Strona 237 z 1432
: sobota 05 lut 2011, 15:36
autor: Kazik
Np.
30-50 sztuk : 4,10
50-70 sztuk : 4,20
70-100 sztuk : 4,30
Oczywiście to tylko przykładowe ceny dla rozjaśnienia sytuacji.
: sobota 05 lut 2011, 15:52
autor: nemezis
y
: sobota 05 lut 2011, 15:53
autor: maximkaa
błagam zacznijcie używać programów do poprawy błędów ortograficznych-nie pokazujcie rolników jako niedouczonych głupków!!!!
: sobota 05 lut 2011, 15:54
autor: baraki
wojce pisze:Gotowe półtusze na giełdzie 5,6 za e klase ,a propozycja na forum dla hodowców 5,65 już to widze jak zm kupują od poniedziałku do wtorku i dokładaja do interesu ,w środe tak wszyscy będą sprzedawać po ile zakład zaśpiewa lub poszukają sobie coś tańszego za granicą takie są realia rynku niestety,póki mięso nie pójdzie w góre na giełdach to sobie można pomarzyć 4,3 za żywą w całym kraju ,cena jest realna ,ale nie w przyszłym tygodniu
To daj mi namiary na te półtusze po 5,6, kupie każdą ilość! W tym tygodniu trudno było kupic półtusze poniżej 5,9 za klase E a na przyszły tydzien juz dzis wiadomo że ceny będa wyższe. Cena która zaproponowałem jest nieco na wyrost ale jednoczesnie adekwatna do tendencji na rynku, wkońcu chyba nie chodzi nam o to zeby kopiowac cenniki zakładów mięsnych!!! To ma byc cena na podstawie naszej oceny rynku, ma wyprzedzac cenniki zakładów a nie dostosowywac sie do nich na bieżaco.
: sobota 05 lut 2011, 16:14
autor: ACONAR
Witam!
Zgadzam się z baraki. W całej Europie ceny skupu tuczników i ceny półtusz E idą gwałtownie w górę. Po prostu brakuje tuczników do uboju, a ZM potrzebują świeżego mięsa dobrej jakości...
I tak może być przez cały luty.
A w marcu zobaczymy, co będzie. Rolnicy z FORUM TCh będą mieli więcej doświadczenia...
Dziękuję za niezwykle rzeczową dyskusję, za bardzo wiele trafnych i rozważnych uwag.
Aby to wszystko sprawnie i dobrze funkcjonowało, musimy ze sobą rozmawiać i wymieniać poglądy.
I nie dajcie się skłócić prowokatorom!!
: sobota 05 lut 2011, 16:52
autor: brzydal
cena którą wystawił baraki napewno nie jest za wysoka zobaczcie co dzieje sie w europie i na świecie
: sobota 05 lut 2011, 17:02
autor: arek
myślę ze cena 4,30 wcale nie jest za wysoka i jest również do zaakceptowania przez ZM
: sobota 05 lut 2011, 17:15
autor: mietko75
Pisałem wcześniej , to mnie wyśmialiście . Afera dioksynowa wymiotła dużą część stad na skupy i co za tym idzie do chłodni . Nikomu nie będzie się opłaciło ruszać tego mięsa . Zrobiły się ogromne braki w pozyskaniu tuczników w całej Europie .
To jest właśnie odpowiednia chwila ,aby wreszcie przestać jeżdzić razem ze świnimi na żeż
: sobota 05 lut 2011, 17:20
autor: mietko75
Kazik pisze:Np.
30-50 sztuk : 4,10
50-70 sztuk : 4,20
70-100 sztuk : 4,30
Oczywiście to tylko przykładowe ceny dla rozjaśnienia sytuacji.
Nie jestem przekonany czy to dobry pomysł .Jeden hodowca sprzedawać morze 40 szt co tydzień , zaś drugi 200 raz na kwartał .I tak jest .
: sobota 05 lut 2011, 17:25
autor: arek
powiedz ze szukasz dziury w całym wiadomo ze każdy musi sam się dogadywać a cena z forum jest tylko wyznacznikiem
: sobota 05 lut 2011, 17:34
autor: baraki
Rozwiazanie dla miejszych dostawców:
Trzeba się zorganizować i nie wozić na skup albo wzywać pośrednika do 15 sztuk.
