CENY TRZODY

andre

Post autor: andre »

Nie maiłem nikogo na myśli ,tylko śmieszy mnie ta dyskusja ,tak jak to już ktoś tu powiedział nie produkujemy tego bo nie mamy co robic ,a dlatego żeby coś z tego miec czyli najzwyczajniej w świecie zarabiac (choc niestety nie zawsze da się to zrobic) tylko po co to całe przerzucanie się ,a ja mam tyle ... a Franek tyle . Jeżeli zostaje 100 8) z kabana to super, a kto tyle dokłada to już jego cyrk jak go stac? Poprostu wychodzę z założenia że w kraju gdzie nadal uprawia się polityke posługując sie propagandą (co niektórzy pamiętają nieboszczke komune to wiedzą o czym piszę) takie hasła są skrzętnie wykorzystywane i znowu to będzie jak to chłopi się mają dobrze ,bo tyle zarabiają ,biorą dopłaty etc. a podatku dochodowego nie chcą płacic . Niestety tak nas w miastach widzą i tak o nas myślą nie mając zielonego pojęcia o specyfikacji naszego zawodu ,ale po co ja to piszę .
wojce

Post autor: wojce »

staś76 pisze:,,zysk'' mają gospodarstwa extensywne produkujące nie duże ilości i nie inwestujące, ale to jest gówno nie zysk jak się nie rozwijasz , natomiast gospodarstwa które postawiły na modernizacje i rozwój , dzisiaj jadą na zero , ale mam nadzieje ze już niedługo !
Jak na zero mogą jechać jak kupują sprzęt ?? i ładują kase w gospodarstwo czyli zysk chyba ?? a to ,że raty kredyt płacić trzeba to chyba z zysku ?? bo jak nie zapłacisz to zlicytują gospodarstwo więc te duże czy małe zysk mają tak myśle ,a to ile to już jest inna sprawa jeden będzie chował za 50 zlp. zysku drugi musi zarobić 200 na sztuce
baraki

Post autor: baraki »

stan1069@o2.pl pisze:Do redakcji agrobiznesu mam tez prosbe niepokazujcie juz nigdy tego rolnika co wozi obornik koniem bo mnie trafia sz..k Pozdrawiam.
A co Ci ten koń przeszkadza? Przecież to jest najbardziej ekologiczna z możliwych siła pociągowa, zero szkodliwych emisji, hałasu, kłopotliwych odpadów. Ten rolnik nawiezie sobie obornika, zasadzi ziemniaki i cała rodzina będzie miała zdrowe jedzenie, a Ty będziesz obrabiał kilkadziesiąt ha swoimi nowoczesnymi maszynami, stosował nawozy, chemię (truł przy tym siebie i otoczenie) a potem sprzedaż te wysokie plony spłacisz raty za te maszyny i może byc tak że zostanie Ci tyle samo pieniędzy co temu rolnikowi który wożi koniem obornik, a nawet jak zostanie więcej to nawet nie będziesz miał czasu wydawać na przyjemności tylko kupisz kolejna maszynę albo kolejny ha pola. Nie krytykujmy i nie śmiejmy sie z kogos tylko dlatego że wyjechał koniem na pole, to jego życie, jego wybór.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

baraki pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Do redakcji agrobiznesu mam tez prosbe niepokazujcie juz nigdy tego rolnika co wozi obornik koniem bo mnie trafia sz..k Pozdrawiam.
A co Ci ten koń przeszkadza? Przecież to jest najbardziej ekologiczna z możliwych siła pociągowa, zero szkodliwych emisji, hałasu, kłopotliwych odpadów. Ten rolnik nawiezie sobie obornika, zasadzi ziemniaki i cała rodzina będzie miała zdrowe jedzenie, a Ty będziesz obrabiał kilkadziesiąt ha swoimi nowoczesnymi maszynami, stosował nawozy, chemię (truł przy tym siebie i otoczenie) a potem sprzedaż te wysokie plony spłacisz raty za te maszyny i może byc tak że zostanie Ci tyle samo pieniędzy co temu rolnikowi który wożi koniem obornik, a nawet jak zostanie więcej to nawet nie będziesz miał czasu wydawać na przyjemności tylko kupisz kolejna maszynę albo kolejny ha pola. Nie krytykujmy i nie śmiejmy sie z kogos tylko dlatego że wyjechał koniem na pole, to jego życie, jego wybór.
Baraki mam szacunek dla tego rolnika i lubie konie a moja prosba do agrobiznesu miala cel nastepujacy;zmienic wizerunek polskiego rolnika.Zdecydowanej wiekszosci ktora oglada takie filmiki i czyta coniektorych posty jakto do wszystkiego doplaca wizerunek polskiego rolnika jest nastepujacy,niedouczony biedny itd.POLSKA WIES JEST CORAZ PIEKNIEJSZA a tym co uwazaja inaczej niech sie rozgladna dookola ci zas co mieszkaja dalej niech sie wybiora na przejazdzke a agrobiznes niech sobie nagra inny filmik .Pozdrawiam
ali

