CENY TRZODY

1963

Post autor: 1963 »

tez uwazam ze 09 robi dobra robote ale baraki tez a marucha coz zapraszamy do kutna
1963

pszepraszam ze tak w imieniu forumowiczow ale dla mnie polemika daje wiecej niz przytakiwanie sobie kurtuazja owszem ale wlasnie ale
Falco

Post autor: Falco »

1963, to czy twój czyn jest grzechem czy nie to często zależy od intencji którą się kierujesz.
A śmiertelny to jak jest i intencja i pełna świadomość :wink:

Po to forum jest żeby wymieniać poglądy i dyskutować
1963

to zupelnie inny aspekt
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

A ceny jak tam ??
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

PO-pulista pisze:
Falco pisze:Czemu uważacie że 0909 to agent u jednego z potentatów mięsnych na naszym rynku? Takiemu powinno raczej zależeć na stymulowaniu produkcji tucznika przez rolników, w końcu na tym im powinno zależeć, żeby w przyszłości mieć dostęp do nieograniczonej ilości surowca w dobrej cenie, a nie narażanie się na jego brak i ewentualną bitwę cenową, w końcu nawet u niemca nie są w stanie bez końca produkować ze stratą. To co opowiada nie trzyma się logiki. Prędzej to jakiś świński cinkciarz, skupownik. Ale mnie się wydaje, że to raczej rolnik, producent trzody, jeden z nas (przynajmniej większości z nas) ma dużą farmę/fermę, który być może sporo zainwestował w tą produkcję, pewnie i z kredytu i teraz ma sraczkę ze strachu, że może wtopił i siedzi przed kompem, np. gdzieś w małopolskiej wsi i próbuje zniechęcić kolegów do produkcji, w końcu nic nie działa lepiej jak wywołanie sztucznej paniki na rynku, kto nie słyszał o efekcie stada baranów?

Niech mi ktoś przypomni, kto uczył się ekonomi rolniczej, może studiował na jakiejś uczelni rolniczej ekonomię, była taka teoria odnośnie prod. rolnej, nie pamiętam dokładnie, 5% nadwyżki produkcji daje spadek ceny rzędu 40% lub coś podobnego???

Zakłady mięsne też umieją liczyć, na pewno nie kupowały by u niemca po wyższej cenie kiedy mogłyby u nas po niższej. Pewnie ocenili, i chyba nie do końca słusznie, że u nas nie będzie tucznika, i mając w perspektywie teoretyczny wzrost kursu euro podpisali kontrakty na konkretną ilość w dobrej cenie. I głowę bym dał że kupili je nieco drożej niż teraz oferują nam cenę, ale też na pewno taniej niż obecne ceny osiągane na ich giełdzie. Nie jest też tak że cały niemiecki tucznik przyjechał wyłącznie do polski, Czesi i inni też je jedzą. Wzrost ceny u naszych sąsiadów to ewidentnie efekt kilu czynników, jeden z nich to zdjęcie nadwyżki z rynku, która powstała po tym numerze jaki wywinęła Rosja z zakazem importu (kiedyś nas to spotkało), też i po tym jak po wzrostach cen w europie azja więcej kupiła w USA i Brazyli, bo taniej mieli. U niemca potrafią działać wspólnie dla wspólnego dobra, u nas by było, ej, sąsiad, sprzedaj swoje po 4,5 na niemcy, bo u nas za dużo, jak wyjadą to cena wzrośnie, przynajmniej ja zarobię.

Nie da się wszystkiego przewidzieć, niby oczywista oczywistość, skoro sami produkujemy mniej niż zjadamy to i cena powinna rosnąć. Jak widać to nie zawsze się sprawdza i nikt nie da gwarancji że zadziała tak w przyszłości.
Jak w TV mówią że idzie świński dołek i spada pogłowie a już wcześniej przecież było najniższe od 3lat, to co robi większość? Kończy ze świniami? U większości z was powodem likwidacji loch były choroby (A i inne) a nie brak perspektyw, jak się mylę to mnie oświećcie.