Najpiewr niech wszyscy majacy świnki do sprzedaży raz na tydzień o określonej godzinie udadza się np do wiejskiej świetlicy, niechaj najbardziej biegła w piśmie osoba (najlepiej posiadająca przy sobie laptopa z bezprzewodowym dostepem do internetu) spisze ile kto ma tuczników w chlewie, następnie niech weźmie do reki kalkulator i zsumuje sztuki które uprzednio spisał.
Teraz niech osoba z laptopem sprawdzi w internecie na naszym forum ile aktualnie sugierujemy żadac za 100 sztuk, patrzy w kajet i widzi że w sumie to naliczył 200szt tucznika, dodaje więc z 10gr do ceny proponowanej na forum za 100sztuk (nobo wkoncu za większa partie to i cena lepsza nie?)
Następnie osoba która jest najbardziej biegła w mowie, kontaktowa i asertywana wyjmuje komórkę i dzwoni do wybranych zm. np pini
-Halo, dział skupu? Mam do sprzedania 200 tuczników, proponuje 4,4 za E netto bez potrąceń.
Dalej chyba nie musze tłumaczyć, najlepiej znaleźć w okolicy jakis budynek w którym mozna zgromadzic uprzednio zważone świnki, potem sprawnie wgonic na samochód (chyba chętnych do tej roboty nioe powinno zabraknąć).
Ja tak to widze, trzeba myślec nad tym jak sprzedac po wyższej cenie a nie zastanawiac sie nad tym o ile taniej wziąć!!!
: sobota 05 lut 2011, 17:46
autor: staś76
to zamiast tak kombinować to proponuję założyć grupę pr. będzie łatwiej zorganizować transport np. 100szt ,za proponować sprzedaże np. na 10, 20, 30-go każdego m-ca i w tedy negocjować cenę
: sobota 05 lut 2011, 18:40
autor: czacha17
A ja to myślę tak -kto ma sprzedać w poniedziałek i tak sprzeda ,jak ktoś potrzebuje kasy na zboże albo koncentrat to nie będzie czekał i negocjował do upadłego , nie wiem jak jest w innych rejonach Polski ale w mojej okolicy to ten plan by raczej nie wypalił ,u nas to każdy myśli o sobie i wątpię że jak bym poszedł na skup w poniedziałek i powiedziałbym że za 3zł.nie sprzedajcie tylko negocjujmy lepszą cenę ,to ktoś by mnie posłuchał .Raczej większość świniarzy powiedziałaby że ;"ja pie.... negocjować ,sprzedaję po jakiej jest i cześć ".
Pomysł ogólnie podoba mi się ,ale czy w Polsce można się zorganizować i coś wspólnie zrobić ?,jak tu jest tak że gdzie rozmawia dwóch rolników to są trzy zdania .
: sobota 05 lut 2011, 18:54
autor: arek
baraki dobrze piszesz tylko jest mały szkopuł w tym wszystkim wydaje mi się ze nie leży problem w ilości tucznika tylko w jakości tych tuczników i jak uzbierają tych tuczników z dwie setki to rozrzut mięsności będzie ogromny i dlatego zakłady za skupowe mniej płacą
: sobota 05 lut 2011, 18:58
autor: Peron
Jasne czacha, jak ktos potrzebuje kase to sprzeda w poniedziałek, a kto nie- w środę. Płatność i tak po 4 miesiącach, więc dwa dni wcześniej to czasami być,albo nie być.
: sobota 05 lut 2011, 19:14
autor: czacha17
Zgadzam się z tobą Peron ale taka jest ludzka mentalność że jak mu dobrze radzisz to myśli od razu co "ty" z tego będziesz miał .Ja hoduję świnie i potrafił bym tak ustawić sprzedasz że mogę i dwa tygodnie odwlec sprzedaż ,kiedyś na tym forum ktoś przedstawił pomysł który bardzo mi się podoba ,że takiego cwaniaczka co w danej okolicy zaniża ceny to wziąć na "cel "przez jakiś czas nie sprzedać mu świnek i trafiony zatopiony .Niech nie robią głupich z rolników że nie mogą więcej płacić ,bo mają dobrą przebitkę i w sklepie nie słychać o obniżkach .Wiecie dobrze że jest takie coś jak popyt i podaż ,kiedyś może i będą znowu ceny ok.5 zł na żywą ,tylko czy wszyscy hodowcy doczekają tego dnia ?
