Strona 255 z 1432

: wtorek 22 lut 2011, 19:51
autor: Peron
Wiecie co...? Mi sie już nie chce ani czytać, ani nic pisać... Deprecha mnie ogarnia jakaś. Nic mi sie nie chce. Nie dość, że ceny nie ma, to jeszcze strach, bo nie płacą, a zakłady się zwijają bez śladu jeden za drugim. Może spotkamy się kiedyś na jakimś strajku w Warszawie, bo już żygać na to wszystko chce?

: wtorek 22 lut 2011, 19:54
autor: pysiek99
NROLNIK pisze:Witam.Tego to sie czytać nieda, za wszystkie świnie powinno być płacone za mięsność to by się rynek przeżadził a ja sam jestem małym hodowcą i stawiam na jakość, i co nie ma gdzie sprzedać na wbc

mnie też to boli kolego, że staram się wyprodukować towar jak najlepszej jakości a sprzedaję za tyle, co ludzie karmiący świnie odpadami z chrupków (niedaleko jest duży zakład, który tira tego gówna sprzedaje za 500zł)

: wtorek 22 lut 2011, 20:00
autor: Gość
marek99a pisze:Swinka z bylejakiego chlewika ,karmiona pokrzywami kartofelkami ,ten smak miesa to poezja tylko każdy już zapomniał te smaki z dzieciństwa ,proponuje sobie przypomnąć i nie dawać spróbować mieścióchom bo nie kupią tej naszej fermówki.
ze smakiem sie zgodze bo mieso ze swin 5-6 miesiecznych fermowych jest jeszcze niedojrzałe , mieso ze swini 8-9 miesięcznej ma lepsze walory smakowe ale kazdy dzisiaj idzie na ilosc , dzis liczy sie kasa. Wracając do tucznika o ktorym piszesz niema z nim siły przebicia w zakładzie miesnym bo przewaznie tucznik karmiony w ten sposób jest otłuszczony wiec pozostaje tylko włozyc mu knot w du.e odwrócic ogonem do góry i podpalic -bedzie z niego dobra swieczka bo tłuszcz długo sie pali :lol:

: wtorek 22 lut 2011, 20:58
autor: nemezis
.

: wtorek 22 lut 2011, 21:12
autor: czesław
Nadal sprzedajemy tuczniki poniżej kosztów produkcji a już przebąkuja w wiadomościach o kolejnych podwyżkach wieprzowiny. Gdzie jest minister SAWICKI?

: wtorek 22 lut 2011, 21:18
autor: staś76
panowie co tam smak ,przy obecnej technologi zakładów to i tak syf zrobią, a żona mi coraz częściej mówi że ten biznes ze świńmi to głupiego robota.......i niestety chyba ma rację :?

: wtorek 22 lut 2011, 21:18
autor: marek99a
czesław pisze:Nadal sprzedajemy tuczniki poniżej kosztów produkcji a już przebąkuja w wiadomościach o kolejnych podwyżkach wieprzowiny. Gdzie jest minister SAWICKI?
NO chyba się pomyliłeś -podwyżki w dół. :(

: wtorek 22 lut 2011, 21:22
autor: mietko75
Kolego Peron , podobnie jak Ty czuje się wielu nabitych w butelkę i wykorzystywanych przez ZM i to zgodnie z prawem . Gdy Baraki ogłosi spotkanie oszukanych , nie zważajmy na przeszkody tylko się spotkajmy .

: wtorek 22 lut 2011, 21:29
autor: nemezis
.

: wtorek 22 lut 2011, 21:30
autor: marek99a
mietko75 pisze:Kolego Peron , podobnie jak Ty czuje się wielu nabitych w butelkę i wykorzystywanych przez ZM i to zgodnie z prawem . Gdy Baraki ogłosi spotkanie oszukanych , nie zważajmy na przeszkody tylko się spotkajmy .
A ta butelka była po wódce ,to OK ,jak po oranżadzie :( ja też tuczę i nie jest mi do śmiechu , ale pożartować można.

