Strona 230 z 1432

: sobota 29 sty 2011, 22:21
autor: Gość

: sobota 29 sty 2011, 23:18
autor: Peron
Black Sabat!:)

: niedziela 30 sty 2011, 10:06
autor: lukas1982
Zapowiada się kolejny tydzień wzrostowych cen tucznika.

Od poniedziałku w Holandii tucznik idzie dalej w górę: żywiec – o 6 eurocentów/kg ( ok. 25 gr. ), poubojowo – o 8 eurocentów/kg ( ok. 32 gr. ).

Warchlaki też idą w górę – o 5 euro/sztuka.

Oznacza to, że sprawdzają się prognozy europejskie. Te same prognozy przewidują, że w kwietniu – maju będą bardzo wysokie ceny żywca wieprzowego.

Dlatego dziś jest optymalny moment na wsad warchlaków na tucz. Każdy kolejny tydzień to zakup droższego warchlaka.

: niedziela 30 sty 2011, 11:35
autor: Bobo

: niedziela 30 sty 2011, 12:45
autor: turbogrocho49
zakłady z mięsa robią wędliny mięsopodobne, dobrze że parówek z paieru toaletowego jeszcze nie robią

: niedziela 30 sty 2011, 12:55
autor: jaqbn
... moim zdaniem nadprodukcji mięsa nie ma tylko coraz mniej jest mięsa w mięsie. Skład parówek 50 x E + celuloza + orzeszki archidowe + skórki drobiowe , ochyda. Moim zdaniem konsument powinien być informowany jaka ilośćmięsa jest w danym produkcie mięsnym. W jednym ze szewdzkich marketów z dumą nad wyrobami był wywieszony slogan "powyzej 17% mięsa !!!! Lub informacje jak na papierosach typu : zjadacze tych produktów umierają młodziej , jedzenie tych parówek w czasie ciąży szkodzi Twojemu diecku , jedzenie tych parówek albo zdrowie - wybór nalezy do Ciebie ;)

: niedziela 30 sty 2011, 13:00
autor: turbogrocho49
jak to mówią człowiek nie świnia zje wszystko :D

: niedziela 30 sty 2011, 13:14
autor: wojce
Ale przecież jest napisane na opakowaniach ile czego jest , u nas jest zm co pakuje np. parówki paczki 1- 1,5 kg i tam jest napisane co jemy tylko takim drukiem ,że lupę trzeba mieć żeby to przeczytać ,parówki np. 50 % mięsa te lepsze ,śląska 84 % mięsa też ta lepsza i najdroższa po ok. 14 zlp za kilo ,a reszta woda ,dodatki itp. i dużo witaminy E :lol: chyba z 11 rodzai :)

: niedziela 30 sty 2011, 15:28
autor: marek mokwa
podobno dudy samochody z zagranicy wróciły puste bez świn a rolników meczono aby sprzedać im w niedziele podobno po 4.1 netto

: niedziela 30 sty 2011, 15:40
autor: WOJCIECH1236
robi sie zamieszanie...

: niedziela 30 sty 2011, 15:47
autor: Peron
Jest zamieszanie, bo zakłady wykazują zainteresowanie tucznikiem i to nawet duże. Da się wyczuć też pośpiech.

: niedziela 30 sty 2011, 16:21
autor: vicia1223
3.30 plus vat wczoraj na skupie. . 10 gr do góry.

