CENY TRZODY

baraki

Post autor: baraki »

No właśnie: średnia cena według ministerstwa 5,50 więc jeśli niektórzy pisza tutaj że sprzedaja po 5 czy nawet 4,50 to z praw prostej matematyki wynika że nusza byc tacy którzy sprzedaja po 6,00! Przecież ta średnia cena nie wzięła się z sufitu.
Postarajcie sie troche ci z tyłu peletonu ciągnijcie ceny w górę bo jak widzicie straszne z was patałachy :D
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

marylakulasinska pisze:
ROLAS 222 pisze:tak placa o co ci chodzi u ciebie wiecej to pisz ile? jak sa niskie ceny to ich nie podawac ?
U nas tz. rolników cena 6,00 zł netto za żywą na poniedziałek i wtorek,po niżej nie sprzedajemy.jak byś dokładniej czytał stronę forum to byś wiedział i głupot byś nie pisał jak również nie zadawał głupich pytań
Podaje cene posrednika ja osobiscie woze na mala masarnie i jaka cene otrzymam w poniedzialek to napisze ale 6 zl nie ma szans mysle ze przy moich ilosciach 5.20 to max
baraki

Ceny 25.12.2011-01.01.2012
- skup świń wg wagi żywej 5,50 zł/kg (spadek o 2,65 %)
- skup świń wg wbc kl. E 7,136 zł/kg (spadek o 2,65 %)
- sprzedaż półtusz kl. E 8,015 zl/kg (spadek o 0,39 %)
- sprzedaż schab z kością (przez ZM) 13,217 zł/kg (wzrost o 3,23 %)
Jak widac to nie spadek cen mięsa i półtusz jest przyczyna obniżek cen skupu trzody. Okoliczna ubojnia bierze za usługe uboju w granicach 40-50zł od sztuki. 8- 0,40= 7,60 więc jak to się ma do cen za wbc poniżej 7zł/kg???
Robiłem rozeznanie, półtusze w klasie E i S sprzedaja się jak świerze bułeczki, wystarczy zlecic ubój i zgarnąć conajmiej 7,50 za wbc, zaden to problem! Nie dajmy z nas robic idiotów.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

ROLAS 222 pisze:
marylakulasinska pisze:
ROLAS 222 pisze:tak placa o co ci chodzi u ciebie wiecej to pisz ile? jak sa niskie ceny to ich nie podawac ?
U nas tz. rolników cena 6,00 zł netto za żywą na poniedziałek i wtorek,po niżej nie sprzedajemy.jak byś dokładniej czytał stronę forum to byś wiedział i głupot byś nie pisał jak również nie zadawał głupich pytań
Podaje cene posrednika ja osobiscie woze na mala masarnie i jaka cene otrzymam w poniedzialek to napisze ale 6 zl nie ma szans mysle ze przy moich ilosciach 5.20 to max
To nie podaj ceny pośrednika bo inni zaczną podawać ceny listonosza .Sam widzisz że z 4,5 zrobiło się 5,2 .
ziutek

Post autor: ziutek »

a ty jelonek ile sprzedajesz sztuk i nie badz damski bokser nie naskakuj na kobiety
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

baraki pisze:No właśnie: średnia cena według ministerstwa 5,50 więc jeśli niektórzy pisza tutaj że sprzedaja po 5 czy nawet 4,50 to z praw prostej matematyki wynika że nusza byc tacy którzy sprzedaja po 6,00! Przecież ta średnia cena nie wzięła się z sufitu.
Postarajcie sie troche ci z tyłu peletonu ciągnijcie ceny w górę bo jak widzicie straszne z was patałachy :D
skup za 6zł jest ale import i to liczy sie do srednij
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

