CENY TRZODY

Pablo80

Post autor: Pablo80 »

ziutek

Post autor: ziutek »

dzwonil rano goscs z zm malej rzezni za swinki dawal 4.8 zl brutto zgodzilem sie a za dwie godziny dzwonil i cieszyl zeby ze pmb bankrutuje i odrazu 20gr w dol dawal. a nie wiece jak elk placi i czy wyplacalni sa
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Niemcy, tak jak mowilam, bez zmian

czyli 1,55 wbc
baraki

Post autor: baraki »

Hodowla trzody w Polsce jest zdziesiątkowana! Wkrótce małe rzeźnie które nie posiadaja umów i bazują głównie na skupowym tuczniku będą miały problem z surowcem! To już się pomału zaczyna, sam byłem świadkiem jak ubojnia wyprawiała się po świnki koło 100km w okolice Kutnowskiego zakładu a ile zaoferowali żeby podkupić Piniego to można się tylko domyślać.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

16-04-2011 UE: prognozowany wzrost cen wieprzowiny w 2011 r.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/333
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Holandia:
WBC----- bez zmian
waga zywa +1 cent
staś76

Post autor: staś76 »

http://www.polsus.pl/aktualnosci.php?id=1437

co za ZM DUDA z okolic Bydgoszczy i jeszcze tak płacą????
krims

Post autor: krims »

*staś76 - chodzi o ZM DUDA z Grąbkowa, który kupuje od rolników na terenie woj. kujawsko-pomorskiego.
ZM MAT Czerniewice więcej płaci niż podano w tym linku.

Tak na marginesie w mijającym tygodniu widziałem 2 auta z przyczepami z ZM DUDA jadące ze świnkami, co ostatnio należy do rzadkości na moim terenie.
farmer71

Post autor: farmer71 »

Mam do was pytanie. Co powiecie o płatnościach PINI ? W jakim terminie płacą ?
Pablo80

Pini płaci raczej terminowo. 14 dni ryczałtowcy, 21 vatowcy. Przynajmniej ja tak słyszałem, bezpośrednio do nich nie sprzedawałem. Na jutro mam ustalone 4.50 za bardzo duże sztuki, powyżej 140 kg więc więcej się nie dało wyciągnąć, mięsnosć nie za ciekawa.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

To po co takie wielkie sprzedajesz?? Moim zdaniem głupota...
mietko75

Post autor: mietko75 »

Jaka przyjacielu głupota ? Miesiąc temu sprzedał by je mniejsze i taniej . Więc gdzie tu widzisz głupotę ?!
Pablo80

No właśnie, urosły zdrowo, cena też 30 gr. Myślałem że więcej wzrośnie ale dobre i to. Jakieś 3 tyś do przodu na cenie więc jak dla mnie to nie głupota. A to tylko na paru sztukach z końcówki rzutu. A wykładów na temat zużycia paszy nie chce mi się czytać bo jak wszystko co do kg kupuje od stycznia to chyba wiem ile mnie to kosztuje. Więc gdybym sprzedał 105 kg to prawie nic bym nie zarobił, a teraz dało się już coś wyciągnąć
Tragon

Post autor: Tragon »

Pablo80 nie czytaj. Wlasnie, ze nie wiesz jakie maja zuzycie paszy. Ty liczysz srednie zuzycie, a to sa twoje ostatnie sztuki w zwiazku z czym zyly dluzej i potrzebowaly wiecej paszy na utrzymanie funkcji zyciowych. Ten zysk 30 gr/kg moze pojsc w warchlaka, gdyby okazalo sie, ze zaplacisz wiecej niz 3-4 tygodnie temu. Patrzmy dalej, jesli kg paszy kosztuje 1.2 zl., zuzycie ok. 4 kg przy takiej wadze, to mamy 4.8 zl/kg zywca. Jest strata 30 groszy na kilogramie.
Oczywiscie to jest twoj biznes, moze masz tansza pasze, ale dochodza inne koszta i ryzyko choroby/upadku. Wedlug mnie powinienes je sprzedac razem z tymi, ktore sprzedawales w marcu.
Nie czuj sie urazony, poprostu zebalo mi sie na polemike.
Pablo80

