FORUM
CENY TRZODY
Skąd masz takie dane że większość pogłowia jest w gospodarstwach do 100szt?farmer35 pisze: Trochę tego nie rozumiem ,bo przecież większość pogłowia trzody chlewnej znajduje się w gospodarstwach do mniej więcej 100 sztuk i te gospodarstwa dostają ceny cennikowe i nic więcej a ci co twierdzą że cen cennikowych nie ma to chyba lekko przesadzają
Według spisu rolnego z 2010 w gospodarstwach do 100szt znajdowało się około 5mln sztuk co przy pogłowiu 15mln stanowi ok. 40% pogłowia, jesli odjąć gospodarstwa utrzymujące po kilka sztuk (raczej nie w celach sprzedaży) to było by jeszce mniej. Biorąc pod uwagę spadek pogłowia do obecnego 13mln (którego źródłem z całapewnościa sa gospodarstwa poniżej 100sztuk) można z dużym prawdopodobieństwem oszacowac że obecnie w przeziale 1- 100sztuk jest max 3mln sztuk co stanowi ok. 23% Gdyby jeszce uwzględnić ciągle postępującą konsolidację (niezalezna od spadku pogłowia) to może okazac się że tych do 100 jest ok. 15% i o tym przedziale wielkości można tu mówić.
Gdy teraz jeszcze weźmiemy pod uwage że z tych 15% znaczna część producentów mimo miejszej skali produkcji potrafi całkiem nieźle (znam takie przypadki) zorganizować sobie sprzedaż czy to łącząc partie z sąsiadem, czy tez sprzedając do lokalnych zajkładów które obecnie czesto płaca niegorzej za małe partyjki niz goganci za całe setki to okazuje sie że najniższe ceny skupowe o których tutaj tyle sie pisze, a niektórzy wręcz próbuja zrobic z nich jedyny słuszny wykładnik rynkowy w rzeczywistości dotyczą może 10% sprzedawanych w Polsce tuczników, co zresztą powtwierdza oficjalna średnia cena skupu podawana oficjalnie na stronie MRiRW.
Baraki mi nie chodziło o statystyki tylko rzeczywistość .Statystyki to ja znam .Prosty przykład :Ferma sprzedaż rocznie np 5000 tuczników =50 rolników sprzedających 100 sztuk rocznie .Czyli 1 nazwijmy to rolnik dostaje ceny wysokie a zdecydowana większość z tych 50 dostaje ceny cennikowe ,więc według mnie ogromna rzesza rolników dostaje niskie ceny
-
marylakulasinska
na moim terenie jest taki jeden zakład, który płaci 5.8 netto na dziś, ale na kase trzeba czekać bardzo długo. Wielu się na to godzi, wielu już z nimi nie handluje. Ci, którzy handlują traktują to trochę jak dobrze oprocentowana lokatę. Strach tylko, zeby ten bank nie upadł. Jest też kilka bardzo dobrze prosperujących małych masarni, ale te kupują gotowe mięso, nie mają ubojni.
-
navaho13
navaho13
PMB pości już od początku zeszłego roku a może dłużej. Mają prawo opuszczać cenę kiedy tylko chcą. Widocznie starcza im towaru pod ich możliwości. Duda może, PMB też. Szanujmy PMB to doskonały płatnik. Przy cenie 6 wyjdzie ci z dodatkami 6,42 przy mięsności 57%. A wybojowość w PMB jest niezła. Przy 80% dostaniesz 5,14 netto a bywa i 81 lub 82%. Na innych skupach koledzy sygnalizują ceny 4,7 netto. Więc pmb nie jest na końcu listy.
Wyjaśnij mi jakim cudem wyjdzie 6,42, jak nie ma już premii za umowę, a za każdy procent mięsności jest procent do ceny podstawowej?
PMB pości już od początku zeszłego roku a może dłużej. Mają prawo opuszczać cenę kiedy tylko chcą. Widocznie starcza im towaru pod ich możliwości. Duda może, PMB też. Szanujmy PMB to doskonały płatnik. Przy cenie 6 wyjdzie ci z dodatkami 6,42 przy mięsności 57%. A wybojowość w PMB jest niezła. Przy 80% dostaniesz 5,14 netto a bywa i 81 lub 82%. Na innych skupach koledzy sygnalizują ceny 4,7 netto. Więc pmb nie jest na końcu listy.