: wtorek 22 lut 2011, 21:44
autor: kaciocha
Panowie od tego czytania tych żali to aż się niedobrze robi. prawda wygląda następująco, jest nas jeszcze zbyt wielu bawiacych się w to kosztowne hobby, pierwsi w/g mnie wysiądą ci co postawili tylko chlewnie i jada na zagranicznym drogim warchlaku i paszy z zakupu lub w 100% zakupionym zbożu, póżniej padną ci co kupują prosiaka a maja swoje zboże, a na końcu zlicytują pozostałych a wtedy to już tylko koniec świata będzie :D :D :D . A tak poważnie to ci którym sie nie opłaca muszą zrezygnować to jest prawo rynku, piszecie o cenach opłacalności, dobrostanie, super mięsnych warchlakach i idealnie dobranej paszy że nikt za to nie chce uczciwie zapłacić, odniosę to do studenta - człowieka który skończył prestiżową uczelnię z bardzo dobrym wynikiem i pracuje za 2000-3000 tyś. bo mu nikt nie chce za jego wiedzę zapłacić np.10000,- ale rynek się zmieni i on kiedyś dostanie te 10.000,- kwestia czy tego doczeka :D
pozdrawiam przygnębionych

: wtorek 22 lut 2011, 21:45
autor: czesław
Pierwszy raz słyszę o podwyżce w dół. :D

: wtorek 22 lut 2011, 21:49
autor: ROLAS 222
czesław pisze:Nadal sprzedajemy tuczniki poniżej kosztów produkcji a już przebąkuja w wiadomościach o kolejnych podwyżkach wieprzowiny. Gdzie jest minister SAWICKI?
Mowili o podwyzce miesa w sklepach z powodu niby strajku i ze rolnicy likwiduja stada

: wtorek 22 lut 2011, 21:50
autor: baraki
dziadek51 pisze:Ja nie wierzę żadnym politykom , czy to z samoobrony , czy to z PSL , PO ,Pis i innych . Politycy powinni wyciągać wnioski z rzeczywistości , która była aby to co złe nie powtórzyło się w przyszłości . Lepper był przy władzy mógł zrobić rozwiązania systemowe aby nieuczciwi przedsiębiorcy nie mogli oszukiwać rolników. Lepper tylko gasi "pożar",a mógł zapobiegać powstawaniu "pożarów". Polityka to wielkie pieniądze , u Leppera w partii posłami byli w większości biznesmeni różnej maści , którzy chcieli na polityce zarobić a nie troszczyć się o biedny plebs. Często to ci z górnych półek działacze mają powiązania z tymi ,którzy nas okradają . Wystarczyło zmienić tylko trochę ustawę o VAT oraz ustawę o podatku dochodowym w którym zawarto by termin płatności za towar i zapobiegło by to w dużej mierze złodziejstwu.Tego się nie robi bo ukradzione pieniądze często idą na partie które chronią złodziei
Posłowie samoobrony (gdy była jeszcze w sejmie) przygotowali projekt ustawy według której niezapłacenie faktury w terminie 14 dni skutkowało by natychmiastową blokada wszystkich kont firmy, niestety projektu nie poparły inne ugrupowania i przepadł w głosowaniu. I nie myślcie sobie że ja tutaj chcę naganiac poparcie samoobronie ale bądźmy sprawiedliwi i trzymajmy sie faktów.

: wtorek 22 lut 2011, 21:57
autor: baraki
kaciocha pisze:Panowie od tego czytania tych żali to aż się niedobrze robi. prawda wygląda następująco, jest nas jeszcze zbyt wielu bawiacych się w to kosztowne hobby, pierwsi w/g mnie wysiądą ci co postawili tylko chlewnie i jada na zagranicznym drogim warchlaku i paszy z zakupu lub w 100% zakupionym zbożu, póżniej padną ci co kupują prosiaka a maja swoje zboże, a na końcu zlicytują pozostałych a wtedy to już tylko koniec świata będzie :D :D :D . A tak poważnie to ci którym sie nie opłaca muszą zrezygnować to jest prawo rynku, piszecie o cenach opłacalności, dobrostanie, super mięsnych warchlakach i idealnie dobranej paszy że nikt za to nie chce uczciwie zapłacić, odniosę to do studenta - człowieka który skończył prestiżową uczelnię z bardzo dobrym wynikiem i pracuje za 2000-3000 tyś. bo mu nikt nie chce za jego wiedzę zapłacić np.10000,- ale rynek się zmieni i on kiedyś dostanie te 10.000,- kwestia czy tego doczeka :D
pozdrawiam przygnębionych
Mógł bym się z Toba zgodzić, niech tam będzie konkurencja na rynku i niech zostana najlepsi, ale co z okradaniem producentów przez nieuczciwe firmy??? Czy to tez należy zaliczyć do naturalnych instrumentów rynku? Czy prawo wolnego rynku pozwala wyłudzac towar od rolnika bez żadnej zapłaty?