marucha pisze:
PO-pulista pisze:Przed świętami Marucha pisał że po świętach zacznie się normalny handel i pewnie się zaczął, ku uciesze ZM oraz agentów.
nikt świń w święta, soboty, niedziele nie sprzedaje, a kolejni rogacze się nudzą bo handlu nie ma, zysków nie ma. Widocznie są bardzo wyposzczeni bo żywicieli dla pasożytów brakuje krwi dawno nie pili a z braku białka awitaminozy występują. Ceny nie ma ale i sprzedaży nie ma. Można przetrzymać - to trzeba wyśmiać bo jak się przetrzyma to znowu nie zarobicie i ++++.
Ja jeszcze za szynkę sie nie zabrałem nawet. A w naszych terenach potrafimy świętować i cały tydzień. Taki to naród. I do chlewa zaglądać nie będziemy. Kupujcie od Niemca. On ostatki sprzedaje. Ale też nie taki głupi jak myślicie. Z powodu braku satysfakcjonującej ceny świnie na aukcji zostały nie sprzedane. Tam nie wyszło -tu szukacie. Podałem propozycję od chińczyka- nie pasuje? Za daleko? On od nas mu się opłaca a nam od niego nie? To tacy z was handlowcy?
Długo jeszcze będę świętował i na kolejne głodne chwasty czekał. I tak wielki sukces odnieśliśmy bo już kolejny dzień o Marynie tylko dyskutujemy a chętnych do nadania im numeru brak.
Jak nie świętujesz dzisiaj to przygotuj się na jutro. Jutro niedziela. Dzień świąteczny troche szynki ( małopompowanej) skonsumuj. Popyt wewnętrzny wytworzysz to i o cenach dyskutować będziemy. Na razie to tylko ++++ . Ceny nie podajesz , mącisz. A wydawało mi się żeś hodowca i w jedną trąbkę powinniśmy dmuchać. Może się mylę. Może ktoś mnie poprawi bo nie chce mi się w postach grzebać a i tam doskonale jelenie sie maskują.
Prawdziwa cnota krytyk się nie boi, i jeżeli popełniłeś błąd w ocenie sytuacji na rynku trzody chlewnej, powinieneś uderzyć się w piersi i do niego przyznać. A Ty z uporem maniaka lejesz nowe pokłady wody na forum, szukasz nowych jeleni ( tych którzy inaczej myślą od Ciebie) na forum. Pomogę Ci, jestem hodowcą ale ponad wszystko uważam się za rolnika i jego interesów bronie na tym forum. Jeżeli ktoś tu mąci na forum to TY wydajesz się w tym liderem.
0909

Post autor: 0909 »

Bardzo dobrze -PO-pulista masz racje
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

już pisałem o tym, że ostatnio na forum wkradło się zbyt dużo agresji...
to, że są ceny 4,5 w to wierze, u mnie na okolicznym skupie cena z wtorku to 4,6 zł, wiem również, że są ceny 5,4-5,5...
nie znaczy to, że od razu osoby, które piszą te niskie ceny nie są rolnikami czy hodowcami... każdy sprzedaje, po ile może i na ile jego ilości pozwalają, a forum służy do podawania wszystkich cen jakie uzyskujemy...
wiadomo, że jest tu sporo agentów, którym zależy tylko na sianiu paniki wśród producentów, ale kto śledzi forum na bieżąco wie kto jest kim i nie zwraca na nich uwagi...
ja wierze, że cena wróci, a kto nie musi niech nie sprzedaje...
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

tak samo jak pytam Marylę ile sprzedajesz tuczników po 6zł w poniedziałek

brak odpowiedzi

ile ta ubojnia która dziś płaci 6zł, płaciła w lutym, marcu 2011

brak odpowiedzi

p.s nie zazdroszczę nikomu cen, tylko po raz kolejny chcę udowodnić że tuczniki Maryli to brakująca ilość żeby zamknąć dzienny ubój np 150 tuczników po 5,00-5,40 i 50 Maryli po 6,0
moro5