Post autor: ali »

kurcze coz za brak jednomyslnosci jeden wzdryga sie patrzac na rolnika powożącego zaprzegiem konnym bo mu wstyd takiego zacofanstwa i uwaza ze powinno sie zmienic wizerunek rolnika z biedaka na ???????????
Nastepny stale gadka bieda bieda bieda czyli 90% szacownego gremium a jak bedziemy miec wiecej to tez bedzie sie nas postrzegac w pejoratywnym swietle a takie gadani i biadolenie tylko nas deprecjonuje
Wiec jak to u nas jest? Bo narazie to rolnicy w spolecznym odczuciu sa bardziej postrzegani jako cos na wzor kułaka stale narzekajacego na to ze mu zle a majacego niebagatelny majatek itp a juz napewno nie jako bidacy nie zapomneslow jednego pana sedziego tyczacego sie gospodarstwa cyt. "posiadacz ogromnej nieruchomosci o pow. 17 ha "
czacha17

Post autor: czacha17 »

Koledzy i koleżanki ,ten filmik jak rolnik wozi koniem obornik też mi się nie podoba ,pokazywanie takiego obrazu Polskiego rolnictwa to jest czarny pijar ,nikt tak teraz na wsi nie gospodaruje i nie widzę sensu pokazywania takich materiałów w programie o Rolnictwie ,takie filmiki to niech pokazują w bloku "czas na kontrowersyjny dokument ",nie po to ciężko pracujemy ,kupujemy coraz to nowocześniejsze maszyny ,dbamy o porządek wokół własnych domów ,żeby ktoś oglądając taki filmik wyrabiał sobie o rolnikach zdanie że to ludzie gorszej kategorii ,nieuki i itp.Jak komuś podoba się ekologia i klimaty średniowiecza to niech kupi domek w Bieszczadach bez prądu ,wody i łazienki i tam integruje się z naturą .Od przeszłości nie uciekniemy ,ze wsi miasta też nie zrobimy ,ale dzisiejsza wieś tak nie wygląda jak na tym filmiki i jestem zdecydowanie na NIE takim wstawkom w Agrobiznesie . Cena za żywą wagę to oficjalnie 4zł+va ,ale są duże możliwości negocjacji z zakładami mięsnymi .
navaho13

Post autor: navaho13 »

4,7 netto lokalna ubojnia
POLSUSIK

Post autor: POLSUSIK »

skup Kaweczyn 4,35 bez zmian...
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

kaweczyn za obrowem?
andre

Post autor: andre »

czacha17 pisze:Koledzy i koleżanki ,ten filmik jak rolnik wozi koniem obornik też mi się nie podoba ,pokazywanie takiego obrazu Polskiego rolnictwa to jest czarny pijar ,nikt tak teraz na wsi nie gospodaruje i nie widzę sensu pokazywania takich materiałów w programie o Rolnictwie ,takie filmiki to niech pokazują w bloku "czas na kontrowersyjny dokument ",nie po to ciężko pracujemy ,kupujemy coraz to nowocześniejsze maszyny ,dbamy o porządek wokół własnych domów ,żeby ktoś oglądając taki filmik wyrabiał sobie o rolnikach zdanie że to ludzie gorszej kategorii ,nieuki i itp.Jak komuś podoba się ekologia i klimaty średniowiecza to niech kupi domek w Bieszczadach bez prądu ,wody i łazienki i tam integruje się z naturą .Od przeszłości nie uciekniemy ,ze wsi miasta też nie zrobimy ,ale dzisiejsza wieś tak nie wygląda jak na tym filmiki i jestem zdecydowanie na NIE takim wstawkom w Agrobiznesie . Cena za żywą wagę to oficjalnie 4zł+va ,ale są duże możliwości negocjacji z zakładami mięsnymi .
Jestem za szkoda tylko że macie taką cene :(
robak

Post autor: robak »