: wtorek 22 lut 2011, 21:59
autor: marek99a
kaciocha pisze: witam dziś odbierali 33 sztuki po 5,20 za 52% + vat oczywiście, ale podejrzewam że przy większej ilości można pociągnąć lepiej, ja miałem końcówki z kilku kojców niestety i nic już nie ugrałem, tyle że cenę ustalałem w piątek.
Pozdro.
A z którym przedstawicielem ustalałeś cene, bo ja zawsze z Ryszardem. POZ.

: wtorek 22 lut 2011, 22:00
autor: WOJCIECH1236
Duńska ferma na śląsku sprzedaje w tym tygodniu po takiej samej cenia jak w ubiegłym tz 4,5 netto za wage zywa

: wtorek 22 lut 2011, 22:04
autor: ACONAR
Witam!
Rolnicy – wg mnie – są przede wszystkim zainteresowani uczciwą zapłatą za swoje tuczniki, jeśli są one wysokiej jakości. Niezależnie od tego, czy są one wyprodukowane w dużej fermie, czy w niewielkim gospodarstwie! Chyba że w praktyce jakość sprzedawanych tuczników nie ma większego znaczenia.
Proszę cytat z opracowania Inspekcji IJHARS:
„System klasyfikacji tusz wieprzowych EUROP jest obowiązkowy dla każdego ZM bijącego ponad 200 świń tygodniowo. Został wprowadzony w UE pod naciskiem producentów świń w celu zapewnienia dostawcom żywca rzeźnego godziwej zapłaty wynikającej z wysokiej jakości dostarczonego surowca. Producenci świń, żądając od swoich odbiorców rozliczenia opartego na wynikach klasyfikacji, mogą uzyskać premię za wysoką jakość świń dostarczonych do uboju”.
Ale to tylko zwykła teoria!
Bo proszę jeszcze jeden cytat z tego opracowania:
„Czynności nadawania klas jakości tuszom wieprzowym mogą wykonywać tylko rzeczoznawcy mający odpowiednie uprawnienia nadawane przez IJHARS. W Polsce rzeczoznawcy najczęściej są pracownikami rzeźni”.
Dlaczego rzeczoznawcy nie są pracownikami IJHARS, inspekcji podległej bezpośrednio ministrowi rolnictwa, tylko są na etacie ZM?

: wtorek 22 lut 2011, 22:20
autor: baraki
navaho13 pisze:1. Nie napisałem, że mam coś przeciw temu, aby Baraki reprezentował nas-Rolników. Chciałem go sprowokować do jasnej deklaracji, np:Ja Baraki jestem gotów, aby bronić spraw rolników na szczeblach władzy. Ktoś przecież musi to robić, a przyznanie się do chęci takiego działania to spora odwaga, swoją drogą.
2.Na tym forum jest sporo rozbieżnych opinii i nie znaczy to, że mamy nie mówić jednym głosem w walce o uczciwe ceny.
pozdrawiam wszystkich, którym zależy na godnym życiu polskiego Rolnika.
Bronię interesów rolniczych na zasadzie "tu i teraz" , gdybym miał możliwość wypowiadać się w parlamencie to myśle że znam rolnictwo i problematykę z nim związaną na tyle dobrze (bo sam jestem czynnym rolnikiem) że wiedział bym co mówić.
Niestety szanse abym dostał się na te "szczeble władzy" są delikatnie mówiąc marne.

