty 2011, 09:59
autor: JUREK
Tak to prawda ze pini zmieniła skup z ceny zywca na klasyfikacje tu ktos juz podawał klasyfikacje obecną
: środa 26 sty 2011, 11:22
autor: Simon33
Mogę podać jeszcze raz.
CENNIK PINI
MIĘSNOŚĆ CENA KLASA
>58 0,12 S
57,0-57,9 0,08 E
56,0-56,9 BAZA E
55,0-55,9 -0,12 E
54,0-54,9 -0,24 U
53,0-53,9 -0,36 U
52,0-52,9 -0,48 U
51,0-51,9 -0,6 U
50,0-50,9 -0,6 U
45,0-49,9 -0,7 R
40,0-44,9 -0,8 O
do39,9 -0,9 P
przedział wagowy w kl. I 83-110 kg
: środa 26 sty 2011, 11:23
autor: Simon33
Nie znam tylko ich aktualnej ceny bazowej bo z nimi nie handluje.
: środa 26 sty 2011, 18:19
autor: kaciocha
turbogrocho49 pisze:robak pisze:turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej

Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
Jak możesz widzieć jak dziennie studijujesz, ojciec kabany wyciąga, nie wierze że jest w polsce takie gospodarstwo zajmujące się produkcją trzody i niema upadków. Są albo mniejsze albo większe straty, akurat kończę żut i i z 220 odpadło mi 6 szt., i nieuważm tego za zły wynik, mieści się w granicach normy. Ale mam równolegle do tego drugi lot i powiem że są już u mnie prawie 2 mies. i z 200 nie padł ani jeden.
to bardzo małej wiery jesteś mi od dwóch lat na produkcję w cyklu zamkniętym ok. 800 rocznie, padł jeden przy pobieraniu krwi przez weta na aujeszki, mówię o sztukach od odsadzenia do wyjazdu, bo przy maciorach coś fiknie jak nie moga pogodzić się o cycka albo jakieś przygniecenia, ale żeby mieć taki wynik trzeba na to solidnie zapracować, z marszu tak tego nie zrobisz,
pozdr. niedowiarków
: środa 26 sty 2011, 18:35
autor: lukas1982
Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano

: środa 26 sty 2011, 18:55
autor: arek
czasami myślę ze to jest forum czarodziei 1600 sztuk i ani jednego zdycha toć to lepsza bajka niż koziołek matołek poznaje świat
: środa 26 sty 2011, 19:08
autor: stanek
czy upadki w obecnej chwili to najważniejszy temat, myślę że należało by się skupić jak zapobiegać złodziejstwu
: środa 26 sty 2011, 19:09
autor: baraki
Mi też trudno w to uwierzyc bo na takiej ilości to przecie i nogie który zwichnąć moze. U mie owszem zdażaja sie partie kilka pod żad że nic nie padnie ale wkońcu zdaża sie grupa że i 5% poleci (głównie na strepto która u mie pojawia sie cyklicznie co pewien czas) to samo po odsadzeniu kilka odsadzeń pod żad może nic nie paśc aż tu na jednej grupie 10%.
: środa 26 sty 2011, 19:21
autor: Peron
U mnie jest tak, że wstawiam 300 sztuk warchlaka i sprzedaje 303 sztuki. jest to tylko 1%, więc chyba jestem dobrym hodowcą, co ?

: środa 26 sty 2011, 19:21
autor: stanek
a tak w ogóle to widzę że nikt nie ma pomysłu jak zaradzić zmowie cenowej bo inaczej takiego stanu rzeczy nie można nazwać
: środa 26 sty 2011, 19:26
autor: arek
peron ty widzę stwórca jesteś już wiem skąd nadwyżkę mamy jeszcze mi się tak nie zdążyło abym więcej sprzedał jak kupił
: środa 26 sty 2011, 19:45
autor: Peron
No mi to zawsze tak jakoś sie udaje. Nawet raz w wojsku ustrzeliłem 51 pkt na 50 możliwych....