Post autor: moro5 »

jelonek pisze:tak samo jak pytam Marylę ile sprzedajesz tuczników po 6zł w poniedziałek

brak odpowiedzi

ile ta ubojnia która dziś płaci 6zł, płaciła w lutym, marcu 2011

brak odpowiedzi

p.s nie zazdroszczę nikomu cen, tylko po raz kolejny chcę udowodnić że tuczniki Maryli to brakująca ilość żeby zamknąć dzienny ubój np 150 tuczników po 5,00-5,40 i 50 Maryli po 6,0
Następny gość do listy frajerów maruchy. Każdego o coś pyta, od każdego żąda odpowiedzi...
a może by tak samemu choć czasem na cokolwiek odpowiedzieć...
marucha pisze:
jelonek pisze:Lukas nie pierwsze robisz takie zamieszanie z ceną i jak zwykle nie piszesz gdzie

jelonek pisze:4,80 niech jadą do niemiaszków na przyszły tydzień obowiązują cena przy wiekszych partiach to 5,3-5,40 za E
jelonek pisze:5,3 za E to żadna rewelacja jak na ten tydzień
jelonek pisze:Jurek babcia ci z renty dokłada za 70zł to lepiej nająć się do pracy niż prosiaka wyhodować

p.s przez takich mamutów co za 70zł sprzedają prosiaki mamy pózniej ceny tuczników jakie mamy
jelonek pisze:Bombel moze Ty jestes kierownikiem skupu u Dudy !?
jelonek pisze:Gdzie sprzedajecie maciory, na wage zywa czy wbc? Jaka cena jest na dziś?
wytłumacz mi jak z 7,10 za wychodzi 5,73 za zywą
jelonek pisze:Jak myslicie czy w Polsce długo jeszcze pośrednicy bedą okradać wszystkich tych co mają parę świnek na sprzedaz,
jelonek pisze:
magda cwiklinska pisze:koledzu nie obrascie sie ale jestescie dupkami nie jestescie hodowcami trzody chuba macie bogatych dziatkuw i zyje sie wam dobrze ja ,sie nie boje podaje muj adres bo jestem rolnikiem roland cwiklinski zosin 13 gm lubaqnie 87-732 lubanie tel507162026
masz może w domu słownik?!!!
magda cwiklinska pisze:jelonek ty jesyes rolnikiem czy kablem ,słownik to sobie wsadz w dupe i powiec aaaaaaaaaaaaaaaa komunisto panowie i to ma byc forumproducent trzo zmien fo
jelonek pisze:Proponuję cenami wymieniać sie na privie bądz na GG, sprawdzałem niektóre ceny podawane przez uzytkowników nie zgadzają się sa chyba celowo zanizane

Cztery lata na forum i tylko same zapytania. Nie znalazłem żadnej informacji o osiągniętej cenie za sprzedaż swoich świń. Może gdzieś była ale ciężko znaleźć. Widocznie im kto mniej mówi tym ma większe prawo do zadawania pytań.[/quote]
Adrian

Post autor: Adrian »

na wtorek cena między 5,3 a 5,4 + vat pozdrawiam :)
marucha

Post autor: marucha »

PO-pulista pisze:Przed świętami Marucha pisał że po świętach zacznie się normalny handel i pewnie się zaczął, ku uciesze ZM oraz agentów.
Pomogę Ci, jestem hodowcą ale ponad wszystko uważam się za rolnika i jego interesów bronie na tym forum. Jeżeli ktoś tu mąci na forum to TY wydajesz się w tym liderem.

PO-pulista Panika to straszna broń potrafiąca spowodować nienormalne zachowanie rynku. Sam przypominałeś ostatnią aferę dioksynową. Jeżeli w czasie zmasowanego ataku ktoś dolewa oliwy do ognia to broń nas Panie od takich obrońców. Chyba ze bronisz interesów innych rolników. Tych co pozostaną jak ci z tego forum zrezygnują z hodowli. To ma sens.
PO-pulista kiedy ostatnio sprzedałeś świnie i poinformowałeś nas na forum, z góry przepraszam jeśli przeoczyłem ten fakt. Latem pisałeś o ograniczeniu hodowli. Czyżby to już nastąpiło?
marucha