: sobota 05 lut 2011, 19:35
autor: prosiaczek
Popieram rozumowanie "Baraki", ale mam uwagi:
1. Świnek raczej nie można zgonić do pierwszego lepszego miejsca, musi to być punkt zarejestrowany pod nadzorem weterynaryjnym.
2. Jeżeli punkt1 to to nie jest za darmo, ktoś to musi prowadzić, utrzymywać, przestrzegać pewnych procedur i odpowiadać.
3. I tu w przypadku mniejszych producentów, którzy w pojedynkę nie są w stanie odnieść przewagi konkurencyjnej dla Odbiorcy (np. wg kryterium ilościowego) - kłania się organizowanie w GRUPY.
4. Myślę, że w przypadku większych producentów w grupie nie byłoby problemów ze strony Odbiorcy aby dokonywać załadunków bezpośrednio w gospodarstwie (2 - 3 na samochód), tym bardziej, że przepisy tego nie zabraniają i w tym przypadku nie ma potrzeby świadectwa zdrowia.
5. Im więcej GRUP tym lepiej organizować się na rynku PRODUCENTA - DOSTAWCY ŻYWCA (informacjami wymienią się tylko liderzy.
6. Jeżeli nie ma GRUP działajmy tak jak mówi "BARAKI" - wykorzystujmy świetlice i nie bójmy się włączać do działania przynajmniej sołtysów.
7. Jeżeli mamy GRUPĘ działajmy na konto zwiększenia efektywności produkcji:
- np. wprowadzenie specjalizacji (produkcja prosiąt, produkcja tucznika - mamy pewność o parametrach produktu, który chcemy zaoferować,
- przy specjalizacji łatwiej można zapanować nad kosztami oraz wynikami produkcyjnymi i mieć z tego tytułu dodatkowe korzyści,
- środki, które może pozyskać GRUPA powinny służyć nie tylko na utrzymanie biur, punktów gromadzenia, ale i na rozwój (sugeruję zacząć od produkcji prosiąt) - czy musimy importować miliony warchlaków z Danii, Holandii czy Niemiec i utrzymywać zachdnich farmerów?
8. Zacznijmy wymagać od Agend rządowych działających na naszą rzecz (POLSUS, RIR czy nasza partia chłopska). Zapytajmy się jaka jest struktura wydanych pieniędzy pochodzących z Funduszu Promocji Mięsa. Odnoszę wrażenie, że to kolejna agenda do obsadzania kolegów partyjnych.
9. Jak słyszę wypowiedzi ekspertów ( i tych z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Agrobiznesu) to odnosze wrażenie, że nie mają zielonego pojęcia o rolnictwie a trzymają stronę rządową i przetwórców. Czy za wiarygodną można uznać wypowiedź, że w I kwartale wzrost produkcji trzody będzie miał presję na obniżki cen surowca? To celowe mieszanie nam w głowach. Wzrost i stabilizacja produkcji to może będzie, w perspektywie - jak weźmiemy sprawy w swoje ręce.
CAŁKOWICIE POPIERAM PODJĘTE NA TYM FORUM DZIAŁANIA MAJĄCE NA CELU OCHRONĘ NASZYCH INTERESÓW. TRZEBA TYLKO NADAĆ TEMU ODPOWIEDNIĄ FORMĘ ORGANIZACYJNĄ - być może stworzyć organizację rynku producentów wieprzowiny.
: sobota 05 lut 2011, 19:40
autor: mateuszkonrad
Cena na poniedziałek (07.02.2011) u dużego pośrednika z Wielkopolski: 3,70-4,20 zł/kg za żywą (netto).
Zakład mięsny w województwie mazowieckim, powiat rawski w podstawie na wbc (07.02.br):
S - 4,80
E - 4,80
U - 4,53
R - 4,26
Pozdrawiam!
: sobota 05 lut 2011, 19:43
autor: krzys
Pomysł bardzo dobry. Jastem za. Moja uwaga taka, jak sie zachowają ludzie gdy cena bedzie szła w dół.