: środa 26 sty 2011, 19:50
autor: baraki
Nasi koledzy po fachu z NL wsztrzymali na dwa dni dostawy do największych zakładów.
: środa 26 sty 2011, 20:42
autor: sentimo
Ktoś tu niedawno pisał, że Łuków ma najlepsze ceny w Polsce. To ciekawe, bo wczoraj płacił na wolnym rynku 3zł, a na umowę chyba 10gr więcej.
: środa 26 sty 2011, 20:43
autor: szklanka18
U nas pośrednik 3.40 +vat spendowa
: środa 26 sty 2011, 20:45
autor: Adrian
szklanka18 pisze:U nas pośrednik 3.40 +vat spendowa
masz na myśli tego pośrednika z boleszyna..?
: środa 26 sty 2011, 20:52
autor: robak
lukas1982 pisze:Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano

tak...
: środa 26 sty 2011, 21:39
autor: grand
Adrian -pośrednik jest z Miastkowa Kościelnego i wiem że bezpośrednio z gospodarstwa też biorą bo z Lubawy do Boleszyna to jednak kawałek drogi jest
: środa 26 sty 2011, 21:59
autor: WOJCIECH1236
U piniego na zywa wage 3,80 za miesnosc powyzej 56% a co do klasyfikacji poubojowej to od tego tygodnia weszła i jak na razie obserwują jak to wszystko wygląda a cena to 5 zł za E
: środa 26 sty 2011, 22:44
autor: grand
Adrian -pośrednik jest z Miastkowa Kościelnego i wiem że bezpośrednio z gospodarstwa też biorą bo z Lubawy do Boleszyna to jednak kawałek drogi jest
: środa 26 sty 2011, 22:45
autor: lukas1982
robak pisze:lukas1982 pisze:Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano

tak...
robak to miało być w formie żartu, oni przecież reklamują na swoich produktach upadki poniżej 1%
: środa 26 sty 2011, 22:46
autor: robak
widocznie działa