: wtorek 22 lut 2011, 22:25
autor: baraki
WOJCIECH1236 pisze:Duńska ferma na śląsku sprzedaje w tym tygodniu po takiej samej cenia jak w ubiegłym tz 4,5 netto za wage zywa
No i zacznijcie brac przykład z Duńczyków! Ci trzymaja sie naszej ceny!

: wtorek 22 lut 2011, 22:29
autor: WOJCIECH1236
Tam zawsze mają wysoką cene i praktycznie zawsze mają kolejki na te tuczniki... firmy przyjezdzaja i kupuja bez głupiego gadania a na spendzie 3,6 i wielkie problemy w standardzie... to jest polityka naszych ZM czesc dobrego i po normalnej cenie a reszta zbieraniny ze spendu za darmo

: wtorek 22 lut 2011, 22:31
autor: andre
na WBC sprzedaje juz 15 lat i to co napisze nie jest zadna nowoscia a mianowicie jak brakuje zywca to zakłady inaczej podchodza do tematu ,a jak sie sytuacja podazowa zmienia to jak za posunieciem czarodziejskiej rozczki i wycena , niestety ostatnim czasem doszedł jeszcze jeden aspekt czyli kłopoty ZM ktore bez litosnie wykorzystuje konkurencja i wiedzac ze rolnik musi gdzies towar sprzedac stosuja nie czyste zagrywki nie tylko z wycena ale i z cena

: wtorek 22 lut 2011, 22:34
autor: dziadek51
[quote="ACONAR"]Witam!
Rolnicy – wg mnie – są przede wszystkim zainteresowani uczciwą zapłatą za swoje tuczniki, jeśli są one wysokiej jakości. Jesteśmy zainteresowani uczciwą zapłatą bez względu na to czy tuczniki są wysokiej jakości czy niskiej

: wtorek 22 lut 2011, 22:35
autor: arek
panowie myślicie że duńską fermę te 4,50 zadowala oni też chcą więcej ich świnie wyglądają jak pieczątki nie ma takiego rozrzutu mięsności jak w naszych nawet z jednego stada

: wtorek 22 lut 2011, 22:37
autor: dziadek51
[quote="ACONAR"]Witam!
Rolnicy – wg mnie – są przede wszystkim zainteresowani uczciwą zapłatą za swoje tuczniki, jeśli są one wysokiej jakości. Jesteśmy zainteresowani uczciwą zapłatą bez względu na to czy tuczniki są wysokiej jakości czy niskiej

: wtorek 22 lut 2011, 22:37
autor: baraki
Co do oceny mięsności to również moim zdaniem powinna być nad tym pełna kontrola bo teraz wszystko zależy od dobrej woli i uczciwości zm a czy można liczyc na ta uczciwość?

: wtorek 22 lut 2011, 22:37
autor: dziadek51
[quote="ACONAR"]Witam!
Rolnicy – wg mnie – są przede wszystkim zainteresowani uczciwą zapłatą za swoje tuczniki, jeśli są one wysokiej jakości. Jesteśmy zainteresowani uczciwą zapłatą bez względu na to czy tuczniki są wysokiej jakości czy niskiej

: wtorek 22 lut 2011, 22:38
autor: gofer
ACONAR pisze:Witam!
Rolnicy – wg mnie – są przede wszystkim zainteresowani uczciwą zapłatą za swoje tuczniki, jeśli są one wysokiej jakości. Niezależnie od tego, czy są one wyprodukowane w dużej fermie, czy w niewielkim gospodarstwie! Chyba że w praktyce jakość sprzedawanych tuczników nie ma większego znaczenia.
Proszę cytat z opracowania Inspekcji IJHARS:
„System klasyfikacji tusz wieprzowych EUROP jest obowiązkowy dla każdego ZM bijącego ponad 200 świń tygodniowo. Został wprowadzony w UE pod naciskiem producentów świń w celu zapewnienia dostawcom żywca rzeźnego godziwej zapłaty wynikającej z wysokiej jakości dostarczonego surowca. Producenci świń, żądając od swoich odbiorców rozliczenia opartego na wynikach klasyfikacji, mogą uzyskać premię za wysoką jakość świń dostarczonych do uboju”.
Ale to tylko zwykła teoria!
Bo proszę jeszcze jeden cytat z tego opracowania:
„Czynności nadawania klas jakości tuszom wieprzowym mogą wykonywać tylko rzeczoznawcy mający odpowiednie uprawnienia nadawane przez IJHARS. W Polsce rzeczoznawcy najczęściej są pracownikami rzeźni”.
Dlaczego rzeczoznawcy nie są pracownikami IJHARS, inspekcji podległej bezpośrednio ministrowi rolnictwa, tylko są na etacie ZM?