: sobota 05 lut 2011, 20:17
autor: wojce
zm salus
2011.02.07 s-5.25pln +vat e-5.15pln +vat u-4.95pln +vat r-4.65pln +vat p-4.15pln +vat 0-3.96pln +vat
: sobota 05 lut 2011, 20:23
autor: maciek*
Wojce jak jestes taki odwazny to sprzedaj do salusa

: sobota 05 lut 2011, 20:28
autor: mietko75
Odnoszą się do 9 -ego punktu prosiaczka .Aby nie było ogłupiania ludzi ,umieszczajcie razem z cenami sugerowanymi stan pogłowia trzody ,chociaż raz w miesiącu .
Odnośnie cen dla dużych i małych .Może rzeczywiście tego nie rozwijać bo to sprawy indywidualne .
: sobota 05 lut 2011, 20:32
autor: stanek
Panie Mateuszkonrad pośrednik uzasadniał rozbieżność cenową
: sobota 05 lut 2011, 20:35
autor: baraki
prosiaczek pisze:Popieram rozumowanie "Baraki", ale mam uwagi:
1. Świnek raczej nie można zgonić do pierwszego lepszego miejsca, musi to być punkt zarejestrowany pod nadzorem weterynaryjnym.
2. Jeżeli punkt1 to to nie jest za darmo, ktoś to musi prowadzić, utrzymywać, przestrzegać pewnych procedur i odpowiadać.
Oczywiście masz racje prosiaczek ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki punkt zarejestrować! Z tego co słysze stawki na skupach sa często złotówke niżej od fermówki, zakładajac że taka grupa sprzedawała by 100 szt/ tydzień to co tydzien zostaje do dyspozycji 10000zł a ile będzie kosztowac utrzymanie takiego punktu? Na poczatek można to w prosty sposób obejść, chyba nikt nie zabroni zwykłemu rolnikowi kupić "warchlaki" w wadze 110kg celem dalszego chowu a to że się rozmyślił i sprzedał tego samego dnia to tez ma prawo! Np okazało sie że ryje miały krzywe i musiał dac do uboju z powodu podejrzenia nosoryjówki i możliwych w związku z tym strat w dalszym tuczu, za tydzien może inny rolnik zrobic taki handel, oczywiście z czasem można to uleprzyć, zarejestrowac grupę itd. można zaczac od rejestracji grupy, to juz kto woli.
Co do jakości to Arek masz racje ale to juz kazdy powinien o to zadbać, można ustalic i ujednolicic genetyke w całej grupie, można ujednolicic pasze i jakośc będzie ok. a jeśli ktos nie dba o jakośc i jeszcze ma mało to juz mu nikt nic nie poradzi, niech dostaje i 2,8 bo na tyle zasłużył.
[/quote]
: sobota 05 lut 2011, 21:01
autor: jelonek
baraki pisze:wojce pisze:Gotowe półtusze na giełdzie 5,6 za e klase ,a propozycja na forum dla hodowców 5,65 już to widze jak zm kupują od poniedziałku do wtorku i dokładaja do interesu ,w środe tak wszyscy będą sprzedawać po ile zakład zaśpiewa lub poszukają sobie coś tańszego za granicą takie są realia rynku niestety,póki mięso nie pójdzie w góre na giełdach to sobie można pomarzyć 4,3 za żywą w całym kraju ,cena jest realna ,ale nie w przyszłym tygodniu
To daj mi namiary na te półtusze po 5,6, kupie każdą ilość! W tym tygodniu trudno było kupic półtusze poniżej 5,9 za klase E a na przyszły tydzien juz dzis wiadomo że ceny będa wyższe. Cena która zaproponowałem jest nieco na wyrost ale jednoczesnie adekwatna do tendencji na rynku, wkońcu chyba nie chodzi nam o to zeby kopiowac cenniki zakładów mięsnych!!! To ma byc cena na podstawie naszej oceny rynku, ma wyprzedzac cenniki zakładów a nie dostosowywac sie do nich na bieżaco.