PO-pulista pisze:To jak jest w końcu,utrzymają się, czy będą spadać, jakie prognozy w Niemczech. Sam nie wiem co robić sprzedawać wszystkie w tym tygodniu, czy część przetrzymać.
Kilka tygodni wcześniej pisałem aby sprzedawać. Pewnie nie posłuchałeś teraz jesteś zły? bo zostałeś ze świntuchami. Poczekaj, najgorsze co można robić to wciskać komuś towar kiedy on go nie potrzebuje. Nie martw się nie jesteś sam.
marucha

PO-pulista pisze:
baraki pisze:
0909 pisze:te ceny co pisaliscie to były bajki
byla cena wysoka ale nie to co niektorzy pisali
bylo sianie bredni
zapraszam do sklepów jest okazja popatrzec jak rodziny kupuja mieso drogie oby niebylo placzu
No ja często bywam w tych sklepach i z tego co zaobserwowałem to ludziska pełne siaty mięcha wynoszą i sie cenami nie przejmują, tyle że z tego co ostatnio obserwuję to więcej kupuja świeżego mięsa niż gotowych wyrobów.
Zauważyłem tez że sklepy dobrze zaopatrzone na dziale mięsnym działaja na klientów jak lep na muchy, te które nie maja taniego i dobrego mięcha upadaja jeden po drugim.
Nie może być inaczej wieprzowina to obok drobiu najtańsze mięso w naszych sklepach. Podwyżki tego mięsa i tak były niższe od podwyżek drobiu nie mówiąc o rybach które poszły w górę o 30%. Wołowina w Polsce nie dość że bardzo droga, to jeszcze nie ma tradycji jej spożycia. Zresztą ostatni kawałek tego mięsa (podeszwy) zjadłem 30lat temu w wojsku i do tego czasu dobrze pamiętam jej smak oraz twardość. Więc głowa do góry, ludzie muszą coś jeść a wieprzowina i tak jest tania.
Wtedy byłeś świetny. Nagle zmieniłeś zdanie?
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

marucha pisze:
PO-pulista pisze:To jak jest w końcu,utrzymają się, czy będą spadać, jakie prognozy w Niemczech. Sam nie wiem co robić sprzedawać wszystkie w tym tygodniu, czy część przetrzymać.
Kilka tygodni wcześniej pisałem aby sprzedawać. Pewnie nie posłuchałeś teraz jesteś zły? bo zostałeś ze świntuchami. Poczekaj, najgorsze co można robić to wciskać komuś towar kiedy on go nie potrzebuje. Nie martw się nie jesteś sam.
czy Ty jesteś mądry....kilka tygodni wcześniej pisałem żeby sprzedawać..., świnia to jest balon nadmuchasz i ma 110 kg na sprzedaż, cena spada spuszczamy powietrze i czekamy na cenę 8)
robert0169

Post autor: robert0169 »

ALE TU STRASZNO wiecej optymizmu panie i panowie
marucha

marucha pisze: Dołączył: 30 Cze 2011
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 10:12 Temat postu:

europa po raz kolejny pozostawiła nas samym sobie i nie poszła za nami. Wg notowań europejskich mamy ceny półtusz niemieckie. To nie jest już komfortowa sytuacja -polak między niemcem a holendrem. Jeżeli w tym tygodniu zachód nie ruszy za nami a po świętach lub nowym roku będą w chlewniach stały nasze świnki po 130 kilo z nadzieją na wzrosty, to się mogą tych wzrostów po nowym roku nie doczekać a zakłady trochę żywca od niemca (nawet za troche wyższą cenę) kupią aby sobie na nas odreagować.
Spokojnie, cichuteńko sprzedajemy teraz zgodnie z oczekiwaniami kupujących żądając cen na poziomie 6 i więcej netto za żywiec. Kto miałby się z tego powodu wyprzedawać to niech tego nie robi bo cena nie powinna zejść poniżej 6 netto i po nowym roku, a każdy dzień pustych stanowisk to przy tej cenie ewidentna strata dla producenta.
Po nowym roku jak zakłady obwieszczą koniec podwyżek i jedyny słuszny kierunek na stabilizację cen to im odpowiemy no problem - wszystkie zamówione przez siebie świnie Lewi już odebrał, a te co mają 100 kilo żywca i siedzą w chlewie to zostały zamówione przez Icka i będą sprzedane dopiero aż nabiorą słusznej wagi 120 kilo czyli pod koniec stycznia. Ciągnijmy ceny w górę i sprzedawajmy aby na polskim stole gościła wyłącznie Polska Świnia.
a w szkole przez 8 lat czytania uczyli a teraz pretensje do całego świata tylko nie do siebie. Produkcja świń to stałe ryzyko. Ktoś ryzykował, grał na zwyżkę, chciał więcej niż miał - to był wyłącznie jego wybór.
Teraz jest wybór sprzedawać w niższych cenach jak się nie dostanie wyższej, albo liczyć na zwyżkę i czekać. Jest też trzecie wyjście. Przestać produkować świnie bo tu łatwo nie było i nie będzie. Łatwiej handlować. Ale tam też trzeba ryzykować.
1963

