FORUM
CENY TRZODY
Jak jesteś ryczałtowcem to PMB dobrze płaci . np dziś sprzedane , w piątek zadzwonię po rozliczenie i poproszę o przełączenie do kobiety od przelewów powiem ,że mi kasa potrzebna i we wtorek , max we środę kasa na koncie .
jeśli jesteś ich klientem oczywiście .
co do tej sanitarki to 2 razy mi sie to zdarzyło i 1 raz sztuka przepadła
dopłata za umowę 2% ceny podstwowej wbc.
jeśli jesteś ich klientem oczywiście .
co do tej sanitarki to 2 razy mi sie to zdarzyło i 1 raz sztuka przepadła
dopłata za umowę 2% ceny podstwowej wbc.
-
Sebastian124
vicia1223 długo z nimi współpracujesz
No i te ich sanitarki to mnie tak wkur... że opier... całego szefa skupu to było kiedyś teraz to nie jestem w temacie więc nie wiem jak. Dziwi mnie ten termin płatności, że takki szybki bo często kasa by się przydała w ciągu tygodnia. Może wiesz czy kupują na żywą wagę 
-
Michał100ha
Witam!
Jutro powinna pojawić się na stronie głównej oraz na FORUM informacja z cenami sprzedaży tuczników w ubiegły poniedziałek i wtorek 7 i 8 lutego. Wyobraźcie sobie, że to już historia…
Ale chciałbym podkreślić ten ważny dzień!
W piątek 11 lutego chcemy podać nowe ceny sprzedaży tuczników wg wbc kl. E i wagi żywej obowiązujące w Polsce w poniedziałek i wtorek 14 i 15 lutego.
W związku z tym prosimy o podawanie propozycji, aby „baraki” mógł w piątek rano podać te ceny na naszym FORUM.
Każda informacja jest bardzo ważna!
Trwają przygotowania do uruchomienia na FORUM tabeli z naszymi cenami.
Myślę, że już w przyszłym tygodniu tabela pojawi się na FORUM, a na stronie głównej link do tabeli.
Cieszę się ogromnie z bardzo pozytywnej reakcji bardzo wielu rolników oraz sympatyków produkcji świń w Polsce!
Ale nie chciałbym, aby ten bardzo potrzebny ruch skończył się tylko krótkotrwałym zrywem, jak to czasami bywa w naszym Narodzie…
Dlatego chcemy jeszcze to wszystko jakoś uporządkować i nadać formy organizacyjne.
Więcej wiadomości na ten temat już wkrótce…
Jutro powinna pojawić się na stronie głównej oraz na FORUM informacja z cenami sprzedaży tuczników w ubiegły poniedziałek i wtorek 7 i 8 lutego. Wyobraźcie sobie, że to już historia…
Ale chciałbym podkreślić ten ważny dzień!
W piątek 11 lutego chcemy podać nowe ceny sprzedaży tuczników wg wbc kl. E i wagi żywej obowiązujące w Polsce w poniedziałek i wtorek 14 i 15 lutego.
W związku z tym prosimy o podawanie propozycji, aby „baraki” mógł w piątek rano podać te ceny na naszym FORUM.
Każda informacja jest bardzo ważna!
Trwają przygotowania do uruchomienia na FORUM tabeli z naszymi cenami.
Myślę, że już w przyszłym tygodniu tabela pojawi się na FORUM, a na stronie głównej link do tabeli.
Cieszę się ogromnie z bardzo pozytywnej reakcji bardzo wielu rolników oraz sympatyków produkcji świń w Polsce!
Ale nie chciałbym, aby ten bardzo potrzebny ruch skończył się tylko krótkotrwałym zrywem, jak to czasami bywa w naszym Narodzie…
Dlatego chcemy jeszcze to wszystko jakoś uporządkować i nadać formy organizacyjne.
Więcej wiadomości na ten temat już wkrótce…
-
Sebastian124
Kolego, termin realizacji mojej oferty na e-wgt przypada na początek marca!staś76 pisze:do Baraki ;jako bardziej znany na tym forum powinieneś zaapelować do reszty użytkowników forum niech się ogłaszają i przez to promują idee naszej sugierowanej ceny,a swoją drogą i tobie też bym to zalecał żebyś swoją cenę bardziej zbliżył do naszych wsp. ustaleń
- marek mokwa
- Kontakt:
Chciałbym zorganizowac spotkanie na którym można by uzgodnic plan działania i sposób nadania formalnego kształtu koncepcji ustalania ceny przez producentów żywca, chodzi mi o utworzenie czegos w rodzaju stowarzyszenia producentów trzody chlewnej które mogło by firmowac cała te akcje i sprawy z nia związane.
Chętnych do wzięcia udziału w takim spotkaniu prosze o kontakt.
tel 606832207
Chętnych do wzięcia udziału w takim spotkaniu prosze o kontakt.