Wg. danych dep. rolnictwa USA wyprodukowali w 2012 0 17tys sztuk tucznika mniej niż przed rokiem ale ilość mięsa i tak była większa bo została zrekompensowana przez wyższą masę ubojową (cytuję z cytau, więc mogę nie mieć racji) Taka ilość na taki kraj to nawet nie kropla w beczce wody.
Różne dane na temat prod. w Niemczech, jedni mówią, że rekordowa prod. tucznika, inne niewielki spadek liczebności loch ale niby taka poprawa produkcyjności, jeszcze inne mówią o rekordowym imporcie prosiąt - 11mln sztuk. To mniej więcej tyle ile na obecną chwilę ma wynosić całe pogłowie u nas. Jaki wniosek? W Niemczech stado loch utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie, skoro tyle zaimportowali musiała wzrosnąć ilość lub wielkość tuczarni, no chyba że wcześniej dzałały na max 70% co raczej nie prawdopodobne. Rekordowy eksport niemieckiej wieprzowiny podziałał na wyobraźnię tamtych rolników i sprowadzili dńczyka, holendra, belga czy inne francuzy. Czyli jak tamci tyle wyeksportowali a produkcja tucznika spadła u nich nie znacznie, czyli musieli zwiększyć ją u siebie. Wychodzi że produkcja świń biorąc średnią spadła nieznacznie, a na pewno mniej niż to podają media. Wszystko zależy jak liczyć.
Możecie nie lubić 0909 z tego powodu że podaje niski ceny, ale tym swoim pisaniem robi dobrą robotę dla rolników. ZM pewnie już mają go na swoim celowniku za pisanie prawdy, a Marucha, Baraki oraz inni hura optymiści to są prawdziwi agenci ZM.

TO CO NAPISANO POWYŻEJ TO -bzdury.
Gierek był w tym miejscu mądrzejszy!
Czyżbyśmy się cofali w lata siedemdziesiąte.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

baraki pisze:Tabu ile to na sztuce zysku nam wyjdzie? Bo ja internetowej nie śledze ostatnio.
Ten co wystawił to kupił :lol: :lol: :lol: zrobil to szybko i drogo zeby wyznaczyć trend :lol: i zeby np Marucha i Monikaa Wam to przekazali :lol: co sie dzieje póżniej ; zapotrzebowanie na warchlaka rośnie , a tucznika się przetrzymuje :lol: w tym czasie Niemiec upycha tucznika :lol: a Polak klęczy na przejsciach dla pieszych że mu potaniało :lol: :lol:

kiedyś nie pamietam gdzie było ogłoszenie takie sztuczki robił gościu z jęczmieniem
jak chciał kupic to wystawiał ogromne ilości do sprzedania jęczmienia po dosyć niskich cenach
jak już nakupił to trzeba było sprzedać :lol: więc dał ogłoszenie że kupuje cene dawał zajebistą :lol: wtedy właśnie sprzedawał :lol: a jak chciałem mu sprzedać to mówił że już tyle nakupił że mu nie potrzeba :roll:
miał łatwy nr. telefonu do zapamiętania :lol:
tak sie dzisiaj handluje :lol:
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

mytotoksyna1 pisze:
PO-pulista pisze:
Falco pisze:Czemu uważacie że 0909 to agent u jednego z potentatów mięsnych na naszym rynku? Takiemu powinno raczej zależeć na stymulowaniu produkcji tucznika przez rolników, w końcu na tym im powinno zależeć, żeby w przyszłości mieć dostęp do nieograniczonej ilości surowca w dobrej cenie, a nie narażanie się na jego brak i ewentualną bitwę cenową, w końcu nawet u niemca nie są w stanie bez końca produkować ze stratą. To co opowiada nie trzyma się logiki. Prędzej to jakiś świński cinkciarz, skupownik. Ale mnie się wydaje, że to raczej rolnik, producent trzody, jeden z nas (przynajmniej większości z nas) ma dużą farmę/fermę, który być może sporo zainwestował w tą produkcję, pewnie i z kredytu i teraz ma sraczkę ze strachu, że może wtopił i siedzi przed kompem, np. gdzieś w małopolskiej wsi i próbuje zniechęcić kolegów do produkcji, w końcu nic nie działa lepiej jak wywołanie sztucznej paniki na rynku, kto nie słyszał o efekcie stada baranów?

