FORUM
CENY TRZODY
- Muchozolali
-
stan1069@o2.pl
Mały lokalny zakład. Kupujący twierdzi, ze na moich tucznikach ma 200 zł więcej zysku na sztuce niż na tych, co płaci za nie po 4,80. Nie ma żadnego interesu w tym, zeby mnie oszukiwać.Muchozolali pisze:oświec nas jaki zakładrolnik99 pisze:5.50 + vat to ładna cena u nas to z 4.60 do max 5.00 a jak na wbc to wielkie oszustwo przed swietami było bo od roku miałem zawsze srednia miesnosc 59% +- 0.5% a w odstawie przed swiatecznej 53%
-
stan1069@o2.pl
Gofer z tym kupującym czasami 1 Kwietnia nie gadaliście ???gofer pisze:Mały lokalny zakład. Kupujący twierdzi, ze na moich tucznikach ma 200 zł więcej zysku na sztuce niż na tych, co płaci za nie po 4,80. Nie ma żadnego interesu w tym, zeby mnie oszukiwać.Muchozolali pisze:oświec nas jaki zakładrolnik99 pisze:5.50 + vat to ładna cena u nas to z 4.60 do max 5.00 a jak na wbc to wielkie oszustwo przed swietami było bo od roku miałem zawsze srednia miesnosc 59% +- 0.5% a w odstawie przed swiatecznej 53%
- Muchozolali
- Muchozolali
-
stan1069@o2.pl
-
marcin80wlkp
- Muchozolali
http://www.pinipolonia.pl/cennik.phpziutek pisze:u mnie agenciku jest 5.7 netto zywa i glupio ci teraz
a umnie 4.60 plus vat skupowe
a bedzie jeszce nizej
Ostatnio zmieniony piątek 04 maja 2012, 13:06 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
Jeśli po tak długim łykendzie i z tak rewelacyjną pogodą i w dodatku bez zapasów mięsa ( marucha twierdził że zakłady odpuściły sobie uboje , na rzecz wypoczynku i dla tego ceny spadły ) w Europie ceny spadają , to rodzi się pytanie w jakim tempie teraz zaczną zjeżdżać .Albo delikatnie , albo na łeb na szyję . Zaraz będą nowalijki młoda kapusta i inne warzywa .
O Chinach zapomnijmy , bo tydzień temu była mowa że sami borykają się z ogromną nadprodukcją .
O Chinach zapomnijmy , bo tydzień temu była mowa że sami borykają się z ogromną nadprodukcją .
Byłem dzisiaj w okolicznej ubojni przy ważeniu moich tuczników i tak rozejrzałem się po hali a tam w boksach kilkaset tuczników (skupowy misz-masz) i trudno w tej zbieraninie było wypatrzeć jakiegoś osobnika powyżej 100kg! Same małe sztuki tak na oko 80-90kg.
Teraz pytanie jak zinterpretować tę sytuację? Moim zdaniem gospodarze jak pojechali na targ i zobaczyli te ceny za zboże powyżej 1000, poejechali na skład a tam soja grubo ponad 120zł worek, to samo koncentraty i MPU to zwyczajnie spanikowali i postanowili czym prędzej pozbyć się inwentarza nie patrzac na jego aktualna wagę rzeźną i mamy to co mamy. Obniżki mogą wystąpić w przypadku tucznika skupowego z powodów kóre opisałem powyżej, jednak fermówka nie powinna tanieć i z tego co słysze od znajomych nie tanieje.
Teraz pytanie jak zinterpretować tę sytuację? Moim zdaniem gospodarze jak pojechali na targ i zobaczyli te ceny za zboże powyżej 1000, poejechali na skład a tam soja grubo ponad 120zł worek, to samo koncentraty i MPU to zwyczajnie spanikowali i postanowili czym prędzej pozbyć się inwentarza nie patrzac na jego aktualna wagę rzeźną i mamy to co mamy. Obniżki mogą wystąpić w przypadku tucznika skupowego z powodów kóre opisałem powyżej, jednak fermówka nie powinna tanieć i z tego co słysze od znajomych nie tanieje.
Baraki, chyba Niemcy z powodu naszych skupów nie obniżyli ceny. Wydaje mi się że skończyło się podnoszenie ceny na lato. Bo niby dlaczego na lato ma być drożej z powodu grillów? To sport narodowy Polaków, a nie całej europy. Ja latem gdy pełno jest świerzych smacznych warzyw, zwłaszcza pomidorów jem mniej mięsa niż zimą. Tym bardziej gdy zima mroźna to człowiek ma ochote na tłustego schabowego z ziemniakami. Także może na lato nie wzrośnie wiele, ale może za to na zime nie spadnie. Zresztą co tu można przewidzieć, raczej nie wiele.
-
robert0169