haha
: środa 26 sty 2011, 22:52
autor: baraki
"Chciało sie ministrowi likwidacji świadectw zdrowia dla świń, to teraz macie . Zakłady ubojowe ściągają z zachodu świnie w ogromnych ilościach , jadą one bezpośrednio do rzeźni bez żadnych papierów , z podrobionym "łańcuchem pokarmowym" i tyle. Tak więć rzeźnie mają towaru w bród i dlatego zaniżają ceny. Świadectwa zdrowia tego pilnowały , bez świadectwa nic do rzeźni nie wjechało, a teraz chulaj dusza. Tak was urządził wasz wodzu, żal było paru groszy za świadectwo , to teraz macie wolną amerykankę."
To komentarz z ppr i niestety kolega ma sporo racji, miałem przeczucie że te świadectwa nie są likwidowane po to żeby zrobic dobrze rolnikom.
: środa 26 sty 2011, 23:30
autor: asz52
Baraki po co ta propaganda swiadectwa niemaja nic wspólnego z tym co sie dzieje na rynku .Zwiekszona ilosc towaru jest przez roznice w cenie i to wszystko niemiaszki zaraz ponosza i rzeka wyschnie bo nikomu sie nie oplaci
: środa 26 sty 2011, 23:31
autor: wojce
Czyli świadectwa blokowały import według niektórych ,dobre sobie ,wystarczy sobie sprawdzić ile importujemy wieprzowinki tysiące ton i z roku na rok te liczby rosną ,te śmieszne świadectwa na pewno by nie powstrzymały taniutkiego mięsa zza odry w tym roku pewnie znowu pobiją rekord 'nasze' zakłady mięsne w imporcie,przecież zachodnie mięso nie musi mieć świadectw bo tam wszystko jest idealnie monitorowane i nasi wierzą na słowo ,że jest zdrowe ,tylko od naiwnych polaczków się wymaga stos papierów jak chcą coś sprzedać obcemu państwu
: środa 26 sty 2011, 23:44
autor: loyer
Przecież to celowe działanie weterynarzy, żeby właśnie niektórzy w tym wypadku baraki uwierzyli w tą historyjkę. Tym samym dokopać znienawidzonemu ministrowi.
: czwartek 27 sty 2011, 12:22
autor: wet-zootechnik
magier pisze:Wet twierdzisz ze 3% to wstyd dla hodowcy? Skad te 30zl obslugi 1000szt.? Prad, woda, sloma, pracownicy... - powiesz ze mozna na rusztach taniej? - owszem ale dolicz splaty kredytu takiej inwestycji a wyjdzie Ci podobnie jak nie drozej. Mowisz ze przy tych cenach paszy i prosiakow i cenie tucznika jest zysk a bedzie jeszcze wiekszy i ze ogolnie w rozliczeniu rocznym jest super? To ja sie pytam:
CZEMU SAM NIE ZACZNIESZ HODOWAC JAK DO TWOJEGO WYLICZONEGO ZYSKU OPROCZ TWOJEJ MARZY NA SPRZEDAWANYM PRZEZ CIEBIE PROSIAKU DOJDZIE JESZCZE MARZA NA KUPOWANYM PRZEZ CIEBIE TUCZNIKU???!!! Chlewni pustych co Ci ludzie teraz za bezcen wynajma/sprzedadza masz w pip!!! Masz zloty interes pod nosem i go nie zaczynasz??? Wyszlo szydlo z worka...
gdzie jest słowo ,,super",które podobno użyłem?
poza tym,nie robi się wszystkiego naraz,bo wtedy nic nie będzie zrobione porządnie,..
: czwartek 27 sty 2011, 14:59
autor: andrzej-guzik
baraki pisze:"Chciało sie ministrowi likwidacji świadectw zdrowia dla świń, to teraz macie . Zakłady ubojowe ściągają z zachodu świnie w ogromnych ilościach , jadą one bezpośrednio do rzeźni bez żadnych papierów , z podrobionym "łańcuchem pokarmowym" i tyle. Tak więć rzeźnie mają towaru w bród i dlatego zaniżają ceny. Świadectwa zdrowia tego pilnowały , bez świadectwa nic do rzeźni nie wjechało, a teraz chulaj dusza. Tak was urządził wasz wodzu, żal było paru groszy za świadectwo , to teraz macie wolną amerykankę."
To komentarz z ppr i niestety kolega ma sporo racji, miałem przeczucie że te świadectwa nie są likwidowane po to żeby zrobic dobrze rolnikom.
Jak sama nazwa wskazuje świadectwa zdrowia były wydawane po to aby zaświadczyć o zdrowotności stada z którego pochodziła świnia głównie biegało o aujeszkyego świnia która była pasiona dioksynami nie była chora i raczej nie wykazywała takich objawów za krótko żyje żeby się uwidoczniły. Poza tym czy u ciebie weterynarz badał świnie na obecność dioksyn żeby ci świadectwo wystawić takie coś mogło ewentualnie wyjść dopiero po zbadaniu mięsa po uboju.
: czwartek 27 sty 2011, 15:30
autor: maciek*
@ admin czy mi sie wydaje czy mamy ostatnio jakies klopoty techniczne????
: czwartek 27 sty 2011, 15:57
autor: staś76
900 zł za pszenżyto kur...!
: czwartek 27 sty 2011, 16:02
autor: baraki
Te świadectwa były w zasadzie jedynym dowodem na to skąd pochodza dane zwierzeta, teraz to wystarczy klepnąc nr na łopatce i świnki sa skąd chcesz.
: czwartek 27 sty 2011, 16:13
autor: mateuszkonrad
Wzrost cen skupu tucznika w Danii na wbc za klasę E o + 0,20 DKK w przyszłym tygodniu (31.01.-06.01.2011).
: czwartek 27 sty 2011, 16:40
autor: Peron
To na nasze przeliczając w Danii wzrost o jakieś 10 groszy?
: czwartek 27 sty 2011, 17:40
autor: ziutek
jak to jest z tym badaniem na aujaszkiego jesli mam swiadectwo panstwa EU to czy weterynarze musza z moich swin brac krew skoro mam na papierze ze sa wolne od tej choroby

: czwartek 27 sty 2011, 17:51
autor: Peron
Masz już decyzję od powiatowych o stadzie wolnym? U mnie prosiak z importu z papierami i 4 razy badali krew.