Post autor: 1963 »

wyrazy ubolewania dla ludzi przebywajacych z panem maruda pod jednym dachem
marucha

1963 pisze:panowie i panie jestem z piotrkowskiego i co nieco znam temat swinek nie ma 5,8 za zestaw i tym bardziej 5,6 na skupie realna cena u wyplacalnych zakladow to 5,4-5,6 a stan i marylka to delikatnie mowiac pewnie sami slowom swym nie ufaja lub zyja w innej epoce
marucha

ktoś mi podesłał wiadomość na priv

Tak czytam to forum to pewne już jest ,że świń w naszym kraju jest pełno tylko trzody totalny brak.
marylakulasinska

Ceny

Post autor: marylakulasinska »

1963 pisze:wyrazy ubolewania dla ludzi przebywajacych z panem maruda pod jednym dachem
Jak tak możesz kolego wypowiadać się o człowieku który dba również o twoje interesy ,ten maruda odwalił kawał dobrej roboty ,dla ciebie też , powinieneś go za to przeprosić. Zapomniałeś ze w grudniu sprzedawałeś swoje świnki wg. cennika SPPTCh "FORUM" po 6,00 zł.
marylakulasinska

marucha pisze:
1963 pisze:panowie i panie jestem z piotrkowskiego i co nieco znam temat swinek nie ma 5,8 za zestaw i tym bardziej 5,6 na skupie realna cena u wyplacalnych zakladow to 5,4-5,6 a stan i marylka to delikatnie mowiac pewnie sami slowom swym nie ufaja lub zyja w innej epoce
Przestań fantazjować co do mojej osoby.Udowodnię Ci i tym razem,że poniżej 6,00 zł w przyszłym tygodniu nie sprzedam .Musiałeś się nie żle przejechać na swoim interesie że teraz tak się odgrywasz.chcesz odrobić straty?
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

0909 pisze:Bardzo dobrze -PO-pulista masz racje
0909 ostatnie 50 świń sprzedał na początku sierpnia 2011 r. w cenie 6,50 zł za kg wbc.
To jest dokładnie taka cena, jaka jest podana w naszej tabeli w tamtym czasie.
Czyżby 0909 od tego czasu do dzisiaj nie sprzedał żadnych świń?
Powiedz nam 0909, czy masz do sprzedania teraz jakieś świnie (ile sztuk?) i w jakiej cenie chcesz je sprzedać?

0909 - czekamy na informacje o aktualnej sprzedaży Twoich świń
0909

Post autor: 0909 »

ACONAR pisze:
0909 ostatnie 50 świń sprzedał na początku sierpnia 2011 r. w cenie 6,50 zł za kg wbc.
Powiedz nam 0909, czy masz do sprzedania teraz jakieś świnie (ile sztuk?) i w jakiej cenie chcesz je sprzedać?