Wyjaśnij mi jakim cudem wyjdzie 6,42, jak nie ma już premii za umowę, a za każdy procent mięsności jest procent do ceny podstawowej?
-
stan1069@o2.pl
navaho
tak to rzeczywiście musiałby być cud. Bez umowy jesteś 2 punkty w plecy. Nawet jakbyś miał 59 % mięcha to i tak nie odrobisz bo płacą tylko do 59%. Nagle nikt nie chce mięsnych świnek
Takie półmięsne najlepsze.
A co ci szkodzi podpisać z nimi umowę? 40 sztuk X120X 0,1= 480 złotych. Warto podjechać. A umowa taka, że ty sprzedasz jak oni kupią. Kar nie liczą bo musieliby sobie naliczać najpierw. Jak nie znajdziesz lepszego klienta to pisz umowę i wal na Białystok. Jedyna taka w okolicy. Najpierw pieniądze na konto a potem towar. A że kasa nie najwyższa to fakt. Ale sporo tam jeszcze sprzedaje chociaż uboje nietęgie.
tak to rzeczywiście musiałby być cud. Bez umowy jesteś 2 punkty w plecy. Nawet jakbyś miał 59 % mięcha to i tak nie odrobisz bo płacą tylko do 59%. Nagle nikt nie chce mięsnych świnek
A co ci szkodzi podpisać z nimi umowę? 40 sztuk X120X 0,1= 480 złotych. Warto podjechać. A umowa taka, że ty sprzedasz jak oni kupią. Kar nie liczą bo musieliby sobie naliczać najpierw. Jak nie znajdziesz lepszego klienta to pisz umowę i wal na Białystok. Jedyna taka w okolicy. Najpierw pieniądze na konto a potem towar. A że kasa nie najwyższa to fakt. Ale sporo tam jeszcze sprzedaje chociaż uboje nietęgie.
-
navaho13
Słuchaj gościu umowę miałem z nimi cztery lata, a w tym roku oni nie przedłużyli umów.tabou pisze:navaho
tak to rzeczywiście musiałby być cud. Bez umowy jesteś 2 punkty w plecy. Nawet jakbyś miał 59 % mięcha to i tak nie odrobisz bo płacą tylko do 59%. Nagle nikt nie chce mięsnych świnekTakie półmięsne najlepsze.
to po co z nimi handlujesz? skoro sprzedajesz, to ci warunki odpowiadają.navaho13 pisze:Słuchaj gościu umowę miałem z nimi cztery lata, a w tym roku oni nie przedłużyli umów.tabou pisze:navaho
tak to rzeczywiście musiałby być cud. Bez umowy jesteś 2 punkty w plecy. Nawet jakbyś miał 59 % mięcha to i tak nie odrobisz bo płacą tylko do 59%. Nagle nikt nie chce mięsnych świnekTakie półmięsne najlepsze.
vicia1223 pisze że 7 można dostać, pogadajcie, może co podpowie gdzie.
Wiesz Peron 4 lata temu właśnie taki jeden dał mi 5.2netto gdzie cała reszta płaciła 4,8netto potem sie okazało że tam już syndyk siedział no i kasa poszła się je.....Peron pisze:na moim terenie jest taki jeden zakład, który płaci 5.8 netto na dziś, ale na kase trzeba czekać bardzo długo. Wielu się na to godzi, wielu już z nimi nie handluje. Ci, którzy handlują traktują to trochę jak dobrze oprocentowana lokatę. Strach tylko, zeby ten bank nie upadł. Jest też kilka bardzo dobrze prosperujących małych masarni, ale te kupują gotowe mięso, nie mają ubojni.
Ja sprzedałem 74szt do Jarosławia w cenie netto 6,87 przy 57,20% mięsności przy wy bojowości ze 117,47kg wyszło 93,70kg mięsa to po przeliczeniu wychodzi 5,40 netto+vat. Świnie po załadunku były ważone to miały 118,90kg a 117,47kg było na zakładzie po rozładunku czas transportu z wagi wynosił 6 godzin...