Niech mi ktoś przypomni, kto uczył się ekonomi rolniczej, może studiował na jakiejś uczelni rolniczej ekonomię, była taka teoria odnośnie prod. rolnej, nie pamiętam dokładnie, 5% nadwyżki produkcji daje spadek ceny rzędu 40% lub coś podobnego???

Zakłady mięsne też umieją liczyć, na pewno nie kupowały by u niemca po wyższej cenie kiedy mogłyby u nas po niższej. Pewnie ocenili, i chyba nie do końca słusznie, że u nas nie będzie tucznika, i mając w perspektywie teoretyczny wzrost kursu euro podpisali kontrakty na konkretną ilość w dobrej cenie. I głowę bym dał że kupili je nieco drożej niż teraz oferują nam cenę, ale też na pewno taniej niż obecne ceny osiągane na ich giełdzie. Nie jest też tak że cały niemiecki tucznik przyjechał wyłącznie do polski, Czesi i inni też je jedzą. Wzrost ceny u naszych sąsiadów to ewidentnie efekt kilu czynników, jeden z nich to zdjęcie nadwyżki z rynku, która powstała po tym numerze jaki wywinęła Rosja z zakazem importu (kiedyś nas to spotkało), też i po tym jak po wzrostach cen w europie azja więcej kupiła w USA i Brazyli, bo taniej mieli. U niemca potrafią działać wspólnie dla wspólnego dobra, u nas by było, ej, sąsiad, sprzedaj swoje po 4,5 na niemcy, bo u nas za dużo, jak wyjadą to cena wzrośnie, przynajmniej ja zarobię.

Nie da się wszystkiego przewidzieć, niby oczywista oczywistość, skoro sami produkujemy mniej niż zjadamy to i cena powinna rosnąć. Jak widać to nie zawsze się sprawdza i nikt nie da gwarancji że zadziała tak w przyszłości.
Jak w TV mówią że idzie świński dołek i spada pogłowie a już wcześniej przecież było najniższe od 3lat, to co robi większość? Kończy ze świniami? U większości z was powodem likwidacji loch były choroby (A i inne) a nie brak perspektyw, jak się mylę to mnie oświećcie.

Wg. danych dep. rolnictwa USA wyprodukowali w 2012 0 17tys sztuk tucznika mniej niż przed rokiem ale ilość mięsa i tak była większa bo została zrekompensowana przez wyższą masę ubojową (cytuję z cytau, więc mogę nie mieć racji) Taka ilość na taki kraj to nawet nie kropla w beczce wody.
Różne dane na temat prod. w Niemczech, jedni mówią, że rekordowa prod. tucznika, inne niewielki spadek liczebności loch ale niby taka poprawa produkcyjności, jeszcze inne mówią o rekordowym imporcie prosiąt - 11mln sztuk. To mniej więcej tyle ile na obecną chwilę ma wynosić całe pogłowie u nas. Jaki wniosek? W Niemczech stado loch utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie, skoro tyle zaimportowali musiała wzrosnąć ilość lub wielkość tuczarni, no chyba że wcześniej dzałały na max 70% co raczej nie prawdopodobne. Rekordowy eksport niemieckiej wieprzowiny podziałał na wyobraźnię tamtych rolników i sprowadzili dńczyka, holendra, belga czy inne francuzy. Czyli jak tamci tyle wyeksportowali a produkcja tucznika spadła u nich nie znacznie, czyli musieli zwiększyć ją u siebie. Wychodzi że produkcja świń biorąc średnią spadła nieznacznie, a na pewno mniej niż to podają media. Wszystko zależy jak liczyć.
Możecie nie lubić 0909 z tego powodu że podaje niski ceny, ale tym swoim pisaniem robi dobrą robotę dla rolników. ZM pewnie już mają go na swoim celowniku za pisanie prawdy, a Marucha, Baraki oraz inni hura optymiści to są prawdziwi agenci ZM.