16 .12 2011 roku sprzedane i teraz na 20 sa do sprzedazy
Awatar użytkownika
konrado
Kontakt:

Post autor: konrado »

Witam! W Wielkopolsce 6 zł niestety nierealne, chyba ,że za kg wbc...
W przyszłym tygodniu trend spatkowy się utrzyma, a P.K.M. szykuje na jutro sporą obniżkę (6.2 za klasę E ???) Warchlak w Dani bez zmian, ale żadna to pociecha przy tym poziomie cen.
Pozdrawiam!
wojce

Post autor: wojce »

Kto hoduje i ma kilkuletnią praktyke wiec wie ,że w 2 pierwsze miesiące cena spada przynajmniej tak było przez kilka lat wstecz ,więc ja przynajmniej się staram nie mieć świń na sprzedaż w tym czasie ,w cyklu zamkniętym tak sobie ustawiać nie mogą ,ale Ci co kupują prosiaki jak najbardziej więc nie wiem co tak niektórzy tu się dziwią ,że cena leci na skupach a ktoś tam obiecał podwyżki,przykre te obniżki są dla hodowcy ,ale taka jest rzeczywistość ,a świń długo nie przetrzymiesz bo jak przerosną i pójdą w c to wtedy dopiero zm się cieszy jakie tanie mięsko ma
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

0909 pisze:
ACONAR pisze:

16 .12 2011 roku sprzedane i teraz na 20 sa do sprzedazy
Wielkie dzięki!
Czy możesz nam jeszcze powiedzieć, ile świń sprzedałeś 16 grudnia i w jakiej cenie?
A ile świń masz do sprzedania 20 stycznia?
Czy Twoje gospodarstwo jest na północ od Warszawy?
Awatar użytkownika
Muchozolali

konrado pisze:Witam! W Wielkopolsce 6 zł niestety nierealne, chyba ,że za kg wbc...
W przyszłym tygodniu trend spatkowy się utrzyma, a P.K.M. szykuje na jutro sporą obniżkę (6.2 za klasę E ???) Warchlak w Dani bez zmian, ale żadna to pociecha przy tym poziomie cen.
Pozdrawiam!
chyba ich juz popierdoliło do konca na rolpetrol cena za e to 8zł i zadnego spadku niema
ja cos czuje ze jest wyładowanie flustracji za niedopuszczenie na chinski rynek
james_18

Post autor: james_18 »

Witam

Mam z 50szt. tucznika po 120 kg. i jak radzicie przeczekać jeszcze z tydzien ze dwa?? czy dawac je w tym tyg bo z cena się chyba cienko robi wczoraj dzwoniłem to 6,4net wbc.

PZDR
staś76

Post autor: staś76 »

Awatar użytkownika
Muchozolali

albo jest przyczyna tak ze im juz niezalezy na istnieniu firmy i robią
wszystko aby pociagnoc zasoba i rolników na dno
olac ich ciepłym moczem
robert0169

Post autor: robert0169 »

miałem cos napisac ale nic nie napisze bo nic nie wiem
baraki

Zastanówmy się co kształtuje obecne ceny.
Patrząc na rynek półtusz i wyrębów praktycznie nie widac żadnych obniżek więc napewno nie jest prawda że na ceny żywca wpływa spadek konsumpcji i zastój w handlu detalicznym. Skoro spadek cen żywca który obserujemy nie wynika wprost ze spadku cen półtusz to nalezy postawic pytanie z czego zatem ów spadek wynika?
gofer

Post autor: gofer »

staś76 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/kryzys-na-rynku-miesa-czekaja-nas-wzrosty-cen-w-detalu,63295.html
Brawo staś76. Rozpowszechnianie takich informacji dobrze służy nam wszystkim.
Jedziemy wszyscy na tym samym wóżku: damy się kołować zakładom i handlarzom, to oni spiją śmietanę, a my się tylko orobimy i ponosimy ryzyko. Będziemy się trzymali razem, bedziemy wymieniali informacje, to da nam to wymierne korzyści.
Ja też musiałem sprzedawać wielokrotnie po cenach obniżonych, bo tak tafiały tuczniki z wagą. Ale, jeśli ktoś nie musi wprowadzać towaru na rynek, niech się wstrzyma. Zakładom nie zależy na naszym zysku, sami musimy główkować, żeby on był.
1963