Do Rolmix...
A przy cenie 7zł w klasie E to przy mięsności 58% wyjdzie tylko 5,45zł za żywą wagę a nie 5,6/5,7zł
Do Rolmix...
A przy cenie 7zł w klasie E to przy mięsności 58% wyjdzie tylko 5,45zł za żywą wagę a nie 5,6/5,7zł
a jeszcze byś się zdziwił czy nie wyjdzie ..następny mądry... jak pisze to pisze a jak pisze to wiem na cen ma jeszcze wpływ taki parametr jak wybojowość i przy mięsności 59,6 wybojowość 80 wychodzi dokładnie 6,04 brutto na żywąslawek73 pisze:Ja sprzedałem 74szt do Jarosławia w cenie netto 6,87 przy 57,20% mięsności przy wy bojowości ze 117,47kg wyszło 93,70kg mięsa to po przeliczeniu wychodzi 5,40 netto+vat. Świnie po załadunku były ważone to miały 118,90kg a 117,47kg było na zakładzie po rozładunku czas transportu z wagi wynosił 6 godzin...
Do Rolmix...
a jeszcze byś się zdziwił czy nie wyjdzie ..następny mądry... jak pisze to pisze a jak pisze to wiem na cen ma jeszcze wpływ taki parametr jak wybojowość i przy mięsności 59,6 wybojowość 80 wychodzi dokładnie 6,04 brutto na żywąslawek73 pisze:Ja sprzedałem 74szt do Jarosławia w cenie netto 6,87 przy 57,20% mięsności przy wy bojowości ze 117,47kg wyszło 93,70kg mięsa to po przeliczeniu wychodzi 5,40 netto+vat. Świnie po załadunku były ważone to miały 118,90kg a 117,47kg było na zakładzie po rozładunku czas transportu z wagi wynosił 6 godzin...
Do Rolmix...
krzywy
a czy ja napisałem że nie piszesz na temat? Pisałem że czepiasz się mojego kolegi. I dlatego Ci się dostało. Byłem akurat zalogowany to wpadłem tu na momencik. Normalnie to tu mnie nie ma . To nie dla mnie towarzystwo i myślę że i nie twoje bo jesteś fajny chłop. Idźmy gdzie indziej. Ceny cennikowe nie są dla nas. A przy okazji myśle że wszystkie moje wypowiedzi dotyczą cen, bo wszystko potem na ceny się przekłada. A jak ktoś między wierszami czytać nie potrafi. Trudno.
Uciekam duszę się tutaj.
a czy ja napisałem że nie piszesz na temat? Pisałem że czepiasz się mojego kolegi. I dlatego Ci się dostało. Byłem akurat zalogowany to wpadłem tu na momencik. Normalnie to tu mnie nie ma . To nie dla mnie towarzystwo i myślę że i nie twoje bo jesteś fajny chłop. Idźmy gdzie indziej. Ceny cennikowe nie są dla nas. A przy okazji myśle że wszystkie moje wypowiedzi dotyczą cen, bo wszystko potem na ceny się przekłada. A jak ktoś między wierszami czytać nie potrafi. Trudno.
Uciekam duszę się tutaj.
Rolmix pisze:a jeszcze byś się zdziwił czy nie wyjdzie ..następny mądry... jak pisze to pisze a jak pisze to wiem na cen ma jeszcze wpływ taki parametr jak wybojowość i przy mięsności 59,6 wybojowość 80 wychodzi dokładnie 6,04 brutto na żywąslawek73 pisze:Ja sprzedałem 74szt do Jarosławia w cenie netto 6,87 przy 57,20% mięsności przy wy bojowości ze 117,47kg wyszło 93,70kg mięsa to po przeliczeniu wychodzi 5,40 netto+vat. Świnie po załadunku były ważone to miały 118,90kg a 117,47kg było na zakładzie po rozładunku czas transportu z wagi wynosił 6 godzin...
Do Rolmix...