Pasza wiele taniej, zużycie dużo mniejsze ale to już taki mój myki nie każdy może go zastosować. Jak mi została 5tys na miesiąc przy pracy 30 minut dziennie to nie narzekam. Czas miałem żeby zająć się czym innym. Wziął bym prosiaki i chodził wkoło kilka godzin dziennie co by nie odjechał żaden.Robił co drugi dzień pasze i zastanawiał się czy następny transport dobrego jakościowo zboża uda się wyrwać poniżej czy powyżej tysiąca. Przy takim zagęszczeniu jakie miałem to o chorobach nie może być mowy. No chyba że by jakiś z nadmiaru miejsca rozbił się o płotek. Ale każdy musi robić po swojemu w zależności od warunków jakie ma i możlwosci. Ja mogłem tanio tuczyć tucznika więc to robiłem. Na tani odchów prosiaka nie mam pomysłu. Gdyby zjadały mi 4 kilogramy paszy po 1200 to bym je dawno sprzedał.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Ale te prosiaki co byś kupił (25kg) już by miały 50 kilo i sprzedał byś je pod koniec czerwca, zamiast 4szt/stanowisko Ty nie osiągniesz nawet 3
Pablo80

Znam hodowców co robią jeden rzut w roku i też żyją i się śmieją z takich co zapier. non stop. Każdy jak zrobi 4 sztuki na stanowisko to będziemy po 3 zł produkować. Więc lukas za dobrą rade dziękuje ale nie skorzystam i bez urazy. Od jutra zaczynam długiiiiiiiiiiiiiii urlop i w du.... mam czy będę miał 4 szt na stanowisko rocznie czy 2. Sztuką jest sie nie narobić a zarobić, a ja akurat przy 4 rzutach się narobie bo przy mojej skali produkcji to na pracownika mnie nie stać na stałe. Zresztą kto teraz do roboty przy świniach chce przyjść.
staś76

na jakim poziomie dzisiaj płacą? duda nie publikuje cennika nie wiadomo czy to dobrze czy źle :?:
Mariu22

Post autor: Mariu22 »

4,10 plus vat minus 4%
Awatar użytkownika
lukas1982

Pablo80 pisze:Znam hodowców co robią jeden rzut w roku i też żyją i się śmieją z takich co zapier. non stop. Każdy jak zrobi 4 sztuki na stanowisko to będziemy po 3 zł produkować. Więc lukas za dobrą rade dziękuje ale nie skorzystam i bez urazy. Od jutra zaczynam długiiiiiiiiiiiiiii urlop i w du.... mam czy będę miał 4 szt na stanowisko rocznie czy 2. Sztuką jest sie nie narobić a zarobić, a ja akurat przy 4 rzutach się narobie bo przy mojej skali produkcji to na pracownika mnie nie stać na stałe. Zresztą kto teraz do roboty przy świniach chce przyjść.
Tyle że jak dziś wpuścisz to sprzedasz w najlepszej kopniunkturze cenowej tj środek wakacji dlatrego ja bym wpuszczał
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

19-04-2011 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/339
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

lukas1982 pisze:
Pablo80 pisze:Znam hodowców co robią jeden rzut w roku i też żyją i się śmieją z takich co zapier. non stop. Każdy jak zrobi 4 sztuki na stanowisko to będziemy po 3 zł produkować. Więc lukas za dobrą rade dziękuje ale nie skorzystam i bez urazy. Od jutra zaczynam długiiiiiiiiiiiiiii urlop i w du.... mam czy będę miał 4 szt na stanowisko rocznie czy 2. Sztuką jest sie nie narobić a zarobić, a ja akurat przy 4 rzutach się narobie bo przy mojej skali produkcji to na pracownika mnie nie stać na stałe. Zresztą kto teraz do roboty przy świniach chce przyjść.
Tyle że jak dziś wpuścisz to sprzedasz w najlepszej kopniunkturze cenowej tj środek wakacji dlatrego ja bym wpuszczał
Gdyby wszyscy mieli tak jak TY Lukas takie podejście do hodowli to świnki w środku wakacji byłyby po 3zł. Ale Tusk by się cieszył że mu inflacja spadła, nie mówiąc o ZM które miałyby towar za półdarmo. A może Ty tego chcesz przecież tak bardzo kochasz Tuska i PO.
Awatar użytkownika
lukas1982

Debilny komentarz z Twojej strony.