przyczyna to czysta spekulacja zm moga sobie na to pozwolic gdyz na rynku niemieckim pojawila sie lekka nadwyzka zywca u nas zbija cene braki uzupelnia importem i skrobna kaske kiedys na zachodzie tez bedzie dziura ale kiedy ps.maruda i marylka jak mnie cytujecie to piszcie tez date wypowiedzi i nie sciemniajcie bo to nie jest koncert zyczen tylko real mysle ze nie wielu z forumowiczow da wam sie oglupic prosiaki macie do chandlu ze tak sie zacietrzewiacie a moje ostatnie 200 szt pewnie popchne w poniedzialek za jakies 5.5 moze nawet 5.6
CyberEx

Post autor: CyberEx »

w mojej wsi i nie tylko w mojej był agent z "Wioli"
bo szef go wysłał żeby szukał trzody
a cena taka jak w notowaniach dla regionu północnego na WBC
z tego co widzę i słyszę to w PL pogłowie musiało zmniejszyć się drastycznie
ci co nie wytrzymali z niskimi cenami skasować musieli
a ci silniejsi i tak z przymusu ograniczali
przez co pogłowie jest na bardzo niskim poziomie
za 1kg żywca wieprzowego w skali sredniej w roku
cięzko kupić 1L diesela do traktora
więc o czym tu mowa
co z tego że teraz trochę cena w górę poszła
i tak te 5 czy 6 zł to sprzed 10lat
wtedy pasowalo po 5zł sprzedawać
teraz nie ma rewelacji
sam 1L diesela po 5,5zł
sama saletra 3-4x droższa
a do tego wyższe koszty paszy i prąd
nie ma się z czego cieszyć bo to powinność ta cena
a nie wybryk rynku
widocznie ja nie umiem tanio chować trzody
sorry
pozdrawiam
nemezis

Post autor: nemezis »

CyberEx pisze:z tego co widzę i słyszę to w PL pogłowie musiało zmniejszyć się drastycznie
Na terenie mojego powiatu 800 gospodarstw zlikwidowało całkowicie swinki w przeciągu paru ostatnich lat ,i wcale nie tylko te najmniejsze[ słowa powiatowego]
moro5

Post autor: moro5 »

CyberEx pisze:w mojej wsi i nie tylko w mojej był agent z "Wioli"
bo szef go wysłał żeby szukał trzody
a cena taka jak w notowaniach dla regionu północnego na WBC
z tego co widzę i słyszę to w PL pogłowie musiało zmniejszyć się drastycznie
przez co pogłowie jest na bardzo niskim poziomie
za 1kg żywca wieprzowego w skali sredniej w roku
cięzko kupić 1L diesela do traktora
więc o czym tu mowa
co z tego że teraz trochę cena w górę poszła
i tak te 5 czy 6 zł to sprzed 10lat
wtedy pasowalo po 5zł sprzedawać
teraz nie ma rewelacji
sam 1L diesela po 5,5zł
sama saletra 3-4x droższa
a do tego wyższe koszty paszy i prąd
nie ma się z czego cieszyć bo to powinność ta cena
a nie wybryk rynku
widocznie ja nie umiem tanio chować trzody
sorry
pozdrawiam
dokładnie cyber, cena jak sprzed 10 lat, a koszty jakie...
ech, kiedyś to były czasy, kiedy to, jak mi dziadzio opowiadał, za tucznika kupił 5 ton węgla...
wydercim

Post autor: wydercim »

Dzień dobry.......jak spendówka w Wielkoplsce na jutro ,ktos sie orientuje jak ksztaltuja sie ceny?....z gory dziekuje za odpoiwedz:)
monika

Post autor: monika »

u mnie też się swinki skończyły zostało jeszcze troche słomy do sprzedania i mieszalnik bo pojedynki juz sprzedane i nie chce juz widzieć blondynek w swoim gospodarstwie chyba że na talerzu no i życze wam wysokich cen :lol:
nemezis