Co tam panowie koń na wsi. Niedawno szedłem sobie przez Poznań, niedaleko Plazy zresztą , gdyż jak zwykle wysiadłem przystanek za wcześnie, a tu chłop koniem orze.
Grzesiek

Post autor: Grzesiek »

robak pisze:Co tam panowie koń na wsi. Niedawno szedłem sobie przez Poznań, niedaleko Plazy zresztą , gdyż jak zwykle wysiadłem przystanek za wcześnie, a tu chłop koniem orze.
Robak orze to się pługiem a nie koniem. Ty jako chłopak studiujący powinieneś to wiedzieć :wink:
mat

Post autor: mat »

Grzesiek pisze:
robak pisze:Co tam panowie koń na wsi. Niedawno szedłem sobie przez Poznań, niedaleko Plazy zresztą , gdyż jak zwykle wysiadłem przystanek za wcześnie, a tu chłop koniem orze.
Robak orze to się pługiem a nie koniem. Ty jako chłopak studiujący powinieneś to wiedzieć :wink:
jak juz to konz plugiem orze bo sam plug jakos nie chce orac:P
stan1069@o2.pl

mat pisze:
Grzesiek pisze:
A mnie sie wydaje ze kon z plugiem tez nie bedzie oral jak kon bedzie stal.
krims

Post autor: krims »

To już Poznań zaczynają zaorywać?
stary50

ceny trzody

Post autor: stary50 »

tak przeorują stadion bo trawa nie rośnie jakiś bałwan zasiał trawę bez gnoju
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

10 gr na skupie cena spadła była 4.30 na 4.20
mat

no ciekawie sie robi oby cena poszla do gory tylko !!!
stan1069@o2.pl

cena trzody

Malopolska tarnowski 4.5zl bez zmian
mat

wojce pisze:A za czasów znienawidzonej komuny było jeszcze lepiej za kabana kupiłeś przyczepę węgla ,dzisiaj trzeba oddać prawie 2 sztuki za tone :x
A jak jest cena 3 zl za kg to nawet 3 kabany
mat

JUREK pisze:10 gr na skupie cena spadła była 4.30 na 4.20
Jaki skup Panie Jurku ?
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

No to zakłady pokazały po raz kolejny kto tu rządzi, cena leci na łeb na dół.
mat

zeus-1 pisze:No to zakłady pokazały po raz kolejny kto tu rządzi, cena leci na łeb na dół.
ciekawe na jak dlugo beda rzadzic jak swin nie ma
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Świnia z zachodu nie idzie - nie opłaca się
idą tylko elementy podobno w niedużych ilościach.
Naszym sprzymierzeńcem może być ciepły maj - zacznie się grillowanie a towaru mało.
Nie wiem jak wyglądają zapasy w ZM ale mam nadzieję że duże nie są
Alf27

Post autor: Alf27 »

5 zł netto bez potrąceń.Gdyby pasza była tańsza nie byłoby tak źle. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A w agrobiznesie mówili o najczęstszej cenie 4,0 + wat.

Propaganda i tyle.
Np najwięcej za klasę E można dostać 6zł z wszystkimi dodatkami - ściema.

Można dostać nawet 6,3E za auto z przyczepą
baraki

Post autor: baraki »

W mojej okolicy ceny zaczynają się od 4,5 netto (skupy) za większe partie 5,0.
mat

baraki pisze:W mojej okolicy ceny zaczynają się od 4,5 netto (skupy) za większe partie 5,0.
u mnie posrednik tylko 4.2 netto
staś76

Post autor: staś76 »

małorolny pisze:k-podr na ten tydzień jako uśrednioną cenę za żywą podaje 3.26 zł.Podskoczyło jak diabli :evil: Osobiście nie spotkałem jeszcze gościa z okolicy który dostałby powyżej 4 zł ,więc pozostaje jedynie pozazdrościc tym którzy tyle dostają.Pozdrawiam!
staś76

to post z przed roku 8)
ROLAS 222

u mnie posrednik do dudy 4.35 netto bez zmian na malej masarni 4.60 a zboza drozeja
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

10-05-2011 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/390
mat

ROLAS 222 pisze:u mnie posrednik do dudy 4.35 netto bez zmian na malej masarni 4.60 a zboza drozeja
powiedz jaki posrednik daj namiary
sanczo44

Post autor: sanczo44 »

dzisiaj poszło 56 szt po cenie żywca 4,9+vat
Mariusz1986

Post autor: Mariusz1986 »