Przy tej mięsności co napisałeś i wybojowości to się zgadza. tylko czy ta mięsność była na sokołowie czy Jarosławiu?
ceny trzody
Dzwoniłem w pare miejsc odnośnie cen, więc pośrednik 5zł netto,małe ubojnie 4,8 do 5 i towaru mają dużo zapisy na trzy tygodnie. Większa ubojnia która przywozi tuczniki z innych województw 6 zł po uboju.
http://farmutil-hs.pl/134
jakie są tendencje cenowe na przyszły tydzień na zachodzie ,bo po cennikach ZM-ch ,to nie wiadomo co myśleć?
jakie są tendencje cenowe na przyszły tydzień na zachodzie ,bo po cennikach ZM-ch ,to nie wiadomo co myśleć?
- WOJCIECH1236
- mytotoksyna1
0909
kolego, a już miałem spytać w innym miejscu gdzie się podział nasz przyjaciel? Ale jesteś. I bądź. Jesteś ikoną tego tematu, podobnie jak kilku naszych kolegów jesteście ikonami forum. Bez was po prostu jest tu nudno. Mietko tylko by sprzątał, agent wiadomo co, stan - to bardzo fajny gość , to człowiek z klasą, i inni wspaniali łącznie z naszą nie do przeskoczenia Marylką. Przyznaj - baba z charakterem nie do podrobienia i nie do zdarcia. Wali miotłą gdzie popadnie przycierając wam wasze rogi.
Jesteś kulturalny człowiek. Na ceny transakcyjne nie wchodzisz, chociaż jak coś sprzedasz to możesz tam sie zameldować. Działaj - CENY to wasze w szczególności miejsce. Ja tu jestem gościem. Uciekam już.
kolego, a już miałem spytać w innym miejscu gdzie się podział nasz przyjaciel? Ale jesteś. I bądź. Jesteś ikoną tego tematu, podobnie jak kilku naszych kolegów jesteście ikonami forum. Bez was po prostu jest tu nudno. Mietko tylko by sprzątał, agent wiadomo co, stan - to bardzo fajny gość , to człowiek z klasą, i inni wspaniali łącznie z naszą nie do przeskoczenia Marylką. Przyznaj - baba z charakterem nie do podrobienia i nie do zdarcia. Wali miotłą gdzie popadnie przycierając wam wasze rogi.
Jesteś kulturalny człowiek. Na ceny transakcyjne nie wchodzisz, chociaż jak coś sprzedasz to możesz tam sie zameldować. Działaj - CENY to wasze w szczególności miejsce. Ja tu jestem gościem. Uciekam już.
-
Michał100ha
-
robert0169
Sławek niedowiarku! Sprzedaż 9lutego: średnia cena 6,92zł wbc, waga 99,2kg/szt klasa S+E 75,9%.slawek73 pisze:Ciekawe jaka Ci wyjdzie mięsność? I ile będziesz miał U i R w tym? I jaka okaże się cena ostateczna... Bo klasa U i R jest dużo tańsza przecież...krzywy pisze:Witam wszystkich!
Od kilku tygodni obserwuje to forum. Podobnie jak większość z Was jestem rolnikiem (ponad 100 loch w cyklu zamkniętym).
A teraz na temat 2 tygodnie temu 6,70zł na haku -Olewnik, dzisiaj 7,15 -S, 6,95 -E w Łukowie (ceny uzyskane).
-
stan1069@o2.pl
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
A jaką uzyskałeś wybojowość?krzywy pisze:Sławek niedowiarku! Sprzedaż 9lutego: średnia cena 6,92zł wbc, waga 99,2kg/szt klasa S+E 75,9%.slawek73 pisze:Ciekawe jaka Ci wyjdzie mięsność? I ile będziesz miał U i R w tym? I jaka okaże się cena ostateczna... Bo klasa U i R jest dużo tańsza przecież...krzywy pisze:Witam wszystkich!
Od kilku tygodni obserwuje to forum. Podobnie jak większość z Was jestem rolnikiem (ponad 100 loch w cyklu zamkniętym).
A teraz na temat 2 tygodnie temu 6,70zł na haku -Olewnik, dzisiaj 7,15 -S, 6,95 -E w Łukowie (ceny uzyskane).
-
mateuszkonrad
- Kontakt: