FORUM
CENY TRZODY
Widocznie na Twojej wiosce złodziejstwo to normalna rzecz, u nas ogrodzenie to ma 1 na 10 gospodarstw i nikomu nawozów nikt nie podprowadza.stan1069@o2.pl pisze: czy normalny położy nawóz przy drodze bez ogrodzenia ???? za kilka tysięcy , jak położył to powinien niby leżeć ale przynajmniej nie powinien tak składować żeby kusiło![]()
![]()
Andrzeju.
6 tygodni kolejnych podwyżek to nie są prognozy tylko fakty. Taniej kuku w żniwa każdy mógł nakupić, cenę wyznaczał rynek. Interes na zbożu nie polega na jego magazynowaniu. Mógł to robić Józef z faraonem bo taki znak od Boga otrzymał. I to było pewne. Interes bezpieczny to obrót zbożem. Kupno, klasyfikacja czyszczenie i sprzedaż. A jak kogoś moje wypowiedzi wkurzają to już ich problem. To forum jest od pisania. Można moich wypowiedzi nie czytać. Ja tu uprawiam swoją politykę. Politykę cenową. Korzystną dla mnie i innych producentów. A jak komuś nie służy to przecież o to chodzi żeby nam służyła a nie im.
6 tygodni kolejnych podwyżek to nie są prognozy tylko fakty. Taniej kuku w żniwa każdy mógł nakupić, cenę wyznaczał rynek. Interes na zbożu nie polega na jego magazynowaniu. Mógł to robić Józef z faraonem bo taki znak od Boga otrzymał. I to było pewne. Interes bezpieczny to obrót zbożem. Kupno, klasyfikacja czyszczenie i sprzedaż. A jak kogoś moje wypowiedzi wkurzają to już ich problem. To forum jest od pisania. Można moich wypowiedzi nie czytać. Ja tu uprawiam swoją politykę. Politykę cenową. Korzystną dla mnie i innych producentów. A jak komuś nie służy to przecież o to chodzi żeby nam służyła a nie im.
Jak coś jet mądre to warto czytaćtabou pisze:Andrzeju.
To sprzedajesz do pani R?andrzej19570 pisze:Tabou Ty mi nie tłumacz jak pastuch krowie bo ja to wszystko wiem.Ja mało pisze ale czy widziałeś żebym gdzieś narzekał???Ja mam cykl zamknięty swoją nie dużą ilość świń,kupuję tylko trochę koncentratu,sprzedaje w niezłej cenie bo od stycznia 2 razy po 5.30 netto raz po 5.20.Po prostu ja piszę fakty a Ty z agentem prognozy i to mnie wkurza i innych też tu. żniwa pisałeś że zboża będą taniutkie po to by wasza firma kupiła taniego zboża i później się mądrujesz jak tanio hodujecie świnie,od żniw też pisałeś że świnie tylko w górę aż się górka na święta zrobiła i od świąt tylko cena w dół była.Więc po co mącić denerwować ludzi??Masz taką samą taktykę jak 09 niestety,bo inteligentny facet jesteś.
Jak już 0909 takie rzeczy pisze:
Koniec obnizek tucznika
To chyba naprawdę ma iść do góry.
Tylko dlaczego u mnie nie chce.
5 tygodni temu sprzedałem po 5,40-1% na żywą. Przed 3 tygodniami 6,8 WBC. Propozycja teraz 6,8 i opóźniają odbiór ( zapchany magazyn żywca, może nie naszego), Ełk, Łuków.
,0909 pisze:po niedzieli cena do gory
Koniec obnizek tucznika
5 tygodni temu sprzedałem po 5,40-1% na żywą. Przed 3 tygodniami 6,8 WBC. Propozycja teraz 6,8 i opóźniają odbiór ( zapchany magazyn żywca, może nie naszego), Ełk, Łuków.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 mar 2013, 19:15 przez krzywy, łącznie zmieniany 1 raz.
magazynowanie to usługa. Zboże nie twoje ale za nie odpowiadasz. Cena cię już nie interesyje.baraki pisze:Tabu różnie to bywa z tym interesem, niektórzy sprzedali ziarno jak jeszcze w kłosach było a teraz nabywca im niezłą pensyjke co miesiąc za magazynowanie płaci.
kuku niedawno po 900 była a dzisiaj powyżej 800 ciężko wycisnąć. Rzepak w kontrakcie był po 2200 a dziś około 1900. Różnie bywa z tym interesem.
krzywy pisze:Jak już 0909 takie rzeczy pisze:,0909 pisze:po niedzieli cena do gory
Koniec obnizek tucznika
zm łuków to porażka sprzedawałem pare razy ,niska mięsność,wybojowość do dupy i sztuki w R iO przy mięsnsności którą mam w granicach 59%krzywy pisze:Jak już 0909 takie rzeczy pisze:,0909 pisze:po niedzieli cena do gory
Koniec obnizek tucznika
na rynkach zachodnich na ta chwile nie ma przeslanek do optymizmu raczej stagnacjawaldek66 pisze:krzywy pisze:Jak już 0909 takie rzeczy pisze:,0909 pisze:po niedzieli cena do gory
Koniec obnizek tucznika
-
marylakulasinska
Re: Ceny
Na przyszły tydzień oferta ZM Duda 7,00 zł WBC -przy parti 100 szt. przedział wagowy 100-130 kg ,zaczynają dzonić za świnkami.
- Muchozolali
i wydajnosci od 73-76marylakulasinska pisze:Na przyszły tydzień oferta ZM Duda 7,00 zł WBC -przy parti 100 szt. przedział wagowy 100-130 kg ,zaczynają dzonić za świnkami.
Jeżeli z ceny 5.4 netto -2% był byś zadowolony to skontaktuj się z pośrednikiem do piniego a sokołowi ładnie podziękuj za ofertę i powiedz do widzenia.gevara3 pisze:sokołów w tym tygodniu 5 gr. mniej na następny zapowiadają większe obnizki , mieli odebrać w tym tygodniu ale przesuneli na nastepny tydzień gwarantując mi cenę tego tygodnia.
Przypuszczam, że wiesz lepiej od nas jak tam jest.....luk85 pisze:A jak tam jest z płatnościami???Muchozolali pisze:i wydajnosci od 73-76marylakulasinska pisze:Na przyszły tydzień oferta ZM Duda 7,00 zł WBC -przy parti 100 szt. przedział wagowy 100-130 kg ,zaczynają dzonić za świnkami.
-
marylakulasinska
Nigdy im nie sprzedawałam , to nie wiem, dziś otrzymałam taką ofertę tel. więc przekazuję Wam jak mogą się kształtować ceny na przyszły tydzień .Ja sprzedaję zawsze na wagę żywą,Muchozolali pisze:i wydajnosci od 73-76marylakulasinska pisze:Na przyszły tydzień oferta ZM Duda 7,00 zł WBC -przy parti 100 szt. przedział wagowy 100-130 kg ,zaczynają dzonić za świnkami.
Mylisz się kolego ja tam nigdy nie woziłem , nie wożę i wozić nie zamierzam ...rafall pisze:Przypuszczam, że wiesz lepiej od nas jak tam jest.....luk85 pisze:A jak tam jest z płatnościami???Muchozolali pisze: i wydajnosci od 73-76
- Muchozolali
Falco sam % wybicia niewiele mówi!
Podaj wagę tych tuczników, gdzie ważone (w zakładzie czy u ciebie), głodzone czy nie a jeśli to jak długo, i wtedy można porównywać i wyciągać wnioski.
Spotkałem sie jeszcze z takim sposobem liczenia wydajności że od wagi żywej odejmuje sie 2-3% "na brud" i dopiero oblicza wybicie.
Podaj wagę tych tuczników, gdzie ważone (w zakładzie czy u ciebie), głodzone czy nie a jeśli to jak długo, i wtedy można porównywać i wyciągać wnioski.
Spotkałem sie jeszcze z takim sposobem liczenia wydajności że od wagi żywej odejmuje sie 2-3% "na brud" i dopiero oblicza wybicie.
Ja bym nie był zadowolony, nawet jak sokołów spadnie o te 5gr to i tak ma jedną z najlepszych jak nie najlepszą cenę w kraju. A 5,4 netto -2% to lepiej dać na sokołów, no chyba że przerosną, wada sokołowa to niska górna waga tuszy, jak przekroczysz to mimo dobrej mięsności może być bolesne cięcie, no i za S nie dopłacająrafall pisze:Jeżeli z ceny 5.4 netto -2% był byś zadowolony to skontaktuj się z pośrednikiem do piniego a sokołowi ładnie podziękuj za ofertę i powiedz do widzenia.gevara3 pisze:sokołów w tym tygodniu 5 gr. mniej na następny zapowiadają większe obnizki , mieli odebrać w tym tygodniu ale przesuneli na nastepny tydzień gwarantując mi cenę tego tygodnia.
Wybój z wagi u mnie, oczywiście że głodzone, ok 16-19h be jedzenia, mięsność wyszła według ich obliczeń dość kiepsko bo 56,97, ale mnie to szczególnie nie martwi bo tylko 1szt wyszła w U czyli mniej niż 5% pozostałe w E Tylko dodam że ten wybój i mięsność to i tak wyszła najgorsza z dostaw do nich, poprzedni najgorszy wybój miałem 80,6%baraki pisze:Falco sam % wybicia niewiele mówi!
Ostatnio zmieniony piątek 15 mar 2013, 00:10 przez Falco, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
Przecież to normalne że ważąc u siebie będą 2 do 3 kilo cięższe niż ważone na zakładzie o ile dobrze zważysz , nawet jak by jechały niedalekobaraki pisze:Falco sam % wybicia niewiele mówi!
Odnośnie Violi. W ciągu ostatnich pięciu lat sprzedałem tam parę tysięcy tuczników (ostatnia sprzedaż w lutym 2013) i powiem Wam, że przy około 100 sprzedażach nigdy nie było ani jednego dnia spóźnienia z płatnością. Czternasty dzień i kasa na koncie. Cen rewelacyjnych zwłaszcza z początkiem 2013 nie dawali. Mimo wszystko czułem, że tuczniki sprzedaję do pewnego odbiorcy. Szkoda zakładu. Jak będzie zobaczymy ale pod marką Viola już działać nie będą mogli. Życzę im powodzenia bo to jest w naszym wspólnym interesie.mietko75 pisze:Mnie gdzie indziej też kazali czekać bo nie mają miejsca , dla tego dziś do Włocha pojechały . Jeszcze Viola mnie postraszyła .
A u nas spędówka też po 4,9 ale brutto, jeden skupnik płaci 5 brutto. Porażka dla tych malych to jest. Ale cóż to jest polityka cenowa, kiedys płacono wszystkim równo. No ale trzeba wziąśc i jakość która w dzisiejszych czasach się liczy mięsność wybojowość. Może tak nasąpić za kilka lat że spędówka będzie droga a ferma tania bo z niej będą wytwarzane wędliny wysokiej jakości. Bo to co my chodujemy to chłam
Gdzieś moni nie widać bo już polowa marca a cena nie może na spędzie przekroczyć 5 nie mówiąc o 6. Mam nadzieję że was pozytywnie nakręciła i kupiliście od niej troche warchlaka. Ona biznes zrobiła a wy to się okaże za 100 dni. Może i wy zrobicie tak mi sie też wydaje że maj czerwiec lipiec sierpiń wrzesień powinna już być cena. Ale to tylko moje przeczucie a cene wkaże rynek.
-
robert0169
Zakładu może i szkoda ,ale fakt faktem że te wszystkie certyfikaty ISOO czy HACCP są grubymi nićmi szyte chodzi tylko o pieniądze a nie jakość żywności i trzeba to klientom uświadomićGlebiusz pisze:Odnośnie Violi. W ciągu ostatnich pięciu lat sprzedałem tam parę tysięcy tuczników (ostatnia sprzedaż w lutym 2013) i powiem Wam, że przy około 100 sprzedażach nigdy nie było ani jednego dnia spóźnienia z płatnością. Czternasty dzień i kasa na koncie. Cen rewelacyjnych zwłaszcza z początkiem 2013 nie dawali. Mimo wszystko czułem, że tuczniki sprzedaję do pewnego odbiorcy. Szkoda zakładu. Jak będzie zobaczymy ale pod marką Viola już działać nie będą mogli. Życzę im powodzenia bo to jest w naszym wspólnym interesie.mietko75 pisze:Mnie gdzie indziej też kazali czekać bo nie mają miejsca , dla tego dziś do Włocha pojechały . Jeszcze Viola mnie postraszyła .
cena tucznika
Dziś miałem tel., cena 5.45+vat za cały transport tj.200szt duńczyka
Wczoraj wieczorkiem miałem telefon a właściwie żona od bardzo starego odbiorcy (ze 2 latka z nim już nie handluje) "Pani choćby z pitnaście, dwadzieścia, może być i przedpłata(!!!) no mnii jak wasi to nie dam... 5,3 dam!!!
Moi skupnicy 4,8-5,20 zależy kto jak z kim "zakolegowany".
Do pełni szczęścia brakuje tylko wpisu Jurka typu jak 5,20 płacą nie sprzedawać ja je wezmę płatne gotówka... Jak już Jurek się na forum odezwie to można powoli otwierać szampana
Moi skupnicy 4,8-5,20 zależy kto jak z kim "zakolegowany".
Do pełni szczęścia brakuje tylko wpisu Jurka typu jak 5,20 płacą nie sprzedawać ja je wezmę płatne gotówka... Jak już Jurek się na forum odezwie to można powoli otwierać szampana
Do Łukowa to musisz mieć bardzo dobrą mięsność i w 100-120kg ja tam sprzedaje od dawna płatność 10dni za więcej sztuk 10-30gr dołożąinżynier pisze:Bardzo dobre ceny panowie osiągacie powiem u nas w okolicy nie możliwe A może polecicie jakiś zakład z okolic siedlec Bialej łukowa
Tak sie zastanawiam do lukowa na ciepło Co sądzicie o tym zakladzie nigdy do nich nie zdawałem A sokołów jak z cenami ktoś się pochwali