: niedziela 30 sty 2011, 16:36
autor: Jurek.
lukas 1982 napisał Dlatego dziś jest optymalny moment na wsad warchlaków na tucz. Każdy kolejny tydzień to zakup droższego warchlaka.[/quote]
Hura wstawiajcie tysiącami szt. Zakłady się zapewne ucieszą. A czkawka afery dioksynowej będzie odbijać się do jesieni. Myślicie że to mięso zgromadzone w magazynach niemieckich ,duńskich, holenderskich, francuskich(z ubitych w czasie paniki dioksynowej kabanów) zje kto inny jak nasi rodacy (chciałbym się mylić), ale sami wiecie jak z reguły jest.
Tym którzy liczą na duuuuże zyski z hodowli życzę powodzenia. Pamiętam wasze wpisy jak to cena pójdzie po nowym roku 2011 do góry.
Handlarze warchlaków i pośrednicy napewno zarobią.
Zysk może nastąpić ale tylko pozorny w wyniku silnego osłabienia złotego, to pociągnie ceny pasz do góry, paliw czyli ogólnie wszystkiego.

: niedziela 30 sty 2011, 17:55
autor: PO-pulista
lukas1982 pisze:Zapowiada się kolejny tydzień wzrostowych cen tucznika.

Od poniedziałku w Holandii tucznik idzie dalej w górę: żywiec – o 6 eurocentów/kg ( ok. 25 gr. ), poubojowo – o 8 eurocentów/kg ( ok. 32 gr. ).

Warchlaki też idą w górę – o 5 euro/sztuka.

Oznacza to, że sprawdzają się prognozy europejskie. Te same prognozy przewidują, że w kwietniu – maju będą bardzo wysokie ceny żywca wieprzowego.

Dlatego dziś jest optymalny moment na wsad warchlaków na tucz. Każdy kolejny tydzień to zakup droższego warchlaka.
Jesteś właścicielem ZM, a może one cię sponsorują. Ceny może i będą wysokie ale jak wszyscy hodowcy cię posłuchają to skończy się tylko na bardzo wysokich cenach zboża, z wieprzowiną już może nie być tak wesoło.

: niedziela 30 sty 2011, 18:01
autor: dziadek51
lukas 1982 cz ty handlujesz warchlakiem , że tak namawiasz na zakup warchlaka . Ceny skupu nie pokryją kosztów aż do żniw . Chyba że będzie kolejny rok mokry to zboże utrzyma wysokie ceny i w następnym roku też nie będzie się opłacać . Od 1.02.11. rozpoczyna się w całej Uni skup tucznika na przechowanie ( mrożenie )z dopłatą do 150 dni . Istnieje również propozycja aby po tym okresie nastąpiła sprzedaż za granicę Unii z dopłatą eksportową . W lipcu jak nie będzie dopłaty eksportowej to mrożone mięso pójdzie na rynek i ceny nadal będą niskie pomimo ,że podaż będzie mniejsza . Nie słuchajcie handlowców warchlakami oni chcą zarobić teraz kosztem producentów tucznika . Wsadzajmy warchlaka wtedy jak będziemy widzieć ,że rok będzie normalny a plony zbóż na przyzwoitym poziomie

: niedziela 30 sty 2011, 18:18
autor: Muchozolali
Muchozolali pisze:zakupy dzis
mielone z szynki 5,78x12,90 74,56
karkówka bez kosci 3,175*12,40 39,37
schab bz kosci 1,415*16,30 23,06
piersi z kurczka 1,785*14,30 25,53
zwyczjna promocja 1,065*9,4 10,01
polska surowa 2,220*14,90 33,08
razem 205,61 i pyta co jeszcze

czyli 15,44kg miesa 13,31zł za kg

póltusza na rol petrol to 6,1zł za e

i wszystko w temacie

zakup 26 stycznia

karkówka 2,255 x 13,90
kiełabasa zwyczjna 0,335x8,6

no i vat 5%

: niedziela 30 sty 2011, 18:37
autor: ACONAR
Witam!
Proszę mi wybaczyć, ale nie jestem przekonany, że założenie jakiegokolwiek związku może Wam pomóc i wzmocnić pozycję rolników-producentów trzody chlewnej w negocjowaniu ceny skupu świń.

Zamiast tego, mam następujące propozycje.

1. W każdy czwartek zgłaszane są na FORUM propozycje ceny sprzedaży tuczników na najbliższy poniedziałek i wtorek. Cena powinna dotyczyć partii świń ok. 100 szt. ze średnią mięsnością 56 % (wg wbc klasa E). Na podstawie tej ceny każdy będzie mógł obliczyć cenę za mniejsze partie tuczników, o niższej lub wyższej mięsności, sprzedawanych na wagę żywą, przez pośredników lub na skupach.

2. Ostateczna cena będzie podana następnego dnia w piątek ok. 8:00 rano na FORUM przez „baraki” na podstawie czwartkowych propozycji.
Cena z FORUM będzie ceną bazową na najbliższy poniedziałek i wtorek.

3. Każdy, kto będzie chciał sprzedać świnie w poniedziałek lub we wtorek, powinien żądać ceny podanej na FORUM (partia 100 szt. świń, wg wbc klasa E). A jeśli ZM nie chce zapłacić za świnie wg tej ceny, to może kupić świnie wg ceny ZM, ale dopiero w środę, czwartek lub w piątek. W poniedziałek i we wtorek obowiązuje w Polsce cena podana na FORUM TCh.

Proszę o opinie.
Jeśli będzie zgoda, to w najbliższy piątek na FORUM TCh pojawi się po raz pierwszy cena bazowa skupu świń w Polsce ustalona przez samych rolników.

I w następnym tygodniu to samo. Aż się wszyscy przyzwyczają, że cos takiego w Polsce funkcjonuje. Od czegoś trzeba zacząć…
UWAGA! Podane przez mnie propozycje nie mają one nic wspólnego z Redakcją TCh. Są to wyłącznie moje osobiste propozycje dla rolników producentów świń.

: niedziela 30 sty 2011, 18:38
autor: staś76
panowie zamiast wsadzać zachodniego warchlaka i hodować tysiace st. rocznie zastanówcie się nad cyklem zamkniętym .Wyprodukujecie mniej , na rynku będzie mniej towaru cena będzie wyższa zarobicie wiecej,no i konkuręcyjność z zachodnimi producentami się wyrówna
bo jak nie będą mieli popytu na warchlaki na kturych zarabiają najwiecej to będa zmuszeni zmniejszyć te swoje stada,świń będzie mniej cena wyższa wszyscy zarobimy

: niedziela 30 sty 2011, 18:42
autor: staś76
noto ja zgłaszam na jutro cene 6 zł za E...

: niedziela 30 sty 2011, 18:51
autor: elek25
staś 76 burak jesteś bez komentarza

: niedziela 30 sty 2011, 19:00
autor: robert0169
pomysł dobry nawet bardzo dobry a na baranow nie zwracaj uwagi

: niedziela 30 sty 2011, 19:03
autor: Michał100ha
sam nie ma swojego pomysłu a jak ktoś coś kulturalnie zaproponuje to sobie jaja robi :evil:

: niedziela 30 sty 2011, 19:04
autor: staś76
dzięki robert

: niedziela 30 sty 2011, 19:05
autor: Michał100ha
a apropo pomysłu to trzeba by to przemyśleć

: niedziela 30 sty 2011, 19:23
autor: lukas1982
Panowie dostałem takie info ze strony branzy paszowej. Miałem dobre intencje takze stopujcie emocje. Moze sie ktos oczywiscie z tym nie zgadzac, czas pokaze

: niedziela 30 sty 2011, 19:28
autor: wojce
Ja tam wsadze niedługo do chlewika kilkadziesiąt sztuk ,ale na pewno nie będą to importowane warchlaki tylko od polskich rolników ,zaryzykuje może pare złotych zarobię :)

: niedziela 30 sty 2011, 19:37
autor: mietko75
lukas1982 pisze:Panowie dostałem takie info ze strony branzy paszowej. Miałem dobre intencje takze stopujcie emocje. Moze sie ktos oczywiscie

nie zgadzac, czas pokaze
Lukas .Branża paszowa dobrze wie jak będzie wyglądać sytuacja z cenami zboże .Za wszelką cenę bendom chcieli utrzymać sprzedaż pasz ,bo inaczej:ZWOLNIENIA .