To jest jeden problem oceny poubojowej w Polsce. Drugi to sprawa oczyszczania półtusz. Nie wiem, czy się mylę, czy nie, ale gdzieś czytałem, że z półtusz można jedynie odciąć sadło i wyjąć oczy. Pozostaje kwestia "obrobienia" rany po ukłuciu, oczyszczenia uszu, odjęcia nerek i innych podobnych temu drobiazgów. W końcowym rozrachunku daje to kilkuprocentową różnicę na wadze półtusz, a co za tym idzie - różnicę w wysokości faktury.
Jeżeli ktoś wie, gdzie dokładnie jest opisana procedura czyszczenia półtusz niech podrzuci informację, bo warto znać swoje prawa.

: wtorek 22 lut 2011, 22:41
autor: nemezis
!

: wtorek 22 lut 2011, 22:44
autor: nemezis
y

: wtorek 22 lut 2011, 22:44
autor: baraki
Dlaczego z państwowego? IJHARS mogło by pobierać ustalona zapłate za badanie.

: wtorek 22 lut 2011, 22:46
autor: WOJCIECH1236
arek pisze:panowie myślicie że duńską fermę te 4,50 zadowala oni też chcą więcej ich świnie wyglądają jak pieczątki nie ma takiego rozrzutu mięsności jak w naszych nawet z jednego stada
jeden z moich odbiorców bierze tam tez tuczniki i kierowca mowi ze tam swinie zawsze maja rowniutkie 108 kg i sa jak spod sznurka, za kazdym razem tak samo

: wtorek 22 lut 2011, 22:47
autor: dziadek51
[quote="ACONAR"]Witam!
Rolnicy – wg mnie – są przede wszystkim zainteresowani uczciwą zapłatą za swoje tuczniki, jeśli są one wysokiej jakości. Jesteśmy zainteresowani uczciwą zapłatą bez względu na to czy tuczniki są wysokiej jakości czy niskiej

: wtorek 22 lut 2011, 22:51
autor: wet-zootechnik
WOJCIECH1236 pisze:
arek pisze:panowie myślicie że duńską fermę te 4,50 zadowala oni też chcą więcej ich świnie wyglądają jak pieczątki nie ma takiego rozrzutu mięsności jak w naszych nawet z jednego stada
jeden z moich odbiorców bierze tam tez tuczniki i kierowca mowi ze tam swinie zawsze maja rowniutkie 108 kg i sa jak spod sznurka, za kazdym razem tak samo
czasami chcą sprzedać prosięta...wiem o tym pierwszy :)

: wtorek 22 lut 2011, 22:56
autor: vicia1223
4.10 brutto na skupie . Ci którzy płacili mniej dziś podnieśli na te 4.10.
Pozdrawiam .

: wtorek 22 lut 2011, 23:02
autor: nemezis
r

: wtorek 22 lut 2011, 23:52
autor: Glebiusz
gofer pisze: Jeżeli ktoś wie, gdzie dokładnie jest opisana procedura czyszczenia półtusz niech podrzuci informację, bo warto znać swoje prawa.
Według informacji zawartej w cenniku ZM Viola z Lniana (kujawsko- pomorskie): tusza wieprzowa: ciało ubitej świni, wykrwawione i wypatroszone, całe lub podzielone wzdłuż linii środkowej, bez języka, szczeciny, racic, genitaliów, tłuszczu okołonerkowego, nerek i przepony, [Rozporządzenie Rady (EWG) NR 3220/84]