tel 606832207
Proponuję na następny tydzień tylko troszkę cenny wyższe , powinniśmy się trzymać , tak jak już ktoś na tym forum proponował, cen niemieckich , bo gdy wystawimy za wysokie ceny to zaleje nasz rynek mięso niemieckie. Również w propozycji cen powinno się uwzględnić mniejsze partie , 70% tucznika pochodzi z małych tuczarni Propozycje na nast. tydz.na WBC E5,7 oraz 4.56 za żywą R 5,2 oraz 4,16 za żywą a na skupach 3,76
panowie nie możemy przynajmniej tak mi się wydaje brać ceny proponowanej z kapelusza powinniśmy obrać wzór wyliczenia tej ceny w takim wzorze powinno się wziąć pod uwagę średnie koszty paszy prosiaka i mały zysk i według tego wyliczenia podać cenę sugerowana aby nikt nie zarzucił nam ze jesteśmy oszołomami
- wet-zootechnik
Nie zapominajmy ,że na runku działa prawo podaży i popytu , podaż pasz (komponentów i zboża ) jest mała to paszę są drogie , podaż tucznika jeszcze jest duża to cena nie nie może adekwatnie do kosztów wzrosnąć . Zaglądnijcie na stronę e-wgt na propozycję sprzedaży półtusz wieprzowych . Na naszym rynku nie decyduje podaż naszej wieprzowiny , mamy europejski rynek , o cenach decyduje głównie największy rynek Europejski , Niemcy . Mogą mieć gorszy towar , mniej smaczny, ale tańszy , dlatego nie zazdroszczę Baraki ,że on musi postawić kropkę nad i w ogłaszaniu cen . Baraki kiedy planowałbyś to spotkanie , bo najbliższy tydzień jadę na narty . Po 20 możemy się spotkać
Pełne poparcie .dziadek51 pisze:Proponuję na następny tydzień tylko troszkę cenny wyższe , powinniśmy się trzymać , tak jak już ktoś na tym forum proponował, cen niemieckich , bo gdy wystawimy za wysokie ceny to zaleje nasz rynek mięso niemieckie. Również w propozycji cen powinno się uwzględnić mniejsze partie , 70% tucznika pochodzi z małych tuczarni Propozycje na nast. tydz.na WBC E5,7 oraz 4.56 za żywą R 5,2 oraz 4,16 za żywą a na skupach 3,76
Odnośnie spotkania .Dziś będą u mnie monterzy z Bratoszewic ,to jest centrum Polski . Zapytam czy nie udzielili by sali na spotkanie .
Zaglądnąłem ale na tym nie poprzestałem tylko zadałem sobie trud i wykonałem tel do oferenta, okazało sie że podana cena jest z zeszłego tygodnia i juz nie aktualna! Także nie sugerujcie sie zbytnio tego typu ogłoszeniami bo czesto sa nie aktualne albo celowo zamieszcza sie niska cene żeby zainteresować klijenta a juz podczas konkretnej rozmowy wychodzi co innego!dziadek51 pisze: Zaglądnijcie na stronę e-wgt na propozycję sprzedaży półtusz wieprzowych
Moim zdaniem na dzień dzisiejszy cena jaka zaproponujemy powinna byc oparta na analizie rynku pod kątem popytu, podaży oraz cen surowca importowanego. Jeżeli cała ta akcja ma przyniesć producentom korzyści to proponowana cena musi być mozliwie wysoka ale jednocześnie realna i akceptowalna przez zm, w przeciwnym wypadku będzie to przysłowiowe zawracanie kijem Wisły. W miare jak informacja o całej akcji ustalania ceny sie rozpowszechni i producenci zaczna sie dyscyplinowac i trzymać twardo ustalonych wytycznych bedzie można stawiac coraz twardsze warunki i podnosic poprzeczke.arek pisze:panowie nie możemy przynajmniej tak mi się wydaje brać ceny proponowanej z kapelusza powinniśmy obrać wzór wyliczenia tej ceny w takim wzorze powinno się wziąć pod uwagę średnie koszty paszy prosiaka i mały zysk i według tego wyliczenia podać cenę sugerowana aby nikt nie zarzucił nam ze jesteśmy oszołomami
Wydaje mi sie że przyjęcie konkretnego wzoru do obliczania naszej propozycji cenowej jest trudne a nawet niemożliwe, myśle że najlepszym rozwiązaniem będzie oparcie sie na cenie półtusz których ceny w poszczególnych rejonach kraju czy zakładach nie sa tak rozwarstwione jak ceny żywca, do tego trzeba będzie dodac poprawke uwzgledniajaca aktualny trend oraz zweryfikowac pod kątem rynku UE.
-
Sebastian124
Dzisiaj znowu miałem ofertę od pośrednika po 4.0+vat bez potrąceń a ja do niego proszę Pana cena jaka jest na dzień dzisiejszy to 4.3+ vat proszę sobie na forum trzody wejść i zobaczyć. Jego odpowiedz była taka, że to nie ma sensu te wasze forum i te ceny. Jak mu posłałem wiązankę to on do mnie po co te nerwy, że da 4.20 a ja do niego już Ty u mnie tucznika nie kupisz do widzenia. Tak mnie wkur... ,mądrala jeden. Najlepiej żebym za darmo je mu dał wtedy to byłbym super rolnik 
Pewnie
tak jak przeglądam te nasze posty odnośnie cen, to da się zauważyć, że niektórym to ceny proponowane przez "baraki" ciążą i ewidentnie "nie leżą". Panowie skończcie z tymi podchodami i sianiem popeliny, przecież ewidentnie widać kto tu jest producentem a kto naganiaczem i handlarzem, wrzućcie na luz i zmieńcie forum, może coś dla "cwanych inaczej" tu i tak nikt was nie bierze na poważnie

tak jak przeglądam te nasze posty odnośnie cen, to da się zauważyć, że niektórym to ceny proponowane przez "baraki" ciążą i ewidentnie "nie leżą". Panowie skończcie z tymi podchodami i sianiem popeliny, przecież ewidentnie widać kto tu jest producentem a kto naganiaczem i handlarzem, wrzućcie na luz i zmieńcie forum, może coś dla "cwanych inaczej" tu i tak nikt was nie bierze na poważnie