: niedziela 30 sty 2011, 19:48
autor: Tragon
Rzeczwyiśce gdyby w to właczyły się grupy poducenckie i "duzi"rolnicy, to by było coś.

Dzwoni Jan Kowalski do ZM:
- jaka cena dla mnie na jutro na wbc, mam 40 szt?
- 4.60
- sprzedam za 5.10 albo lepiej, przepraszam ale dziś obowiązuje u mnie cennik TCH.

Przyczyną niskich cen w naszym kraju jest na pewno import warchlaków, nie tyle sam import, co wspieranie producentów trzody innych krajów. Można to ograniczyć ale powinno iść od samego dołu. Tylko wtedy odniosło by skutek gdyby sami rolnicy chcieli kupować wyłącznie wyprodukowane w Polsce. A tutaj ich nie ma. Kiedy złoty traci na wartości albo ceny kabanów idą w górę prosiak od razu jest po 11 zł. za kilo.

: niedziela 30 sty 2011, 20:07
autor: mietko75
Dla tego Tragon ja uważam iż lepiej kupywać nawet nasze TARGOWCE i mniej ,niż tysiące zachodnich ,toć to paranoja , gdy są drogie rzucać się na wielkie ,wysoko mięsne ilości .I tak was WYPIER..... i tak ,Jak nie na mięsności to na cenie a jak nie na cenie to wprowadzą Wam jeszcze ze dwie klasy "ciche"."JAK GO NIE KIJEM TO GO PAŁĄ".

: niedziela 30 sty 2011, 20:14
autor: Tragon
Jeśli ktoś wstawi targowe z trzech powiatów do chlewni na 1000 szt., to będzie bacutil. Dobrze kupić polskie, tanie, fermowe.

: niedziela 30 sty 2011, 20:18
autor: Jurek.
staś76 pisze:panowie zamiast wsadzać zachodniego warchlaka i hodować tysiace st. rocznie zastanówcie się nad cyklem zamkniętym .Wyprodukujecie mniej , na rynku będzie mniej towaru cena będzie wyższa zarobicie wiecej,no i konkuręcyjność z zachodnimi producentami się wyrówna
bo jak nie będą mieli popytu na warchlaki na kturych zarabiają najwiecej to będa zmuszeni zmniejszyć te swoje stada,świń będzie mniej cena wyższa wszyscy zarobimy

POPIERAM

: niedziela 30 sty 2011, 20:20
autor: syncmaster
pomysł Pana Konarkowskiego bardzo dobry, wymaga tylko rozsądnych propozycji producentów, tak żeby nie zamieniło się to w liste cenowych życzeń, bo wtedy nikt nie będzie brał ich poważnie

: niedziela 30 sty 2011, 20:28
autor: andre
A ja zastanowiłbym sie nad propozycja Aconara ,warto to wziasc pod uwage dlatego ze gdyby wszyscy z nas a zwłaszcza grupy producenckie zaczeły to stosowac to predzej czy pozniej ZM ugna sie bo nie majac przez pierwsze 3 dni w tygodniu tucznika musza go przywiezc z zachodu a taka ilosc napewno pobudzi apetyty zachodnich farmerow na dobry zarobek ,ale potrzebna jest jest nasza dyscyplina i jednosc takze daje to pod głosowanie i podawanie cen blizej racjonalnych majacych szanse odbicia w aktualnej sytuacji na rynku. Moze to nie rewelacja ale ja na dzis proponuje min. 4.5 wyjsciowa na zywa :?:

: niedziela 30 sty 2011, 20:34
autor: czacha17
Jest takie coś jak giełda i tam podobno można kupić tuczniki ,tylko z tego co wiem cena ofert sprzedaży od cen kupna jest zawsze nie do zaakceptowania przez strony zainteresowane transakcją .