: środa 23 lut 2011, 13:29
autor: tomasz.w
Witam. Na razie mimo odczuwalnego braku tuczników zakłady mięsne nie mogą podnieść ceny skupu tuczników. W tej chwili sprzedają głównie pasztetową a szynka tonami leży w mroźni bo portfel konsumentów jest niestety ubogi i nie stać go na szynkę. A na interwencyjnym przechowaniu mięsa skorzystali tylko niemcy, dzięki temu wyciszyli aferę z dioksynami a z czasem mięso zostanie wyeksportowane poza obszar niemiec, głównie jak sądzę do Polski. Moim zdaniem wzrostu cen można spodziewać się od połowy marca
p.s. wybaczcie że celowo piszę niektóre wyrazy z małej litery...

: środa 23 lut 2011, 13:37
autor: mateuszkonrad
Stabilizacja cen tucznika lub lekki wzrost. Niskie temperatury powodują, że odstaw zwierząt jest mniej.

Maksymalna cena skupu z dzisiaj (23.02.2011) na wagę żywą: 4,20 zł/kg netto w województwie mazowieckim. Łódzkie, wielkopolskie: do 4,10 zł/kg (netto).


Szczegółowy wykaz na:

http://www.cenyrolnicze.pl

: środa 23 lut 2011, 15:18
autor: nemezis
o

: środa 23 lut 2011, 15:25
autor: Tragon
nemezis o co tobie chodzi? Cytujesz jedną osobę, a wyzywasz drugą.
Pozostało ci otworzyć ZM.

: środa 23 lut 2011, 15:46
autor: nemezis
RY

: środa 23 lut 2011, 15:53
autor: tomasz.w
To jest moja opinia, ja szanuje opinie innych. Popatrz na koszty jakie ponosi mała rzeźnia, gdzie właściciel jest sobie pracownikiem i sprzedawcą, gdzie ma jakość wyrobów a nie ilość, gdzie zazwyczaj ma stałych i niezmiennych klientów.

: środa 23 lut 2011, 19:12
autor: NROLNIK
10 gr.dorzucają bo jest - 20 i nikt nie wychodzi z domu, z wypowiedzi niektórych forumowiczów wynika iż nie są pewni czy im się nie opłaca. Dziwne! Już widze te hodowle?

: środa 23 lut 2011, 20:00
autor: ŁOWICZAK
Panowie proponuje zablokować drogi bo jak widać Protest w Bydgoszczy i Grudziądzu nic nie dał do tej pory za Przywódce naszego forum i rolników proponuje kolegę "baraki" a tu parę linków jak to się odbywało http://www.youtube.com/watch?v=BaRGgfC1RL8 http://www.youtube.com/watch?v=CcClq6wy ... re=related oraz http://www.youtube.com/watch?v=ERh3BQDz ... re=related i http://www.youtube.com/watch?v=8F7nU-zr ... re=related jeżeli kolega baraki zarządzi jakiś termin PROTESTU, STRAJKU to ja też spróbuje powiadomić kolegów rolników z pow. ŁOWICKIEGO i zablokujemy drogi nr2 i 2A jak również nr.14 jak by co pisać i wyrażać opinie na temat naszego przywódcy kolegi baraki :wink:

: środa 23 lut 2011, 22:25
autor: niecew8
Sądeckie dwie małe ubojnie 3,90 i 4,00 zł brutto -2% zapisy na maja,spadek 30 gr

: środa 23 lut 2011, 22:38
autor: robert0169
zapisz mnie na czerwiec !!!!!

: środa 23 lut 2011, 22:41
autor: turbogrocho49
w czerwcu otwierają chłodnie z mięsem z dopłatami, więc na lipiec wolny termin :D

: środa 23 lut 2011, 22:50
autor: kędzierzawy
3,6-3,8 +vat wschodnie rejony łódzkiego.świń brak.jako kierowca w zm obserwuje mniejszy import z zachodu.popieram pomysł cen sugerowanych.

: środa 23 lut 2011, 22:54
autor: robert0169
ja myslałem o wczasach bo to gory nasze polskie