TO CO NAPISANO POWYŻEJ TO -bzdury.
Gierek był w tym miejscu mądrzejszy!
Czyżbyśmy się cofali w lata siedemdziesiąte.

To w czym ten Gierek był mądrzejszy, pewnie w uprawie propagandy sukcesu.
SA

Post autor: SA »

CO Dziś niema propagandy tylko inaczej się to nazywa wystarcz oglądać wiadomości w TV
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

juz Tobie populisto odpowiadam rok 70 Gierek zaczyna ogolna bieda traktory tylko w PGR jeden zetorek na trzy wioski nie wszedzie jest prad drogi jeszcze brukowe gminne a nawet wojewudzkie budynki to pozostalosci przed wojenne PKS to tylko stare "ogurki" PKP to byla juz firma ludzie usta wiali zegarki gdy przejezdzal pociag i niezwykle ciezka praca ludzi nie prawda jest ze za Gierka tylko czy sie stoi czy sie lezy tysiac sie nalezy ,nygusy byly sa i beda wmiescie powiatowym bylo 30 do 40 urzednikuw i kilkanascie zaqkladow pracy Lata 80 prawie w kazdym gospodarstwie Ursus imaszyny i zaczynaja sie pojawiac Bizony nawet nowe u rolnikow prad wszedzie drogi ch cial bym jezdzic dzis po takich drogach wojewodzkich jak w latach 80 pks autosany PKP kazdy najmniejszy dworzec ogrzewany przejazdy strzezone dzis STOP i koniec PKP i tak by mozna wymieniac w kazdej dziedzinie i byla praca praca i jeszcze raz praca no i 35 mld dolarow dlugu Dzis co mamy ,prawie wszystko import bezrobocie bezrobocie urzednikow policjantow kontroli od cholery i dlugow 300 czy 400 mld sami nie wiemy jakies zadluzenie wewnetrzne 1000 mld zl kilka mln polakow wyjechalo Eksterminacja narodu polskiego i kupa zdrajcow ktorzy mienia sie nazywac naszymi dobroczyncami ktorzy mowia Tak MI Dopomuz Bug i klekaja z reka na sercu
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Tuska nas zadłużył o wiele bardziej niż Gierek a efektów brak
kuzaj63

Post autor: kuzaj63 »

@Stanisław pisze jak by to znał z życia a Ty @PO-pulisto
z książek?
Bo nie wiem jak to jest że z kim bym nie rozmawiał ze łzą w oku wspomina czasy Gierka...(a może ze złymi osobami rozmawiam)
Sam osobiście niiwiele pamiętam bo za późno sie urodziłem.ale rodzice jak najbardziej OK.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

tak samo mówi mój ojciec że te czasy już nie wrócą, opowiadał że na jednym roku postawił stodołe i oborę, kupił ciagnik i przyczepę, i to bez grosza kredytu, mówił że atmosfera w społoczeństwie tez była o wiele lepsza. Moim zdaniem były rzeczy dobre jak i złe. Tak samo jak i dzisiaj sa zeczy dobre i zle
Stanislaw

wierzcie ze bylo bardzo ciezko ,lecz byly perspektywy i bylo widac ze ciagle sie poprawia Czy dzisiaj bez pomocy bogatych rodzicow mozna pomarzyc o mieszkaniu czy domie NIE ,a wtedy zaleznie od wyksztalcenia i umiejetnosci bylo to pewne co prawda ci mniej zdolni czy pracowici musieli troche poczekac lub brac mieszkanie zakladowe ,wPGR ale lacznie z praca Praca byla platna mieszkanie gratis W PGR nie bylo nawe prezesa od mieszkan i niezle to funkcjonowalo Zniszczenie pgr bylo celowe i to ze szkoda dla wszystkich ,moglo to przebiegac powoli i ewoluowac do obranego celu bez tego calego zlodziejstwa Nigdy nie mialem nic wspolnego zPGR mieszkam w wiosce ktora przed wojna zostala wydzielona z majatku ziemskiego za dlugi wobec Panstwa Panstwo Polskie w1938 i39 podzielilo ziemie po 12,5 ha i na kazdej wybudowalo dom z budynkiem gospodarczym i drewniana stodole Budynki murowane stoja do dzis Gospodarstwa czesciowo zostaly sprzedane przed wojna "na splate" reszta po wojnie rowniez bylym pracownikom dziedzica A jak to wyglada dzisiaj Dzisiaj to jest propaganda i oszustwo,ale zeby to zrozumiec to trzeba troche przezyc ,bo historia jest teraz pisana pod dzisiejsza propagande
kuzaj63

Post autor: kuzaj63 »

"bo historia jest teraz pisana pod dzisiejsza propagande" bardzo dobre stwierdzenie! Historia kołem sie toczy.
A powolne wycofywanie lekcji historii ze szkół ma pomóc w tej propagandzie,bo o przekłamywaniu historii już nie wspomnę.
A to że nie było lekko to widomo samo nic nie przyjdzie ,ale jak widzisz efekty swojej pracy i widzisz że ta praca stwarza perspektywy na przyszłość to nie odczówa sie tak bardzo jej trudów.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Stanislaw pisze:juz Tobie populisto odpowiadam rok 70 Gierek zaczyna ogolna bieda traktory tylko w PGR jeden zetorek na trzy wioski nie wszedzie jest prad drogi jeszcze brukowe gminne a nawet wojewudzkie budynki to pozostalosci przed wojenne PKS to tylko stare "ogurki" PKP to byla juz firma ludzie usta wiali zegarki gdy przejezdzal pociag i niezwykle ciezka praca ludzi nie prawda jest ze za Gierka tylko czy sie stoi czy sie lezy tysiac sie nalezy ,nygusy byly sa i beda wmiescie powiatowym bylo 30 do 40 urzednikuw i kilkanascie zaqkladow pracy Lata 80 prawie w kazdym gospodarstwie Ursus imaszyny i zaczynaja sie pojawiac Bizony nawet nowe u rolnikow prad wszedzie drogi ch cial bym jezdzic dzis po takich drogach wojewodzkich jak w latach 80 pks autosany PKP kazdy najmniejszy dworzec ogrzewany przejazdy strzezone dzis STOP i koniec PKP i tak by mozna wymieniac w kazdej dziedzinie i byla praca praca i jeszcze raz praca no i 35 mld dolarow dlugu Dzis co mamy ,prawie wszystko import bezrobocie bezrobocie urzednikow policjantow kontroli od cholery i dlugow 300 czy 400 mld sami nie wiemy jakies zadluzenie wewnetrzne 1000 mld zl kilka mln polakow wyjechalo Eksterminacja narodu polskiego i kupa zdrajcow ktorzy mienia sie nazywac naszymi dobroczyncami ktorzy mowia Tak MI Dopomuz Bug i klekaja z reka na sercu
Ty mi tu Stanisław tych lat nie potrzebujesz wspominać gdyż ja te lata dobrze pamiętam. Ty przedstawiłeś dobre strony rządów Gierka ja się z tym zgadzam ale były i też czarne strony jego rządów.
Mi na przykład najlepiej powodziło się w latach 1980-1989 i co teraz mam wychwalać Jaruzelskiego za co niby. W tym czasie przeżyłem młodość i wszystko wydawało się piękne. Można było się budować wymieniać nowe samochody na jeszcze nowsze kupować nowy sprzęt rolniczy. Co prawda trzeba było się nad tym nabiegać ale jak ktoś miał chęci do pracy to można było żyć. Nie zepsuje mi obrazu tych lat nawet rok spędzony w WP. całkowicie zmarnowany dla gospodarstwa. Ale takie to były czasy które tak ja te obecne mają swoje dobre i złe strony.
Co do oceny obecnego stanu gospodarki Polski to się z Tobą całkowicie zgadzam.
SA

Co by nie pisać propaganda sukcesu jest taka sama teraz obiektywizmu zero ludzi chodzących do kościoła się wyśmiewa .Przecież komunisci z PRL są nadal są w śród nas tylko inaczej się nazywają.
Stanislaw

komunisci dzis to przewaznie biznesmeni nowo bogaccy wielu samorzadowcow i wyzej Krzyzacy tez przegrali bitwe ale ich biznesow nie zniszczyl nawet Hold pruski Panoszyli sie w Polsce do drugiej wojny i tak samo jest z naszymi niby komunistami zrzucili czerwone plaszcze i zalozyli garnitury i nie interesuje ich los Polakow za pare srebrnikow zrobia co im kaza Sprawiedliwoscia dla nich bedzie to ze nic stad nie zabiora,atam o kase sie nie zapytaja tylko o dobre postepowanie Chociaz im latwiej wierzyc ze TAM nic nie ma Znam to z rozmow poniewaz mamy "zydzi i chrzescijanie"obowiazek ich upominac ze zle czynia dziwne slowa jak dla kogo Najlepiej osmieszyc wysmiac oszukac i zniszczyc ale to nie jest chrzescijanskie postepowanie
staś76

Post autor: staś76 »

koledzy , z tym tematem przenieście sie , do problemy inne!
Stanislaw

my tu takie tam popierdolki jesli masz propozycje cen chetnie zobaczymy chyba ze cos boli
SA

Ceny jutro będe wiedział
krzywy

Post autor: krzywy »

staś76 pisze:koledzy , z tym tematem przenieście sie , do problemy inne!
Popieram Cię w całej rozciągłości.
A odnośnie czasów Gierka, to najlepiej mieli ci co byli blisko koryta lub mieli znajomości. A więc zastanówcie się, koledzy do których należeliście.
SA

Ja zawsze musze cięzko praco i teraz też no i te ceny optymizu nie dają.
waldek66

Post autor: waldek66 »

za Gierka było fajnie ale co niektórym, ale z tego co pamiętam to długi Gierka spłaciliśmy w 2012 roku
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

a kiedy spłacimy obecn długi
0909

Post autor: 0909 »

Dług Gierka to był pikuś
TUSKA DŁUG to czeka nas GRECJA
nemezis

Post autor: nemezis »

turbogrocho49 pisze:a kiedy spłacimy obecn długi
Zeby spłacic to trza miec najpierw z czego a skoro nic naszego juz nie ma to pozostają tylko podatki dla biedoty.
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

Widzę ,że niektórzy z Was , z nostalgią i rozrzewnieniem wspominają czasy PRLu ...widocznie zbyt szybko zapomnieliście o "komitetach kolejkowych" i "ogonkach" przed sklepami , reglamentacji wszystkiego(kartki) prócz octu , którego też było brak.
Jedyną rzeczą z tamtych lat ,jaką miło wspominam jest zapach pomarańczy ...wszak były tylko na święta :wink:
waldek66

Post autor: waldek66 »

te czasy co piszesz to wczesny jaruzel
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

hmmm, ale to ja musze slyszec, ze czasem nie na temat tu pisze....
a wy?? :lol:
Stanislaw

bezbarwny ty lata 80 90 znasz chyba tylko z dzisiejszej propagandy wkurwia mnie takie gadanie porownaj lata 50 lata 80 i dzis gdzie ten skok cywilizacyjny ktory byl wtedy jest w telefonach komputerach samochodach traktorach tylko wymien jedna polska marke Wtedy byl ursus bizon stalowa wola swidnik stocznie cegielski romet itak mozna dlugo Prosze wymieniaj dzis I zeby nie bylo pochodze z biednej wielodzietnej rodziny z ktorej nikt nibyl wPZPR Czy cos z tego rozumiecie roczniki pow 80 Te marki sluza w waszych gospodarstwach do dzis tylko czesci do nich produkuja hindusi Niemcy i inni nam nawet to sie nie oplaca Co po PRLu zniszczyc rozkrasc sprywatyzowac to tak jak byscie chcieli przepuscic gospodarstwo bo przecierz zbuduje sie nowe piekniejsze kiedys NIGDY
ziutek

Post autor: ziutek »

Dokładnie zaraz będzie strajk WRÓĆ KOMUNO ROLNIK CZEKA
Stanislaw

kto napisal komuno wroc ja tam nie tesknie tylko czy ziutek cos ztego co napisalem zrozumial chyba ze wcale nie chcial
wojce

Post autor: wojce »

Za jednego świniaka za komuny ojciec przywiózł przyczepę węgla ,za litr mleka kupił litr ropy ,z 11 ha gospodarstwa postawił 3 domy jedną chlewnie fakt ,że dziadek po znajomości wszystkie materiały załatwiał ,a dziś :x :?:
1963

zmiana miedzy kiedys a teraz jest taka ze bylo 5 tysiecy carow czerwonych a teraz jest 500 tys carow bialych
SA

wojce pisze:Za jednego świniaka za komuny ojciec przywiózł przyczepę węgla ,za litr mleka kupił litr ropy ,z 11 ha gospodarstwa postawił 3 domy jedną chlewnie fakt ,że dziadek po znajomości wszystkie materiały załatwiał ,a dziś :x :?:
A dzis załatwią nas hodowców świń tymi cenami bo ile jeszcze można ciąć koszty .Z tego co ja się oriętuje ci mali narzekją na tych co dużo sztuk sprzedają i to przez to ceny spadają, a ci co dużo sztuk sprzedają liczą na to że wypadną zhodowli .Tylko my co mamy duże chlewnie to i duże kredyty i do bankructwa blisko . Ten mały dopłaty i rente i wypłate dołoży do świń i jeszcze długo wytrzyma . A naszemu rządowi to brdzą na ręke bo żeby coś zrobić trzeba dać pieniądze których niema bo tak wyrządził .
tabou

Post autor: tabou »

agent na pustym skupie siedzi a PINI nie próżnuje. Ceny trochę w górę.
http://www.pinipolonia.com/cennik-skupu
0909

Post autor: 0909 »

20 gr do góry
navaho13

Post autor: navaho13 »

Stanislaw

dorzuc jeszcze 70 groszy do kg inie bedziesz mial czasu zagladac do neta jesli swinki jeszcze u was sa
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Tylko do dołu miało być bo post jest
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

a mogłem sprzedać dzisiaj... :( Pies je...ł mnie!
tabou

0909 pisze:20 gr do góry
dzięki za potwierdzenie moich informacji.
A te 20 groszy w górę to kto podniósł bo aż mi się wierzyć nie chce że aż tyle.
1963

marucha a dlaczego nie przyjezdzasz
tabou

pisałem kiedyś, jestem tylko wyrobnikiem. Gdzież mnie z Mietkami w jednym stowarzyszeniu zasiadać. Trzeba swoje miejsca znać. A Forum Trzoda to moje miejsce. Producentów świń, zootechników, i lekarzy weterynarii. NIe mniej życzę powodzenia. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Mariusz przyjedź! ;)
1963

ja to odbierm w ten sposob ze z fizolami nie masz o czym gadac wyprowadz mnie zbledu jesli tak nie jest i przyjedz, milo by bylo
tabou

musielibyście statut zmieniać albo na honorowego przyjąć a to zawsze zdążycie zrobić. Bo tam napisano
2. Członkami zwyczajnymi są producenci trzody chlewnej, a także grupy producentów trzody chlewnej i ich związki.
a ja takim nie jestem.
1963

to zadanie dla barakiego zeby dodc kilka slow do statutu mam nadzieje ze nie tylko peronowi i mnie zalezy na twej obecnosci
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Narazie to jedziemy się spotkać i podyskutować. Statut nie uchwalony, stowarzyszenia narazie brak. Zapisami powyższego proszę się nie wykręcać.
ODPOWIEDZ