nie wiesz kto kontroluje giełdę rolpetrol - pan w okularkach tak samo jak na stronie internetowej ma cene za E 4,50 a płaci diametralnie inne pieniądze za zywiec
: sobota 05 lut 2011, 21:07
autor: marcin79
MAT Czerniewice - wczoraj dzwonili- 4.8 hak, 5.2 E, maciora 3.2 WBC. W poniedziałek będe wiedzał ile pini daje najlepszym pośrednikom
: sobota 05 lut 2011, 21:08
autor: marek mokwa
panowie niema co sie oszukiwać cena o 1 zł taniej nie jest bez powodu w wiekszości z tych świń cieżko doszukać sie miesa zasada jest prosta u nas aby sprzedac na WBC musi byc 12 szt to chyba nie zawrotna ilosć aby sprawdzic czy mam dobry towar czy nie poniekąd jeśli chodzi o ilość co za problem 3 lochy pokryć w ciagu tygodnia aby potem miec wiekszą ilosć do sprzedania tak sprawdza sie mądre i nie mądre powiedzenie biedny bo głupiś ,głupi bo biedny .
: sobota 05 lut 2011, 21:10
autor: marek mokwa
miniony tydzień 3,3 spęd do 4,15 za dobry towar
: sobota 05 lut 2011, 21:21
autor: mietko75
Marcin79 samo Kutno ,czy gdzieś z boku ,bo ja blisko.
: sobota 05 lut 2011, 21:27
autor: prosiaczek
My Polacy skłonności do kombinowania i omijania przepisów mamy chyba we krwi. Nie chodziło mi o normalny punkt skupu tylko "miejsce gromadzenia zwierząt" i to kontrolowane przez rolników.
Do Arek - nie widzę nawet przeszkód aby do sprzedaży partiować tuczniki wg parametrów jakościowych. Nie wierzę, że na jednym samochodzie nie dałoby się wyodrębnić 2 - 3 partii a ZM aby nie mógł oddzielnie tego rozliczyć (partiowanie to dla nich chyba bułka z masłem - przecież operują tym na etykietach).
Wrócę jeszcze do kwestii umów. W takim wydaniu jakim one dzisiaj funkcjonują nie są do przyjęcia, bo po pierwsze zabezpieczają interes tylko jednej strony - ZM-ów, po drugie dostarczamy ZM-om informacji ile mają pewnych świnek a oni na tej podstawie ustalają sobie ceny.
Była już akcja ceny minimalnej ale jak to u nas bywa - spaliła na panewce.
A może na wzór "CEN" zrobić ogólnopolską akcję wypowiadania umów i uzależnienia ich dalszego funkcjonowania od możliwości zamieszczenia w nich CENY MINIMALNEJ - ustalanej np. przez Krajową Izbę Rolniczą (przecież Wielkopolska Izba Rolnicza takie kalkulatory robi, to czemu tego nie wykorzystać). Prawo raczej zabrania sprzedawać po cenach dampingowych.
: sobota 05 lut 2011, 21:31
autor: marcin79
mietko75 pisze:Marcin79 samo Kutno ,czy gdzieś z boku ,bo ja blisko.
w granicach miasta
: sobota 05 lut 2011, 21:32
autor: jelonek
marcin79 pisze:MAT Czerniewice - wczoraj dzwonili- 4.8 hak, 5.2 E, maciora 3.2 WBC. W poniedziałek będe wiedzał ile pini daje najlepszym pośrednikom
nie wiem jaką dysponujesz ilością ale oni chyba wiesz jak z płatnościami u nich dla vatowców, oni są pierwsi do obnizania ceny jak coś się dzieje
4,8zł * 79,5% =3,81 za zywa jak czekac za kasą to lepiej do pini zaladować za 4,30 a oni niech kupią od tych co ich wykonczyli płacąc im 2,80
: sobota 05 lut 2011, 21:46
autor: marcin79
jelonek pisze:marcin79 pisze:MAT Czerniewice - wczoraj dzwonili- 4.8 hak, 5.2 E, maciora 3.2 WBC. W poniedziałek będe wiedzał ile pini daje najlepszym pośrednikom
nie wiem jaką dysponujesz ilością ale oni chyba wiesz jak z płatnościami u nich dla vatowców, oni są pierwsi do obnizania ceny jak coś się dzieje
4,8zł * 79,5% =3,81 za zywa jak czekac za kasą to lepiej do pini zaladować za 4,30 a oni niech kupią od tych co ich wykonczyli płacąc im 2,80
Zgadza się. Ostatnio czekałem miesiąc za kasą i to na RR. Wcześniej płacili w terminie. Pini ryczałtowcom w 14 dni ponoć płaci, tak słyszałem, oby. Na razie mam ok 50 szt
: sobota 05 lut 2011, 22:09
autor: mietko75
Marcin79 to chyba się znamy .