: niedziela 30 sty 2011, 20:43
autor: syncmaster
nie wiem z jakiej części Polski jesteś andre ale u nas 4,5 na żywą to nie jest racjonalna propozycja

: niedziela 30 sty 2011, 20:43
autor: buntownik72
Jurek. pisze:
staś76 pisze:panowie zamiast wsadzać zachodniego warchlaka i hodować tysiace st. rocznie zastanówcie się nad cyklem zamkniętym .Wyprodukujecie mniej , na rynku będzie mniej towaru cena będzie wyższa zarobicie wiecej,no i konkuręcyjność z zachodnimi producentami się wyrówna
bo jak nie będą mieli popytu na warchlaki na kturych zarabiają najwiecej to będa zmuszeni zmniejszyć te swoje stada,świń będzie mniej cena wyższa wszyscy zarobimy

POPIERAM
Wszystko dobrze tylko chlewnia na maciory nie postawi się sama , poza tym jest to inwestycja bardzo kapitałochłonna .Jeszcze jedno :jestem rolnikiem a nie zakonnikiem .Tyle w temacie .

: niedziela 30 sty 2011, 20:48
autor: Michał100ha
syncmaster pisze:nie wiem z jakiej części Polski jesteś andre ale u nas 4,5 na żywą to nie jest racjonalna propozycja
u nas to narazie 3.5 jes w granicach zasięgu a o 4.5 to mozna snic

: niedziela 30 sty 2011, 20:54
autor: wojce
Michał100ha pisze:
syncmaster pisze:nie wiem z jakiej części Polski jesteś andre ale u nas 4,5 na żywą to nie jest racjonalna propozycja
u nas to narazie 3.5 jes w granicach zasięgu a o 4.5 to mozna snic


Dokładnie w środkowej wielkopolsce to samo 4,5 to chyba z 2 lata temu ostatni raz płacili ,powiedz teraz 4,5 za kilo to zm ci wyśmieją albo pomyślą głupi czy co ;)

: niedziela 30 sty 2011, 20:57
autor: vicia1223
Holendreska sztuka 21 kg ( nie znam obecnej ale napewno ponad 150)

Mam klienta co 21kg na dziś za 70-75zł przywiezie , nawet i 150 sztuk , polski towar oczywiscie .

Holenderski mięsn niech bedzie 58% , polski 54 %

dopłata do mięsnosci tam gdzie ja sprzedaję.:
przykładowa cena 4.50 za 52%
za 1% miesn =0,5 gr dopłąta

6%x0.5 =30gr dopłata.
braliśmy kiedys holenderskie i mnie one nie przekonują. dostaniesz te 30zł nawet wiecej za tą mięsn a prawie 100zł dorzucić trzeba do warchlaka.

takie moje zdanie
Pozdrawiam .

: niedziela 30 sty 2011, 20:57
autor: andre
zobaczie jak zwykłe podanie ceny moze poroznic podałem swoj przykład zamiast negowac dajcie swoje propozycje ,mysle tylko ze na obecna chwile min. 4.5 za zywca jest do przyjecia dla zakładow i przetworstwa ,przypominam sobie nie tak dawna rozmowe z jednym z przedstawicieli ze maja skalkulowana cene gotowych wyrobow przy cenie tucznika 5,4 za E wiec dzisiejsza cena to jak woda na młyn

: niedziela 30 sty 2011, 21:11
autor: Jurek.
buntownik72 pisze:
Jurek. pisze:
staś76 pisze:panowie zamiast wsadzać zachodniego warchlaka i hodować tysiace st. rocznie zastanówcie się nad cyklem zamkniętym .Wyprodukujecie mniej , na rynku będzie mniej towaru cena będzie wyższa zarobicie wiecej,no i konkuręcyjność z zachodnimi producentami się wyrówna
bo jak nie będą mieli popytu na warchlaki na kturych zarabiają najwiecej to będa zmuszeni zmniejszyć te swoje stada,świń będzie mniej cena wyższa wszyscy zarobimy