Post autor: nemezis »

wydercim pisze:Dzień dobry.......jak spendówka w Wielkoplsce na jutro ,ktos sie orientuje jak ksztaltuja sie ceny?....z gory dziekuje za odpoiwedz:)
Wczoraj chciałem sie dowiedziec jaka cena była w tym roku u spedowników , niczego sie nie dowiedziałem bo z braku towaru nie było skupu.Normalnie cos niespotykanego .
marylakulasinska

1963 pisze:przyczyna to czysta spekulacja zm moga sobie na to pozwolic gdyz na rynku niemieckim pojawila sie lekka nadwyzka zywca u nas zbija cene braki uzupelnia importem i skrobna kaske kiedys na zachodzie tez bedzie dziura ale kiedy ps.maruda i marylka jak mnie cytujecie to piszcie tez date wypowiedzi i nie sciemniajcie bo to nie jest koncert zyczen tylko real mysle ze nie wielu z forumowiczow da wam sie oglupic prosiaki macie do chandlu ze tak sie zacietrzewiacie a moje ostatnie 200 szt pewnie popchne w poniedzialek za jakies 5.5 moze nawet 5.6
Warchlaków nie sprzedaję i nie siej propagandy jak nie wiesz.
farmer84

Post autor: farmer84 »

Jak ktoś ma dobre ziemie albo dodatkowe utrzymanie to może sobie pozwolić na jutro kilka macior po 3,80 brutto.
staś76

Post autor: staś76 »

na co..?na sprzedanie kilku macior ? :wink:
marucha

1963 pisze:przyczyna to czysta spekulacja zm moga sobie na to pozwolic gdyz na rynku niemieckim pojawila sie lekka nadwyzka zywca u nas zbija cene braki uzupelnia importem i skrobna kaske kiedys na zachodzie tez bedzie dziura ale kiedy ps.maruda i marylka jak mnie cytujecie to piszcie tez date wypowiedzi i nie sciemniajcie bo to nie jest koncert zyczen tylko real mysle ze nie wielu z forumowiczow da wam sie oglupic prosiaki macie do chandlu ze tak sie zacietrzewiacie a moje ostatnie 200 szt pewnie popchne w poniedzialek za jakies 5.5 moze nawet 5.6
kolego przygotowałem odpowiedź na twoje poprzednie rozmyślania w tym o mnie z datami wypowiedzi. Poprzednio przeoczyłem datę, przepraszam. Ale pomyślałem że to nie o to chodzi na tym forum żeby się hodowcy ze sobą żarli ku uciesze zm.
Nie straszmy hodowców i tak sami odchodzą jak widać powyżej.
Życzę wszystkim przez cały rok takiej wydojonej ceny jaką ty uzyskasz w ten poniedziałek kiedy zakłady nie chcą jeszcze kupować świń. Co będzie jak zechcą ?. To dopiero będzie cena że garaże się zapełnią. Wtedy to będzie problem. Ale myślę że ani dla mnie ani dla ciebie. Bo myślisz trzeźwo.
Pozdrawiam
farmer84

Przeczytaj post Moniki!
farmer84

Do Stasia
andre

Post autor: andre »

Śledzę wypowiedzi naszego Maruchy i mam zdanie o nim że ma dobrze poukładane w główce `aby co niektórzy próbują siac zamęt i nas skłócic . Ostatnio obserwowałem jak 2 auta z dontexu ( wiadomo pośrednik) w tym jadna naczepa która cały dzień satała na bocznicy kolejowej ,a drugie auto dowoziło z różnych stron kabanki. I tak sobie myślałem kto za to wszystko zapłaci 8) czyli nadal nie spijamy tej śmietanki o której Marucha pisze a wolimy żeby się nią degustowali tacy min. o jakich pisze bo trudno nie wsopmniec że ci co byli naczepą cały dzionek leżeli bykiem i jeszcze mieli za to zapłacone ,wiec życzę powodzenia i dalej zarzucania się błotem a radośc sprawimy tym ogromną ,ale nie sobie
1963

tez pszepraszam chwilami bylo za ostro glupio wyszlo bo gramy w jednym zespole a kulasy sobie podkladamy
ODPOWIEDZ