: sobota 05 lut 2011, 22:14
autor: marcin79
mietko75 pisze:Marcin79 to chyba się znamy .
Być może, a Ty z której strony ?
: sobota 05 lut 2011, 22:15
autor: filomen
Zakład mięsny w województwie mazowieckim, powiat płoński w podstawie na wagę żywą netto 3.7
: sobota 05 lut 2011, 22:40
autor: mietko75
Marcin chyba to u ciebie byłem kilka razy ze 2 lata do tyłu, takim zielonym traktorkiem z zielonymi przyczepkami .Pomyśl
jeśli jesteś Marcin G to mnie znasz .
Ja gmina Witonia.
: sobota 05 lut 2011, 23:14
autor: wet-zootechnik
dziś mojemu klientowi Kutno proponowało 4,3 za żywą na wtorek(hol)
: sobota 05 lut 2011, 23:25
autor: Tragon
Widocznie czytają forum TCH.
: niedziela 06 lut 2011, 00:04
autor: wet-zootechnik
i bardzo dobrze!
: niedziela 06 lut 2011, 00:07
autor: Michał100ha
nareszci dowiadują sie o naszym forum, miejmy nadzieje ze sie to rozpowszechni
: niedziela 06 lut 2011, 12:29
autor: pysiek99
Witam
Panowie co do zrzeszania się małych producentów to np w mojej okolicy byłby problem znaleźć chociaż 5 kompetentnych ludzi, z którymi można się dogadać. Ja nie mam na obecną chwile możliwości logistycznych wyprodukować więcej niż 60-70szt rocznie choć nie przeszkadza mi to w osiąganiu przyzwoitych wyników.
Koszty redekuję jak mogę np teraz jestem w trakcie samodzielnego budowania mieszalnika pasz!
: niedziela 06 lut 2011, 12:31
autor: arek
a nie taniej używkę kupić
: niedziela 06 lut 2011, 12:33
autor: pysiek99
arek pisze:a nie taniej używkę kupić
w okolicy szukałem albo trupy do całkowitego remontu albo gość kupił, stwierdził,że mu nie potrzebny i chce jak za nowy a z dalsza przywieżć to też są koszty
: niedziela 06 lut 2011, 12:36
autor: Michał100ha
W mojej okolicy tez jest problem bo pewnie nawet nie znajde 5 rolników sprzedających minimum 80szt. rocznie
: niedziela 06 lut 2011, 13:18
autor: Michał100ha
pysiek99 pisze:arek pisze:a nie taniej używkę kupić
w okolicy szukałem albo trupy do całkowitego remontu albo gość kupił, stwierdził,że mu nie potrzebny i chce jak za nowy a z dalsza przywieżć to też są koszty
A ile Cię wyniesie ten mieszalnik własnej roboty?
: niedziela 06 lut 2011, 13:26
autor: pysiek99
powiem szczerze nie wiem jak to liczyć ponieważ:
-mam silnik
-mam profile metalowe,
-mam łożyska i oprawy do nich
-spawarkę oraz elektrody również posiadam
muszę blachę kupić, rure do środka i płaskownik na ślimak. Myślę, że w 500zł się wyrobie nie licząc materiału, który już mam.
: niedziela 06 lut 2011, 13:33
autor: Michał100ha
Nie mając swojego materiału na pewno wyjdzie drozej.
A tak na marginesie to jaki mocny silnik musi być do mieszalnika bo tez myślałem zeby samemu zrobić albo komuś zlecić.
: niedziela 06 lut 2011, 13:36
autor: pysiek99
michał100ha i tak wyjdzie taniej niż nowy kupić. Ja w swoim zakładam 1.5kW a robiąc wzoruje się na fabrycznym wuja...
: niedziela 06 lut 2011, 13:41
autor: vicia1223
Ja mam mieszalnik z fabryki Okonek , 1200kg z 2004 roku i silnik przy nim 2.4 KW. ssąco tłoczący 11kw ale zmienię chyba na 15.