POPIERAM
Wszystko dobrze tylko chlewnia na maciory nie postawi się sama , poza tym jest to inwestycja bardzo kapitałochłonna .Jeszcze jedno :jestem rolnikiem a nie zakonnikiem .Tyle w temacie .
Zaadoptuj część istniejącej chlewni, chyba że chcesz produkować tysiące szt. tucznika to klania się chlewnia.
Przy dobrej organizacji pracy i zakupów komponentów paszowych możesz zmniejszyć hodowlę o 2/3 z cyklu otwartego do zamkniętego przy zachowaniu podobnych wyników finansowych licząc dochód netto z dwóch lat.

: niedziela 30 sty 2011, 21:20
autor: buntownik72
No ale maciory same nie będą się prosić , tego trzeba pilnować jak małego dziecka .

: niedziela 30 sty 2011, 21:22
autor: dziadek51
Andre zgadzam się propozycja Aconara jest bardzo dobra , tylko proponujmy ceny realne a nie życzeniowe. Również to aby cenę tygodnia ogłaszał baraki , gdyż jego stanowisko na tym forum jest zawsze konkretne i realne . W ubiegłym tygodniu na skupach w okolicy Miechowa cena była 3,0 zł za kg żywca przyjmując klasę R za średnią . W tym tygodniu rusza skup interwencyjny na mrożenie , popyt wzrośnie wobec czego za klasę E proponuję cenę żywca na 4 zł netto za kg żywca . Jest to cena poniżej kosztów produkcji ale na dzisiaj realna.

: niedziela 30 sty 2011, 21:22
autor: Jurek.
buntownik72 pisze:No ale maciory same nie będą się prosić , tego trzeba pilnować jak małego dziecka .
Bez przesady.

: niedziela 30 sty 2011, 21:27
autor: staś76
DZIADEK nie proponuj nam ceny po niżej kosztow produkcji!!!!

: niedziela 30 sty 2011, 21:28
autor: Peron
Też uważam, że 4 netto przy całym aucie to na chwile obecna minimum i taka cenę zgłaszam.

: niedziela 30 sty 2011, 21:29
autor: Michał100ha
dziadek51 pisze:Andre zgadzam się propozycja Aconara jest bardzo dobra , tylko proponujmy ceny realne a nie życzeniowe. Również to aby cenę tygodnia ogłaszał baraki , gdyż jego stanowisko na tym forum jest zawsze konkretne i realne . W ubiegłym tygodniu na skupach w okolicy Miechowa cena była 3,0 zł za kg żywca przyjmując klasę R za średnią . W tym tygodniu rusza skup interwencyjny na mrożenie , popyt wzrośnie wobec czego za klasę E proponuję cenę żywca na 4 zł netto za kg żywca . Jest to cena poniżej kosztów produkcji ale na dzisiaj realna.
u nas były po 3.20+vat więc 4zł. to cena mazeniowa ale miejmy nadzieję że okaze sie realna

: niedziela 30 sty 2011, 21:30
autor: Michał100ha
tylko trzeba mieć tą ilość samochodową

: niedziela 30 sty 2011, 21:33
autor: Michał100ha
staś76 pisze:DZIADEK nie proponuj nam ceny po niżej kosztow produkcji!!!!
zeby cena była powyzej kosztów produkcji to musiało by to być 5zł

: niedziela 30 sty 2011, 21:39
autor: staś76
ludzie sami się posłuchajcie,chcecie zakładać nowe związki w obronie cen iopłacalności a jak ktoś wychodzi z propozycją podania ceny to krzyczycie cene poniżej kosztow i to i to jeszcze za całe auto, troche nie spójne !