FORUM
Uprawa zboz
Desykacja na pewno pomoże w zbiorze. Kombajn będzie znacznie lepiej sobie radził w jęczmieniu z podsuszonym perzem, no i wilgotność ziarna łatwiej będzie utrzymać w normie.
Jeśli idzie o zwalczenie perzu to może nie być już tak różowo. Chyba, że u Ciebie nie ma suszy i perz jest w pełni wigoru (zielony, intensywnie rosnący).
Desykacja na około dwa tygodnie przed zbiorem.
Jeśli idzie o zwalczenie perzu to może nie być już tak różowo. Chyba, że u Ciebie nie ma suszy i perz jest w pełni wigoru (zielony, intensywnie rosnący).
Desykacja na około dwa tygodnie przed zbiorem.
-
-
Zadałem sobie trud i też policzyłem ziarna w Fidelio i wyszło 68 w kłosie ja siałem je 210 kg na ha około 25 września ziemia IV i V klasa uprawa w monokulturze zboża po zbożu.Pomimo suszy przewiduje plon na poziomie 5-6 t z ha. Co do nawożenia to wysiałem 0,4t suprofosu oraz 0,4 t saletrzaku na ha. W normalnych latach których już od 3 sezonów u nas w Wielkopolsce nie ma plon nie schodził poniżej 6t. Na słabsze ziemie bardzo dobre jest Grenado które nie ma takich wysokich wymagań glebowych jak Fidelio.Na jesień dobiją mnie ceny nawozów zwłaszcza tych wieloskładnikowych które poszły o ponad 100%. Już teraz zastanawiam się nad sensem ich siania gdy cena jęczmienia ozimego wynosi 600 zł za t. Gdy ceny zboża jeszcze bardziej spadną to taniej będzie je kupić niż siać samemu.
Tak krims. Zapomniałeś też dodać że w Kruszwicy cena idzie w dół z kazdym tygodniem. A w moim rejonie nie mozna młócic bo jeden dzień jest słonce a na drugi dzień przejdzie przelotny deszcz, i tak jest od dwuch tygodni.krims pisze:ZT "Kruszwica" wczoraj płaciły 1330 zł. O 22.30 kolejka była na 400 pojazdów. W dodatku dzisiaj w nocy popadało.
pozdrawiam
W poprzedniej mojej wypowiedzi pojawił się błąd. Na placu nie było 400 pojazdów jak napisałem a tylko 40. W tym momencie jest ok. 60 pojazdów.
*Duduś
Cena spada co kilka dni, już nie trzymają ceny ustalonej przez cały tydzień.
Muszę pochwalić wygodę z możliwości korzystania z internetu bezprzewodowego, i teraz mogę pisać swój post z placu.
*Duduś
Cena spada co kilka dni, już nie trzymają ceny ustalonej przez cały tydzień.
Muszę pochwalić wygodę z możliwości korzystania z internetu bezprzewodowego, i teraz mogę pisać swój post z placu.
-
- Muchozolali
dzieki koledzy za wsparcie bo widac co niektorzy chyba maja niewiele wspolnego z uprawa roli ,a wracajac jeszcze do tej odmiany pszenzyta to jest naprawde bardzo wierne w plonowaniu ,bo w poprzednim roku tez bylem bardzo zadowolony ,ale prawda jest rowniez to ze nalezy prowadzic je dosc intensywnie ,ale co dzis nie
- Muchozolali
-
-
andre pisze:tez wczoraj kosilem pszenzyto Moderato na 6 klasie ,ale plon mnie zaskoczyl mimo takiej suszy ,dobrze ze pozytywnie (okolo 6 ton z ha.) ,ziarno grube, niestety jeczmien jary juz nie tak wesolo
No prosze miała być taka susza a tu 6 ton z szustej klasie.ąlbo ta ziemnia jest tak skfalifikowana albo waga felowna.
jeśli jednak wszystko się zgadza to moje gratulacje taki plon .....
- WOJCIECH1236