U nas trzeci tydzień skup po 4,30 plus wat bez zmian
ROLAS 222

mat pisze:
ROLAS 222 pisze:u mnie posrednik do dudy 4.35 netto bez zmian na malej masarni 4.60 a zboza drozeja
Nazywa sie BONIECKI ALE skup ma u rolnika nie daleko mnie w kazdy poniedzialek moge miec namiary tylko na ten skup
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

W mojej okolicy na spendach na ten tydzień podniśli ceny o 5 - 10 gr
mat

ROLAS 222 pisze:
mat pisze:
Nazywa sie BONIECKI ALE skup ma u rolnika nie daleko mnie w kazdy poniedzialek moge miec namiary tylko na ten skup
ale oni przyjezdzaja do rolnika ? indywidualnie po ile szt i jakie terminy platnosci ?
mietko75

Post autor: mietko75 »

Wróciłem przed momentem od Piniego i kierowcy też wróżą spadki cen.
mat

mietko75 pisze:Wróciłem przed momentem od Piniego i kierowcy też wróżą spadki cen.
a co kierowcy maja do ceny ????
stan1069@o2.pl

mat pisze:
mietko75 pisze:Wróciłem przed momentem od Piniego i kierowcy też wróżą spadki cen.
a co kierowcy maja do ceny ????
Nie maja co wozic to pewnie wroza.
ROLAS 222

ten boniecki jezdzi po skupach az zapelni auto i zawozi do dudy a platnosc bardzo dobra kiedys tam wozilem w ciagu 2 dni kasa na kacie po wieksza ilosc napewno by przyjechal indywidualnie do rolnika
Awatar użytkownika
JUREK

dzis skup po 4.10 plus vat
staś76

JUREK pisze:dzis skup po 4.10 plus vat
Ceny netto sprzedaży* tuczników w dniach 9 i 10 maja 2011r.:
Cena netto 6,35 zł/kg wg wbc kl. E
Cena netto 5,10 zł/kg wg wagi żywej
NOWY CENNIK

jak to się ma do rzeczywistości ?????
Awatar użytkownika
JUREK

gdzie płaca 6.35 ?
marek99a

Post autor: marek99a »

staś76 pisze:
JUREK pisze:dzis skup po 4.10 plus vat
Ceny netto sprzedaży* tuczników w dniach 9 i 10 maja 2011r.:
Cena netto 6,35 zł/kg wg wbc kl. E
Cena netto 5,10 zł/kg wg wagi żywej
NOWY CENNIK

jak to się ma do rzeczywistości ?????
Minus 5 procent.
mat

ROLAS 222 pisze:ten boniecki jezdzi po skupach az zapelni auto i zawozi do dudy a platnosc bardzo dobra kiedys tam wozilem w ciagu 2 dni kasa na kacie po wieksza ilosc napewno by przyjechal indywidualnie do rolnika
Mozesz dac mi nr tel do tego posrednika do dudy ?
ma wage przy samochodzie elektroniczna ?
stan1069@o2.pl

cena trzody

STASIU rzeczywistosc jest nastepujaca;na skup jada tuczniki;po selekcji u tych co na wbc sprzedaja,za duze za tluste odrzucone przez stado i cudem ocalalych.Na skup jada rownierz swinie od tych co hoduja kilka sztuk zywia odp. i taki wieprz jak 300 km.zrobi to -10kg .W koncu jego trzeba dowiesc ,punk skupu utrzymac po drodze jeszcze ze dwa padnie i OCZYWISCIE ZAROBIC . natomiast na wbc musi byc towarek bo inaczej ceny spedowej nie osiagniesz.
mat

stan1069@o2.pl pisze:
mat pisze:
Grzesiek pisze: Robak orze to się pługiem a nie koniem. Ty jako chłopak studiujący powinieneś to wiedzieć :wink:
A mnie sie wydaje ze kon z plugiem tez nie bedzie oral jak kon bedzie stal.

to trzeba dac mu marchewke i bedzie chodzil z plugiem i orał:)
ROLAS 222

mat pisze:
ROLAS 222 pisze:ten boniecki jezdzi po skupach az zapelni auto i zawozi do dudy a platnosc bardzo dobra kiedys tam wozilem w ciagu 2 dni kasa na kacie po wieksza ilosc napewno by przyjechal indywidualnie do rolnika
Mozesz dac mi nr tel do tego posrednika do dudy ?
ma wage przy samochodzie elektroniczna ?
nie ma wagi przy samochodzie
ODPOWIEDZ