Każdy prowadząc własny biznes myśli aby jak najlepiej zarobić. Tendencja w całej Europie jest zawsze taka sama, że latem te ceny są wyższe.
Myślałem że populista wydoroślał, niektórzy się jednak nie zmieniają, nauczka na przyszłość.
jaqbn

Post autor: jaqbn »

Panowie jakie ceny na ten tydzień ??? Bo mój odbiorca zaczął kombinować i nie wiem czy blefuje.
read

Post autor: read »

wiem jak dziś że w połowie maja w 2009 miałem ofertę 5,3+ za auto na żywą
w końcu pogoda w Wielkopolsce na grilla ponad 20 C oby tak dalej a kochana TV obwieści nam wreszcie ile to faktycznie rolnicy produkują w Polsce mln szt i w jakim stopniu jesteśmy samowystarczalni.
Jest to tym dotkliwsze w przypadku zawirowań kursu euro które już przed chwilą było około 4zł a w na początku maja 2010 było nawet ~4,20
Pablo80

Lukas, pożyjemy do lata zobaczymy.
Ale przy tych kosztach produkcji to nie widze żadnej analogii do 2009 roku. Ile jesteś w stanie tak w przybliżeniu wyciągnąć na jednej sztuce?
farmerak

Post autor: farmerak »

Dzisiaj poszły po 4,70+vat cena nawet nie zła, ale na razie przestój, bo kolejna odstawa dopiero koło połowy maja lub na przełomie maja-czerwca, ciekawe jaka wtedy cena będzie :?:
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Najgłupsza wypowiedź jaką widziałem na tym forum. Ludzie co takie rzeczy piszą powinni mieć zakaz wstępu na forum trzoda chlewna
Pablo80

A ty się synek nie zasadzaj, jakbyś wszystkie rozumy zjadł. Masz dwadzieścia pare lat i myślisz że najmądrzejszy jesteś. Idż tacie pomóc a się nie wymądrzaj, będziesz na swoim rachunku to podyskutujemy.
TJ

Post autor: TJ »

Mariu22 powiedz Mi dlaczego kupiec u Ciebie stršca Ci 4%?????
lokalne ubojnie i poœrednicy 4.2-4.7+Vat,potršcenie 1-3%. Następny skup za 2 tygodnie
robak

Post autor: robak »

Pablo80
Uzywasz argumentu wieku, a wystarczy spojrzeć na statystyki i od razu widać ,że czym starszy gospodarz, tym bardziej zacofane praktyki stosuje, bardziej wiele rzeczy mu sie też wydaje niż wie, ale nie ogólniając, mówisz, że masz niewielką skalę produkcji w takim razie musisz na sztuce dużo zarobić, a cudów nie ma. dajmy na to, że zarobisz 100 zł na tuczniku, co obecnie jest praktycznie niemożliwe i sprzedasz 200 tuczników to masz 20 tys. na rok i spróbuj za to utrzymać rodzinę i rozwijać gospodarstwo, no chyba, że jesteś taki mądrala co żonę wyśle do pracy, a sam będzie sie obijał pół roku. To co proponujesz tj mała skala i niepełne wykorzystanie możliwośći to jest prosta droga do zejścia z rynku na dobre.
Pablo80

Robak, sto lat to ja nie mam, rocznie sprzedaje ok 1200 a jak na moje oko to nie wielka skala. 20 tys, bez urazy motor mam więcej wart ale nie zalogowałem się tutaj żeby się chwalić. Zawsze jest ktoś mądrzejszy, bogatszy, lepszy, ale nie lubie jak mi ktoś takie docinki robi więc mi się podniosło. Tym bardziej że pewnie pomaga tacie na farmie a czuje się najmądrzejszy na tym forum. 25 lat to za mało żeby takie teksty pisać, chocby z uwagi na dobre wychowanie, którego jak widać nie posiada. Może za mało wśród ludzi bywa z uwagi na brak czasu.
Awatar użytkownika
lukas1982

To, że ktoś jeszcze z Ojcem robi to jest Twoim zdaniem gorszy?? A poza tym na forum jest każdy równy bez względu na wiek ( o którym zresztą nie mamy pojęcia). A gospodarzy każdy jak potrafi, a przeważnie ludzie starej daty przyzwyczajeni do starych nawyków, co nie zawsze wpływa na dobre wyniki
Mariu22

Mieszkam na pograniczu 3 powiatów, takze wokoł mnie jest kilku pośredników, cena może wahać sie od 0,10 do 0,20 zł, natomiast potrącenia sa stosowane od 4% do 5%.
Pablo80

Lukas dyskutowałem z tobą na jakimś poziomie argumentów a to co wtrocił wojtek mnie uniosło. Jestem 2 lata starszy od ciebie a 5 od wojtka więc mi tu nie mów o starej dacie bo chyba z Twojego nika i nr gg wojtka to wynika, takie proste rzeczy musze Ci tłumaczyć a Ty chcesz mnie uczyć świnie hodować.Ale mniejsza z tym. Od 6 lat robie całkowicie na swoim rachunku i jakoś sobie radze, a to jest forum dla hodowców, dział ceny a nie dobre rady więc skończmy te zbędne dyskusje.
Mariu 22 troche z tymi potrąceniami przesadzają u was, musicie się skrzyknąć i próbować to zmienić. Różnica 2 % na potrąceniu daje prawie 10gr obniżki na cenie.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Najprężniejsze gospodarstwa są tam, gdzie rolnik ma ok 30 lat a jak jest jeszcze tata to przynajmniej można na wakacje wyjechać bo ma kto gospodarstwa dopilnować. Po trzydziestce piórka opadają, jak najlepsze lata przespałeś to możesz spać dalej. Dzięki takim którzy twierdzą, że się nie opłaca trzymać świnek jest miejsce dla tych co potrafią utrzymać się na rynku i się rozwijać.Dzisiaj 4,85 bez potrąceń + VAT
Awatar użytkownika
lukas1982

Wyciągnięte z publikacji dr Kamyczka

W badaniach wykonanych przy ocenie jakości tusz i mięsa tuczników rasy polskiej białej zwisłouchej ubijanych przy masie ciała 101 lub 129 kg stwierdzono, że zawartość mięsa w tuszy kształtowała się na poziomie odpowiednio 59,3% i 50,7% (Barowicz i in., 2006). W przypadku tak znacznego spadku mięsności zwiększenie masy ciała zwierząt rozliczanych wg oceny poubojowej będzie jedynie zmniejszało zysk producentów.

Drastyczny przykład ale jednak obrazujący spadek mięsności ciężkich tuczników. Przy syntetykach ta różnica jest sporo mniejsza i w moim przekonaniu wynosi ok 3%. Także czy warto sprzedawać ciężkie tuczniki??
read

Post autor: read »

lukas1982 pisze: Także czy warto sprzedawać ciężkie tuczniki??
ogólnie nie warto :lol: ale czasem jest oczekiwanie i jak ma się 105 kg warto poczekać na skok ceny z ~1,55 na 1,60 (maj)
staś76

Mariu22 pisze:Mieszkam na pograniczu 3 powiatów, takze wokoł mnie jest kilku pośredników, cena może wahać sie od 0,10 do 0,20 zł, natomiCENY TRZODY
Mariu22

Odpowiedzi: 13887
Wyświetleń: 1578625
Forum: Ceny Wysłany: Wto Mar 29, 2011 7:46 Temat: CENY TRZODY
mam 20 szt do sprzedania- karmione kartoflem,śruto, mlekiem a nie mam kupca.
ast potrącenia sa stosowane od 4% do 5%.

mariu22 bez urazy jak wszyscy u ciebie tak karmią to nie dziw się że takie potrącenia
staś76

końcówka 15sz po 5,7za wbc wszystko w jednej cenie,kasa jutro
marek99a

Post autor: marek99a »

staś76 pisze:końcówka 15sz po 5,7za wbc wszystko w jednej cenie,kasa jutro
Napisz gdzie i za jaką mięsność, netto-brutto.
staś76

lokalny pośrednik, świnie mają powyżej56% pbz*duroc ,rozliczone po ubojowo niezależnie od klasy po 5,7+vat
nemezis

Post autor: nemezis »

?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 mar 2015, 10:12 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
staś76

mam umowę z Dudą ale tak jak on płaci to go olewam, pośrednik sprzedaje wszędzie ma ilość ma cenę, nie wnikam mi daje realnie tyle co duda za S+ta jego premia 4% bierze partie jakie mi pasują 15-40szt.no i płaci .Rozlicza po ubojowo raporty do wgłądu,wszystko w jednej cenie za wbc
POLSUSIK

Post autor: POLSUSIK »

ceny Kaweczyn ,Łążynek lokalne skupy 4,30+5gr na cukierki dają...
magier

Post autor: magier »

Lokalny skup co miał zawsze najniżej w okolicy podniósł o 10gr i ma po 4,4 + vat!
Pablo80

lukas, wg książkowych doświadczeń to się dawno nie powinno opłacać. A Twoje udawadnianie mi że żle zrobiłem przetrzymując nie wiem do czego ci jest potrzebne. Byle zostało pare zł na sztuce a reszte mam gdzieś, jak świnki masz na system żywienia do woli to nie możesz przetrzymywać. Ja moge i mi zużycie paszy do 4 kg nie wzrośnie. Prosiaków na gorszych paszach trzymać nie możesz, ja moge tucznika. Więc Twoje koszty są inne moje inne i poco to Twoje pisanie nie wiem. Jak by mi się nie opłaciło to bym nie hodował więc nie przekręcaj moich wypowiedzi. Ale przy drogim zbożu szaleństwa nie ma szczególnie licząc na gotowe pasze i sprzedaż 105 kg. Trzeba kombinować moim zdaniem żeby koszty paszy zmniejszać. I nikogo o rady nie pytałem więc po co te komenty.
Ostatnio zmieniony wtorek 19 kwie 2011, 21:24 przez Pablo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariu22

nemezis pisze:
Mariu22 pisze:Mieszkam na pograniczu 3 powiatów, takze wokoł mnie jest kilku pośredników, cena może wahać sie od 0,10 do 0,20 zł, natomiast potrącenia sa stosowane od 4% do 5%.
Niedawno pisałes ze jest tylko jeden posrednik na 3 powiaty i brak konkurecji , nagle sie rozmnożyli?????????
Pisałem jeden posrednik na 3 gminy,doczytaj dokładnie.
Mariu22

staś76 pisze:
Mariu22 pisze:Mieszkam na pograniczu 3 powiatów, takze wokoł mnie jest kilku pośredników, cena może wahać sie od 0,10 do 0,20 zł, natomiCENY TRZODY
Mariu22

Odpowiedzi: 13887
Wyświetleń: 1578625
Forum: Ceny Wysłany: Wto Mar 29, 2011 7:46 Temat: CENY TRZODY
mam 20 szt do sprzedania- karmione kartoflem,śruto, mlekiem a nie mam kupca.
ast potrącenia sa stosowane od 4% do 5%.
bez urazy, ja tylko tak karmie.

mariu22 bez urazy jak wszyscy u ciebie tak karmią to nie dziw się że takie potrącenia
ali

Post autor: ali »

Pablo80 pisze:lukas, wg książkowych doświadczeń to się dawno nie powinno opłacać. A Twoje udawadnianie mi że żle zrobiłem przetrzymując nie wiem do czego ci jest potrzebne. 150 zł na sztuce a reszte mam gdzieś, jak świnki masz na system żywienia do woli to nie możesz przetrzymywać. Ja moge i mi zużycie paszy do 4 kg nie wzrośnie. Prosiaków na różnego typu odpadowych paszach trzymać nie możesz, ja moge tucznika. Więc Twoje koszty są inne moje inne i poco to Twoje pisanie nie wiem. Jak by mi się nie opłaciło to bym nie hodował więc nie przekręcaj moich wypowiedzi. Ale przy drogim zbożu szaleństwa nie ma szczególnie licząc na gotowe pasze i sprzedaż 105 kg. Trzeba kombinować moim zdaniem żeby koszty paszy zmniejszać. I nikogo o rady nie pytałem więc po co te komenty.
Kurcze to Ty zarabiasz 150 zl na swiniaku czy chcesz tyle zarabiac? bo to spora roznica.
ODPOWIEDZ